Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   688 / 1271
(#) kadarist válasza belaradio hozzászólására (») Okt 30, 2012 / 1
 
Szia!
Ha nem melegszik nagyon, akkor maradhat, de szerencsésebb lett volna egy Darlington típussal pótolni, mert az eredeti is olyan volt. A bázisában lévő csatolóelkót pedig mindenképpen érdemes lenne cserélni egy nagyobb kapacitású, nagyobb feszültségű típusra.
A foltosságot a lemágnesezés hiányosságaira lehet visszavezetni, ilyenkor a lemágnesező PTC-t kell cserélni. A PTC helye
Keresd a C613 csatolókondit és cseréld.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
A csatolókondenzátor sem zárlatos, az eltérítő tekercs is jó. Találtam próbacsövet, de a helyzet nem változott. A "kutyaházban" mindent megmértem, semmi sem zárlatos. Így azt gondolom, hogy a sorkimenő primer oldalán lehet a zárlat. Holnap megpróbálok szerezni, de ha sehogy sem sikerül, akkor valahogy tekercselnék egyet. Gondolom nem túl nagyok a menetszámok, csak rendesen kell megtekerni. Malomkerekem több is van, az egyelőre nem gond.
Amíg nincs sorkimenőm, addig a hangot szeretném megjavítani. Vettem a hangfokozathoz új kerámiakondikat, feszültségre, értékre egyeznek, méretre az újak kisebbek. A kis méret nem okozhat valami gondot?
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Sorkimenő nélkül nem lesz rendes hangod (nincs AGC), meg kár lenne a PL-t szétizzítani a próbálkozások során. Cseréld még ki a PL vezérlőrácsán lévő csatolókondenzátort. A buszterfeszültség mekkora?
(#) belaradio válasza kadarist hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Először is, köszönöm a segítséget. A C613 helyén egy 10 mikró 63 voltos kondi van. Ezt holnap cserélem egy újra. Ez a csatoló kondi ? A PTC-t most cserélem.
(#) kadarist válasza belaradio hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Minden stimmel! Ha van rá lehetőséged, akkor a cserélt sokkimenőtranzisztort váltsd ki egy BU808-as Darlington típussal.
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
A buszter dióda tetején 710V-ot mértem, egyenáramú állásban.
Ha leveszem a PL anódsapkáját, akkor természetesen nem bántja a csövet, AGC nincs, de gondolom susognia kellene, a hangerőszabályzó állásától függően. Ha megérintem a PCL86 rácsát, akkor búg rendesen. A TAA 691-es IC-t ellenőrzöm.
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
A rajzon 820V-al jelölt feszültség a buszterfeszültség, ezt mérd meg. Ennek változnia kellene az R318 trimmerpoti állásától függően. Ha leveszed a PL anódsapkáját akkor a segédrácsba folyik áram, amitől az R326 jól fel fog melegedni, a segédrács meg szépen felizzik.
(#) belaradio válasza kadarist hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Kétlábú PTC-t nem találtam itthon. A tv-ből ki vettem és kíváncsiságból szét pattintottam a PTC-t. A korong a belselyében meg van égve. Egy részen még jó és azt a részt oda forgattam az érinkezőkhöz. Vissza tettem bele és már első be- és kikapcsolás után eltünt a folt a képcsőröl. Holnap veszek egy BU808 és egy új PTC-t. És persze egy új kondit.
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
820 helyett csak 120V-ot mértem. Az R318-at tekergetve nem változik. Ha a buszterdióda katódját veszem le, az nem okoz gondot?
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Nem gond, de attól még a PL megkapja a segédrácsfeszültségét.
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Ezek szerint jobban teszem, ha a hanggal csak akkor foglalkozom, amikor a sorvég-fokozat már helyesen fog működni. A buszter feszültség alacsony értékét mi okozza?
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Idézet:
„A buszter feszültség alacsony értékét mi okozza?”

Az okozza, hogy nincsenek megfelelő nagyságú impulzusok a PL sorvégcső anódján, tehát le van fulladva a sorvégfok.
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Akkor most már szinte biztos, hogy a sorkimenő ment tönkre, gondolom menetzárlatos. Bármelyik csöves Videotoné jó bele? Ha semmiképp sem sikerül találni, akkor (lehet, hogy hülyeség) készítenék egyet. Hol találok részletes leírást a menetszámokról, a huzalok vastagságáról a tekercselésről, és annak irányáról, módjáról. Szigetelésnek mit lehet használni?
(#) Hodinka válasza kérdező hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Szia!
Nem vagyok csöves TV-kben annyira otthon,de akár az is elképzelhető,hogy pont a buszterdióda ereszt és ezért izzik be a pentóda,és valószínüleg ezért kevés a buszterfeszültség is.Legalábbis valami ilyesmi rémlik egy orosz csöves TV-nél,amit annak idején javítgattam.Ha jól emlékszem valami hasonló hibajelenséget produkált.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Ne vágj bele tekercskészítésbe, mert ez egy eléggé speciális szakma. Csak hajszálra megegyező telercs jó a meglévő helyett, mert más fokozatok is vesznek innen feszültségeket. Melegszik a tekercs? Mert ha nem melegszik sem a primer sem a szekunder (malomkerék), akkor nem hiszem, hogy zárlatos. Én a meghajtás oldalára is rámennék, meg a varisztoros buszterfeszültség-stabilizátort is átnézném. Az összes sorvégben található fólia és kerámiakondenzátort átmérted?
(#) kadarist válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Cserélgetett csöveket is, ezért nem hiszem, hogy ez lenne a gond. De ha még nem cserélte ezt, akkor cserélje!
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
(#) Hodinka válasza kadarist hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Igen,a legjobb lenne csőcserével kezdeni a javítást,mivel a csövek idővel hajlamosak az elöregedésre.
(#) Papp Ferike válasza szauron hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Üdv!

A sreen-t egyenlőre inkább hagyd. Szerintem kontaktos ,a képcső foglalat lábainak a forrasztásai elengedtek.Így elsőre.
(#) Papp Ferike válasza jankovicsd hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Üdv!
Raszterkorrekció hiba. Nézd át a forrasztásokat elsőre.
(#) jankovicsd hozzászólása Okt 30, 2012 /
 
Sziasztok.tud valaki segíteni?pilips black line tv-m jobb és bal oldalán megjelent minden előzmény nélkül két függőleges befelé domborodó sötét sáv.eredeti távja nincs.mi lehet a baja,köszönöm.a száma 29PT8306/12R
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
A malomkerék egyáltalán nem melegszik, a primer azonban egy kicsit langyos lett. A "kutyaházban" mindent megmértem. Mi lenne, ha mindent lekötnék a sorkimenőről a buszterdiódán és a PL-en kívűl. Így elvileg ha jók a tekercsek, akkor megjelenik a nagyfesz a malomkeréken?
(#) McDeath válasza McDeath hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Nos nem reggel és nem 10 óra van, de most jutottam géphez, elnézést a késlekedésért.
Két képet mellékelek egy a típusról és egy a hibáról. Hangyafociért elnézést kérek de ettől függetlenül fent álla hibajelenség és látható is.
A segítséget Köszönöm!
Üdv McDeath
(#) Hodinka válasza kérdező hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Ha mindent lekötsz,a sorvégfokozat nem indul el,ugyanis a segédrács,és a sormeghajtó fokozat visszacsatolása a trafóról jön.De egyébként is az eltérítő tekercsen,és a nagyfesz részen kívűl itt más nincs is ami ennyire beterhelné a sorvégfokozatot.Szerintem máshol kéne keresni a hibát.
(#) kérdező válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Lehet, hogy nem megfelelő a sorvezérlő jel? Bár a füttyöt hallani, a sorfrekvencia potméter tekerésére a magassága változik. Bár mivel hang nincs, az IC nem kap tápfeszültséget, lehet hogy nem elég erős a sorvezérlés?
(#) szauron válasza Papp Ferike hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Köszi a tippet átnézem!!
(#) kérdező hozzászólása Okt 31, 2012 /
 
Visszalapoztam az 1. oldalra, és ott is egy ugyan ilyen TV-t javítottak. Bár ott a buszterdióda izzott, de hasonló lehetett a gond. A sorkimenő cseréje után jó lett a készülék. Itt összetettebb lehet a hiba, mert hang sincs. Ma délután megpróbálok szerezni egy sorkimenőt, és kiderül. A sorvégfokozaton kívül még mi okozhat ilyet? Ha fütty van, akkor a sorvezérlő jel eljut a PL vezérlőrácsára. Egyébként a függőleges eltérítés kerreg, tehát megy.
Az első oldalon azt írta valaki, hogy bármilyen abban az időben készült magyar gyártmányú tv trafója jó bele.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2012
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Képcsőméret meg gyártó (Orion-Videoton) is számít. Bár a sorkimenőtrafón lévő kerámiakondik értékváltoztatásával ki lehet hangolni a nem pontosan belevaló trafót.
(#) szapora hozzászólása Okt 31, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy Samsung Plano TV-m.
Az a probléma, hogy bekapcsol, ad is bekapcsolási jelzést, viszont se kép, se hang nincs.
Valamint kattogás hallatszik vagy a tápból, vagy a nagyfeszültségből.
Valakinek van valamilyen ötlete mi lehet a hiba?

Előre is köszi!
(#) Master X hozzászólása Okt 31, 2012 /
 
üdv mesterek

a segitségeteket szertném kérni ,hozzám került egy ITT Nokia ideal color 3538H tv ,tudom nem mai darab de szeretném megjavitani a hiba a következő.
bekapcsolom felvillan a készenlét ,kettőt pislog és utánna semmi,első ránézésre a kondik jónak tünnek égett rész sem található.De viszont ha a sorkimenő melleti kondi tetejét megnyomom érdekes módon bekapcsoláskor van fix készenlét ,de nem kapcsol be igy sem.
szerintetek kondizzam át az egészet ?? vagy netán sorkimenős lenne?? minden ötlet érdekel köszönöm előre is.
(#) kadarist válasza Master X hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Szia!
Először a forrasztásokat nézd át, mert ezek is legendásan kontakhibás készülékek voltak.
Következő: »»   688 / 1271
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem