Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szegeden kérd úgy, hogy "műveleti erősítő". Talán úgy megértik...
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
igen úgy értik de csak mert bele van írva a katalógus tartalom jegyzékébe, hogy műveleti erősítő
ellenállásnál nem tudták, hogy mit akarok mikor mondtam, hogy mekkora teljesítményűre van szükségem FET nél mondtam a paramétereket és nem értették, azt mondta a hölgy, hogy keressem ki a katalógusból a típusszámot, kikerestem, közölte, hogy olyan nincs raktáron (kb 250 db volt a katalógusban, de ebből csak 20-at tartottak és ez csak a kb 8. "nincs raktáron" után derült ki)
Szó szerint semmit sem értek az elektronikához.Életembe semmit sem építettem össze, csak annyit tudok hogy vannak vezetékek .Valaki tudna segíteni hogy hogy kell elindulni,mik az alapfogalmak és hogy mire jó a kapcsoplási rajz?
Sziasztok!
Egyszerű hőmérőt szeretnék készíteni, amibe nem kell PIC. Jó lenne ha LED kijelzővel működne, de ha nem nem baj. A lehető leg kevesebb alkatrész legyen benne. Már sok helyen kerestem kapcs. rajzot,de csak bonyolultakat találtam.
Akkor a fizika könyvet javaslom. Bár azt hiszem ez csak 6.-7. osztályos tananyag, de biztosan van ilyen korú ismerősöd, vagy testvéred és ad kölcsön könyvet.
Szia az LM3914 topicban keresd, ott van egyszerü és 20 ledes is van kb led kivételével 10 alkartész kell hozzá.
Szia!
Itt van mondjuk ez: Bővebben: Link. Ha ICL7107-et használsz, akkor 7szegmenses LED kijelzővel is működik, csak akkor többet fogyaszt, ezért célszerűbb az LCD kijelző. Üdv, mate_x A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
És AVR jobb lenne?
A lényeg: Ha 7szegmenses kijelzőket szeretnél használni akkor ICL7107, ha LCD ICL7106. Ez az IC okos kis szerkezet egy mezei 1N4148 dóda lehet a hőérzékelő. 1000+1 kapcsolás van a neten. Ha viszont hőmérőt szeretnél akkor nem úszod meg az MCU-t és valamilyen digitális hőmérőt. Ne keverd a fogalmakat. Hőmérő != Hőérzékelő. Te szerintem az utóbbit szeretnéd. szerk.: mate_x gyorsabban ír mint én A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
Hello!
Végül is a rajzból értettem meg, mit is szeretnél. De.. - Elvileg jó, de gyakorlatban nem a kapcsolás. A kapuk (RS tárolók) bemenetére, kell felhúzó ellenállás. - A diódák fordítva vannak. De a nyomógombok másik feléről is hiányzik a GND jelölés. Ugyan is a NAND RS tároló lefutó élre fog billenni. ("L" szintre) - Ha már NAND kaput rajzoltál, a kimenetére kell egy kőr, ami az invertált kimenetet mutatja. Mert ez eddig csak AND kapu. - A három gomb egyidejű megnyomásával, van kis gond. Elsőként az, hogy nem tudod egyidejűleg megnyomni a hármat. De ha egyidőben megnyomod 1-es és 2-es gombot, akkor mind két kimenet magas szintű lesz. Beállni meg attól függően fog, hogy melyiket engeded el később. - A kimenet két-két diódája, tulajdonképpen egy-egy "huzalozott" VAGY kapu. De helyesen csak akkor működik (ad logikai szintet), ha a GND-felé van valami terhelés. üdv! proli007
Sziasztok újra!
Az a dióda, amin mindkét irányban tudok 0.25V-ot mérni, borítékolható rossznak, ugye?
Sziasztok!
Automata haletetőt szeretnék készíteni PIC nélkül. Hogy kezdjek neki?
Hello!
"Hogy kezdjek neki? " Úgy hogy elkészíted a mechanikát, kiagyalod hogy működjön. Hogy tudd, mihez szeretnél elektronikát készíteni.. üdv! proli007
Ott, a pont!!!
csináld AVR-el
Sziasztok!
P600K Diódának az adatlapját bújom és nem tudom hogy pontosan mit jelent az a jelölés hogy IFSM ami ennél a diódánál 400A. És még a TA és a TL ami 6 és 22A az adatlapon. Azt szeretném megtudni hogy maximálisan hány A-ig merjem használni ezt a diódát ahol még melegedés mellett ugyan de biztonságosan használható. Válaszotokat előre is köszönöm!
Ifsm az impulzusos működés max árama egyébként mellé van írva.
Attól függ, hogyan tud hűlni, adatlapból olvasd ki, nézz utána.
Köszönöm Szépen a válaszod!
Már észrevettem hogy rosszul csináltam, szóval csináltam egy másik rajzot, csak szerintem elkerülte a figyelmed, Itt van. Ez így jó lesz? vagy a diódákkal probléma van köszi!
Sziasztok!
Egy feszültségvezérelt áramgenerátort szeretnék építeni, és az elmélet és a szimuláció nagyon nem akar egyezni. Ott a gond, hogy elméletben ha a műveleti erősítőt egy csomópontnak feltételezzük, akkor ugye a csomóponti törvény értelmében az összes áram eredője 0. A bemeneti áramokat elhanyagoljuk, ekkor a kimeneti árammal arányosnak kellene lennie a tápvezetékeken folyó áramoknak. A szimuláció viszont ebből semmit sem mutat, folyamatosan konstans értékek a tápvezetékek áramai. Már elég sok programmal kipróbálgattam a dolgot. Nem vagyok gyakorlott a témában, szóval szeretném megkérdezni, hogy 1, elrontok e valamit a szimuláció során, és kéne hogy mutasson valamit 2, ha egyik szimulátor sem képes ezt kijelezni, akkor mit mutat a gyakorlati megvalósítás? Függ számottevően a tápáram a kimenő áramtól? Előre is köszönöm a segítséget!
Rendben köszönöm!
Sziasztok az mit jelent, hogy a LED transzparens? Az a víztiszta LED?
Köszönöm így már jó lett!
SPIADAT= SPIADAT | (0x01<<(31 - i)); sor volt a ludas. Csak azt nem értem, hogy 8 bitesként mért működött jól?>>
Szia köszi szépen a választ utólag is
Szia!
Az elektronika, amiben ez a relé van, az egy rádiós szobatermosztát vevő része. 3,7V-ot mértem a tekercs lábain, ha a helyén van a tekercs, ha kivettem, úgy 5,5V-ot. Az elektronika tápfeszültsége 230V-ból 14V-ot állít elő. A kérdés az, hogy 5V-al működnie kellene ennek a relének? Ha nem, akkor valami nagyon fűthet Köszönöm előre is a választ. A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
Sziasztok!
Szétszedtem egy hajvasalót aminek a két lapját kivettem ami felszokott melegedni és azt szeretném tudni lehetne-e külön tápról mondjuk 12V-os vagy kisebb feszültségű tápforrásról működtetni? Egyébként azért ment tönkre mert a vezeték megcsavarodott és elszakadt tehát azok a lapok biztos működnek. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |