Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Egy újnak tűnő hozzászólás nem csábít arra, hogy elolvassam az előzményeket. Ha a saját hozzászólására válaszul írta volna, az megváltoztatta volna a leányzó fekvését.
Sziasztok!
Ha a következő néhány páka közül kellene választani,melyiket választanátok?(Viszonylag ritka használat,de akkor SMD-t is szeretnék vele forrasztani.) 1.JBC-65S(vagy JBC-30S) 2.ERSA-0340KD 3.Weller WM20L(bár azt a 20 W-ot kevesellem) 4.Weller SP40(vagy Weller SP80) A válaszokat előre is köszönöm.
Szia! Én inkább olyan tipust keresnék, amihez olcsón kapok alkatrészt, hegyet. Én ezért vettem Weller WSP81-et. A Vaterán ki lehet fogni WSP80-as pákát, és vezérlést lehet hozzá építeni olcsón. Az LT pákahegyekből nagy a választék SMD -hez, a vezérlő áramkör pedig itt láttam:Bővebben: Link
Nos, én így csináltam: Volt egy JLT-02 höz való pákahegy. A hozzá való pákát a fiam elvitte. Helyettesítsd be akármivel, megfogsz néhány csillám tranzisztorszigetelőt, rátekered, nem baj, ha itt- ott kireped, lényeg, hogy a szigetelés nagyjából jó legyen. Volt egy 6,8 ohm 20 W huzal ellenállásom, erről tekertem le a huzalt. Kell egy rézcső, a végén mondjuk M4 furattal, és hosszában centinként szellőző nyílásokkal, a jobb hűtés végett, (A hegy hője , mikor a kezedig ér, elfogyjon.) A cső végébe illeszted a pákahegyet, és szorosan mellé bújtatott ellenálláshuzalt, a csavart jól meghúzod. A csillámra szorosan feltekert ellenálláshuzal másik végét egy a pákahegyre drótozott kis értékű kerámia ellenállás (0,1ohm) egyik kivezetéséhez préseled. Ez az ellenállás kizárólag az általad készített fűtőbetét szigetelésére szolgál. A másik kivezetéshez egy teflon szigetelésű vezetéket rögzítesz, hasonló módon, azt egy furaton át a nyélbe bújtatod. Ez az egyik kivezetés, a másik a réz csőhőz van forrasztva, amit például egy fa reszelőnyélbe beleversz. Biztonsági trafóval használva semmi gond, hogy a test az egyik áram hozzávezetési pont. Régebben sok ilyen pákát árultak. Régi amatőr füzetekben valaha volt házi páka készítési leírás. Ott azt írja, cseresznye-pirosan kell izzani a fűtőszálnak. Ennél erősebben semmi esetre sem. Van már igazi rendes Wellerem, de ez olyan jól sikerült, hogy nagyon apró dolgokhoz még mindig előveszem, a JLT legtűhegyesebb pákahegyének köszönhetően a mai napig ez a kedvencem SMD alkatrészekhez. Sok sikert!
Egyébként egyszer ide már feltettem a magam készítette páka fényképét.Bővebben: Link:páka A fűtőtest szigetelését sok kísérletezés után egyedül csak így sikerült megoldani, de ez most már tartós lett. Miután már van igazi Wellerem, ez csak tartalék, de elmondhatom, hogy a saját készítésű sokkal könnyebb, és szűk helyeken jobb vele dolgozni.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
Az itt látható állomást 2007-ben raktam össze, azóta használom. Talán a szoftverén volt egy-két kisebb ráncfelvarrás időközben, de a hardver változatlan, teszi a dolgát. Pár hete sajnos megadta magát a páka fűtőszála, de sikerült venni hozzávalót, s ha már hozzá kellett nyúlni, a hegyét is lecseréltem újra (igaz, hegyek azért az eltelt 5 év alatt néhányszor már lettek cserélve).
Amióta használom, azóta szinte elképzelni sem tudom a munkát hőfokállítási lehetőség nélkül. Főleg a különböző csatlakozók szoktak kritikusak lenni, viszonylag magas hőfokkal lehet csak megfolyatni az ónt a felületükön, mert ha hidegebbel próbálja az ember, a csatlakozóban lévő műanyag alkatrészek deformálódnak a hosszas melegítés miatt. De a tapasztalat azt mutatja, hogy pl. kiforrasztáshoz is más hőfokot érdemes választani, mint összeszereléshez, illetve az egészen apró dolgoknál (SMD) is nagyon jól jön, ha lejjebb lehet venni a pákahegy hőmérsékletét.
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy 12 éves LS-DIGI 60 típusú forrasztó állomásom. Sajnos tönkrement a páka része. Mivel nem kapható már ilyen páka ezért vettem egy solomon pákát. A gond csak az hogy a régi pákában hőellenállás van, míg az újban hőelem. Az állomás működik mert egy potit rátéve változik a kiírt hőfok, és a páka is fűt. Kb 1kohm szobahőmérsékleten és kb. 3kohmnál van 450 fok. Van valami ötletek hogy a hőellenállást hogy lehet kiváltani hőelemmel?
Szia robis01!
Nekem is van egy ilyen állomásom, sőt 2 is van, és nekem is tönkrement az egyik páka. A másik gyenge pontja az lcd kijelző amin kihagynak a szegmensek, de nem is számít az egyikben már kijelző sincs, mert ugye mindig 200c°-ról indul és ha 10-szer megnyomom tudom hogy 300c°-on van. Szerintem nem tudod átalakítani hőelemes pákára, de javítható. Nekem egy kicsit hibás volt gyárilag a fűtőelem és a bevezető huzal sodrása és ott szakadt meg. Ehhez viszont óvatosan szét kell szedned a pákát, és le kell bontani a csillám lapokat, hogy hozzáférjél a fűtőszálhoz(jobban mondva szalag alakú nem huzal). Viszont ha letört a termisztor lába akkor nem hiszem hogy javítható. De még az összekötések se valami túlzottan jó gyárilag a hőelemnek, mert az nem bontható, mint a fűtőelemnek a nyélben. Egy kis segítségnek itt a rajza ha kell:
Szia!Teljesen egyetértenék Veled,de sajnos a vezérlés megépítéséhez is szükségem lenne pákára...Tervben van egyébként egy saját állomás megépítése,részben ehhez is kellene a páka.
Szia! Dr. PCB!
Köszönöm a segítséget, de sajnos nem lehet a pákán segíteni. 4-szer javítottam már a fűtőelemnél, de tegnapi szétszedéskor kiderült hogy szétégett a patron és szétporlott a csillám szigetelés, ráadásul letört a termisztorról a vezeték is. Komplett belső részt kellene cserélni. Azóta találtam a conrad oldalán hozzá pákát, de a 10e sokallom egy pákáért. Rajzot köszönöm, nagy segítség lesz. Arra gondoltam hogy lemérem a potin a feszültséget és OPA alkalmazásával felerősítem a hőelem feszültségét ezen értékre. Csak a kalibrálást nem tudom hogy fogom megoldani.
Tisztelt Urak!
Toolcraft ST-80D forrasztóállomáshoz milyen pákát lehet csatlakoztatni (Hakko, stb.....)? Ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Hálásan köszönöm! Sajnos nem tudom összehasonlítani, mert csak az állomást tudtam megvenni.
Hello!
Ismét egy kérdés, szeretnék egy forrólevegős állomást vásárolni: Bővebben: Link nem túl drága. kiváncsi vagyok kinek milyen tapasztalatai vannak ezzel, vagy hasonló eszközzel. Holnap szeretném megrendelni, igy sürgős volna a kérdés. Előre is köszi mindenkinek. Hálás lennék ha ellátnátok egy-két jótanáccsal, ha netán rosszat néztem ki magamnak.
Szia!
Az árukhoz képest elég jó kis cuccok ezek. Persze nem tudnak annyit, mint a lényegesen drágább hőlég állomások. Ehhez erősen ajánlott előmelegítőt is használni, mert nem nagyon bírja értelmesen átmelegíteni a NYÁK-ot az alkatrésszel együtt. (Főleg SMD teljesítmény alkatrészt nem lehet vele leszedni, mert a NYÁK több hőt ad le, mint amennyit ezek az állomások rá bírnak fújni, persze sok idő alatt leszedi, de ott már kockázatos a működőképessége.) Ha elő van melegítve a NYÁK, 150-200 °C-ra akkor gyorsan lehet vele dolgozni. Tehát megéri az árát, de vagy építs, vagy vegyél hozzá egy előmelegítőt is ha gyakran akarod használni. Üdv.: Miki
nos itt van mégegy:
Bővebben: Link a kettő között vacilálok... Youtubon nézegettem, az előző nagyon hangosnak tűnik (8508D), mindkettőben ugyanaz lehet? Az egyik azt irja: Ruhiger und relativ leiser Betrieb durch Kompressor-Federung ZD939l/B a másik: The type of adjustable airflow is pump (Diaphragm) 8508D Melyiket vegyem? pls segítsetek
Üdv mindenkinek, forrasztóállomás-vásárlás kérdésében fordulok hozzátok. Szóval, 2 lehetséges jelöltem van, és nem tudok választani. http://www.hestore.hu/prod_10029522.html és http://www.hestore.hu/prod_10027657.html
Melyik éri meg jobban és miért? Köszönöm előre is a segítséget!
Őszintén, én mind a kettővel dolgoztam, és nem vagyok elragadtatva tőlük. Főleg a hegy miatt, mert nálunk nem bírt ki kb2 hetet, 10órás napi üzem mellett, folyamatos forrasztás mellett. Otthon weller meg Ersa van, a weller hegy több mint 10éves! Hibátlan! Az ersába meg 4-5évente kell hegyet cserélni, igaz az nem hőszabályzós.
Pl ez: Bővebben: Link Nem feltétlen conradba kell megvenni, csak itt néztem az árát.
Ne vegyél Weller WHS-40-t az nagyon nem éri meg az árát. Nézz inkább használtan valamit amihez WS80 vagy WSP80 páka van.
Nekem van eladó WSP80-as, de még nem raktam fel a hírdetések közé.
Ha érdekel, akkor írj PÜ-t. A kábelen és a nyelen kívül minden új rajta.
Még mindig jobb mint az a két állomás szerintem. Árba meg ugyan ott van.
Írtam privátot a páka miatt!
Van esetleg vkinek Weller WD1M-es állomása (usb-s)?
Érdekelne 1-2 infó az usb-vel kapcsolatban.
Szia!
Van, de még sose próbáltam az USB képességeit. Mire lennél kíváncsi?
Szia én használom a gyári szoftverét bár csak évente egyszer-kétszer. Kényelmesen és gyorsan be lehet vele állítani mindent.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
Szia,
Szuper. Ha nem gond, írtam egy email-t. Magánkérés lenne és nem terhelném vele a fórumot.
Felrakom ide hátha egyszer szüksége lesz rá valakinek. Például nekem ha valamikor elrontom
Szia,
Nagyon köszönöm. Jövő héten megvizslatom. Most nincs nálam.
Üdv mindenkinek
Tanácsot szeretnék kérni egy általános használatra,hobbi célra menyire érdemes beruházni egy Gordak 952-esre 2 funkciósba kijelzős Amiért ilyen kialakítást néztem -hőlégfúvós is -nem annyira gagyi típusúnak tűnik hogy még 1 cserehegyet se kapni hozzá(Bár erősen made in chine ez is ha jól olvastam) -kijelzője révén mindig figyelemmel követhetném a hőfokot,hogy tudjak gyakorolni,lássam mit csinálok ne szemre pillanatforrasztóval "pacsmagoljak" Nekem inkább szerelésben lenne rá szükségem,nem számítástechnika,és nem rádió és stb pl motorkerékpár szerelésben és hobbi célra magamnak Megéri a 31Eft-os árát? Vagy 2 funkciós más forraszállomást esetleg ajánlani tud valaki? Vagy vélemény hogy ha 1 funkciósba olcsóbbat minőségibb is létezik az is érdekelne Visszaolvastam sok oldalt,de annyi féle fajta van állomásokból pákákból stb nem tudok dönteni... Nem 1 év után el kell dobjam kategóriát szeretnék de 30.000ftnál többet nem is akarnék rá szánni,mert egy Krimpelő fogó szettet is kinéztem magamnak,ami viszont üti egy gagyi olcsó forraszállomás árát,bár félek ennek a szerszámnak a minőségétől is Krimpelő fogó hj0703 igazság az ez 10 pofával van van 5 pofával is de az 5 pofásba van olyan pofa ami kéne de nincs csak a 10-esben,10pofásba meg van olyan amit sz.em sose fogok használni....de jobban megérni mint fogókat vennem fix pofával...>
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy van e különbség a két páka között? Mind a kettő 24V 48W. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |