Fórum témák
» Több friss téma |
Megosztanád a programokat? Hogy ne kelljen mindenkinek regisztrálni/végig lépkedni a felesleges dolgokat.
Idézet: Természetesen nem. Egyrészt gigabájtokról van szó, másrészt a gyártó azon igényét, hogy regisztrációhoz és egyéb feltételekhez köti az ingyenes szoftverek közreadását illik tiszteletben tartani. Aki egyébként megrendelte a kártyát, már regisztrálta magát...„Megosztanád a programokat? Hogy ne kelljen mindenkinek regisztrálni/végig lépkedni a felesleges dolgokat.” Ahogy tegnap már írtam, a legfontosabb fejlesztői csomagok a www.ti.com/tool/SW-EK-LM4F120XL oldalról tölthetők le. Több választási lehetőség van (CCS, IAR, KEIL, CB), ezek közül csak egy kell. Én az EK-LM4F120XL-CCS csomagot töltöttem le, mivel csak ez ingyenes és korlátozás nélküli (az XD100 licensz opciót választva). Ez egy nagy ZIP állomány, amit ki kell bontani és vagy DVD-re írva, vagy a HDD-n hagyva erről telepíthető a CCS 5 IDE, a driverek és a Stellarisware. Ennyi feltétlenül kell a munkához. Ha velem ellentétben nem kapkodjátok el a DVD-re írást, akkor ráférnek még az alábbiak is (ezek nem feltétlenül kellenek, de hasznosak lehetnek): A www.ti.com/stellaris-launchpad-b oldalról - Stellaris PinMux Utility - LMFlash programmer (különálló programletöltéshez, de a "gyári" IDE-khez nem kell) Az Oktatási segédletek lapról - Stellaris One Day Workshop letölthető tanyag - Stellaris Cortex-M4F Teaching ROM (amin véletlenül az MSP430 Teaching ROM is rajta van, így ez is 1,2 GB körüli lett)
Sziasztok!
Akadt egy nagyon alapvető problémám, mellyel már egy jó ideje küzdök, eddig sikertelenül... Van egy Stellaris LM3S9D96-os panelem, melyen szeretnék egy demo programot lefuttatni (LED bekapcsolása), de valamiért a linkerelésnél megakad a fordítás. A használt IDE az IAR. Valamiért nem ismeri a StellarisWare függvényeit, amit nem értek, mert a header-öket eléri a program, mert meg tudom őket nyitni (jobb klikk az #include-on->open...). Csatoltam az egész projektet, illetve egy képet a hibáról. Segítségeteket előre is köszönöm!
Nincsenek lefordítva a c fileok. A headereket valóban látja, különben már a linker előtt hibát dobna.
Dirty megoldás, hogyha beteszed ezeket a .c fileokat oda, amit tudsz, hogy biztosan fordít. Rendes megoldás, hogyha valahol megadod az IAR-nak, hogy a compiler megtalálja őket.
Szájbarágósan nem tudnád elmagyarázni? Hova kattintsak, mit írjak be...
Próbálkoztam én is már sok mindennel, mielőtt írtam volna ide, többek között azzal is, amit írtál. Hozzáadtam már a projekthez a gpio.c és a sysctl.c fájlokat, de nem lett jó.
Szerintem a linkert rá kell beszélni, hogy csatolja be a driverlib/ewarm-cm3/Exe könyvtárból a driverlib-cm3.a könyvtárat. (A library pont arra való, hogy ne kelljen minden projekthez újrafordítani...)
És ezt hol kéne megadnom? Nem vagyok rutinos IAR használó, ma telepítettem fel először.
Amúgy igyekeztem a működő mintakódok beállításait lemásolni (persze nem vaktában), de azok között nincs utalás erre a fájlra.
Csak nem hagyott nyugodni, így nekiugrottam még egyszer. Elővettem a demopanel dokumentációs CD-jét (hmm...lehet ezzel kellett volna kezdenem
![]() Köszönöm a tippet! A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
Hát igen, amikor semmi más ötlete nincs az embernek, akkor ideje elolvasni a dokumentációt!
![]()
Idézet: Akkor elárulhatnád nekünk is, hogy hogyan kell belevenni a projektbe! „Tényleg az általad említett fájlt hiányolta.” ![]()
Semmi trükk nincs benne, nem kell a fordító beállításai között turkálni. A projektfában hozzá kell csak adni (Add->Add Files) a StellarisWare\driverlib\ewarm-cm3\Exe\driverlib-cm3.a fájlt. A cm3-cm4f gondolom a kontroller típusától függ.
Igazából én is CCS-t használnék, ha nem lenne olyan nagy a gépigénye. Egy egy-magos, 512 MB RAM-os gépen nagyon kínkeservesen megy...
Hmm a Ti.com on nem találom hol lehet megnézni az rendelést. Edit:nwm megvan
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
Idézet: Pedig annyira spóroltak a hellyel, hoagy az 1.2 gigabájtos telepítőből a CCS dokumentációt is kihagyták... „Igazából én is CCS-t használnék, ha nem lenne olyan nagy a gépigénye.” ![]() Én ezeket találtam a legfrissebbeknek: ARM_Assembly_spnu118j.pdf ARM_C_UG_spnu151g.pdf A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
Coocox IDE-vel mi a helyzet? Itt azt írják, hogy össze lehet barkácsolni vele.
Azt is írják, hogy a Texas ICDI-vel nem tud mit kezdeni az IDE. Tehát nincs debug lehetőség, és a programletöltés is csak az LMflash.exe-vel képzelhető el.
Illetve külső JTAG adapterrel talán menne ez is... ki van vezetve a developer boardon a JTAG interfész?
Van erröl egy szűkszavú tájékoztató ezen az oldalon:
Idézet: „DEBUG IN Use the following steps to connect an external debug adapter to the on board LM4F120H5QR. Connect the JTAG signals from your debug adapter to the LaunchPad. Ground the EXT-DBG pin to be sure the ICDI does not interfere with the external adapter. Optionally connect RXD and TXD to connect the on board LM4F120H5QR to an off board UART. Your external adapter is now ready to debug the on board LM4F120H5QR.” Tehát a TCK, TMS, TDO, TDI és a RESET jelek ki vannak vezetve. A "fedélzeti" ICDI leválasztása nem jumperekkel történik, hanem egy EXT feliratú láb földre húzásával. A külső JTAG csatlakoztatása még nem egy nagy vívmány, gondolom, a debug-oláshoz a protokolt is ismerni kellene. Mivel a CoIDE ezt a mikrovezérlőt egyelőre nem támogatja, gondolom, debugolni sem tudja.
Furcsállom ezt a debughoz való ragaszkodást.
Én szeretem a debug lehetőséget. Minden TI CM3-as projectemben van JTAG port a programozáshoz/debughoz.
Fullverziós KEIL-t használok, az kezeli a EV paneleken lévő IDCI-t és az ULINK2-met is. Nehéz lenne debug nélkül gyorsan fejleszteni, részben vagy egészben ASM-et is használok. Neked van valami titkos fegyvered? ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2012
Jah, hogy Te egy ARM szintű processzort akár ASM-ben a periféria eszközökkel együtt leszimulálsz fejben, úgy hogy a külső áramkörök viselkedését is belekalkulálod?
![]() ![]() Idézet: Gondolod, hogy az emulátort viccből építették a kártyára? A programletöltéshez ugyanis a soros porton vagy USB-n kommunikáló bootloader is megfelelne.„Furcsállom ezt a debughoz való ragaszkodást.” Én is ritkán használom a debug lehetőséget, de amikor használom, akkor nagyon kell. A dokumentáció sem lehet tökéletes, a chip tervezés/gyártás során is kerülnek be hibák, így nem minden működik úgy, ahogy le van írva, s nem minden világos és egyértelmű abból, ami és ahogy le van írva írva. A rendellenességeket meg valahogy ki kell mutatni... A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
Nem ismer valaki egy ethernetes demo boardot megfizethető áron Cortex M3 vagy nagyobb ARMra? Első körben az STM32-Comstickre gondoltam, de hátha tud valaki jobbat, mást.
e-bay -en nézelődj, elég jó cuccok szoktak lenni.
A ComStick is jó lehet, bár kicsit szerintem nehézkes a fejlesztés vele a különleges csatlakozó miatt.
Tényleg olcsóbb. Kinéztem egy TI Stellaris LM3S8962-t, de nem tudom. Van valami fejlesztő környezet hozzá? (Gondolok egy IDE-re és egy programozóra.) Sajnos a texas-os ARM-okban nem vagyok otthon.
Lennének kérdéseim, elsősorban elméleti dolgokban, és inkább C a téma, mint az ARM. Persze összefügg, mert a mini2440-re szeretnék fejleszteni, és ehhez szeretnék dolgokban tisztán látni. Az alapvető első lépéseket már meg tudtam tenni: a cuccba épített bootloaderrel tudtam kész image-eket feltölteni, beüzemeltem a JTAG-et openocd-vel, sőt, fordítottam a linuxos asztali gépemen egy új kernelt a cucchoz adott forrásból, amit fel is töltöttem rá, működik.
A homály a crosscompile "szépségei" körül van: a glibc, esetleg uClibc és a crosscompiler toolchain összefüggései nem világosak. Ezekről itt kérdezzek, vagy tudtok esetleg olyan topicot, ahol jobb helye van?
Szerintem nincs ilyesmi topik errefelé.
Egyfelől lehetne neki nyitni, másfelől viszont ez a HE topikjaiban érdemben jelen levő CPU platformok közül szinte semelyik másikat nem érinti (PIC-re, AVR-re az emberek nem szoktak glibc-t, uclibc-t fordítani), szóval ennyi erővel akár itt is elférhetne. Csendben megjegyzem, hogy cross compiling témakörben programozással foglalkozó fórumokon (pl. hup) esetleg több/más hasznos tanács is összegyűjthető...
Itt nézz körül: Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |