Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sziréna
Az a helyzet, hogy a mai napon nem érek rá, de másnem jövőhéten ha addig nem jön össze kipróbálhatjuk azt is, amúgy köszönöm szépen!
Szia Watt!
Az égetőm PICkit2-es, elvileg jól felprogramozta a PIC-et. A nyák valóban saját tervezés, mellékelem neked. A PIC 2. lábán az ellenállást csak berajzoltam vagyis előkészítettem a riasztóbemenet fogadására, valójában ott egy átkötés van most. Fent középen pedig a kimenetek vannak a trafóhoz. A trafó meneteinek bekötését, átkötését pedig egyenlőre a trafón oldottam meg.
Jobban örültem volna egy képnek!
![]() Milyen progival nézhetem meg? Jó lenne ha a kész nyákot fényképeznéd le.
A sprint layout 5-ös megnyitja. Csatoltam a fájlokat.
![]()
Első észrevételem, hogy a 2. láb amit lekötöttél átkötéssel testre, pont egy olyan fóliaszakaszba került, amin átfolyik a FET S árama! Ez nagyon nem jó megoldás, még akkor sem, ha esetleg nem ez okozza a bajt!
A másik, hogy maga a PIC is benne van a FET-ek áramútjába! Vékony fólián átvezetni 10A-t nem túl okos elgondolás(akár voltok is eshetnek itt!)! A pozitív vezeték sem túl erős, ami a trafócsatihoz vezet. Ha megnézed az eredeti nyáktervet, láthatod hogyan kell elrendezni a tápvonalakat.
Az erősáramú részeken érdemes felvinni forrasztóónt a fóliára, amperállóbb lesz
![]()
Ez igaz, de ettől nem lesz korrekt a huzalvezetés.
Időközben összeraktam a mentős csapat szirénapaneljét is, szerdán odaadom nekik kísérletezni. (ez már a 12 hang kivezetéses panellel készült).
Egyiküknek van a Műegyetemen valami ismerőse, aki valószínűleg jártas PIC progiban, így még az is lehet, hogy el tudja készíteni a 12 hangos verziót, tehermentesítve Watt mestert ![]() Ha jutottak valamire, beírom ide, biztos érdekli a többieket is. (Én magam még mindig nem jutottam programozóval semmire, mindig akadt valami ház körüli meló) Ahogy látom másoknál is ez a helyzet ![]()
Igen, most elég csend van, de nem hajt a tatár(és a rendős sem, az majd akkor, ha kész lesz!
![]() Bevallom én a cikkben úgy gondoltam, hgoy elég a program módosításához annyi, amennyit leírtam. Ehhez még nem kell érteni a PIC-et, csak az eddigi meglévő rutinokat kell megérteni. Minden meg van írva, csak fel kell használni a modulokat. Ha gondoljátok erről is beszélhetünk bővebben!
Igen, a hangmodulok frankók és érthetők még a magamfajta laikusnak is!
A másik 6 hanghoz a PORT A beállítása, na ott már elveszek ![]() ![]() Már várom a meleg lakásban ülős, bütykölős téli estéket, hogy szép nyugiban lehessen kísérletezgetni a cuccal. Nyáron meg készítek egy mini verziót a 6 éves ikreim biciklijére ![]()
Köszi!
![]() Várjál, most jön a csattanó! Úgy néz ki, hogy a tervezett 3. gyerek (pocakban van két hónaposan) újra sztereóban jön ![]() Hát pár napig forgolódtam az ágyban! :eek2: A doki szerint nagyon ritka a 2. szülésből újra iker... nem fogunk elférni a ladában bakker, kisbusz után kell néznem ![]() Na nem offolok tovább, mert Frankye eltöröl ![]() ![]() ![]()
Na, erre nem ezt mondom, hanem azt, hogy a művészet az, ha lukban lukat csinálsz!
![]() ![]() ![]() (Könnyen jár a pofám, nekem lányom van! :hehe: ) Amúgy Gratulálok Miki, csak így tovább! Legalább az ország fogyását nem Ti idézitek elő!!! ![]() ![]() ![]() Na de vissza az OFF-tól! Próbálták már a mentős srácok? Van valami infód, hogy hogy működik? Egyébként a téli, hideg estékre (amikor a francnak sincs kedve kimenni forrasztani a hideg műhyelbe, mert a fűtés odakint persze luxus! ![]() (Még1MbR Miki barátom elültette a fülembe a bogarat a MÁV-szignált, meg a fagyisautós-szignált is játszó szirénájával... ![]() ![]() ![]() ![]()
A tollfelvásárlós duma se hiányozzon már.
![]()
Ja, négyszögjellel!
![]() Egyébként nem lehetetlen, de azt már PWM erősítőnek neveznék! Annak leprogramozására nem nagyon vállalkoznék! ![]()
Idő kérdése még a mentős próba, mivel csak holnap tudom odaadni nekik. Utána nekiállnak programozgatni meg minden (strapabíró dobozolás, ezazamaz...)
Hangerőben elvileg verni fogja az eriston 150-et, mivel pár volttal több a kimenő feszültsége. A 4 ohmos hangsugárzót viszont (ami a mentőknél elterjedt) nem ajánlott rákötni szerintem, azt még az eriszton is kiverte ![]() Szerencsére van 11 ohmos is náluk. /Frankye-nek egy kis off: az ikreim lányok ![]() ![]()
Abból a 4 ohm-osból kettőt sorba, elég ütős lehet. Esetleg 3-at! Ha már "úgy sem jó semmire"!
![]()
:hehe: Ez jó:
Idézet: „Ha már "úgy sem jó semmire"!” Ha másra nem, hát a béna autósok ijesztgetésére akkor is jó lesz! ![]() ![]()
Trafó nélkül, simán csak a fetekkel vajon meg lehetne hajtani a 4 ohmos tölcséreket? 12V-tól elvileg nem kéne elhasalniuk.
Erre talán Watt mester tudna választ adni...
Elég jó hűtés mellett talán nem fektetné meg őket... ![]()
Mérj csak rá, hány ohm a trafó bemenete, amit a fet per pillanat hajt
![]()
A trafót itt nem egyenáramúlag kell nézni, de az áram az nagy(12A), ezért a FET-eket veszély nem fenyegetné.
De nem ez a baj, hanem az, hogy csak egy FET-et lehetne rákötni, mert különben állandóan testen lenne a hangszóró, így a freki fele lesz, és nem lenne valami hangos. Inkább a trafót meghagyva a FET-ek és a trafó közös pontjaira lehetne kötni a hangszórót, ahonnan a két segédtekercs kiindul, azokat kihagyva. Ott a fesz kisebb valamivel. Nincs ebből a 4ohm-osból kettő?
Biztosan van, mentős körökben a 4 ohmos az elterjedt, mert sok autó az ArmCom-os vezérlőegységgel van ellátva. Érdekes módon abban nincsen trafó, gondolom emiatt van 4 ohmra lehozva a tölcsér. Szinte ugyanolyan hangosan szól ennek ellenére.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |