Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   81 / 132
(#) skero válasza Gabibá hozzászólására (») Szept 15, 2012 /
 
Szia! Nem tűnik valami biztatónak az a hangváltó. Egyrészt a hangszóró az átlagimpedanciája 8 Ohm ,de ez különböző frekvenciákon más és más érték és ezért nem lehet "univerzális" hangváltót készíteni ,mert a váltási frekvencia egyik meghatározója a hangszóró impedanciája. A keresztezési frekvencián a hangszóró ellenállása eltér az átlagimpedanciában írt 8 Ohm -tól ezért nem ott fog váltani ahol szeretnénk. Másrészt eléggé közel vannak a tekercsek egymáshoz ,ráadásul rosszul is vannak egymáshoz képest elrendezve. "Megszórják" egymást ,némileg hasonlóan viselkedhetnek mint egy transzformátor ami rossz hír a magas sugárzónak. Itt egy szemléltető kép a tekercsek helytelen és helyes pozíciójáról.

Üdv : Skero!
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
(#) Gabibá hozzászólása Szept 15, 2012 /
 
Értem tehát ez a hangváltó kuka. Van valaki, aki tervezne a meglévő sugárzóimhoz hangváltót? Természetesen fizetnék erőfeszítés elkövetőének.
(#) skero válasza Gabibá hozzászólására (») Szept 15, 2012 /
 
Sajnos frekvenciamenet és impedanciagörbe mérések nélkül nehéz lenne segíteni. Úgy emlékszem Ptesza fórumtárs mért már olyan MNC mélyeket ,de az még csak egy része az egésznek.
(#) Gabibá hozzászólása Szept 15, 2012 /
 
Budapest xv.kerületben lakok, ha nincs, túl messze elviszem akár. Nem szeretném, hogy tönkre mennyen a sugárzó.
(#) ptesza válasza skero hozzászólására (») Szept 16, 2012 /
 
Azért még a kukába nem kell dobni.

A mélyek bejáratásával kell kezdeni , és impedanciát kell mérni rajta. Ez az első lépés!
Találsz a blogomban impedanciaméréshez bőven segítséget.Pár száz forintból össze lehet rakni egy arta box-ot . De folytassuk inkább a hangdoboz szubláda topikban mert ez itt hangváltós topik.
(#) mraulajos hozzászólása Szept 17, 2012 /
 
Heló!
Van egy SAL sub hangváltóm. A kondenzátorra et van írva: gh 188MFD BP500WV Milyen értékű lehet ez? Nagyobb teljesítményűre szeretném cserélni. 800W-ós hangszó elé szeretném. Vagy jó ez ami van rajta? A leírásban az van 200W. Bővebben: Link
(#) dudassandor1 válasza mraulajos hozzászólására (») Szept 17, 2012 /
 
800 Watthoz nem igazán passzív hangváltóban kellene gondolkozni! Aktív hangváltó lenne a jó megoldás! Igazából a tekercshuzal átmérője vékony a 800 Watthoz. A kondi még csak-csak elmenne, bár az ELKO a rosszabbik megoldás. 188µF 500WV Bipolár ennek az értéke.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
(#) dudassandor1 válasza dudassandor1 hozzászólására (») Szept 17, 2012 /
 
Ha csak 200 Wattra kell akkor jó az ami rajta van, esetleg a kondit lecserélheted jobb minőségre (MKT vagy MKP), bár az nem két forint lenne, ekkora kapacitáshoz!
(#) mraulajos válasza dudassandor1 hozzászólására (») Szept 17, 2012 /
 
Keverőerősítőm van, nincs más megoldás. 2x600W 4 ohm on. Ezt a hangváltót javasolták többen úgy, hogy a kondit cseréljem le feszültség értékben nagyobbra. Ha tudnál konkrét javaslatot kondi szempontjából, megköszönném. Vagy egyáltalán, egy konkrét hangváltó típust. Köszi!
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
(#) dudassandor1 válasza mraulajos hozzászólására (») Szept 17, 2012 /
 
Értem. 4 Ohm terhelés mellett, 12 dB/oktáv vágási meredekséggel, 150 Hz vágási frekvenciához kell egy 6 mH induktivitású tekercs sorosan a pozitív ágba, utána párhuzamosan a pozitív és negatív ág közé egy 188 µF kapacitással rendelkező kondenzátor. A tekercs, hogy ne legyen réz temető vasmaggal van ellátva. A huzal átmérője 1,6 mm legyen. A kondenzátor 250 V feszültségtűrésű minimum legyen és minőségre a jobbik verzió ha fólia (MKT, MKP) kondenzátort használsz. Nyilván ez a drágább megoldás.
Itt van egy hangváltó és itt mégegy bár ez utóbbi horror árú! (csak példának)
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2012
(#) Davidd hozzászólása Szept 20, 2012 /
 
Udv!Ez a magas és van hozza ilyen hangváltó és az a baj hogy a hangváltó nagyon visszafogja a magas hangszórót, melyk ellenálláson kellene változtassak hogy ne fogja annyira vissza.
(#) ptesza válasza Davidd hozzászólására (») Szept 21, 2012 /
 
Rajzoljad vissza a teljes váltót mert így nem lehet segíteni.
(#) erikabanhidi válasza Davidd hozzászólására (») Szept 25, 2012 1 /
 
Szia! A 8Ohmos ellenállást cseréljed kisebbre!
(#) Davidd válasza erikabanhidi hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Üdv!Nagyon szépen köszönöm!Azért nem rajzoltam vissza mert jóformán most lett kész a két hangsugárzóm, és csak úgy ni szétszedni nem akartam, a képek alapján akartam visszarajzolni. Te mekkora értékű ellenállást ajánlanál? A magassugarzo kb 102 db/w/m a melykozep pedig 98/w/m. Így nincs olyan szép cincego magas meg stb, tudom ne varjak hifi minőséget, de azért valahogy több magas kellene bele.
(#) dudassandor1 válasza Davidd hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Ha csak soros ellenállás van a magas hangszóró csillapítására a hangváltóban (tehát nem feszültség osztóval van készítve "L-pad") akkor 1 db 4,7 Ohm-ra cserélve akkora lesz az érzékenysége, mint a mélyközépnek.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
(#) Davidd válasza dudassandor1 hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
A mostani ellenállás benne 20 wattos, ami itthon van 4,7 ohm-os az csak 2 wattos gondolom kevés lesz neki, muszaly lesz beszerezzek valami nagyobb teljesítményű ellenállást ha jól gondolom. Annyi hogy megvárom erikabanhidi hozzaszolasat is, mert tudom hogy neki is van ilyen hangváltója, és o biztos tud konkrétumot mondani.
(#) erikabanhidi hozzászólása Szept 25, 2012 /
 
1000%-ra biztosra nem tudom neked ilyen távolságból megmondani, hogy illeszthető a magas és a mélyközép! 8Omos ellenállást addig csökkented, míg nem szól megfelelően! Ha próba alatt kisebb mint 20W az ellenállás az nem baj, kísérletezzed ki a meglévő anyagoddal és ha megvan milyen érték kell akkor olyanból kell venned 20W-ost! Én szabályozható ellenállással szoktam belőni!
(#) Davidd válasza erikabanhidi hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Köszönöm. Hétvégén nekifogok látni.Borson sulizom, Székelyhídon lakom,es csak hétvégente járok haza, ekkor van rá idom megcsinálni.Egyébként csak azért járok máshova suliba,mert hat elektrotechnika osztályba iratkoztam. Szerinted ez a tirisztoros vedelem nagyon beleszól a hangba?
(#) erikabanhidi válasza Davidd hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
A tirisztor valójában Tip 122 és Tip127-es tranzisztor! Active DSP filtering. Ez a védelem néhány KHz felett nem hagyja, hogy párszáz milliszekundumnál tovább folytonos, teljes amplitúdójú jel kimenjen. Ez védi meg a drivert a mikrofonok gerjedésétől bekövetkezett haláltól.
A hangban nem szól bele, és minden komolyabb gyártó használja is ezt a védelmi lehetőséget.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
(#) Davidd válasza Davidd hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Szia!Na szétszedtem a ládám, és amit mondtál 8 ohmos ellenállást ha kisebbre veszem akkor a magas hangok tompulnak. Mit kell rajta mást állítani,hogy ne romoljon az érzékenysége a hangszórónak? Ezt a hozzaszolast erikabanhidi-nak akartam címezni, csak nem tudtam módosítani a címzetten.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2012
(#) Davidd válasza erikabanhidi hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Visszarajzoltam a hangvalto reszt, a tranzisztorok nelkul.Remelem a kepen jol kiveheto mi hol van.
(#) Davidd válasza Davidd hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Berajzoltam mindent most mar.Mert apum szerint így ez nem adja vissza a valóságot ahogy az első rajzon van.Ime a teljes rajz
(#) ptesza válasza Davidd hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Mondtam én, hogy rajzold vissza mert anélkül csak okoskodás az egész...
(#) ptesza válasza erikabanhidi hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Az az L-pad része. Az érzékenységet a soros taggal lehet állítani. Ezzel csak az impedancia menetet vágtad tönkre, meg az erősítőt is veszélyezteted az alacsony impedanciákkal.
(#) ptesza válasza Davidd hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Állíts helyre mindent A 2 ohm -os ellenállást forraszd ki és kösd át egy megfelelő átmérőjű vezetékkel. Attól biztosan hangosabban fog szólni a magas, és az erősítőt sem vágod agyon.
(#) Davidd válasza ptesza hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Üdv!Fix erre a megoldásra jutottam en is! Pont most fejeztem be, kiforrasztottam a 2 ohmos ellenállást és 1,75 dorttal áthidaltam a helyet.Valamivel jobb,de számomra is a védelmi rész fontos, hisz nincs pénzem mindig másik belső tekercsre. Az L-padot helyreállítottam, akkor jöttem rá hogy L-pad amikor a winisdben néztem ehhez hasonló hangváltót, és akkor láttam ahogy kinéz és hogy ez egy L-pad,akkor rögtön helyreállítottam.Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2012
(#) Kiszsan hozzászólása Okt 1, 2012 /
 
Hellosztok! Anno kérdezősködtem arrol hogy a piezo hangszórót milyen hangváltóval lehetne megvédeni nagy teljesítmény esetén .. Kaptam is egy hozzá való rajzot amire azt mondtatok , hogy tökéletes.
A kérdésem az , hogy egy hangszóró helyett ha 3at kötök be sorosan , akkor az a teljesítmény ami egy hangszóróra jutna 3an folyik úgy már sokkal kisebbkisebb az esély hogy elégjenek?(tudom h a piezo egy alja minőség de ha már megvan szeretném használni)
(#) mraulajos hozzászólása Okt 1, 2012 /
 
Sziasztok!
8ooW-os sub hangsugárzóhoz szeretnék hangváltót készíteni. Vannak különböző méretű vasmagjaim. Pontos adatokkal ha tudna valaki szolgálni megköszönném. Ha adok pontos vasmag méretet, ki tudja valaki számolni hogy milyen vezeték hány menet? Szeretnék minél kisebb veszteséget elérni, tehát bármilyen méret jöhet (tekercs vezeték átmérő). Kondi típus, beszerezhetőség stb. Vagy ez nem ilyen egyszerű? A segítő kész válaszokat köszönöm!
Majd rakok fel a hangszóróról képet.
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 1, 2012 /
 
Ekkora teljesítményre már nincs értelme passzív hangváltót építeni. Aktív subfilter kell az erősítő elé.

http://bolthely.hu/mikroshop/id/01504_KIT_szubbasszus-szuro_aktiv_18dB_okt_

Például egy ilyen.
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 1, 2012 /
 
Bocsi, elfelejtettem közölni, hogy keverőerősítőm van. (BEHRINGER PMP3000 2X600w 4 OHM-ON) Ide szeretnék valami járható megoldást találni. Mellékelek képet. Itt az adatlapja: ( az oldal leg alján van)Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2012

100_2642.JPG
    
Következő: »»   81 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem