Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Megint csak magamat idézném:
Idézet: „Az első (Maci) gépben egy kettős szekunderű trafót használtam fel,ami nagyobb a kelleténél,ez volt,majd gréc, kondik,stabkocka kondik,ennyi az egész.Az "érdekes " annyi,hogy én a legrosszabb esetre számolva,amikor a hálózati 230V AC helyileg a gépnél,mondjuk úgy 20%-ot esik,hosszabbító,mittudomén mi és marad kb. 180V,a segédtáp még akkor is tudja a stabil 12V DC-t a vezérlésnek.Ez rendkívül fontos,a végfok nem maradhat magára a bizonytalanságban,mert elszáll!Az UC3845 adatlapján fel van tüntetve a biztonságos működéshez szükséges fesz,szándékosan nem írom ide,meg kell nézni!Kis számolgatás után arra jutottam,hogy a szekunderon 15V AC elég.Számolva,(15-a grécen eső fesz)x gyök 2-20%=15,6V,ez bőven elég a 7812 számára (3V dropt),hogy biztosan tartsa a 12 voltot kb. 0,8A áramig.Egy 20W trafó elégséges a segédtáp és a ventilátorhoz,beleértve a ledeket stb. is!A másik megoldás,amit a Bocs gépben használtam,ha be tudunk szerezni egy 12V stabil kimenetű kapcsoló üzemű dugasztápot,az enyém 0,9A áramot tud,ez elég.Kipróbáltam,ez is működik még 180V AC esetén is hibátlanul,bolhapiacon vettem 200 forintért. :smoke: Akinek van kedve,építhet is magának kapcs.ü. segédtápot,akár olyat is ,amit az orosz kollégák is készítettek.Én ilyet nem építettem,de nincs kizárva,hogy megépítem.Javaslom az építésnél a fentieket figyelembe venni,lehet,hogy túlméretezett,de megéri,olcsóbb mint a halott IGBT-k,a kudarc,a mérgelődés és a javítás!” Még emlékeztetőnek,hogy anno használtam a gépemet 75m hosszú (gazdaságos) hosszabbító végén lógva a "prérin",minden gond nélkül.Vannak ellenérvek is a fórumon,szemben az én túlméretezett segédtápommal kapcsolatban,nem szándékozom vitát nyitni,mindenki döntse el maga.Ahány település annyi villamos hálózat,mondom én,nem mindenhol azonosak a terhelhetőségi lehetőségek,nem mennék bele a részletekbe,mert hiába a szabvány,az előírás,ha azt a megvalósítás nem követi,mert ........
Ez így van!
Nem is értem, miért bonyolítjátok el a segédtáp kérdését? Miért nem jó egy 20 VA-es trafó, graetz, stabi, stb? Ennél egyszerűbb nincsen! És jó, biztonságos, stb. Egyszerű, mint a faék... Maga a főkör elég bonyolult, miért kell még a segédtápot is elbonyolítani? Kapcsolóüzemet elsősorban a méret, meg a súly, méret miatt használunk. Mennyit lehet spórolni ebben az esetben? Semennyit...
Egyetértünk.
Akkor lenne értelme a segédtápot kapcsolóüzeműre csinálni, ha pl.90V-tól 260V betáp feszültségig hiba nélkül tudná szolgáltatni a 12 vagy inkább a 15V-ot. Minden más esetben jobb a hagyományos trafós táp. Ráadásul kevésbé kényes.
Akkor egyszóval a 15V os tápom mivel már a kimenete stabilizálva van elég a 12V stabkockának a stabil mûködéshez (3V drop). A tápom kapcsûzemû gyári táp ami a bemeneten 100-265V-ig tartja a kimeneten a 15V-ot.
Akkor az a táp bizonyosan tudja a dolgát. Tehát a tápod instabilitása miatt a géped nem fog elszállni.
És a főkör is tudna menni 90 V-tól...
Ez a 12 vagy 15 V sem olyan kényes. Nem sok különség van veszteség szempontjából az IGBT-ken. 15 V-on egy kicsit kisebb, de azt azért tudni kell, hogy nagyobb gate feszültségen már kevésbé tűri jól a zárlatot. Tehát, ha zárlat van, akkor 12 V-os gate feszültségnél nagyobb az esély, hogy túlélik az IGBT-k.
1 hete pont azért szenderûlt jobblétre egy pár IGBT-m mert véletlenûl összeért a hegesztô kimenetén a két vezeték olyan 1-1,5 mp-re ezért leesett a 220V olyan 180-200V -re és a dvd táp amit használtam leált 2mp-re mire észbekaptam adigra már csak azt hallottam, hogy kattan a lágyindítás reléje mert ujraindult a vezérlés, 2 halott IGBT.
Ezért célszerű bele külső alacsonyfesz (undervoltage) védelmet rakni, mert ami az IC-ben van az vagy megvédi ilyenkor az IGBT-t vagy nem, az esetek többségében nem. Ráadásul érdemes egy monostabillal (pl. 555-el) kiegészíteni, hogy ne csak lekapcsoljon ilyenkor az IC (mert utána vissza is fog rögtön kapcsolni ha csak egy pillanatnyi feszültségesés volt), hanem mondjuk 2-3 másodpercig maradjon még lekapcsolva, és utána induljon csak újra. Ez óriási segítség ilyenkor az IGBT-nek, mert ez idő alatt nincs igénybe véve, és hűlni is tud.
A segédtápról annyit, hogy elvileg jobb egy szabályozott kapcsolóüzemű (flyback), mert ezek már akár 85-90V-tól stabilan tudják tartani a kimenetüket. Cserébe viszont közel sem olyan megbízhatók mint egy mezei 50Hz-es kis trafó. Utóbbit érdemes úgy méretezni, hogy akkor is meglegyen a szükséges szekunder feszültség (inkább fűtsük el a felesleget), ha a hálózati fesz jelentősen leesik. Puffert is lehet rakni a végére, akár jó nagyot.
Egy kérdés, vagy kettő
Az előző próbálkozásomból 2 IGBT megúszta a zárlatot, most ezekkel élesztem megint a gépet. 8A biztosíték a +300V oldalba bekötve, ha valami rossz akkor inkább az szájon el (ezt a tippet itt adták). Bekapcsolom megy 30 mp-t a gép IGBT-k melegek főtrafó meleg 8A bizti pukk. Ez a kimeneten 220/100W izzóval terhelve. Biztosítékcsere, terhelés le a kimenetről (kivéte az ellenállás a kimeneten ami a kapcsolásba szerepel, az marad) 30 mp és a biztosítéknak megint annyi. Ugyan úgy mint először IGBT-k és trafó meleg (nem süt csak meleg). Lehet hogy az előző élesztéskor zárlatos lett a trafó? Amúgy a főtrafónak van egy kis hangja. Már átnéztem az áramváltó bekötését is de jó. Vagy lehet, hogy az IGBT-el van a gond ha bemelegszenek egy picit. A 4 új IGBT-t csak akkor raknám be ha már minden 100%-os. nem szeretném hazavágni őket is. Próbáltam a biztosítékra tekerni hajszáldrótot olyan 10A-ig max 12A, de ugyan az a helyzet.
Írj le mindent, amit tudsz a főtrafóról. menetszámok, kivitel, milyen vasmag, mi van ráírva a vasmagra, stb. Mekkora a frekvencia? Szerintem telít a főtrafó és azért mennek ekkora áramok, hogy még egy 100-as izzótól is melegszik. Méghozzá gyorsan.
Azért ezzel vigyázni kell, mert nem biztos hogy a biztosíték minden esetben előbb fog kiolvadni, mint hogy az IGBT zárlatos lenne. A trafó nem nagyon szokott zárlatos lenni, ahhoz sokkal durvábban kell igénybe venni. Miért nem próbálod ki előbb az egészet mondjuk egy 30V-os tápegységről?
Azt mondjuk még most sem értem (csak hangosan gondolkodom), hogy miért ezzel a kapcsolással (maci) bajlódtok. Az 500V-os IGBT árában lehet kapni 900V-osat is (IRG4PF50W), ezzel simán is elmegy, tehát nem kell kettőt sorba kötni, nincs szükség a gate trafóra, egyszerűsödik az áramkör, szerintem sokkal kevesebb IGBT-t tettetek volna eddig tönkre, ráadásul ugye nem kell bele 4db, hanem csak 2. De mint mondtam csak hangosan gondolkodtam, senkit nem akarok rábeszélni semmire. Ha esetleg építek majd egy ilyet (mert tervben van), akkor talán cikket is írok majd belőle.
Azt sokan el szokták felejteni, hogy itt a magban az indukció nem +Bmax és -Bmax között változik mint egy ellenütemű inverter esetében (gondolok itt pl. a menetszámra).
Mag EE70:
Primer: 16 menet (28 szál 0,35 CZu) Szekunder: 5 menet (120 szál 0,35) Légrés: 0,1 mm N=(10000x320x0,5)/(2x300000x0,25x6,83)=15,01 menet primer 300V táppal számolva N=14,07816
Először mikor 4 IGBT volt a gépbe nem melegedett, ezt csak most kezte el 2 IGBT-vel. A ventilátor nem megyen, még nincs bekötve és első tesztnél sem ment.
Ha az adatlapon a képletet nézem akkot f=1,44/RtxCt=1,44/8,2kx3,3nF=0,05322 (53kHz)
de a terminálom is találtam egyet ahol f=1,72/RtxCt=0,06356 (63kHz), most melyik a helyes? Vagy én számolok rosszul, bocs de már teljesen összezavarodtam. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
Helló
f=1.72/(RxC).Az eredményt a macinál osztani kell kettővel.És a zárójel fontos.Nemrég tanultamKöszönet érte a fórumnak és Gábor mesternek.
Kösz a gyors választ. Akkor 32kHz kb.
Igen.Én is meglegeltem a zárójelet
Közben megrendeltem én is az igbt-ket.Maradtam a 4 db irg4pc50u-nál.A kontelnél egész jó áron van.Meg lesz multim isVégül is Tubi kolléga tanácsára a 303-as maxwell melett döntöttem.A hstorén volt még 1 darab és jó áronÚgyhogy a frekimet is meg tudom mérni ha minden igaz,meg valószínű hogy a kitöltési tényezőt is megsasolhatom,ha jól értelmeztem a műszer adatlapját.Szép lassan azért bővülget az elektronikai barkácsparkom
Szerintem akkor ezért kell a zárójel:
f=1.72/(RxC)2 és az eredményt nem kell osztani kettővel: A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
Nem-nem-nemA zárójel azért kell mert ha csak a műveletek sorrendjében elvégzed azokat akkor más eredmény jön ki mintha az RxC-t kiszorzod és evvel osztod az 1,72-őt.Kettővel osztani pedig azért kell mert a maci nem teljes hidas.Ha jól tudom.De én nem vagyok nagy májer ebben.Csak a múlt héten világosított fel Gábor elég szájbarágósanKöszönet neki érte
Igen, tudom, szerintem a Maci is rosszul van méretezve...
Egyébként, én azért gondolok erre, mert az IGBT-k megmaradnak a bizti kiolvadása után. Kizárt dolog, hogy egy bizti, - ami 8 A-es, - megvédjen egy IGBT-t. Tehát, szerintem egyszerűen csak elmelegszik a bizti, vagyis túláram van, nem pedig zárlat. Ami mondjuk azért van, mert a trafó telít és zabálja az áramot...
Kicsivel feljebb leírtam a trafó adatait a frekit is kiveséztük 32kHz. 2 pár IGBT-vel nem csinálta ezt, a trafó kicsit melegedet de az IGBT-k idegek voltak a ventilátor nem ment akkor sem és a mostani 1 páros tesztnél sem megy. Az IGBT-k G4PC50U típusúak, de amiket most rendeltem az G4PC50W-s 4 db. Jelenleg a régi 2 db van a panelon ezzel szeretném beindítani és aztán ha minden OK akkor cseréném csak ki a 4 db G4PC50W-re. Lehetséges, hogy egyszerűen csak 4 db jobban leadta a hőt, és ezért nem melegedett anyira. Próbálkozzam inkább egy 16A biztonsági kapcsolóval egyenest a 220V oldalon a 8A biztosítékot meg vegyem ki a 300V oldalról?
Üdv!
(nem értek hozzá, csak kérdezem...) A snubberkör és a HFA diódák is rendben vannak? ,mert ha ily nagy áram van nyugalmi állapotban, akkor az gáz!
Lehet még egy dolog ami talán segítene. Élesztésnél a leválasztó trafóba (nekem EI-33 pc tápból bontott) a leírás szerint beraktam a légrést és nem volt meg a zénereken az 5.2-5.4V, amikor kipróbáltam Gábor javaslatára csökkenteni a légrést és végül légrés nélkül lett jó 5.35V. Lehet, hogy itt is csökkenteni vagy növelni kellene a légrést a főtrafóba?
Idézet: „szerintem a Maci is rosszul van méretezve...” Nem hinném,ahhoz túl régóta működik hibátlanul.Más után építőknél is működik.Szerintem,jati-nál valami más gond van,nem zárom ki a főtrafó zárlatát esetleg lehet még más is.Nem írta meg,milyen ellenőrző vizsgálatokat végzett a pukk után.Én szétbontottam volna a főtrafót,darabokra szedtem volna a kimeneti egyenirányítót és mindkét oldali snubbereket is a két lemágnesezést végző HFA diódával együtt.Van néhány alkatrész,kondenzátorok,ellenállások,diódák,trafó amit alaposan meg kéne vizslatni! Idézet: „Az 500V-os IGBT árában lehet kapni 900V-osat is (IRG4PF50W), ezzel simán is elmegy, tehát nem kell kettőt sorba kötni, nincs szükség a gate trafóra, egyszerűsödik az áramkör, szerintem sokkal kevesebb IGBT-t tettetek volna eddig tönkre,” Ha arra a gépre gondolsz,ahol az alsó ágban van egy IGBT a főtrafó végén,hát .... nem tudom.Tubi vagy dara kolléga (?) megpróbálta,nem jött össze.
A képlet úgy van, hogy f=1.72/R/C és így a leírás sorrendjében kell a műveleteket elvégezni. Ez a belső oszcillátor frekijét adja, ami 63 kHz körül van. A katalógus szerint, ennek a fele jelenik meg, vagyis 32 kHz.
A trafóval komoly gondok vannak, 16 menettel 0,4 T felett lenne az indukció, erre már betelít a trafó. Azt tudod csinálni, hogy megnöveled a frekit. 63 kHz-en még egy kicsivel 0,2 T felett lesz az indukció, erre már elég meleg lesz a vasmag, mert ezen a frekin már jó nagy a veszteség. De talán még elmegy ventilátorral. Vagy először meg lehetne próbálni 50 kHz-en. Ne tegyél bele két IGBT-nél többet. A kimenetre tegyél 24 V-os izzókat kettőt, hármat sorbakötve. Ha nincs, akkor jó a 220-as is. A 8 A-es biztit hagyd benne, ha a főkör jó, akkor terhelés nélkül, ( a lámpák maradhatnak, az szinte nulla terhelés neki ) mennie kell, még egy 2 A-es biztivel is. Nem is lenne baj, ha kicserélnéd kisebbre. Biztosan jók a szekunder oldali diódák? ( Elem, villanykörte, dióda sorbakötve. Egyik irányban a dióda vezet, tehát világít a lámpa, másik irányba betéve a diódát, a dióda zár, tehát nem világít a lámpa. Jó a LED is, csak az elem ne legyen 5 V-nál nagyobb feszültségű, mert esetleg meghalhat a LED. ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |