Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1814 / 3998
(#) kadarist válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szegeden kérd úgy, hogy "műveleti erősítő". Talán úgy megértik...
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
(#) adamhollos válasza kadarist hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

igen úgy értik de csak mert bele van írva a katalógus tartalom jegyzékébe, hogy műveleti erősítő

ellenállásnál nem tudták, hogy mit akarok mikor mondtam, hogy mekkora teljesítményűre van szükségem

FET nél mondtam a paramétereket és nem értették, azt mondta a hölgy, hogy keressem ki a katalógusból a típusszámot, kikerestem, közölte, hogy olyan nincs raktáron (kb 250 db volt a katalógusban, de ebből csak 20-at tartottak és ez csak a kb 8. "nincs raktáron" után derült ki)
(#) marci1 hozzászólása Okt 11, 2012 /

Szó szerint semmit sem értek az elektronikához.Életembe semmit sem építettem össze, csak annyit tudok hogy vannak vezetékek .Valaki tudna segíteni hogy hogy kell elindulni,mik az alapfogalmak és hogy mire jó a kapcsoplási rajz?
(#) zolika60 válasza marci1 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Hány éves vagy?
(#) marci1 hozzászólása Okt 11, 2012 /

11 éves
(#) DkGrinder hozzászólása Okt 11, 2012 /

Varisztort be lehet kötni DC oldalra?
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Okt 11, 2012 /

Sziasztok!
Egyszerű hőmérőt szeretnék készíteni, amibe nem kell PIC.
Jó lenne ha LED kijelzővel működne, de ha nem nem baj.
A lehető leg kevesebb alkatrész legyen benne.

Már sok helyen kerestem kapcs. rajzot,de csak bonyolultakat találtam.
(#) zolika60 válasza marci1 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Akkor a fizika könyvet javaslom. Bár azt hiszem ez csak 6.-7. osztályos tananyag, de biztosan van ilyen korú ismerősöd, vagy testvéred és ad kölcsön könyvet.
(#) Kovabe válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szia az LM3914 topicban keresd, ott van egyszerü és 20 ledes is van kb led kivételével 10 alkartész kell hozzá.
(#) mate_x válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szia!
Itt van mondjuk ez: Bővebben: Link. Ha ICL7107-et használsz, akkor 7szegmenses LED kijelzővel is működik, csak akkor többet fogyaszt, ezért célszerűbb az LCD kijelző.
Üdv, mate_x
(#) blackdog válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

És AVR jobb lenne?
A lényeg: Ha 7szegmenses kijelzőket szeretnél használni akkor ICL7107, ha LCD ICL7106.
Ez az IC okos kis szerkezet egy mezei 1N4148 dóda lehet a hőérzékelő.
1000+1 kapcsolás van a neten.
Ha viszont hőmérőt szeretnél akkor nem úszod meg az MCU-t és valamilyen digitális hőmérőt.
Ne keverd a fogalmakat. Hőmérő != Hőérzékelő. Te szerintem az utóbbit szeretnéd.
szerk.:
mate_x gyorsabban ír mint én
(#) kadarist válasza DkGrinder hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Igen, be lehet.
(#) proli007 válasza elektro777 hozzászólására (») Okt 11, 2012 / 1

Hello!
Végül is a rajzból értettem meg, mit is szeretnél. De..
- Elvileg jó, de gyakorlatban nem a kapcsolás. A kapuk (RS tárolók) bemenetére, kell felhúzó ellenállás.
- A diódák fordítva vannak. De a nyomógombok másik feléről is hiányzik a GND jelölés. Ugyan is a NAND RS tároló lefutó élre fog billenni. ("L" szintre)
- Ha már NAND kaput rajzoltál, a kimenetére kell egy kőr, ami az invertált kimenetet mutatja. Mert ez eddig csak AND kapu.
- A három gomb egyidejű megnyomásával, van kis gond. Elsőként az, hogy nem tudod egyidejűleg megnyomni a hármat. De ha egyidőben megnyomod 1-es és 2-es gombot, akkor mind két kimenet magas szintű lesz. Beállni meg attól függően fog, hogy melyiket engeded el később.
- A kimenet két-két diódája, tulajdonképpen egy-egy "huzalozott" VAGY kapu. De helyesen csak akkor működik (ad logikai szintet), ha a GND-felé van valami terhelés.
üdv! proli007
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 11, 2012 /

Sziasztok újra!

Az a dióda, amin mindkét irányban tudok 0.25V-ot mérni, borítékolható rossznak, ugye?
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Okt 11, 2012 /

Sziasztok!

Automata haletetőt szeretnék készíteni PIC nélkül.
Hogy kezdjek neki?
(#) proli007 válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Hello!
"Hogy kezdjek neki? " Úgy hogy elkészíted a mechanikát, kiagyalod hogy működjön. Hogy tudd, mihez szeretnél elektronikát készíteni..
üdv! proli007
(#) adamhollos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Ott, a pont!!!
(#) adamhollos válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

csináld AVR-el
(#) Lacko12 hozzászólása Okt 11, 2012 /

Sziasztok!
P600K Diódának az adatlapját bújom és nem tudom hogy pontosan mit jelent az a jelölés hogy IFSM ami ennél a diódánál 400A.
És még a TA és a TL ami 6 és 22A az adatlapon.
Azt szeretném megtudni hogy maximálisan hány A-ig merjem használni ezt a diódát ahol még melegedés mellett ugyan de biztonságosan használható.
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) adamhollos válasza Lacko12 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Ifsm az impulzusos működés max árama egyébként mellé van írva.

Attól függ, hogyan tud hűlni, adatlapból olvasd ki, nézz utána.
(#) elektro777 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Köszönöm Szépen a válaszod!
Már észrevettem hogy rosszul csináltam, szóval csináltam egy másik rajzot, csak szerintem elkerülte a figyelmed, Itt van.
Ez így jó lesz? vagy a diódákkal probléma van
köszi!
(#) tarjanik hozzászólása Okt 12, 2012 /

Sziasztok!

Egy feszültségvezérelt áramgenerátort szeretnék építeni, és az elmélet és a szimuláció nagyon nem akar egyezni.

Ott a gond, hogy elméletben ha a műveleti erősítőt egy csomópontnak feltételezzük, akkor ugye a csomóponti törvény értelmében az összes áram eredője 0. A bemeneti áramokat elhanyagoljuk, ekkor a kimeneti árammal arányosnak kellene lennie a tápvezetékeken folyó áramoknak. A szimuláció viszont ebből semmit sem mutat, folyamatosan konstans értékek a tápvezetékek áramai. Már elég sok programmal kipróbálgattam a dolgot.

Nem vagyok gyakorlott a témában, szóval szeretném megkérdezni, hogy 1, elrontok e valamit a szimuláció során, és kéne hogy mutasson valamit
2, ha egyik szimulátor sem képes ezt kijelezni, akkor mit mutat a gyakorlati megvalósítás? Függ számottevően a tápáram a kimenő áramtól?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) DkGrinder válasza kadarist hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Köszönöm !
(#) minicooper válasza kadarist hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Rendben köszönöm!
(#) store92 hozzászólása Okt 12, 2012 /

Sziasztok az mit jelent, hogy a LED transzparens? Az a víztiszta LED?
(#) zolika60 válasza store92 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Igen. Átlátszót jelent.
(#) DecebaL válasza icserny hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Köszönöm így már jó lett!
SPIADAT= SPIADAT | (0x01<<(31 - i)); sor volt a ludas. Csak azt nem értem, hogy 8 bitesként mért működött jól?>>
(#) Lacko12 válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Szia köszi szépen a választ utólag is
(#) gordonfreemN válasza kadarist hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Szia!

Az elektronika, amiben ez a relé van, az egy rádiós szobatermosztát vevő része.
3,7V-ot mértem a tekercs lábain, ha a helyén van a tekercs, ha kivettem, úgy 5,5V-ot.
Az elektronika tápfeszültsége 230V-ból 14V-ot állít elő.
A kérdés az, hogy 5V-al működnie kellene ennek a relének?
Ha nem, akkor valami nagyon fűthet
Köszönöm előre is a választ.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) gerikeh96 hozzászólása Okt 12, 2012 /

Sziasztok!
Szétszedtem egy hajvasalót aminek a két lapját kivettem ami felszokott melegedni és azt szeretném tudni lehetne-e külön tápról mondjuk 12V-os vagy kisebb feszültségű tápforrásról működtetni? Egyébként azért ment tönkre mert a vezeték megcsavarodott és elszakadt tehát azok a lapok biztos működnek.

Üdv.
Következő: »»   1814 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem