Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1836 / 3998
(#) jdani hozzászólása Nov 4, 2012 /

Hali. Egy 1602-es LCD kijelzős mérőt csinálok. Kérdésem az lenne, a a kijelző 3as lábához tartozó kontrasztért felelős kimenetet ha fixre akarom állítani (Nem trimerrel), akkor az ellenállást a pluszra, vagy a minuszra kössem a 3as lábról?
(#) gyulank hozzászólása Nov 4, 2012 /

Ha van egy régi táp, amibe súlya alapján trafó van, és 9V 1A van ráírva, és fűteni akarok vele, akkor számít, hogy hány ohm a fűtőellenállás, ha mondjuk a 10W-ot kibírja? Csak mert párhuzamosan kötöttem 2x1,8k 5W porcelánkockát, de a tápot éreztem csak melegnek.
(#) pjg válasza gyulank hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Persze!
A táp ugye 9V * 1A = 9VA Ha ohmosan terheled akkor az 9W. P=U*I
A fűtőellenállást, meg Ohm törvénye segítségével lehet kiszámolni
R=U/I
Vagyis 9/1 azaz 9 Ohmos ellenállással fogod maximálisan leterhelni a tápot. Ezt nem javaslom. Még leég. De úgy 12 Ohmmal már próbálhatod. Ha nagyon melegszik a táp akkor nagyobbal. Bár ezzel fűteni még egy akváriumot sem! Esetleg marok melegítőnek lesz jó.
Az első forrasztópákám (Miniforr) 12V-on 20W-os. Még megvan és működik.
(#) gyulank válasza pjg hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

De miért melegebb a 12 ohm, mint a 2 db. párhuzamos 1,8k? Fél liter vizet akarok csak pár fokkal melegebben tartani. Egy díszlámpában 5W-os izzó van, és forró, ennél fogva a 10W-nak is forrónak kéne lenni. És a 2x1,8k párhuzamosan is több mint 9 ohm, vagyis hővé kéne alakulnia az egésznek nem?
(#) kokozo válasza gyulank hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Van akvárium fűtő 7,5 W- os ami egy 8 literes medence hőmérsékletét kb. 2,5 Celsius-fokkal emeli meg.Tehát jó lehet az elméleted.. Bővebben: Link
(#) gyulank válasza kokozo hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

De mint mondtam, a 2x1,8k helyett max. a táp melegszik, csak nem értem miért nem fűt.
Ha jól tudom kb. 1Wh kell 1l víz 1°C-os emeléséhez.
(#) kokozo válasza gyulank hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

A táp nem a terheléstől melegedhet hanem az örvényáramtól. Ha nem lenne rajta terhelés akkor is melegedne. Az ellenállás meg azért nem melegszik, mert nagyon kevés áram folyik rajta. Lehet hogy egyszerűbb lenne ha egy 12 volt 5 w-os égővel melegítenéd a vizet, annak elég kicsi az ellenállása hogy valamennyit melegítsen rajta.
(#) gyulank válasza kokozo hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

De az volt az 1. kérdésem, hogy mindegy, hogy hány ohm? Szóval, ha a tekercs max. 10W-ot ad le, akkor ha az ellenállás nem ég le 10W-tól, akkor mindegy mekkora, csak nagyobb legyen mint 10 ohm. Mert ha kisebb, akkor a teljesítmény csak egy részét fűti el. De ha nagyobb, akkor mindent el kéne fűtenie nem?
(#) mps válasza gyulank hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Az előbb leírták a képleteket. Van egyszer az I=U/R Tehát minél kisebb az ellenállás annál nagyobb az áram. Aztán a P=U*I vagyis minél nagyobb az áram annál nagyobb a teljesítmény. Ha a két képletet összevonod ez lesz: P=U^2/R tehát ha az ellenállás kisebb a teljesítmény nagyobb, vagyis jobban fűt.
Tehát, a teljesítmény és az ellenállás fordítottan arányos!
A 10W azt jelenti, hogy maximum ekkora lehet a teljesítménye, ha nagyobbat akarsz "kiszedni" belőle leég.
(#) gyulank válasza mps hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

De ha a trafó max. 10W-ot ad le, akkor 2db. 5W-os ellenállás párhuzamosan kibírná bármilyen kis ellenállása is van.
(#) Mdavid hozzászólása Nov 5, 2012 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Olyan kapcsolót keresek, ami a 12 voltos áramkörömbeb ki-be tudja kapcsolni a fényeffektet. Tehát lenne olyan funkció, hogy megy az effekt, csak világítanak a LED-ek, és ki van kapcsolva.
(#) exorcist válasza gyulank hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Sajnos nem bírná ki! Mert ha az a két bármilyen kis ellenállás 2 Ohm, az párhuzamosan már csak 1 Ohm, arra rákötöd a 9V -ot, akkor 9A áram fog folyni ami összeszorozva 81W lenne, ez sem a terhelésnek, sem a tápegységnek nem lenne egészséges.
A 2X1,8k pedig azért nem "fűt" mert az 900 Ohm, a 9V-ra kötve a kivett teljesítmény csak 0,09 W azaz 90 mW. (Az ellenálláson látható 5W felirat a maximálisan megengedett teljesítményt jelenti és nem azt, hogyha rákapcsolsz bármekkora feszültséget, akkor 5W-t fog fűteni.)
Kérlek, a már többször leírt képletekkel számolgass egy kicsit.
(#) exorcist válasza Mdavid hozzászólására (») Nov 5, 2012 / 1

Kicsit pontosabban leírnád, hogy mit szeretnél, ha nem titok? Mert így elsőre egy mezei kapcsolót, nyomógombot vagy egy relét tudnék ajánlani neked.
(#) Mdavid válasza exorcist hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

A pulzáló LED-es kapcsoláshoz, amit néhány napja kiraktál itt ebben a topicban, ahhoz szeretném
(#) erdgab válasza jdani hozzászólására (») Nov 5, 2012 / 1

A testre kell kötni.
(#) Mdavid válasza erdgab hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

És milyen kapcsolót használjak?
(#) exorcist válasza Mdavid hozzászólására (») Nov 5, 2012 / 1

Azt hiszem értem mit szeretnél, két lehetőséget tudok neked ajánlani:

1. egy darab főkapcsoló a tápra (ez lehet SPST vagy SPDT), ezzel az egészet ki be tudod kapcsolni és egy másik kapcsoló a LEDek elé ami SPDT legyen, ezzel lehet direktbe a tápot vagy az 555 kimenetét a LEDekre kapcsolni. Hátránya: két darab kapcsoló kell. Előnye: kikapcsolt állapotban a fogyasztás 0, kikapcsolás nélkül válthatsz a pulzálás és a folyamatos fény között.

2. egy darab háromállású kapcsoló, középső állásban nem világít a LED, az egyik szélső állásban világit, a másikban pulzál. Hátránya: az áramkör akkor is fogyaszt amikor a LED-ek nem világítanak és csak úgy tudsz váltani a pulzálás és folyamatos fény között, hogy közben lesz egy kikapcsolt állapot is. Előnye: csak egy kapcsoló kell hozzá.
(#) gyulank válasza exorcist hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

De nem lehet nagyobb teljesítmény mint amekkora rendelkezésre áll. Ha a trafó 9W-ot tud csak leadni, a rákötött akármi se tud többet.
(#) exorcist válasza Mdavid hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

erdgab válasza nem neked szólt
(#) exorcist válasza gyulank hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

A trafó nem önszabályzó alkatrész, a ráírt 9W a károsodás nélkül kivehető maximális teljesítménye. Ha rövidrezárod a kimenetét, akkor le fog égni, ha nincs hozzá valamilyen védelmi áramkör.
(#) pjg hozzászólása Nov 5, 2012 1 /

Nem találok jobb fórumot. Bocsi.

Pelgrim Avant Garde kombi gáztűzhelyem van. 4 gázrózsa, légkeveréses sütő grill funkcióval.
Az időzítő óra 2 gombos.
Elektromos kapcsolási rajzot keresek. Valakinek lenne? Esetleg forrása? Köszi.
(#) zolee0216 hozzászólása Nov 5, 2012 /

Csak most regisztráltam nem ismerem az oldalt,azért köszönöm szépen!!
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Megoldottam a problémát.
(#) luluzulu hozzászólása Nov 6, 2012 /

Sziaasztok!

Ha TDA7053A ic-én felcseréltem a +,- tápot van esély hogy túl élte az IC?
(#) Kovabe hozzászólása Nov 6, 2012 /

Sziasztok egy olyan kérdésem lenne hogy szeretnék áram átfolyást mérni de feszültség méréssel kéne mérnem az értéket, ez megoldható?
(#) luluzulu hozzászólása Nov 6, 2012 /

Idézet:
„Sziasztok egy olyan kérdésem lenne hogy szeretnék áram átfolyást mérni de feszültség méréssel kéne mérnem az értéket, ez megoldható?”

Egy ellenálást kötsz sorosan és azon mérsz feszültséget, Aztán Ohm képletéből kiszámolod az áramot.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) Kovabe válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Ok köszi és 12V on 1A töltésnél mekkora ellenállás kell (r érték, teljesitmény), mindezt mi alapján kell kiszámolni?
(#) luluzulu válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

mondjuk ha 0,1 Ohm/10W ellenállást sorba kötsz 1A árammal akkor azon 0,1V=100mV esik.
Azt mutatja a volt métered ha az ellenálláson méred a feszültséget.

Vagyis kicsit egyszerűben: Az ellenálláson mért feszültséget osztod az ellenállás értékével és meg kapod az áramot
I=U/R

Mit szeretnél csinálni?
(#) bbalazs_ válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Csak az aram szamit. A feszultseget a tolto ugy alakitja, hogy 1A menjen at rajta (mar persze ha aramgeneratoros a tolto).
Legyen mondjuk tizedohmos az ellenallas, akkor pont egytized volt, magyaran 100mV esik rajta. U=I*R
A teljesitmeny az aram*raeso feszultseg, azaz 0.1W

De vehetsz 1 Ohmosat is, akkor pont annyi volt esik rajta, ahany amperes a toltes.
Viszont ekkor mar 1W az ellenallas teljesitmenye, ezert celszeru legalabb 2W-osat venni.
(#) sastas01 hozzászólása Nov 6, 2012 /

Sziasztok!
Egy félig meddig elméleti kérdéssel fordulnék hozzátok:
Ha az itthoni hálózatba kötök egy ellenállást(5,6 kOhm 3W), aminek megfelelőek az értékei, majd ezt megfelelő diódákkal egyenirányítom( 4 x 1N4007) ezt pufferelem(? µF ) egy kondival, majd előtét ellenállás (példa kedvéért: 3,9 kOhm 2 W), meg lehetne-e hajtani kb. 50 db sárga ledet(2,3 V nyitófesz).
Ahogy papíron számolgattam elbírja az áramkör, de kíváncsi vagyok olyanok véleményére aki már láthatott hasonlót. A kondi értékét nem nagyon tudom meghatározni mekkora lenne jó.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
Következő: »»   1836 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem