Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   45 / 193
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Egy újnak tűnő hozzászólás nem csábít arra, hogy elolvassam az előzményeket. Ha a saját hozzászólására válaszul írta volna, az megváltoztatta volna a leányzó fekvését.
(#) KoAt hozzászólása Nov 20, 2012 /

Sziasztok!

Ha a következő néhány páka közül kellene választani,melyiket választanátok?(Viszonylag ritka használat,de akkor SMD-t is szeretnék vele forrasztani.)

1.JBC-65S(vagy JBC-30S)

2.ERSA-0340KD

3.Weller WM20L(bár azt a 20 W-ot kevesellem)

4.Weller SP40(vagy Weller SP80)

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Jáger László válasza KoAt hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Szia! Én inkább olyan tipust keresnék, amihez olcsón kapok alkatrészt, hegyet. Én ezért vettem Weller WSP81-et. A Vaterán ki lehet fogni WSP80-as pákát, és vezérlést lehet hozzá építeni olcsón. Az LT pákahegyekből nagy a választék SMD -hez, a vezérlő áramkör pedig itt láttam:Bővebben: Link
(#) fecameca válasza mezei dávid hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Nos, én így csináltam: Volt egy JLT-02 höz való pákahegy. A hozzá való pákát a fiam elvitte. Helyettesítsd be akármivel, megfogsz néhány csillám tranzisztorszigetelőt, rátekered, nem baj, ha itt- ott kireped, lényeg, hogy a szigetelés nagyjából jó legyen. Volt egy 6,8 ohm 20 W huzal ellenállásom, erről tekertem le a huzalt. Kell egy rézcső, a végén mondjuk M4 furattal, és hosszában centinként szellőző nyílásokkal, a jobb hűtés végett, (A hegy hője , mikor a kezedig ér, elfogyjon.) A cső végébe illeszted a pákahegyet, és szorosan mellé bújtatott ellenálláshuzalt, a csavart jól meghúzod. A csillámra szorosan feltekert ellenálláshuzal másik végét egy a pákahegyre drótozott kis értékű kerámia ellenállás (0,1ohm) egyik kivezetéséhez préseled. Ez az ellenállás kizárólag az általad készített fűtőbetét szigetelésére szolgál. A másik kivezetéshez egy teflon szigetelésű vezetéket rögzítesz, hasonló módon, azt egy furaton át a nyélbe bújtatod. Ez az egyik kivezetés, a másik a réz csőhőz van forrasztva, amit például egy fa reszelőnyélbe beleversz. Biztonsági trafóval használva semmi gond, hogy a test az egyik áram hozzávezetési pont. Régebben sok ilyen pákát árultak. Régi amatőr füzetekben valaha volt házi páka készítési leírás. Ott azt írja, cseresznye-pirosan kell izzani a fűtőszálnak. Ennél erősebben semmi esetre sem. Van már igazi rendes Wellerem, de ez olyan jól sikerült, hogy nagyon apró dolgokhoz még mindig előveszem, a JLT legtűhegyesebb pákahegyének köszönhetően a mai napig ez a kedvencem SMD alkatrészekhez. Sok sikert!
(#) fecameca válasza mezei dávid hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Egyébként egyszer ide már feltettem a magam készítette páka fényképét.Bővebben: Link:páka A fűtőtest szigetelését sok kísérletezés után egyedül csak így sikerült megoldani, de ez most már tartós lett. Miután már van igazi Wellerem, ez csak tartalék, de elmondhatom, hogy a saját készítésű sokkal könnyebb, és szűk helyeken jobb vele dolgozni.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
(#) szilva hozzászólása Nov 21, 2012 /

Az itt látható állomást 2007-ben raktam össze, azóta használom. Talán a szoftverén volt egy-két kisebb ráncfelvarrás időközben, de a hardver változatlan, teszi a dolgát. Pár hete sajnos megadta magát a páka fűtőszála, de sikerült venni hozzávalót, s ha már hozzá kellett nyúlni, a hegyét is lecseréltem újra (igaz, hegyek azért az eltelt 5 év alatt néhányszor már lettek cserélve).

Amióta használom, azóta szinte elképzelni sem tudom a munkát hőfokállítási lehetőség nélkül. Főleg a különböző csatlakozók szoktak kritikusak lenni, viszonylag magas hőfokkal lehet csak megfolyatni az ónt a felületükön, mert ha hidegebbel próbálja az ember, a csatlakozóban lévő műanyag alkatrészek deformálódnak a hosszas melegítés miatt. De a tapasztalat azt mutatja, hogy pl. kiforrasztáshoz is más hőfokot érdemes választani, mint összeszereléshez, illetve az egészen apró dolgoknál (SMD) is nagyon jól jön, ha lejjebb lehet venni a pákahegy hőmérsékletét.
(#) robis01 hozzászólása Nov 22, 2012 /

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy 12 éves LS-DIGI 60 típusú forrasztó állomásom. Sajnos tönkrement a páka része. Mivel nem kapható már ilyen páka ezért vettem egy solomon pákát. A gond csak az hogy a régi pákában hőellenállás van, míg az újban hőelem. Az állomás működik mert egy potit rátéve változik a kiírt hőfok, és a páka is fűt. Kb 1kohm szobahőmérsékleten és kb. 3kohmnál van 450 fok. Van valami ötletek hogy a hőellenállást hogy lehet kiváltani hőelemmel?
(#) Dr.PCB válasza robis01 hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Szia robis01!
Nekem is van egy ilyen állomásom, sőt 2 is van, és nekem is tönkrement az egyik páka. A másik gyenge pontja az lcd kijelző amin kihagynak a szegmensek, de nem is számít az egyikben már kijelző sincs, mert ugye mindig 200c°-ról indul és ha 10-szer megnyomom tudom hogy 300c°-on van. Szerintem nem tudod átalakítani hőelemes pákára, de javítható. Nekem egy kicsit hibás volt gyárilag a fűtőelem és a bevezető huzal sodrása és ott szakadt meg. Ehhez viszont óvatosan szét kell szedned a pákát, és le kell bontani a csillám lapokat, hogy hozzáférjél a fűtőszálhoz(jobban mondva szalag alakú nem huzal). Viszont ha letört a termisztor lába akkor nem hiszem hogy javítható. De még az összekötések se valami túlzottan jó gyárilag a hőelemnek, mert az nem bontható, mint a fűtőelemnek a nyélben.
Egy kis segítségnek itt a rajza ha kell:

(#) KoAt válasza Jáger László hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Szia!Teljesen egyetértenék Veled,de sajnos a vezérlés megépítéséhez is szükségem lenne pákára...Tervben van egyébként egy saját állomás megépítése,részben ehhez is kellene a páka.
(#) robis01 válasza Dr.PCB hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Szia! Dr. PCB!

Köszönöm a segítséget, de sajnos nem lehet a pákán segíteni. 4-szer javítottam már a fűtőelemnél, de tegnapi szétszedéskor kiderült hogy szétégett a patron és szétporlott a csillám szigetelés, ráadásul letört a termisztorról a vezeték is. Komplett belső részt kellene cserélni. Azóta találtam a conrad oldalán hozzá pákát, de a 10e sokallom egy pákáért. Rajzot köszönöm, nagy segítség lesz. Arra gondoltam hogy lemérem a potin a feszültséget és OPA alkalmazásával felerősítem a hőelem feszültségét ezen értékre. Csak a kalibrálást nem tudom hogy fogom megoldani.
(#) MnTali hozzászólása Nov 27, 2012 /

Tisztelt Urak!
Toolcraft ST-80D forrasztóállomáshoz milyen pákát lehet csatlakoztatni (Hakko, stb.....)?
Ebben szeretném a segítségeteket kérni.
(#) IMi válasza MnTali hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Szia!
Külsőre a páka nagyon hasonlít a Hakko 907-re. Ha van lehetőséged vesd őket össze.
ITT van pár hasonló és ITT pedig egy klón.
(#) MnTali válasza IMi hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Hálásan köszönöm! Sajnos nem tudom összehasonlítani, mert csak az állomást tudtam megvenni.
(#) djdanny hozzászólása Dec 9, 2012 /

Hello!

Ismét egy kérdés, szeretnék egy forrólevegős állomást vásárolni:
Bővebben: Link
nem túl drága. kiváncsi vagyok kinek milyen tapasztalatai vannak ezzel, vagy hasonló eszközzel. Holnap szeretném megrendelni, igy sürgős volna a kérdés. Előre is köszi mindenkinek.
Hálás lennék ha ellátnátok egy-két jótanáccsal, ha netán rosszat néztem ki magamnak.
(#) bankimajki válasza djdanny hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szia!
Az árukhoz képest elég jó kis cuccok ezek. Persze nem tudnak annyit, mint a lényegesen drágább hőlég állomások. Ehhez erősen ajánlott előmelegítőt is használni, mert nem nagyon bírja értelmesen átmelegíteni a NYÁK-ot az alkatrésszel együtt. (Főleg SMD teljesítmény alkatrészt nem lehet vele leszedni, mert a NYÁK több hőt ad le, mint amennyit ezek az állomások rá bírnak fújni, persze sok idő alatt leszedi, de ott már kockázatos a működőképessége.) Ha elő van melegítve a NYÁK, 150-200 °C-ra akkor gyorsan lehet vele dolgozni. Tehát megéri az árát, de vagy építs, vagy vegyél hozzá egy előmelegítőt is ha gyakran akarod használni.

Üdv.: Miki
(#) djdanny hozzászólása Dec 10, 2012 /

nos itt van mégegy:
Bővebben: Link

a kettő között vacilálok...
Youtubon nézegettem, az előző nagyon hangosnak tűnik (8508D), mindkettőben ugyanaz lehet?
Az egyik azt irja: Ruhiger und relativ leiser Betrieb durch Kompressor-Federung ZD939l/B
a másik: The type of adjustable airflow is pump (Diaphragm) 8508D
Melyiket vegyem?
pls segítsetek
(#) shoginc hozzászólása Dec 13, 2012 /

Üdv mindenkinek, forrasztóállomás-vásárlás kérdésében fordulok hozzátok. Szóval, 2 lehetséges jelöltem van, és nem tudok választani. http://www.hestore.hu/prod_10029522.html és http://www.hestore.hu/prod_10027657.html
Melyik éri meg jobban és miért? Köszönöm előre is a segítséget!
(#) Gabó válasza shoginc hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Őszintén, én mind a kettővel dolgoztam, és nem vagyok elragadtatva tőlük. Főleg a hegy miatt, mert nálunk nem bírt ki kb2 hetet, 10órás napi üzem mellett, folyamatos forrasztás mellett. Otthon weller meg Ersa van, a weller hegy több mint 10éves! Hibátlan! Az ersába meg 4-5évente kell hegyet cserélni, igaz az nem hőszabályzós.
(#) Gabó válasza Gabó hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Pl ez: Bővebben: Link Nem feltétlen conradba kell megvenni, csak itt néztem az árát.
(#) joetaylor válasza Gabó hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Ne vegyél Weller WHS-40-t az nagyon nem éri meg az árát. Nézz inkább használtan valamit amihez WS80 vagy WSP80 páka van.
(#) helektro válasza Gabó hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Nekem van eladó WSP80-as, de még nem raktam fel a hírdetések közé.
Ha érdekel, akkor írj PÜ-t.
A kábelen és a nyelen kívül minden új rajta.
(#) Gabó válasza joetaylor hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Még mindig jobb mint az a két állomás szerintem. Árba meg ugyan ott van.
Írtam privátot a páka miatt!
(#) helektro hozzászólása Dec 26, 2012 /

Van esetleg vkinek Weller WD1M-es állomása (usb-s)?
Érdekelne 1-2 infó az usb-vel kapcsolatban.
(#) vzoole válasza helektro hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Szia!

Van, de még sose próbáltam az USB képességeit.
Mire lennél kíváncsi?
(#) joetaylor válasza helektro hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Szia én használom a gyári szoftverét bár csak évente egyszer-kétszer. Kényelmesen és gyorsan be lehet vele állítani mindent.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012

wd1m.jpg

(#) helektro válasza joetaylor hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Szia,

Szuper. Ha nem gond, írtam egy email-t.
Magánkérés lenne és nem terhelném vele a fórumot.
(#) joetaylor válasza helektro hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Felrakom ide hátha egyszer szüksége lesz rá valakinek. Például nekem ha valamikor elrontom
(#) helektro válasza joetaylor hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Szia,
Nagyon köszönöm. Jövő héten megvizslatom. Most nincs nálam.
(#) zsoltrocky hozzászólása Dec 31, 2012 /

Üdv mindenkinek
Tanácsot szeretnék kérni egy általános használatra,hobbi célra menyire érdemes beruházni egy Gordak 952-esre 2 funkciósba kijelzős

Amiért ilyen kialakítást néztem
-hőlégfúvós is
-nem annyira gagyi típusúnak tűnik hogy még 1 cserehegyet se kapni hozzá(Bár erősen made in chine ez is ha jól olvastam)
-kijelzője révén mindig figyelemmel követhetném a hőfokot,hogy tudjak gyakorolni,lássam mit csinálok ne szemre pillanatforrasztóval "pacsmagoljak"
Nekem inkább szerelésben lenne rá szükségem,nem számítástechnika,és nem rádió és stb
pl motorkerékpár szerelésben és hobbi célra magamnak
Megéri a 31Eft-os árát?

Vagy 2 funkciós más forraszállomást esetleg ajánlani tud valaki?
Vagy vélemény hogy ha 1 funkciósba olcsóbbat minőségibb is létezik az is érdekelne
Visszaolvastam sok oldalt,de annyi féle fajta van állomásokból pákákból stb nem tudok dönteni...
Nem 1 év után el kell dobjam kategóriát szeretnék de 30.000ftnál többet nem is akarnék rá szánni,mert egy Krimpelő fogó szettet is kinéztem magamnak,ami viszont üti egy gagyi olcsó forraszállomás árát,bár félek ennek a szerszámnak a minőségétől is
Krimpelő fogó hj0703 igazság az ez 10 pofával van van 5 pofával is de az 5 pofásba van olyan pofa ami kéne de nincs csak a 10-esben,10pofásba meg van olyan amit sz.em sose fogok használni....de jobban megérni mint fogókat vennem fix pofával...>
(#) stelok hozzászólása Jan 9, 2013 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy van e különbség a két páka között?
Mind a kettő 24V 48W.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
Következő: »»   45 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem