Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   84 / 139
(#) s3toraph válasza Grebi hozzászólására (») Okt 30, 2012 /

Ööö... ezt már értem, de nekem ezen (link) a panelon a két szélén van egy X és egy Y oszlop is, amik nem folytonosak, hanem 5-ös tömbökben vannak. Na ezeket nem vágom még, hogy mihez, hogyan vannak kötve.
(#) Grebi válasza s3toraph hozzászólására (») Okt 30, 2012 /

Bocsánat, azt kihagytam.
Azok pedig oszlopként vannak összekötve.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
(#) s3toraph válasza szitko hozzászólására (») Okt 30, 2012 /

Köszi, értem. Egyenlőre egy hőmérő lesz, aztén ha működik a monitorozás, lesz még minimum 3 db, ehhez kell majd a panel.

Értem! Akkor a sorok is mind külön-külön vannak, illetve az X és Y oszlop is, és nincs további összeköttetés közöttük, pl. X oszlop és 1. sor között, igaz?

Igaz.

No akkor képben is vagyok. Köszöntem a felvilágosítást!
A héten nekiesek megírni a progit 1 hőmérőre. Kérnék egy tippet, mielőtt elmerülök a guglizásban: mintaprojekteket te hol szoktál nézegetni? Van kedvenced, vagy legjobban használható oldalad?
(#) icserny hozzászólása Okt 30, 2012 /

Csak halkan mondom, hogy van külön topik a dugdosós próbapanelről és van elektronka kezdő témakör is. Ne offoljuk már tele ezt a topikot ilyenekkel!

Ami kell azt mind megtalálod itt. Ha elolvasod a cikkeket amit az MSP-ről írt icserny, meg szemezgetsz, Topi AVR cikkeiből akkor érdekes projekteket tudsz összehozni és meg is érted őket.
(#) s3toraph válasza icserny hozzászólására (») Okt 30, 2012 /

Ne haragudj, de gondoltam itt relatíve gyorsan megkérdezem amit nem tudok és utána már tudok vele dolgozni, és csak a témához szorosan kapcsolódó kérdéseket feltenni. Minden esetre igyekszem ezentúl nem OFF-olni.

Icserny cikkei nagyon jók, sokat okultam belőlük már, érthetőek, remekül összeszedve a lényeg.
(#) szitko hozzászólása Nov 1, 2012 /

Sziasztok.

Hardveres UART-on (g2553), hogy küldjek egy tizedesig hőmérsékletet?
Most így oldottam meg, de szerintem ez nem annyira jó:
  1. s[0] = fok / 100 + 48;
  2.      s[1] = (fok %100) /10 + 48;
  3.      s[2] = '.';
  4.      s[3] = fok %10 + 48;
  5.      
  6.      for(char i=0; i<5; i++){
  7.           while (!(IFG2&UCA0TXIFG));
  8.           UCA0TXBUF = s[i];              // adat küldése bluetooth-on
  9.      }
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Ebben a hozzászólásban található a decimális kiírató függvényem javított változata. A kiíratás szempontjából közömbös, hogyha az sw_uart_putc() függvényt lecseréled egy hw_uart_putc()-re.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Már néztem, köszi. De sajnos valamiért a Processing, bluetoothDesktop-os fogadás nem akarja elfogadni az érkező adatokat.

A másik gondom, hogyha az eeproból küldöm el az adatokat, akkor ott nem csak hőmérséklet adat van.
Pontosabban:
Az eepromba eltárolok egy napi (24 óra) hőmérséklet adatot, úgy, hogy 12 percenkét az aktuális hőmérséklet kerül mentésre, plusz a nap, óra, perc. Ezt a Processing btd. readBytes(buffer) -el tudom fogadni, de ebből a rengeteg adatból még ki kell "válogatni" az időre vonatkozó adatokat, és a hőmérséklet adatokat, és azt megjeleníthetővé kell tegyem.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Ha a PC oldalon még értelmezni is akarod az adatokat, akkor nem kerülhető el, hogy valamilyen egyszerű protokollt kitalálj, vagy egy meglevőt átvegyél. A végtelen adatfolyamban valahogy jelezni kell, hogy mi micsoda, vagy hogy hol van egy rekord eleje/vége.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Persze persze. Ezt nagyjából értem. Az eeproba (24lc512) eleve úgy mentem el az adatokat. Két "page" egy nap. (azért kettő, mert a hőmérséklet tizedes nélkül kerül bele, és sajna az már két byte.) Itt rögtön az elejére kerül a dátum, idő, és utána a hőmérséklet adatok.
Tehát, ha pl. 10 nap után kérem le az adatokat, akkor is tudni fogom/(fogja a PC), hogy minden 256. byte után, új nap kezdődik. Azthiszem!
(#) VaZso8 hozzászólása Nov 2, 2012 /

Sziasztok!

Próbálkoznék 16 MHz-es órajel mellett I2C-n olvasni egy RTC-t (DS1306) és SPI-n írni a kijelzőre (Nokia 3310/5110).

Mindezt úgy, hogy mindkettő USCI B0 modulra van kötve.

Az egész működik is mindaddig, amíg 8 MHz vagy annál kisebb a DCO frekvencia.
16 MHz-en is sikerül kiíratni az adatokat, de a kiíratás nem stabil, szépen lassan teleírja a kijelzőt (mintha nem pontosan ugyanoda pozícionálná a karakereket).

Nem egészen értem, hogy tudnám beállítani az SPI kommunikáció órajelét, ugyanis látszólag ha variálni próbálok, "összeomlik" a rendszer, ill. a kiírás.

Az I2C inicializációja így néz ki jelenleg:
  1. void i2c_init(unsigned char addr){
  2.     P1SEL |= BIT6 + BIT7;                     // I2C pin
  3.     P1SEL2|= BIT6 + BIT7;                     // I2C pin
  4.     UCB0CTL1 |= UCSWRST;                      // Enable SW reset
  5.     UCB0CTL0 = UCMST + UCMODE_3 + UCSYNC;     // Select I2C mode, I2C Master, sync mode
  6.     UCB0CTL1 = UCSSEL_2 + UCSWRST;            // SMCLK + SW reset
  7.     BCSCTL2 &= ~DIVS_1;
  8.     BCSCTL2 |= DIVS_3; // SMCLK = 16MHz/8 = 2MHz - pre-divide SMCLK by 8
  9.     UCB0BR0 = 20;        //Divider is 20, because  UCLK = 2MHz/20 = 100kHz
  10.     UCB0BR1 = 0;
  11.     UCB0I2CSA = addr;                         // Slave address
  12.     UCB0CTL1 &= ~UCSWRST;                     // Disable reset
  13.     IE2 |= UCB0RXIE;                          // Enable RX interrupt
  14. }
Ha minden igaz, a 16 MHz-es órajelet így leosztom 100 kHz-re, ami jónak is tűnik.

Az SPI viszont ilyen jelenleg:
  1. void spi_init(void){
  2.      P1SEL |= SCL + SDA;                 // SPI SEL
  3.      P1SEL2 |= SCL + SDA;                // SPI SEL2
  4.  
  5.      UCB0CTL1 |= UCSWRST;
  6.      UCB0CTL0 = UCCKPH + UCMSB + UCMST + UCSYNC;       // SPI master, 8 bit
  7.      UCB0CTL1 = UCSSEL_2 + UCSWRST;                              // SMCLK
  8.      BCSCTL2 &= ~SELS;
  9.      BCSCTL2 &= ~DIVS_3;
  10.      BCSCTL2 |= DIVS_1;
  11.      UCB0BR0 = 0x01;    
  12.      UCB0BR1 = 0x00;
  13.      UCB0CTL1 &= ~UCSWRST;                             //  SW reset
  14. }
Tehát így 8 MHz-es DCO-val működik.

Ha UCB0BR0 értékének 2-t írok, a kijelző nem működik.
Ha BCSCTL2 DIVS_2 vagy DIVS_3, akkor sem.

DIVS_1 esetén ha jól gondolom, az SPI órajele 16 MHz DCO mellett 8 MHz, 8 MHz-en pedig 4.

Hogyan lehet beállítani az SPI órajelét? Nem értem azért ezt.
A DIVS osztó növelése miért nem működik?
...vagy nem emiatt "szemetel" a Nokia kijelző 16 MHz-en?

Talán holnap "okosabb leszek", mára (vagy mi ez) elég volt ennyi, azt hiszem.

Tippje esetleg valakinek? Elnéztem valamit?
(#) icserny válasza VaZso8 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Ha UCB0BR0 = 0x01; helyett nagyobb számot írsz, annak működnie kell. Nem lehet, hogy a bájt kiküldés körül van valami probléma?

(#) szitko válasza VaZso8 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Szia.

Elsőnek. Működik együtt a kettő stabilan, (i2c, spi) sőt....

A programodban felesleges a "BCSCTLx" regiszterekkel játszani, mert az i2c órajelét le lehet osztani két regiszterrel (UCB0BR0,1), az SPI meg mehet 16MHz-en.
I2C órajel:
  1. UCB0CTL1 &= ~UCSWRST;                  //  SW reset tiltás
  2.      UCB0CTL1 |= UCSWRST;                      // SW reset engedélyezés
  3.      UCB0CTL0 = UCMST + UCMODE_3 + UCSYNC;     // I2C mód kiválasztása, I2C Master, szinkron mód
  4.      UCB0CTL1 = UCSSEL_2;                // SMCLK
  5.      UCB0BR0 = 160;                            // SMCLK=16MHz/160 = 100kHz, I2C freki
  6.      UCB0BR1 = 0;
  7. // FUG = UCBxBR0 + UCBxBR1 × 256 = I2C órajel
  8. .....

Azt sajnos nem tudom/értem, hogy Icserny mire értette a "Ha UCB0BR0 = 0x01; helyett nagyobb számot írsz", de nálam így megy 16MHz-n az SPI.
  1. UCB0CTL0 |= UCCKPH + UCMSB + UCMST + UCSYNC;       // 3-pin, 8-bit SPI master
  2.      UCB0CTL1 |= UCSSEL_2;                              // SMCLK
  3.      UCB0BR0 |= 0x01;                                   // 1:1
  4.      UCB0BR1 = 0;
  5.      UCB0CTL1 &= ~UCSWRST;                              // clear SW

Egyszóval, én is csak azt tudom mondani, mint Icserny fórumtársunk, hogy máshol lesz a hiba.

Köszönöm a válaszaitokat.

Jelenleg ez a két inicializáció:
  1. void i2c_init(unsigned char addr){
  2.     P1SEL |= BIT6 + BIT7;                     // I2C pin
  3.     P1SEL2|= BIT6 + BIT7;                     // I2C pin
  4.     UCB0CTL1 |= UCSWRST;                      // Enable SW reset
  5.     UCB0CTL0 = UCMST + UCMODE_3 + UCSYNC;     // Select I2C mode, I2C Master, sync mode
  6.     UCB0CTL1 = UCSSEL_2 + UCSWRST;            // SMCLK + SW reset
  7.     UCB0BR0 = 160;
  8.     UCB0BR1 = 0;
  9.     UCB0I2CSA = addr;                         // Slave address
  10.     UCB0CTL1 &= ~UCSWRST;                     // Disable reset
  11.     IE2 |= UCB0RXIE;                          // Enable RX interrupt
  12. }

1. void spi_init(void){
  2.      P1SEL |= SCL + SDA;                 // SPI SEL
  3.      P1SEL2 |= SCL + SDA;                // SPI SEL2
  4.  
  5.      UCB0CTL1 |= UCSWRST;
  6.      UCB0CTL0 = UCCKPH + UCMSB + UCMST + UCSYNC;       // SPI master, 8 bit
  7.      UCB0CTL1 = UCSSEL_2 + UCSWRST;                              // SMCLK
  8.      UCB0BR0 = 0x03;
  9.      UCB0CTL1 &= ~UCSWRST;                             //  SW reset
  10. }

Az I2C-nél azért akartam leosztani, mert javasolták egy helyen (és végülis miért ne osszam le hardveresen, ha lehet), csak azt nem értettem, ez az SPI-nél miért kavar be.
Ezért kapcsoltam át más osztóra az SPI initben, mert egyébként nem működött az SPI.

Alacsonyabb frekvencián működik is együtt az I2C és SPI tökéletesen, csak 16MHz-en van gondom.

Jelenleg úgy állok, hogy ha pl. 8MHz-es DCO-nál próbálkozom változtatni az SPI órajelén, akkor UCB0BR0 = 0x03-ig működik a rendszer, fölötte (0x04 és afölött) nem.
16MHz-en ugyanez a helyzet, csak szemetel is a kijelző.

Mondjuk van még egy tippem - szerintem ez az a mikrokontroller, amivel már múltkor is vacakoltam a belső hőmérő kiolvasásával is, az ugyanis nem működik benne.
(Tehát a kódom akkor jó volt mint kiderült, csak a kontroller adott vissza hülyeséget.)
Tehát lehet, hogy van ennek még más gondja is... hmm.

A kijelző meghajtását itt csatolta valaki, azt vettem át.
Kiíratásnál tűztem be várakozásokat, az nem hatotta meg. Csatoltam a hozzászóláshoz.

nok_hw_spi.c

Én raktam fel, és úgy emlékszem, hogy megy/ment 16MHz-en is.

( A P1SEL/SEL2-öt is felesleges kétszer inicializálni. Egyszer a portok inicializálásánál elég.)
(#) icserny válasza VaZso8 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Idézet:
„Kiíratásnál tűztem be várakozásokat”
Nem csoda. Az adatlap szerint a Nokia5110 LCD vezérlője max. 4.0 MHz-es SPI frekvenciával dolgozik. A késleltetés ezen nem változtat.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Ezt mondjuk nem egészen értem, mert a 3310-es lcd-je is PCD8544-es vezérlőt tartalmaz (azt hiszem), és az megy 16MHz-en.

Bár ahány darab annyi féle. Volt, hogy két, látszólag egyforma 3310-es LCD, nem ment ugyanazzal a vezérlőprogrammal, csak ha az inicializálásnál változtattam az értékeken.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) VaZso8 válasza szitko hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Akkor neked köszönöm a feltöltést.

Lehet, ez az LCD nem bírja ezt a frekit - mondjuk van itthon még egy, majd megnézem azzal is.

Idézet:
„( A P1SEL/SEL2-öt is felesleges kétszer inicializálni. Egyszer a portok inicializálásánál elég.)”

Persze, ez még nem a letisztázott kód.
Egyelőre az nem tiszta, miért nem sikerült visszavennem az SPI frekijét.
(#) VaZso8 válasza icserny hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Köszönöm az utánanézést.

Tehát a fenti hozzászólásomnál a 8 Mhz-es DCO melletti 4 MHz-es SPI korrekt lehet, 16MHz-es DCO mellett kúszik fel 8 MHz-re, amit jogosan nem szeret.

Ezért gondoltam, hogy ha az SMCLK órajelét nem kettővel osztom, hanem néggyel, akkor működnie kellene.
Ennek ellenére a kijelző meg sem nyikkan ezzel a beállítással sem 8 MHz, sem 16 MHz DCO mellett.

Ez volt furcsa nekem - tehát valamit rosszul értelmezek és emiatt nem jók a beállításaim, vagy legalábbis nem értem, miért nem sikerül az SPI frekit belőnöm amellett, hogy az I2C freki jónak tűnik.
Mondjuk jó lenne megmérni.

A kijelzőnek 2 MHz-es SPI órajellel is működnie kellene, nem?
...mert akkor fogalmam sincs, 8 MHz DCO mellett BCSCTL2 |= DIVS_2;-vel miért nem megy, ami SMCLK=DCO forrás esetén 8 MHz/4=2 MHz órajel lenne értelmezésem szerint és az SPI-nél is SMCLK van kiválasztva.
Legalábbis itt vagyok megkavarodva.

Ha jól rémlik a FUG-ból, az SPI freki ugyanúgy működik mint az I2C.

UCB0BR0 4; = SMCLK / 4 = 16MHz / 4 = 4MHz
UCB0BR0 8; = SMCLK / 8 = 16MHz / 8 = 2MHz

stb...
De mivel az SPI-vel még keveset foglalkoztam, nem vagyok benne biztos.
(#) VaZso8 válasza szitko hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Hmm - meg kellene azért nézni másik kontrollerrel is.

UCB0BR0=4 már nem volt jó neki...
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Idézet:
„a 3310-es lcd-je is PCD8544-es vezérlőt tartalmaz”
A PCD8544 adatlapjában ez áll: Serial interface maximum 4.0 Mbits/s. Ettől függetlenül lehet, hogy megy nagyobb frekvencián is, de az már kívül esik a specifikált (és garantált) tartományon.
(#) VaZso8 válasza icserny hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Megpróbáltam egy másik kontrollerrel, ott is hasonlóképpen viselkedik.
Kicsit mintha stabilabb lenne a megjelenítés (talán kicsit alacsonyabb lehet az órajel), de szemetel így is a kép (csak lassabban).

Egyszerűen nem tudom normálisan visszaosztani az SPI órajelét... :S

A Family User's Guide-ból:
Idézet:
„Soros órajel vezérlés

Az UCxCLK-t a master nyújtja az SPI buszon.
Amikor UCMST=1, a bit órajelet az USCI bit órajel generátor nyújtja az UCxCLK pin-en.
Az órajel generálására használt forrás (clock) az UCSSELx bitekkel kerül kiválasztásra.
Amikor UCMST=0, az USCI órajelet az UCxCLK pin-en a master nyújtja, a bit órajel generátor nincs használatban és az UCSSELx bitek nem számítanak.
Az SPI adó és vevő párhuzamosan üzemel és azonos órajelforrást használ adatátvitelhez.

Az UCBRx 16-bites értéke a bitrate vezérlő regiszterekben (UCxxBR1 és UCxxBR0) az USCI órajelforrás és BRCLK hányadosa. A maximális bit órajel, ami generálható master módban a BRCLK.
Moduláció SPI módban nincs használatban és UCAxMCTL-t törölni kell, amikor USCI_A SPI módját használjuk.
Az UCAxCLK/UCBxCLK frekvencia a következőképpen adható meg: f(BitClock)=f(BRCLK)/UCBRx”

Mégis, UCB0BR0 értékét növelve a kijelzésem elhal és nem látom az okát...

Hmm - a másik kijelzőn nem látom ezt a szemetelős effektust, de ez még nem ad magyarázatot arra, láthatólag miért nem tudom megfelelően beállítani az SPI órajelét.

UCB0BR0 = 4 esetén nem kapok képet a kijelzőmön (ezen sem).
Tehát a program ilyenkor is fut, csak nem látok semmit.

Az SPI órajelén kívül viszont nem kellene másnak változni és UCB0BR0 = 3 esetén még jó.
Nem értem.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) uli hozzászólása Nov 5, 2012 /

Sziasztok! Tudnátok segíteni mi lehet a baj? Egy turbonyomás mérő órát csináltam. 0-5V-nak a bemeneten megfeleltettem 0-2,5 értéket a kijelzőn. A feszültség osztó összesen 250k-ohmos.
A kapcsolás működött próbapanelon, átrakva ide eleinte semmit nem csinált, ill folyton resetelt. A resetet 15k-val a tápra húztam, az megoldotta a gondok egy részét. Olyan mintha az ADC nem csinálna jól valamit. A videón a potit lentről feltekerem, majd újra le. Látszik is, hogy mutatná a 2 feletti értéket, de mégse... mindig visszatér 1,7 1,8 érték köré, és nem tudom miért. A TEST és Xin Xout lábakkal mit kellene csinálnom?

Bővebben: Link

Az lehet, hogy túl hosszú a kábel, amin a szenzor lesz? Pedig árnyékolt kábelt használtam direkt.

Köszi szépen:
uli
Következő: »»   84 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem