Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   82 / 132
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Akkor építeni vagy venni kell egy megfelelő szub erősítőt. Az nem való szub meghajtására. Vagy a keverőerősítőbe kell beépíteni az említett kapcsolást. (Egy kis mod.)
(#) lac08 hozzászólása Okt 2, 2012 /
 
Nekem a hangfalaimban (valami NDK-s régiség) egy eléggé érdekes megoldású, bár szerintem tökre mezei hangváltó van.
Egy tekercs, amely érdekes módon aluminium huzalból van, és hozzá két elektrolit kondenzátor. A mély-magas vágást a megfelelő hangszórók felé elég jól intézi, de elektronikai kapcsolását még nem igazán vizslattam át. A legviccesebb maga az aluminium drót, mert amikor forrasztani akartam, hát az istenért sem fogta meg a cín. Furcsállottam is erősen, mert annyira "rézdrót szinűre" van pácolva.
Aztán levágtam belőle egy menetnyit és akkor lett gyanus, hogy hű de mennyire könnyű.
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Ezek szerint, minden általam gondolt (passzív) lehetőség kizárt, ill, nem tanácsos. Van egy egy 2x600W-os végfokom, majd küldöm a típusát, és képet is róla. Szerinted, az általad visszább linkelt KIT be építhető? Mert akkor lehet azzal próbálkozom.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Küldöm az erősítőről a képet. Tehát ha az általad linkelt hangváltó KIT - et meg építem, az ezzel az erősítővel, és az említett hangszórókkal oké?

TA-1050.jpg
    
(#) Dj Clean hozzászólása Okt 2, 2012 /
 
Sziasztok abban kérném a segítségeteket, hogy szeretnék tölcsérbe szerelt driver magas-hoz az érzékenysége miatt egy fesz osztót csinálni. Az ellenállás értékek megvannak, abban kéne a segítség, hogy milyen teljesítményű ellenállásokat használjak? Sajnos a hangszóróról annyit tudok, hogy 8 ohm teljesítmény adatokat, meg frekvenciát nem. Egy reloop RSP-12 gyári hangfalról van szó.
(#) Davidd hozzászólása Okt 2, 2012 /
 
Sziasztok! Most hogy a hangváltómban tudom hogy van L pad, valaki elmagyarázna hogy hogyan is működik ez az L pad, akar privátban is. Mi alapján kell méretezni stb. Előre köszönöm!
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Azért szétszedni nem érdemes. Egy külön dobozba célszerű megépíteni . Van az említett kapcsolásnak egy kiegészítője is amivel beállítható a kívánt töréspont.

http://bolthely.hu/mikroshop/id/01271_KIT_szubbasszus_szurohoz_bovito

(#) dudassandor1 válasza Dj Clean hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
10 Wattosok legyenek, azokkal nem lesz gond!
(#) dudassandor1 válasza Davidd hozzászólására (») Okt 3, 2012 / 1
 
Szia! Ezt és ezt olvastad? Megéri, mert sok infó van benne!
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Erre gondoltam én is, hogy egy külön egységben építem meg. A keverőből a hangváltóba megy a vonal jel, és innen, a hangváltóból megy a végfokba, majd jönnek a hangládák. Jól gondolom, hogy a nagyobb hatékonyság érdekében ebből nekem kettő db-ot kell készítenem!? Milyen teljesítményű tápra van itt szükség?
(#) peter1995 hozzászólása Okt 3, 2012 /
 
Szaisztok. Kaptam egy mélyládát. Benne egy 20W-os 8ohm-os hangszóró van. Ehhez kellene nekem egy hangváltó. Valami házimozis cucc lehet így véleményem szerint 75-100 Hz körül érezheti jól magát. Sajnos több adatot nem tudok róla ennyi van a hangszóróra írva.
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Nem. Elég lesz egy darab . Az erősítőt hiadalni kell. A 100-150 Hz alatti tartomány a zenében általában nem sztereo. Az ember azt sem érzi igazán melyik irányból hallja. Szetereo jel esetén a panel magától közösíti az anyagot.
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Ez oké, hogy hidalni kell, erre kicsit én is gondoltam. De. - Ha hidalom az erősítőt, azt 8 ohm alatt nem illik terhelni. Ha a hidalt hangfal kivezetést használom, és rá rakom ezt a két hangládát amibe az említett hangszórók vannak, db-on ként 8 ohm, a kettő párhuzamban 4 ohm. Ilyenkor mi a megoldás? Vagy ne használjam csak az egyiket?
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Meg építem az általad javasolt hangváltó kapcsolást. Volt egy olyan kérdésem, hogy milyen teljesítményű táp szükséges ehhez? Van e jelentősége hogy 12 vagy esetleg 30V-ról üzemeltetem?
Bővebben: Link
Bővebben: Link

A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Miért nem illik 8 Ohm alatt? A specifikációja írja?
(#) mraulajos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Igen, - látszik, és szoktam is használni. Bocs.
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
A hidalás az már oké, de amit egyel visszább kérdezek, azzal mi a helyzet,
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Teljesítmény igény szerintem nincs . Legdurvább eseteben sem fogyaszt a két műveleti erősítő 100 mA-t. A legkevesebb zavart és problémát az elemes táplálással lehet elérni. Pl 2 db 9V-os elem sorbakötve.
(#) q wegas hozzászólása Okt 5, 2012 /
 
Helló!A kérdésem az lenne hogy milyen kondenzátort alkalmazzak egy régi hangdobozba ami igen jó minőségű.A kondim ami ithol van az MP-s tesla.A minőség a cél de azért nem csillagászati árakon.Jó az MP vagy halottam olajpapírrol stb.
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 5, 2012 /
 
Köszi minden segítséget!
(#) Kiszsan hozzászólása Okt 10, 2012 /
 
Sziasztok!
2 utas hangváltó tervezését fontolgatom 3500 vágási frekvenciával 8 ohm-os hangszórókkal
mivel van itthon sok 2mm huzalom...
találtam egy hangváltó kalkulátort ami kidobta h milyen értékekkel kéne számolnom..
egy másik program pedig kiszámította a tekercs menetszámát stb. megadtam egy tetszőleges légmag méretet...
ez kiszámította nekem egy 1,3 és 2mm-es huzalt beállítva minden adatot..
2mm es huzalból akkora külső átmérő lenne hogy csak lestem :S
De talán 1,3 as az megfelelő lenne

Mi a véleményetek ezzel kapcsolatban?
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
(#) dudassandor1 válasza Kiszsan hozzászólására (») Okt 10, 2012 /
 
Szia!
Mi a baj a durván 8cm-es külső átmérővel? 2mm-es huzallal, 2cm tekercsmagassággal és 3cm belsővel nem csoda a külső méret! Mivel tekernéd meg, kézzel vagy géppel? Kézzel nem hiszem, hogy jó lesz, mert az 1,6-1,7mm-es huzalt már szenvedés kézzel tekerni. (Nem lesz szép, zárt a tekercs és nem fogja azt az értéket adni amit kellene)
Egyébként miről kellene vélemény? A program abból számolt amit megadtál neki, azzal nem lehet gond. Többet meg nem tudunk a projektedről....
(#) Kiszsan válasza dudassandor1 hozzászólására (») Okt 10, 2012 /
 
kézzel tudnám csak :S
mivel nemvagyok profi ebben azért kérdeztem h jól gondolkodok e tervezésben...
300w os hangfalakhoz lesz beyma 15mi100 (8ohm)mély és mnc 33355 (8ohm) driver magasakkal.
ehez gondoltam megprobálok házilag készíteni egy megfelelő hangváltót mivel azt már tudom h a hangváltóban a tekercs ami drága és azt egy kis utána járással megtudnám talán itthon is csinálni mert huzal az van...
(#) dudassandor1 válasza Kiszsan hozzászólására (») Okt 10, 2012 /
 
Elvileg, az 1,3mm-es huzal még jó lehet a 300W-hoz. Legalábbis bolti hangváltó tekercseket csinálnak ilyenből. A 2mm-est nagyon nehéz lenne kézzel tekerni, és biztos vagyok benne, hogy nem is sikerülne rendesen. Ilyen kis átmérőre feltekerni rendesen..... szinte lehetetlen.
(#) lamalas válasza Kiszsan hozzászólására (») Okt 10, 2012 /
 
Az egyszeru hangvalto kalkulatorok nem tudjak szimulalni a valos hangszorokat amiknek az impedanciaja frekvenciafuggo. Ha megnezed a Beyma 15MI100-as hangszoro impedanciamenetet lathatod hogy az altalad valasztott keresztezesi frekin (azaz 3.5kHz-en) magasabb az impedancia erteke 30ohmnal! Emiatt igencsak felre fog csuszni a valos valtasi freki a szamitotthoz kepest.
Amit tehetsz, hogy az impedancia emelkedo (induktiv) jelleget egy zobel taggal kompenzalod es akkor nagyjabol egyenletes impedanciamenetet fogsz kapni. Ezt meresekkel erdemes ellenorizni es a meresi eredmenyekkel ujraszamolni a szukseges valtoalkatreszek ertekeit.
Ne feledd, hogy a magashangszoro valtozo impedanciamenete is befolyasolhatja a valtasi frekvenciat.
(#) Kiszsan válasza lamalas hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
akkor most már tanácstalan vagyok.
mivel azért ennyire nemértek hozzá hogy saját magam megtervezzem ezt a hangváltót..
vagy kéne valaki aki megtervezi vagy kéne valaki aki megtudja csinálni mert állítolag hozzávalót ugysem tudok venni ...
(#) Kiszsan hozzászólása Okt 11, 2012 /
 
sziasztok!
Gondolkodtam itthon és eszembe jutottak jó ötletek a hangváltó keresztezési frekvencia és driver korrekcióra. Mivel megvan a mély és a magas driver hangszóróm.
Következőt csináltam:
fogtam az erősítőm és az egyik oldalára a beyma mély ládára kötöttem a másik oldalára pedig csak a driver-t. max hangerőre vettem mindkét oldalt.
összekötöttem a laptopommal az erősítőt
Van egy kis hasznos progim a Goldwave amivel tudok frekvencia tartományt állítani csak egy csatornára is.beállítgattam magamnak a drivert 3500Hz től a mélyet meg 3500Hz ig. Ez már nemvolt rossz már majdnem tetszett is így.Viszont! A drivert jóval hangosabban szólt a mély ládától ezért sok-sok zenével kitapasztalgattam hogy körülbelül nekem ehhez a ládához a hangváltót -6dB driver korrekcióval kéne megcsinálnom. ezt a módszert csak ajánlani tudom mindenkinek. Képben mellékeltem hogy körülbelül hogy is nézett ki a 2 sáv.
Már csak valami kapcs. rajz kéne meg kalkulátor amivel ezt megtudom tervezni :S
valakinek ötlete?
(#) mraulajos hozzászólása Okt 14, 2012 /
 
Sziasztok!
Elkészítettem a linkben található aktív sub-bassus szűrőt a bővítővel együtt. Az a kérdésem, hogy milyen beüzemelési, élesztési formátuma van ennek? A bővítő, és a szűrő összekötése, valamint bemenet-kimenet, feszkó, stb. oké. Van viszont kettő db trimmer, egy jumper, valamint, a kapcsolási rajzon ugyan nem találom, de a beültetési rajzon, a TL071 mellett balra egy tüske pár. Köszönöm a segítséget!Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) mraulajos hozzászólása Okt 14, 2012 /
 
Még annyit, ha monó jelet akarok rá küldeni, akkor mi a bemeneti eljárás?
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
Az 50k -s trimmerrel a szintillesztést lehet belőni. A 100k-s a kimeneti erősítést. A jumperrel fázisforddítást lehet beállítani.
Következő: »»   82 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem