Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp készítése házilag képcsőből, TV-szkóp
Lapozás: OK   9 / 16
(#) Ge Lee válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
Érdekelt volna ha nem adom el mostanra az összes kis csövemet, és lenne a fiókomban egy két jó minőségű jaxley. Azok beszerzése és a teljes mechanika felépítése nem egyszerű és olcsó feladat, aztán még ott van a bekalibrálás, osztó kompenzálás is. Ettől függetlenül kíváncsian várom a fejleményeket.
(#) Gabi válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
Hasonló cipőben jártam én is: nagyon régen sikerült hozzájutnom egy DG7-113F-hez, ami sokáig csak szobadísz volt. Aztán nagy elhatározással elkezdtem köré építeni a dolgokat. Persze egyszerűt és 100MHz-eset akartam Azonban az egyszerűk semmire nem voltak jók, a jók pedig alkatrésztemetők voltak és összeszedtek mindent, házilag beállíthatatlanok. Ezért jelenleg félretéve hever a dolog, várva a feltámadást.
Házilag szerintem már a 10MHz is szép eredmény, ezt tranzisztorossal nehéz kivitelezni.
A videó ic-k nekem is eszembe jutottak, csak soha nem sikerült magam elásni a témában, ezért is szerettem volna akárcsak egy hozzávetőleges rajzot Szóval várom a fejleményeket.
(#) pimi9 válasza Gabi hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
Hozzávetőleges rajzot találsz egyet az Analóg oszc. javítása topikban, de kisebb hibák vannak még rajta. Ha sikerül teljesen beültetnem, és meglesznek a fix, gyakorlatban is bevált alkatrészértékek, akkor felrakom a rajzot.
Jelenleg a tápegység üzembiztosan működik 8-18V-ig, üresjáratban 80mA-t vesz fel, ha rajta a cső akkor kb. 300mA-t(még). Terhelgettem, hogy a szabályozás mennyire jó, a 200V-os ágat ami üresben 197V-ra sikerült 10W-al leterhelve 193V-ra esett, ami jó, a képcső fesz. -1.2kV, a fűtésre kell még tekernem egy-két menetet, mert 2.5V van csak rajta.
A 12.5V-os segédtápfesz, amit még előállít az nagyon stabil lett, egy LC szűrő után pedig csak normál 1-2mV zajt látok rajta.
A cső fesz. osztó láncát viszont elszámolhattam, mert se rendes fényerőt, se rendes fókuszt nem tudom beállítani a potikkal...

GeLee: Nem kell ide komoly jaxley, 1db 100-as osztó van benne amit be kell állítani azt is egy relé fogja kapcsolni, a finomosztások egy impedancia illesztő fokozat után vannak alacsony impedancián, így a terhelőkapacitás nem okoz gondot. (Akár egy 16 poziciós kódkapcsoló és egy multiplexer is megteszi) Az egész erősítőfokozatot pedig 1db trimerrel ki lehet kompenzálni. A potikkal csak dc szinteket, meg erősítést kell állítani. Illetve van 2db poti amivel majd a uS, és a mS időalapot lehet bekalibrálni.

Holnap remélem már kész leszek...
Üdv!

100_2248.JPG
    
(#) Gabi válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Köszi, megtaláltam a rajzot, nagyon tetszik, végre nem egy 25 tranzisztoros, 5 MHz-el kecsegtető kapcsolás
Egy után-építőre biztos számíthatsz, a sok kérdésével együtt
Egy pár kérdés előre:
- mindenképpen szükséges a megépítéshez az egyik oldalon telefóliás panel?
- a TDA-knak mindenképp kell-e a +200V-os tápfeszültség, mert nekem 600V-os crt feszültségnél elég volt a 150V tranzisztoros végfokkal, vagy inkább ajánlatos a +200V és kisebb erősítést beállítani? (az én csövem majd 30cm hosszú / 7cm átmérőjű)
- TDA6120Q-ról mi a véleményed, az már nagy álmodozásnak tűnik?
- ha jól értem, akkor a bemeneti tápfeszültség 8-18V, tehát akkumulátorról táplálható?
Köszi a válaszokat
(#) pimi9 válasza Gabi hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Szervusz, az csak egy rajz a vertikális végfokról. Itt mellékelek egyet, ami már jobb.
Ma belőttem a fűrészgenerátort is, egyelőre még kalibrálatlan, és az időalap jaxley helyére csak egy ellenállás került. Nagyon megszívatott az, hogy az 556 treshold forrszeme és a mellette lévő forszem között szakadás volt, pár óráig kutattam az okát, hogy miért nem működik az autorun. Holnap lerajzolom a fűrészgenerátort, mert ez egyszerű és nagyszerű lett.
Az oszc. javítás topikban említettem, én átépítettem a saját szkópomat. TDA6120Q-k hajtják, 7V/cm a cső érzékenysége (D17-250GH?) és kb. 5nS fel/le futást produkál egymagában, de az elötte lévő fokozatok korlátozzák a sávszélességét kb. 45MHz-re.
A TDA 160V alatt már nagyon betorzít, és 180V alatt lecsökken a sávszéllessége.
Igen, egy kis flyback tápegység a lelke az egésznek, EE25 trafón van, kb. 25W-t tud maximum, de nagyobbra is lehet építeni, arról is rakok fel holnap rajzot leírással.
Megnéztem a DG7-113F-et, használható cső, 1kV-al szépen fókuszálható lesz, és elég neki 80Vpp, amit a TDA-k simán tudnak. Én ehez nem raknék 6120Q-t.
Üdv!

ui: Na még ezen a rajzon is van egy-két aprócska hiba...
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) Gabi válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Szia,
- akkor még ez sem a végleges Y amp rajz? (a DC level trimpotival az Y1-2 nyugalmi feszültségét állítom be? Gondolom féltápfeszre: 100V)
- a fűtés is gondolom a flyback tápról van, annak a feszültségét mivel mérted be? (Gondolom AC a fűtés és több kHz)
- az adatlapokon is 180-210V közötti tápfesz írnak a TDA-nak, akkor valószínűleg a torzítás miatt

- az én crt-mre elvileg írnak 2kV-ot is, de én annyira nem merészkednék fel, eddig is elég szépen ki tudtam vezérelni kisebb tápfesszel is

- én a nagyobb határfreki miatt gondoltam a 6120-ra, mert pl a 6100-ra (ami a mostani Y amp rajzon van) 8Mhz-et ír a katalógus. Ha az általad elért 45MHz felét elérem, már akkor boldog leszek

Engem is szívatott egyszer egy 555 a fűrészben, sajnos a végén kellett egy másik szkóp, hogy lássam mi történik, de ezt mondják is, hogy szkóp építéshez kell egy másik szkóp Meg persze sávos próbanyákon próbálkoztam prototípusként, de persze az alkalmatlan szkópépítésre.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
(#) pimi9 válasza Gabi hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Ez az Y rajz biztos hogy működik, mivel különböző részei működtek külön. (A pF-os kondi értékek nembiztos hogy mindenhol stimmelnek)
A fűtés DC.
Minnél nagyobb a cső tápfeszültsége, annál jobban fókuszálható, de annál rosszabb az érzékenysége, itt komprumisszumot kell kötni.
A TDA-nak sokat számít, hogy mekkora kapacitív terhelése van, az adatlapon 10pF-ra specifikálják, de a szkópcsöveknek 1-4p között van az eltérítőelektródák kapacitása, szóval többet tudnak rá a TDA-k, mint amit az adatlapban látsz. Válaszd a 6111Q-t, az biztos 20MHz, vagy több. A rajzon nem kell módosítanod.
Itt van a végleges tápegység, elég csöndes, jó a hatásfoka, és stabil.
A menetszámokra és a tekercselésre majd kitérek a késöbbiekben, de egy pctáp trafóra el lehet készíteni könnyedén.
Amúgy ezt a nyákot nem folytatom tovább, már nagyon összegányoltam a sok ki-be forrasztással, meg van rajta jópár hiba is, valószínüleg újjat tervezek.
Illetve a fűrészgenerátor trigger részét át kell kondolnom egy kicsit, lehet hogy egy TL072 még belekerül.

Üdv!

ui: Gondolkodom még azon is, hogy jaxley helyett 16 poziciós BCD kapcsoló multiplexerrel, így olcsóbb, és megbízhatóbb...
ui2: A bias az imp. illesztő kimenetét állítja GND-re, a DC level meg azt csinálja, amit írtál.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) Gabi válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Pár kérdés, lemaradt az előzőből:
- az Y osztó fokozatkapcsolójánál a "jobb" oldali végkitérésnél van a GND (a bemeneti AC/DC/GND kapcsoló helyett) (?)
- az előtte levő két kapcsolási pont ugyanaz, ez gondolom a fokozatkapcsoló 12 állásának a "kihasználása" miatt van (?)
- D6 zener értéke nincs a rajzon
Üdv
(#) pimi9 válasza Gabi hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Jó, hogy ilyen éles a szemed.
Igen a GND oda került, nincs 3 állású tolókapcsoló forrásom...
A D6 környéke hibás, tele van a mappa rajzokkal, minden egyes részt elmentek, és véletlen rosszat töltöttem fel, itt van már egy javított.
Ha idetéved valaki azt se tudja majd mi micsoda.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012

y_amp.rar
    
(#) Gabi válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Az asztigmatizmus poti elhagyható lett azzal, hogy a crt-re is 100V kerül és a kimenetek is 100V-on vannak beállítva (?) Bár a csövem "mássága" miatt a crt táprészét módosítanom kell úgy is.

Gondolom a végén lesz egy összegzés Csak türelmetlen voltam és kíváncsi voltam a részletekre, amit ezúton köszönök.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) pimi9 válasza Gabi hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Asztigmatizmus poti általában elhagyható, ha a erősítők kimenete állítható. Ott szokták állíthatóvá tenni, ahol van geometria rács is.
A korábbi hozzászólásomban valamiért elfelejtettem feltölteni a tápegység rajzát, mellékelem az alábbiakban.
Mi a véleményed erről. Ezt egy 4051-es multiplexerrel kiegészítve könnyen megoldható a fesz. és az időalap állíthatósága is 16 fokozatban. És olcsóbb a 4051-el együtt mint egy jaxley. Kontaktos meg nem nagyon lehetne, mivel zárt, és aranyozottak az érintkezői. A tengely egy kicsit rövid, de könnyedén meg lehet hosszabítani.
Valamint gondolkodom azon is, hogy ha már a multiplexert használnám, annak van egy inhibit bemenete, amivel letilthaató az összes analóg kapcsolója, így egy furmányos elektronkapcsolót bele lehetne építeni, és akkor már rögtön két csatorna van (a/b/alt/chop/add), egy időalappal. Vagy az már túl bonyolult lenne szerinted?
(#) Gabi válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Kösz a táprajzot, már csak a fűrészt és triggert várom izgatottan

Nem rossz ötlet, szerintem mindkét megoldás jó, aki egyszerűbbet akar, akkor jaxley-t rak, egyébként meg a multiplexert.
Bár szerintem ez a jaxley kontaktosság csak ott zavaró, ahol a bemeneti osztóban van, a Te kapcsolásodban, az impedancia illesztő fokozat után vannak, másrészről azért ezek már zárt, aranyozott kivitelűek, szerintem többet bírnak, mint a régiek.

Lehet, hogy valamit benéztem, de a 4051-nek csak nyolc kimenete van és három bitet fogad. Másrészről az Ron ellenállása nem tudom mennyire hőfokfüggő, a kimenetek Ron ellenállása sem egységes (delta 5-10Ohm) és az egyes kapcsolók között és 5-70pF kapacitás is van a különböző kivezetések felé. Szóval ezek a dolgok nem tudom mennyire illeszthetők bele az áramkörbe.

Én annak idején nyomógomb->4017CLK->4066switch bemenet dologgal próbálkoztam, de nem volt egy sikertörténet, a 4066 kapcsolójának átmeneti ellenállása miatt.

Lehetne két nyomógomb->fel-le számláló->demultiplexer áramkör ledes visszajelzéssel, hogy hol tart a számláló.

Az inhibites letiltás jó ötlet elektronkapcsoló szempontból, bár ahogy emlékszem az Y amp rajzra, ha a "fokozatkapcsoló" szakadt akkor lebeg a LM733 bemenete.
(#) pimi9 válasza Gabi hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
A 4051-et úgy kellene használni, hogy a kódkapcsoló ABC kimenete címzi, a D kimenet az Y résznél a 100-as osztó reléjét vezérli. Az időalapnál szintén a multiplexerre vannak kötve az áramgenerátor ellenállásai, a D láb pedig a us/ms váltást kapcsolja. Így 16 fokozat lenne a bemenetnél is, és az időalapnál is.
Énis gondolkodtam a 4017 4066 használatán, igaz hogy olcsóbb de jelentősen bonyolultabb, és a kijelzés sem az igazi.
A 4051 hőfokfüggése az adatlapi adatokból számolva kb. 0.3%/Celsius, ez és a kapcsolók ellenállása még nem jelent nagy gondot.
A kapacitások okozzák a gondot, ezzel kapcsolatban fogok végezni egy szimulációt, az adatlapi maximum értékekkek, és a szórásokat is figyelembe véve.
De ha azt nézzük, akkor egy alacsony ellenállású osztólánc kell (100ohm pl.) és ezt egy párhuzamos RC tagon keresztül kell meghajtania az impedancia illesztőnek, hogy az osztólánc már túlkompenzált jelet kapjon, ezt úgy kell beállítani, hogy 1:1 osztásnál a multiplexer végén jó legyen a jelalak. Az osztást növelve csökkenni fog a felfutás/lefutás, az a kérdés milyen mértékben. Ha a legalacsonyabb osztásban is tud mondjuk <10nS fel/lefutást akkor szerintem jó lesz hobby szkópnak.
A multiplexerekkel vezérlésével való elektronkapcsolót jobban átgondoltam, nem járható út sajnos, két csatornához már bonyolítani kellene rajta, szerinted érdemes?
Valamint szerinted milyen feszültségosztást kéne választani, illetve mi legyen a maximum és a minimum az időalapon? Én általában csak uS állást használok, és 5mV-nál kisebb osztásra még nem volt szükségem.>
(#) pimi9 válasza Gabi hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Megrajzoltam az egész szkópot egybe, táp, y, trigger, fűrész, x, kioltó...
Szimpla kapcsolókkal és jaxleykkel, igyekeztem minnél több hasznos funkciót belevinni a lehető legegyszerűbben. A fűrész, az x és y amp, a táp meg volt már építve, bár lehet hogy más értékekkel. A bemeneti imp. illesztőn módosítottam, valamint a trigger fokozathoz belekerült egy kis okosság, hogy jól lehessen állítani a trigger levelt.
Feltöltöm a kapcsolást becsomagolva, de mivel még koránt sem biztos hogy jó, és biztos hogy bugos, ezért jelszót raktam hozzá, nehogy valaki meglássa és nekiálljon megépíteni.
Neki fogok állni a késöbbiekben, és ha majd a gyakorlatban is minden jól szuperál, akkor felkerül nyilvánosan a rajz.
Arra kérlek légyszíves, hogy priviben elküldöm neked a jelszót, és mondj véleményt a kapcsolásról.

Más: Lomexben találtam késleltető művonalat, 270ns, a képeken látszik a felépítése.
Azon gondolkozom, hogy rakok rá még két lábat, és kettéosztom, így két 135ns-es lenne.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) Gabi válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Így már értem a 4051 meghajtását a kódkapcsolóval, ez nagyon jó ötlet, így 2x8 méréshatár kivitelezhető.

A 4051 kapcsolóinak ellenállása kapcsán én arra gondoltam, hogy 50Ohm a kapcsolók ellenállása és az egyes kapcsolók közti különbség 5-10Ohm is lehet (10-20%). Mivel 100Ohm a várt érték, még az 50Ohm kapcsoló ellenállás jó, csak az 5-10Ohm különbség a kapcsolók közt már számottevő és akkor minden ágat lehet trimmelni. (Vagy valamit nagyon benéztem a rajzon A <10nS szerintem is elégséges, ha annyit ki lehet facsarni belőle.

Az elektronkapcsolón még nem gondolkoztam, csak hirtelen megnéztem, hogy a jaxley helyére betéve a multiplexert, mi történik. Szerintem nem érdemes bonyolítani. Talán a multiplexerek után lenne érdemes esetleg 4066-okkal váltogatni a két bemenetet az LM733 bemenetén, mert ha két különböző feszültség szintet akarunk nézni, akkor úgyis kell két bemeneti fokozat és osztó. (Az Y amp-ban hol van a triggerjel kivételi pont?)
Egy vad ötlet: mi lenne, ha a bemeneti osztó R3 (100Ohm) helyére kerülne be a 4066 kapcsolója? Igaz ekkor a két jel alapvonala egymáson lenne. Egy kicsit még gondolkozom rajta.

Feszültség és időalap osztások: nekem 10mV-nál kisebbre még nem volt szükségem, bár esetleg egy zajmérésnél jól jöhet az 1mV. 1uS az ugye 1Mhz, viszont elvileg ha tudjuk a 20MHz-et sávszélességben, akkor az 50nS, bár nem kell egy teljes hullám a képernyőre, tehát lehet, hogy elég az 1uS-től indulni. Viszont ha van 2x8 méréshatárunk, akkor meg érdemes kihasználni. Még ezen is gondolkozom.>
(#) pimi9 válasza Gabi hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
A 4051-et azóta leszimuláltam, pont fordítva viselkedik mint gondoltam, ha az 1:1 osztás esetén kompenzálom ki a jelet a párhuzamos RC tag beállításával, akkor a nagyobb osztásokon túlkompenzálódik. (Legalábbis azt feltételezve hogy a közös ki-bemenetek 30pF kapacitása vándorol)
Úgy tűnik nekem ez a 4051 nem túl járható út, csak alacsony határfrekivel.
Azért még megnézem, milyen multiplexerek léteznek mág, hátha van jobb.

A 733 kimenetéről lehet venni jó triggerjelet, ez van az scope.rar-ban is.
Az időalapot úgy méreteztem, hogy legyen egy 100ns/div, hogy tudjak nézegetni vele kapcsolóüzemű dolgokban kapcsolási folyamatokat, bár az csak 6111Q-val és egy jobb csővel lenne az igazi.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) Gabi válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Ilyesmire gondoltam a trigger kapcsán.

trigger1.JPG
    
(#) Sebi válasza Gabi hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
A békesség kedvéért a trig bemenetet egy 47k-val felhúznám a tápra. (a belső PNP tranyó enélkül nincs lezárva határozottan)
(#) pimi9 hozzászólása Okt 16, 2012 /
 
Gabi itt van a jelenlegi rajz. Elvetettem a LM3916-t, nem kényelmes, jobb a jaxley.
Viszont a trigger áramkört leegyszerűsítettem/átterveztem amennyire csak tudtam, kapott egy TL072-t, meg kiszedegedtem pár alkatrészt máshonnan is, amik nélkül ugyanúgy jól működik. Az előző rajzon is voltak hibák, pl. egy-két helyen különböztek a DC szintek, ezeket valahogy mindig benézem.
Ezt még nem építettem meg, jelenleg a nyáktervezési szakaszban van, ha alakul, akkor jelentkezek majd képekkel.
Ha bárkinek van valami észrevétele a kapcsolással, akkor szóljon! (mielött kimaratom a nyákot )

A rajz hibás, a későbbiekben javítva lesz.

A melléklet kérésedre törölve. mod.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) Gabi válasza pimi9 hozzászólására (») Okt 17, 2012 /
 
Köszi, most láttam, jónak tűnik. Még nézegetem.
(#) Medve válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Hello! a T10 és a C52 jól áll a fűrészgenerátor időzítésénél?
(#) pimi9 válasza Medve hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Igen, azok jól állnak, viszont így utólag már tudom hogy sok hiba van még benne, meg is kérek egy moderátort hogy szedje ki innen
Eleinte, a próbálgatásoknál jónak tűnt, de miután ekezdtem csökkenteni a térfogatát és nekiálltam beállítgatni nagyon sok probléma jött elő.
Most egy ideje már mellékvágányon áll, remélem folytatni tudom majd hamarosan.
(#) PBGY válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 20, 2013 /
 
Nagyon szép munka, igy születnek a nagy dolgok üdv egy öreg mérnöktöl
(#) AMD válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
Szia! Kíváncsian figyelem a "házi szkóp" fejlesztésed. Van nekem egy gyári Philips 10MHz-es szkópom aminek van egy kis baja. Mégpedig a függőleges erősítőjével. A javításával meggyűlt a bajom. Jó régi műszer germánium tranzisztorokkal, elektroncsövekkel. Javítás helyett jobb szeretnék inkább diszkrét elemekkel építeni egy "korszerűbb" erősítőt. Várom a fejlesztésed végeredményét!
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Hello, erre itt egy példa, ez most készült el, egyelőre az IC nélkül, így kb 3V-os bázisok közötti feszültségre teljes ernyőnyi eltérítést ad, egy nem utángyorsítós csővel. Ez is egy szkópkorszerűsítésre lesz. De itt ez offtopic!
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Köszöm a rajzot! Az én szkópomban utángyorsítós cső van.
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Az még jobb, pláne, ha a gyorsítófeszt előállító része működik. Érzékenyebb a cső, lehet csökkenteni a végfok tápfeszültségét, így szerintem növekszik a sávszélessége is. Javaslom menjünk át az analóg oszcilloszkóp topikba.
(#) hobbiforg hozzászólása Márc 23, 2013 /
 
Üdv.!

Meg lehetne-e oldani, hogy a legkevesebb tranzisztorból felépíteni egy széles sávú szimmetrikus erősítőt? A lényeg, hogy minél szélesebb sávú legyen.
Az érzékenysége nem kritikus.
Lenne valakinek ilyen rajza?
Köszi.
(#) pucuka válasza hobbiforg hozzászólására (») Márc 23, 2013 /
 
Ha megfelelő nagyfrekvenciás tranzisztorokból építesz egy differenciál erősítőt. két tranzisztor, öt ellenállásból, a sávszélességet nagyjából az alkalmazott tranzisztorok ft -je fogja korlátozni. Ha asszimetrikus kimenetet akarsz, akkor még egy földelt emitteres fokozat kell hozzá. Példákat láthatsz szkópok függőleges erősítő fokozataiban, vagy műveleti erősítőkben.
(#) hobbiforg válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2013 /
 
Köszi!
Azért kérdezem, mert nem felesleges egy sokfokozatú szimmetrikus erősítő, ha egyébként (általában) asszimetrikus bemenetet használunk?
Következő: »»   9 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem