Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sziréna
Az a helyzet, hogy a mai napon nem érek rá, de másnem jövőhéten ha addig nem jön össze kipróbálhatjuk azt is, amúgy köszönöm szépen!
Szia Watt!
Az égetőm PICkit2-es, elvileg jól felprogramozta a PIC-et. A nyák valóban saját tervezés, mellékelem neked. A PIC 2. lábán az ellenállást csak berajzoltam vagyis előkészítettem a riasztóbemenet fogadására, valójában ott egy átkötés van most. Fent középen pedig a kimenetek vannak a trafóhoz. A trafó meneteinek bekötését, átkötését pedig egyenlőre a trafón oldottam meg.
Jobban örültem volna egy képnek!
Milyen progival nézhetem meg? Jó lenne ha a kész nyákot fényképeznéd le.
A sprint layout 5-ös megnyitja. Csatoltam a fájlokat.
Első észrevételem, hogy a 2. láb amit lekötöttél átkötéssel testre, pont egy olyan fóliaszakaszba került, amin átfolyik a FET S árama! Ez nagyon nem jó megoldás, még akkor sem, ha esetleg nem ez okozza a bajt!
A másik, hogy maga a PIC is benne van a FET-ek áramútjába! Vékony fólián átvezetni 10A-t nem túl okos elgondolás(akár voltok is eshetnek itt!)! A pozitív vezeték sem túl erős, ami a trafócsatihoz vezet. Ha megnézed az eredeti nyáktervet, láthatod hogyan kell elrendezni a tápvonalakat.
Az erősáramú részeken érdemes felvinni forrasztóónt a fóliára, amperállóbb lesz
Ez igaz, de ettől nem lesz korrekt a huzalvezetés.
Időközben összeraktam a mentős csapat szirénapaneljét is, szerdán odaadom nekik kísérletezni. (ez már a 12 hang kivezetéses panellel készült).
Egyiküknek van a Műegyetemen valami ismerőse, aki valószínűleg jártas PIC progiban, így még az is lehet, hogy el tudja készíteni a 12 hangos verziót, tehermentesítve Watt mestert Ha jutottak valamire, beírom ide, biztos érdekli a többieket is. (Én magam még mindig nem jutottam programozóval semmire, mindig akadt valami ház körüli meló) Ahogy látom másoknál is ez a helyzet
Igen, most elég csend van, de nem hajt a tatár(és a rendős sem, az majd akkor, ha kész lesz! )
Bevallom én a cikkben úgy gondoltam, hgoy elég a program módosításához annyi, amennyit leírtam. Ehhez még nem kell érteni a PIC-et, csak az eddigi meglévő rutinokat kell megérteni. Minden meg van írva, csak fel kell használni a modulokat. Ha gondoljátok erről is beszélhetünk bővebben!
Igen, a hangmodulok frankók és érthetők még a magamfajta laikusnak is!
A másik 6 hanghoz a PORT A beállítása, na ott már elveszek Ha viszont a keret megvan, egyből jó vagyok copy-pastéban Már várom a meleg lakásban ülős, bütykölős téli estéket, hogy szép nyugiban lehessen kísérletezgetni a cuccal. Nyáron meg készítek egy mini verziót a 6 éves ikreim biciklijére
Köszi!
Várjál, most jön a csattanó! Úgy néz ki, hogy a tervezett 3. gyerek (pocakban van két hónaposan) újra sztereóban jön Hát pár napig forgolódtam az ágyban! :eek2: A doki szerint nagyon ritka a 2. szülésből újra iker... nem fogunk elférni a ladában bakker, kisbusz után kell néznem Na nem offolok tovább, mert Frankye eltöröl
Nem semmi! Erre Franky sem fog tudni mást mondani, mint hogy egy szerszámmal egyfélét lehet csak gyártani!
Na, erre nem ezt mondom, hanem azt, hogy a művészet az, ha lukban lukat csinálsz!
(Könnyen jár a pofám, nekem lányom van! :hehe: ) Amúgy Gratulálok Miki, csak így tovább! Legalább az ország fogyását nem Ti idézitek elő!!! Na de vissza az OFF-tól! Próbálták már a mentős srácok? Van valami infód, hogy hogy működik? Egyébként a téli, hideg estékre (amikor a francnak sincs kedve kimenni forrasztani a hideg műhyelbe, mert a fűtés odakint persze luxus! ) én is a PIC-es program-rész kisebb-nagyobb bütykölését szánom. (Még1MbR Miki barátom elültette a fülembe a bogarat a MÁV-szignált, meg a fagyisautós-szignált is játszó szirénájával... Milyen lenne már, ha egyszer a nénó után átváltanék a "vízvezetékszerelő"-re (MÁV szignál! ), vagy a "mondd-any ádnak-jöjjön-ki"-re (fagyisautó...:hehe: )
A tollfelvásárlós duma se hiányozzon már.
Ja, négyszögjellel!
Egyébként nem lehetetlen, de azt már PWM erősítőnek neveznék! Annak leprogramozására nem nagyon vállalkoznék!
Idő kérdése még a mentős próba, mivel csak holnap tudom odaadni nekik. Utána nekiállnak programozgatni meg minden (strapabíró dobozolás, ezazamaz...)
Hangerőben elvileg verni fogja az eriston 150-et, mivel pár volttal több a kimenő feszültsége. A 4 ohmos hangsugárzót viszont (ami a mentőknél elterjedt) nem ajánlott rákötni szerintem, azt még az eriszton is kiverte Szerencsére van 11 ohmos is náluk. /Frankye-nek egy kis off: az ikreim lányok , a következő kettő még nem tudom, milyen nemű lesz... De hiába lányok, minden fiús dolog érdekli őket, a motorozástól az autóvezetésig. Mindig azt utánoznák, amit apa csinál. Több kisautójuk van, mint baba Ha meg egyszer érdekli őket, nem tiltom meg, nem árt, ha kicsit rálátnak a műszaki területre is/
Abból a 4 ohm-osból kettőt sorba, elég ütős lehet. Esetleg 3-at! Ha már "úgy sem jó semmire"!
:hehe: Ez jó:
Idézet: „Ha már "úgy sem jó semmire"!” Ha másra nem, hát a béna autósok ijesztgetésére akkor is jó lesz! Képzeld csak el, ha bamababirka izomagy a volvójában nem áll félre a nénós/kék-kék -es mentő elől! Kolléga rányomja a vijú-víjú-t, meg a hornt, csákó meg ott kap szívrohamot. De legalább közel lesz a segítség...
Trafó nélkül, simán csak a fetekkel vajon meg lehetne hajtani a 4 ohmos tölcséreket? 12V-tól elvileg nem kéne elhasalniuk.
Erre talán Watt mester tudna választ adni...
Elég jó hűtés mellett talán nem fektetné meg őket...
Mérj csak rá, hány ohm a trafó bemenete, amit a fet per pillanat hajt A tölcsérekre gondoltam megfektetésileg...
A trafót itt nem egyenáramúlag kell nézni, de az áram az nagy(12A), ezért a FET-eket veszély nem fenyegetné.
De nem ez a baj, hanem az, hogy csak egy FET-et lehetne rákötni, mert különben állandóan testen lenne a hangszóró, így a freki fele lesz, és nem lenne valami hangos. Inkább a trafót meghagyva a FET-ek és a trafó közös pontjaira lehetne kötni a hangszórót, ahonnan a két segédtekercs kiindul, azokat kihagyva. Ott a fesz kisebb valamivel. Nincs ebből a 4ohm-osból kettő?
Biztosan van, mentős körökben a 4 ohmos az elterjedt, mert sok autó az ArmCom-os vezérlőegységgel van ellátva. Érdekes módon abban nincsen trafó, gondolom emiatt van 4 ohmra lehozva a tölcsér. Szinte ugyanolyan hangosan szól ennek ellenére.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |