Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   83 / 132
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
A szint illesztés az, hogy hol vágjon? A fázis fordítást azt mikor kell alkalmazni? A kapcsolási rajzon ha be tudnád jelölni hogy hogy milyen kapcsolásnál mi a jelentősége. Valamint van egy kettes jumper, az mi célt szolgál? A kapcsolási rajzon nem találom. Köszi!
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 16, 2012 /
 
Az audio jel szintillesztése, azaz szabvány értékre erősítése illetve csillapítása. Ha túlvezérelnéd a bemeneti műveleti erősítőt akkor torzítással hálája meg. A kimenetnél szintén hasonló a helyzet. Ha a végfok bemenetét túlvezérled akkor az is clippelni ,és torzítani fog.

A jumper a rajzon a kapcsolót helyettesíti. Köthetsz oda akár egy kapcsolót is. Akkor van értelme a fázisfordításnak ha több szub is van több erősítőröl. Előfordulhat ,hogy kioltják egymást ha ellentétes fázisban szólnak. Alapból úgy legyen a jumper ,hogy kikerüli a műverősítőt a jel.
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 17, 2012 /
 
Tehát a jumper közös lába, ami a a 39K és a 18K R-hez kapcsolódik, a TL072 1a IC 1-es lábával, valamint az 50K trimmer közös pontjával legyen összekötve.? (alapból)
Valamint mondtam még, hogy van egy két villás jumper, ami nincs a kapcsolási rajzon jelölve. A 071-es IC 6-os lába, és a 100K trimmer közös pontja között. A trimmer közös pont a 22K ellenállással kapcsolódik. Tehát az ellenállás és a trimmer között. Ha ezeket összezárom, kikerülöm a 100 K trimmert. Erre mikor lehet szükség?
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 17, 2012 /
 
Azt a rajzon JP1-el jelölt jumpert mindenképp rá kell tenned, vagy ide vagy oda ,mert különbem nem fog szólni...

Az a kimenet barátommm.

Miért zárnád össze a kimenetet? Ajánlom ,hogy nyomtasd ki mindkét kapcsolás pdf-jét és olvasd át párszor. Így teljesen világos lesz, minden.
(#) nzozz hozzászólása Okt 17, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy HS280 -as hangfalpárom és azt olvastam hangváltó cserével sokat lehet javítani a hangzásán. Meg is találtam itt az erről szóló cikket, csak a mélyközép részét nem értem a kapcsolási rajznak. A mélyközép direktbe van bekötve (és az úgy jól is van?) vagy hibás a rajz? Van esetleg ennél jobb HS280 hangváltó?

Köszi
(#) nzozz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 17, 2012 /
 
Háát...az igaz! Szóval érdemes megépíteni (legalábbis úgy vettem ki mások tapasztalataiból). Nem mintha a mostani nem tetszene, de ha lehet rajta javítani, akkor miért ne!
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 17, 2012 /
 
Ígérem nem zaklatlak többet ezzel a témával, de nem értjük igazán egymást. A kapcsolási rajzokat megkaptam a csomaggal, ki is nyomtattam, tüzetesen átolvastam, többnyire minden világos.
Itt a rajz a képen. A JP1 jumper javaslatod szerint úgy legyen, ahogy be rajzoltam.? Berajzoltam két piros pont jelöléssel a kapcsrajzon, ami egyébként a gyári rajzon nem szerepel. A képen jól látszik a két villás jumper. Ez mi célt szolgáhat???
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
(#) Davidd válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 17, 2012 /
 
Szevasz!Nekem csak egy halovány tippem lenne hogy mi az: melykiemeles , szerintem az lenne, elég sok aktív váltóban van ilyen.
Üdv! Remelem segítettem
(#) kisist1 hozzászólása Okt 18, 2012 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni "hangváltó tuningolás"-hoz. van négy Jamo S506 és kettő S604 hangfalam. Ezeket átkábelezem, és hogy kicsit javítsak még a hangzáson, arra gondoltam a hangváltókban lévő elektrolit kondenzátorokat és az ellenállásokat is kicserélném valami jobb fajtára. (A tekercseket nem bántanám mert nem tudom az értékeiket)
Hol érdemes beszerezni kondikat amik jók lennének ilyen célra? Milyen típust, márkát, érdemes nézni? Érdemes lenne fóliakondenzátorra váltani, vagy más fajta kéne?

Ellenállásból milyet lenne érdemes választani? Jelenleg kerámia ellenállások vannak, szóval ezeknek is menni kéne szerintem hogy átadják helyüket valami jobbnak.

Az értekek amik kellenének: 6.8µF és 10uF
Ellenállásból pedig: 1.5 OHM 5W és 6.8 OHM 10W

Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Ui:
(Miért van ilyen nagy árkülönbség két ugyan olyan kapacitású között? Más az alapanyag?)
Ilyeneket találtam 850Ft és 950Ft-os áron, de lehet ez kicsit túlzás. ennyit lehet nem szánnék rá.
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Nem zaklatsz, sőt én is kíváncsi lennék . A JP1 alapból ne fordítson fázist , azaz szerintem kerülje meg a jel a műv erősítőt. Habár az előtte levő lehet ,hogy megfordítja ,és ezért van szükség arra ,hogy visszafordítsuk a megfelelő szögbe.


A másik jumper kiiktatja a 100k-t és 22k értékre állítja be. Lehet ,hogy az adja majd a vonalszintű jelet. Ezt ki kellene próbálni.
(#) ptesza válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Ha ellenállásból nem veszel méregdrágát akkor nemigen fogsz eredményt elérni. (akkor sem)

Viszont ha bipolár kondik vannak benne azokat érdemes kicserélni. A logotech -nél kapsz olcsón . Én úgy csinálnám az átalakítást ,hogy pl a jobb oldali hangdobozt szétszedném , elkészíteném az átalakítást . És meghallgatnám a régi mellett. A balansz-al lehet játszani. Ha így nem hallasz különbséget akkor nem nagyon fogsz. Aztán így lépésenként elvégezni minden módosítást , és ha kész akkor a másik dobozt is megcsinálod.
(#) kisist1 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Ha kb 1000~1200Ft-ból kijönne a 2 ellenállás és a 2 kondi az jó lenne, akkor rászánnám a pénzt.
Ezeket találtam árban barátinak, nem tudom jó is lenne e:
10 µF 250V - IMP.HENGERES = 450Ft
6.8 µF 250V - IMP.HENGERES = 350Ft
6.8 ohm 10W R - Remix R615 =60Ft
0.51 ohm 5W + 1 ohm 5W R - Remix R615 (nincs 1.5-ös ezért kettőből kéne összerakni) =60Ft
Ez így összesen 920Ft, ami még határon belül van. Mennyire lennének ezek jó választások? Ha lenne valami jobb megoldás, arra is nyitott vagyok

Debreceni vagyok ezért vagy postával rendelnék, vagy itt helyben is van egy bolt ami ezzel foglalkozik, majd náluk is megkérdem miket forgalmaznak.
(#) lamalas válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Udv,

Ellenallasokat sztem teljesen felesleges cserelgetni. Az elektrolit kondikat csereld ki pl. polypropilen folia kondikra. Ennyit erdemes megcsinalni, tobbet nem.
Egyebkent az a penz amit az alkatreszekre szeretnel kolteni eleg sovany. Normalisabb pp kondik abban az ertektartomanyban amiben keresgelsz nem olcsok (pl. Wima 10µF MKP4 - Lomexben 700Ft+afa). De inkabb erre kolts mint ellenallasokra meg egyeb cuccokra.
(#) kisist1 válasza lamalas hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
A helyi boltban Monacor és Wima kondikat forgalmaznak. A Monacor-ról mi a véleményetek?
Volt olyan is mint ezek a Wima kondik, de emlékem szerint nem volt rajta a Wima felirat, viszont ugyan úgy néztek ki. Az eladó ezt a fajtát ajánlotta, ami olyan volt mint ez a Wima, csak felirat nélküli.

A mostani hangváltómban SPT feliratú kondik vannak. Esetleg ez mond nektek valamit? Azért kérdezem mert most láttam hogy elektrolitból is van elég drága kondi, ezért gondoltam arra hogy lehet azokból is létezik olyan jó mint a fóliakondiból? Vagy ez fizikailag lehetetlen?

Ha mégis cserélnék ellenállást, akkor milyet lenne érdemes?

Van még egy alkatrész amit nem tudok beazonosítani. Csatolok egy képet. Megmondanátok mi lehet ez? És érdemes e cserélni?
Ilyen a hangváltóm: (Jamo S506)
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2012
(#) lamalas válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Min mar emlitettem, felesleges ellenallast cserelni. A 60Ft-os Remix sem jobb annal ami a hangvaltodban van. Az elektrolit kondikat csereld pp-re, ez az amit max. erdemes valtoztatni a hangvaltodban. Ha tudnal hangvaltot tervezni (annak elmeleti es gyakorlati ismereteivel, eszkozeivel) akkor meg lehetne mericskelni a hangsugarzot es ha szukseges lenne at lehetne tervezni 1-1 reszet esetleg az egeszet. De jelen esetben ugy gondolom errol szo nincs, csak alkatreszcsererol.
(#) kisist1 válasza lamalas hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Igen ennyire nem értek hozzá. A tekercsek, kondik, ellenállások értékeit tudom, meg a kapcsolási rajzot le tudnám rajzolni hogy is van, de áttervezni nem szeretném. Meg sok időt nem akarok rászánni.
(#) kisist1 válasza lamalas hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Bocsi ez kimaradt
OK értem akkor a Remix ellenállás felejtős. De ha cserélném az ellenállást, akkor milyet tegyek bele hogy jobb legyen? Ha tudsz kérlek ajánlj több fajtát vagy típust, ami jó lenne. A beszerzés miatt érdekelne több fajta.

A rejtélyes alkatrészben tudsz segíteni hogy mi lenne az? A 10W-os ellenállással van párhuzalosan kötve.
(#) lamalas válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Idézet:
„De ha cserélném az ellenállást...”

Latom nem ment at az uzenetem. Akkor megegyszer: ne csereld le az ellenallast mert felesleges. Nem fogsz minosegi valtozast hallani ha lecsereled masfajtara. Szerintem egy meregdraga (audiofilnek csufolt) ellenallas cserelnel sem hallanal valtozast csak akkor ha bebeszeled magadnak (vagy vki mas bebeszeli neked) hogy az sokkal jobb. Ilyen alapon nyugodtan lecserelheted Remixre is a mostani ellenallast aztan vagy hallani velsz vmilyen valtozast vagy nem

A rejtelyes alkatresz feltehetoen egy PTC termisztor. Gondolom vedelmi funkciot tolt be. Normal korulmenyek kozott teljesen feleslegesnek tartom, de ki ne szedd, mert elvileg azt beleterveztek az aramkorbe! Azt sem erdemes cserelgetni.
(#) kisist1 válasza lamalas hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
OK most már értelek. Ezt nem értettem, mert azt hittem hogy arra gondolsz ha csak 60Ft-ot szánok rá akkor semmi különbség nem lesz, ahhoz többet kéne rászánni. De most már értem h nem így gondoltad.
Akkor véleményed az hogy nincs nagy különbség ellenállások között, ezért felesleges cserélgetni, meg költeni rá.
(#) mraulajos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 18, 2012 /
 
Ezek szerint a JP1-et próbálgassam hogy szól szebben. ? Alapból úgy indítsak ahogy berajzoltam, vagy épp ellenkezőleg? A trimmerek helyett ha rendes potit rakok? Vagy a bemeneti jelet elsőnek, egyszer kell beállítani, az későbbiekben jó lesz úgy véglegesen? Ha monó bemenetet használok, akkor csak az egyik aljzatra megyek és kész.?
Bocsi, de odáig nem vagyok a rajz olvasással, hogy a JP1 mikor fordít fázist, és mikor nem.
(#) nzozz hozzászólása Okt 18, 2012 /
 
Sziasztok!
Úgy láttam nem igazán derült ki vagy elkerülte a figyelmemet, hogy milyen gyártmányú kondenzátort érdemes venni, az optimális kategóriában (nem túl drága, de mégis jó)?
Légmagos tekercset venni vagy készíteni érdemes? 0.33 mH, 1 mH

Köszi
(#) ptesza válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Azért van benne a két poti hogy tisztességesen ,be tudd illeszteni a rendszeredbe.Utána már nem kell állítgatni. Ideje lenne kipróbálni , és akkor sok kérdésed megválaszolódik magától. Esetleg írj mpedrónak. Itt a he-n is regisztrált , nagyon szívesen segít .Mpedro
(#) kisist1 válasza lamalas hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Nézegettem Lomexnél, és sajnos nincs nekik 6.8-as MKP4-ből.
Hogy oldjam meg? Tegyek helyére két 3.3-ast, vagy inkább 4.7+2.2 ?
Vagy keressek máshol ahol van 6.8-as? Az a baj hogy a helyi bolt tudna hozni, de 1500Ft/db áron és máshol is elég magas árakat találok
(#) sanyikiraly válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Küldtem privátot. Lehet tudok segíteni.Üdv
(#) kisist1 válasza sanyikiraly hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Válaszoltam de nem tudom átment e. Fura ez a rendszer nekem
Elküldtem e-mailben is.
(#) kisist1 válasza lamalas hozzászólására (») Okt 19, 2012 /
 
Még annyit kérdeznék hogy az MKS4 jó lenne e kisebb hangfalakba? Mert a surround hangfalakban lévő hangváltókat is átalakítanám és ez a típus olcsóbb. (Jamo S 604)
(#) erikabanhidi válasza kisist1 hozzászólására (») Okt 20, 2012 /
 
Jó lesz az is! Itt nézelődjél: http://logotech.hu/index.php?module=termekek&sub=termekek.php&akt_m...art=27
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2012
(#) wrxtr hozzászólása Okt 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy új szerzemény, Radiotehnika S-50B hangváltójával vagyok gondban. Az egyik oldalon nem szólt a mélyközép ezért elkezdtem méregetni és az egyik ellenállás adta meg magát. Lecsavarozva van is egy kis korom nyom alatta. A másik hangfalban szól a mélyközép, de szerintem az is halkabban, mint kellene.

Egy 5,6 Ohm-os kerámia ellenállásról van szó.
Egyúttal kicserélném a szomszédos 8,2 Ohm-ost is.
Első körben Moxot találtam, de ebből nincs 5,6 csak 4,7 és 6,8. A jobb minőséűnek tűnő kerámia ellenállásokból is ugyanez. ROYAL OHM (Thaiföld) márkájút találtam ilyen paraméterekkel.
Szóval a kérdés, hogy megvegyem bele a thaiföldit vagy ha veszek jó minőségűt akkor sorbakössek belőle kisebbeket, vagy elmenjek valamilyen irányba (4,7 vagy 6,8)?

Ha már kiszereltem érdemes lenne egyúttal a mély és az mélyközéphez menő cérna vezetékeket valami vastagabbra cserélni?

Köszönöm előre is a segítséget!
(#) pucuka válasza wrxtr hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Ha elfogadsz egy kis kiigazítást. Diszkrét ellenállásokat (kevés kivételtől eltekintve, de az nem a kisfrekvenciás világban) kerámia hordozóra készítik. Ami a lényeges, az maga az ellenállás anyaga: szénréteg, fémréteg, huzal és még néhány speciális anyag. Ami számodra fontos, az az értéke, és terhelhetősége, esetleg az indukció szegénysége. Nyilván az elégtelen terhelhetősége miatt adta meg magát.
(#) wrxtr válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Persze elfogadom, korrekt amit írtál. Nem vagyok szakértő a témában, csak meg akarom javítani a hangváltót és nem vagyok benne biztos mivel tudnám helyettesíteni a legjobban ezt az alkatrészt.
Következő: »»   83 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem