Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   45 / 95
(#) bakaruha válasza granpa hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Igen lemeztekercs a piros szigetelőt én tekertem rá .Most már csak azt kellene tudnom hány menet legyen a primer és milyen keresztmetszetű drótból tekerjem .
(#) granpa válasza bakaruha hozzászólására (») Máj 27, 2012 /

Milyen anyag a szigetelő, PVC villanyász, vagy ahhoz hasonló; akkor leteker. Erős legyen,és hőálló (belül tud meleg lenni!); ha más nincs; sütőpapír-kiváló. A menetszám számításhoz jó lenne tudni a vas minőségét (hány T-val gerjeszthető?). Amennyiben "nagyon" Hypersil, akár 2T is lehet (kétlem). Tegyük fel 1.5T-vel gerjeszthető (az már elég jó minőséget feltételez), akkor az alap képletbe B helyére ennyit kell írni. Minden információ fenn van a Fórumon. Trafós topicok olvasása ajánlott.
(#) bakaruha válasza granpa hozzászólására (») Máj 28, 2012 /

Sajnos nem találom amit keresek .Tehát tudna valaki segíteni hogy hány menet lenne a primer és milyen keresztmetszetű drótból?
(#) speeedfire hozzászólása Jún 11, 2012 /

Mennyire nehéz/bonyolult toroid trafót készíteni?
200-300VA-st akarok készíteni kb 2*40V-osat. Soha nem csináltam még ilyet.
(#) electricnusi válasza speeedfire hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Szia!
Nehéz és bonyolult. Ezen felül anyagokra is szükséged van. Ha minőséget akarsz, akkor minőségi anyagokra. Kis tételben ezeket megszerezni nagyon körülményes. Nem lesz se jobb, se olcsóbb, mintha valahol legyártatod. Nézz körbe, kérj árajánlatot. Dobj egy e-mailt a toroid@toroid.hu -ra
(#) speeedfire válasza electricnusi hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Köszi, akkor marad a vatera szerintem.
Írtam egy mailt a megadott címre, meglátom mit írnak rá.
(#) bakaruha válasza electricnusi hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Szia nekem nem tudnál segíteni a feltett kérdésemben azaz hány menet lenne a primer tekercs az általam említett vasmagra.
(#) poda hozzászólása Júl 2, 2012 /

Üdv!
Vettem egy toroid transzformátort (http://www.hqelektronik.hu/info/en/trafo30vx2_150t.html) 2x30V 150VA de kellene nekem még egy harmadik szekunder 9.5 V-ra. Kérdésem az lenne, hogy simán ellehet-e kezdeni tekerni külső szigetelés fölé a tekercset. Illetve, hogy hogyan tekerjem? Egymás mellé a menetet vagy érjen körbe?
Köszi előre is...
(#) electricnusi válasza poda hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Simán elkezdheted tekerni. Elektromosan nem szempont, hogy egymás mellé vagy körbe tekered. Kicsit könnyebb felfogatni, ha a szükséges menetszámot egyenletesen osztod el.
(#) electricnusi válasza bakaruha hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

ismételd meg a vasmag méreteit kérlek!
(#) poda hozzászólása Júl 2, 2012 /

Üdv!
Kösz a gyors választ.
Rátekertem 8 menetet (azt hittem elég lesz) és voltmérő éppen mért 1 V-ot...
Hogy tudnám kiszámolni hány menet kell rá?
(#) reloop válasza poda hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Szia! A voltonkénti 8 menetet sokallom egy kicsit. Így 8x9 azaz 72 menet kéne a 9V-hoz. Minden estre hajtsd fel, visszavenni könnyebb mint toldást készíteni.
A nyolc menethez használt vezeték hosszát érdemes lemérni és leszabni a kilencszeresét, hogy a lehető legkevesebb vezetékkel kelljen dolgoznod. Egy ilyen kiszuperált műanyag bicikli kerékkel egész jól eltekergetek
(#) electricnusi válasza poda hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Kiszámolni akkor tudod, ha tudod a primer menetszámot. Nem fontos számolni elég szorgosan tekerni. Arra számíts, hogy 80 menet körül lesz a vége. Tekerj rá 40 menetet mérj feszültséget. Az elvárt feszültség arányában számolhatod a végleges menetszámot. Az így kiszámolt meneteket meg kell plusszolni egy kicsit, hogy terhelt állapotban is meglegyen az elvárt feszültség.
(#) poda válasza poda hozzászólására (») Júl 2, 2012 /

Köszi szépen mindkettőtöknek
(#) zoka hozzászólása Júl 21, 2012 /

Sziasztok!

Van egy toroid trafóm, amin már csak a primer tekercs van meg. 110VA, a képen látható. Eredetileg kb. 1 x 25VAC volt a szekunder. Elég sok métert le kellett fejtenem. Ezt szeretném megtekercselni, 9db szekunder tekerccsel.

9 x 6VAC kellene nekem, és minimum 0,5A tekercsenként. 6x9=54V (összesen több, mint 2x-es az eredeti szekunder feszhez képest.) 110W/9tekercs=12W/tekercs jön ki, 12W/6V=2A, tehát a 0,5A-t bőven képes teljesíteni. Van 1mm jó minőségű zománchuzalom.

Feltekernék rá 10 menetet az 1mm-es huzalból, majd ráadnám a 230V-ot a primerre. A szekunderen mérhető feszültséget 10-el elosztva pontosabban meghatározható 1 menet feszültsége. Ezután kiszámolnám, hány menet kell, és megtekerném...

Kérdéseim:

A, szekunder nélkül bekapcsolva nem lesz baj?
B, 1 szekunder tekercset a körgyűrű egészén el kell osztani, vagy képzeletben osszam 9 felé a kört, és úgy tekerjem meg?
C,Ha egy megtekert részre még egyet rátekerek ugyanabból a tekercsből, mi történik?
D, 2 különböző tekercs egymásra mehet-e?

Még valami: a szekundereken 7805-ös feszültség stabilizátorok lesznek, mert 5VDC/500mA-ra van szükségem 9x egymástól függetlenül.

Köszönöm!
zoka

toroid.jpg

(#) electricnusi válasza zoka hozzászólására (») Júl 21, 2012 /

A gondolatmenetedet átfutottam. Jó úton jársz.
Kérdéseidre a válasz:
A, szekunder nélkül bekapcsolva nem lesz baj? = Nem
B, 1 szekunder tekercset a körgyűrű egészén el kell osztani, vagy képzeletben osszam 9 felé a kört, és úgy tekerjem meg? = Ahogy akarod, ahogy neked könnyebb.
C,Ha egy megtekert részre még egyet rátekerek ugyanabból a tekercsből, mi történik? = Semmi baj.
D, 2 különböző tekercs egymásra mehet-e? =Igen.

Remélem segítettem!
(#) zoka válasza electricnusi hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Köszönöm! Néhány óra alatt megtekercseltem. 8 szekunderes lett, mert a 9. igazából csak a ventilátorhoz kellett volna, de így tudtam elosztani a tekercseket normálisan. Rámértem, olyan 6 - 6,5V-on belül van az összes tekercs. Terhelve sem esik túl sokat vissza. Elég dagadt lett, de szerintem jó lesz.
(#) electricnusi válasza zoka hozzászólására (») Júl 22, 2012 /

Csinos... Külső szigetelést mivel alkottad?
(#) zoka válasza electricnusi hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Végül is először tixóval megfogadtam itt-ott, aztán az eredeti műanyag szalagot tekertem rá vissza, és oldalról is körbetekertem tixóval. Meg még 8 kábelkötegelő is tartja.
Azóta kivezettem a tekercseket rendes drótokon
Most már tetszik.
(#) electricnusi válasza zoka hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Jó lett.
(#) bakaruha válasza electricnusi hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Szia a mérete : külső átmérő:95mm , belső átmérő:53mm , magasság:36mm .Elnézést csak most néztem vissza a hozzászólásokat.
(#) vipera1997 hozzászólása Júl 30, 2012 /

Hello szeretnék építeni egy 150VA-es 24V-os trafót tudna valaki segíteni benne.Adatokra gondolok hogy milyen huzalból hány tekerés és ilyesmi információkra.Köszönöm.
(#) erikabanhidi hozzászólása Aug 16, 2012 /

Üdv!

Segítséget kérnék toroid trafó tekeréséhez. Meglévő toroidomat szeretném áttekertetni. *

Előre is köszönöm.
(#) mex hozzászólása Szept 16, 2012 /

(#) ivan69 hozzászólása Okt 5, 2012 /

Sziasztok!
Van egy 350w os 2x25 v Toroid trafóm nekem 2x36 v ra lenne szükségem .
Azt szeretném tudni ,hogy úgy tudnák e növelni a feszültségen hogy a trafó letekerése nélkül bele toldanák mind a két ágba ugyan olyan vastagságú huzalból vagy le kellene tekernem az egész szekundert .
A trafó egy 2x100 w os Quad hoz kellene.
(#) reloop válasza ivan69 hozzászólására (») Okt 5, 2012 / 1

Szia! Nyugodtan készíts két 11V-os tekercset a tetejére, és kötözgesd össze. A kötés legyen kívül, hátha egyszer vissza kell csinálni. Jártam már úgy
(#) Flatlander hozzászólása Okt 16, 2012 /

Sziasztok

Tekerni szeretnék majd egy toroidot,szerintem olcsóbban jövök ki ha én csinálom és nem csináltatok.Azlenne a kérdésem hogy szükségem van pl 2x valahány voltra azt hogy tekerjem fel?Fele az egyik oldalra fele a másikra? vagy folyamatosan körben? kell még pár kisebb feszültség is de azt már csak a végén körben rátekerem,de a nagyobb áramú részt nemtudom hogyan tekerjem ebben kérnék segítséget.
(#) granpa válasza Flatlander hozzászólására (») Okt 17, 2012 /

Szia!
Teljesen mindegy; de esetleges későbbi változtatásra(hibára) gondolva, jobb ha külön tekered fel a két nagyáramú szekundert. Így a végek mindig hozzáférhetőek lesznek. Csinálhatod párhuzamosan tekerve is, ekkor biztosan szimmetrikus lesz a feszültség.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
(#) Flatlander válasza granpa hozzászólására (») Okt 18, 2012 /

Akkor jó,részben ezért is gondoltam hogy a gyűrű 1-1 oldalára külön tekerem fel középen pedig ottlesz a két tekercs eleje,szimetrikusan nem olyan egyszerű szerintem tekerni...de semmiből sem tart bedugni és lemérni a feszültségeket.
(#) AzIgaziCsaby hozzászólása Okt 31, 2012 /

Kis segítség kellene.
Van egy 650 VA-s toroidom, 1x55V és 2x5Voltos tekercseléssel. Le kellene szedni 50 Voltig, szükségem volna egy 12 Voltos tekercsre és az egészet vissza kellene szigetelni.
Bevállalja ezt valaki Budapest, vagy Érd környékén? Természetesen nem ingyen.
Következő: »»   45 / 95
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem