Fórum témák
» Több friss téma |
Építettem egy jópofa világítást RC repülőkre, márcsak vezérelnem kéne valahogy...
Eddig úgy működik, hogyha adok neki tápfeszt (5-30V) akkor minden világít, de azt szeretném elérni, hogy "külön" kapcsolható legyen. Azt sikerült kiderítenem, hogy a vevő egy négyszög jellel vezérli a szervókat és ezzel kéne kezdenem valamit. Ehhez kérném a segítségeteket!
Itt találsz néhány kapcsolot:
MULTISWITCH Ha tudsz programozni, magad is csinálhatsz. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2012
Rc-switch keresésre a Google kidob jópár ötletet...
A 4013-mal felépített verziót én is megépítettem Fet nélkül, tökéletesen működik a mai napig.
Még annyit szeretnék, hogy azt hogyan lehetne megoldani, hogy 3 állása legyen a "kapcslolónak" ? Ki-1-2? Ezt ebből a kapcsolásból meg lehet oldani?
Attöl függ hogyan akarod müködtetni. Ha a joystickkel, akkor lehet jobb-0-bal azaz 3 állás.
Kapcsolókkal ez kevésbé müködik. Ha van visszajelzés (látod a modellt) akkor akár több funkciót is tudsz kapcsolni, amihez viszont finom ujj érzékenység kell.
Az a gubanc, hogy a rádiókon lévő kapcsolók csak 2 állásúak, a szervó egyik végállásából a másikba tudod átkapcsolni.
Ez a legtöbb rádión így van, max. a végállások végpontjait tudod finomítani. Neked egy 3 állású kapcsolóra lenne szükséged... sajna csak általában azok a rádiók tudják, amiken komolyabb helis mixek vannak(Pl. Turnigy 9x...nekem ilyen van). Massawa hozzászólásához...igaza van...ezt leginkább úgy tudnám megoldani, hogy a mozgatott szervó karja a szervóúttól függően 3 mikrokapcsolót kapcsolgatna... Egy kapcsoló lenne az elején, egy a közepén, egy a végén...
Amennyiben tudsz programozni PIC-et, AVR-t vagy tudsz idözitett logikai áramköröket tervezni, akkor a feladat megoldható akár mechanika nélkül is. Pl. ugy ahogy korábban linkeltem. Annak a kis elektronikának 4-7 kimenete van, és egyes kimenetek a joystik állásával aktiválhatók. Az egyiken pl. ki be kapcsolva, azaz kétszer kell odaállitani a joystiket, hogy be- és kikapcsolja az adott kimenetet.
Ugyanaz mintha pl. a szervó 2x nyomna meg egy kapcsolot (pl. a notebookon). Elöször bekapcsol, majd ha újra megnyomod kikapcsol. Rengeteg megoldás lehet, mechanikus meg elektronikus is - a legtöbb a távirányiton bukik, de azt is aránylag könnyü átalakitani. A joystik helyett pl. 3-4 mikrokapcsolot épitesz be -más más paranccsal (egy egy potit kapcsolnak a joystik helyett), mig a modellben ennek megfelelöel kapcsolódnak a fények. A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
"B" verzió....nem a rádió "joystick"-kal vezérled a fényeket, hanem a szabad csatornákra rakod a kapcsoló elektronikát....több szabad csatorna=több kapcsoló...
Hátránya hogy nem elég a standard 4ch rádió ami mondjuk egy repülőhöz alapból kell, hanem mondjuk egy 6ch kellene hozzá. Feltételezem ha ilyenen gondolkodik az emberke, akkor van rádiója, vélhetően nem 4ch hanem több. Építesz ebből a kapcsoló kütyüből pár darabot, ahány szabad ch-d van, annyit...darabja kijön kb.200 forintból.
Én is erre gondoltam, és vcan néhány ado, ahol valoban kapcsolokkal kezelik a 4+n. csatornát (nekem is ilyen van).
Ha 2 ilyen kapcsolo van akkor 4 kombinácio lehet (ki+1+2+3lámpa).Ehhez tudni kellene milyen az adoja.
PIC-el sikerült megoldani, de komolyabb távirányítókhoz lesz azoknak van 3 állású kapcsolója
Az lenne még a kérdésem, hogy a vevő addig adja a jelet amíg a kapcsolót a megfelelő állásban van, vagy csak egyszer kiadja és kész?
Attol függ, de általában a vevök addig adják a stabil jelet, amig fennáll a kezelési utasitás (azaz be van kapcsolva, vagy áll a joystik ugyanazon a helyen).
Szia. Ajánlom figyelmedbe Magi István honlapját , Ott sok minden megtalálható. Köztük az " RCS-1 "rc kapcsoló is.
rc-miskolc.emiter.hu |
Bejelentkezés
Hirdetés |