Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Idézet: „Másrészt hogy mondjuk Tubi-nak nem jött össze az semmit nem jelent, neki a híd sem jött össze, nekem meg remekül működik.” Mi az ami nekem nem jött össze?
Nos megmértem hidegen a 220/100W izzó ellenállása 35 ohm körül van, akkor 2 db izzó sorbaköttel 70ohm. Ha ezt ráakasztom a trafó helyére nem lessz pukk?
Mehet, de vigyázz, mert egyenfeszültség van és az ív nem biztos, hogy kialszik, amikor esetleg kézzel megszakítod az áramkört. Szóval, óvatosan.
Biztos hogy nem valósítható meg, mert kipróbáltam. Úgy van ahogy írtad, vagy átbillen a komparátor és akkor tilt, vagy nem és akkor teljes kitöltéssel megy. Ez nem egyenértékű a nem árammódú IC-k (pl. 494) hibaerősítőjével, ahol az ember tetszőleges kitöltést beállíthat.
Ha jól emlékszem a híd amivel kezdted (még a terminálon), utána építetted ezt.
Meg lehet csinálni, csak a slope kompenzációjából kellene jelet generálni erre a bemenetre. De ez szkóp nélkül nem megy...azért annyira nem egyszerű.
Most ki kell próbálni az izzólámpákkal, aztán megnövelni a frekit, mondjuk 50 kHz-re és rákötni a trafó primerét. A szekunder lógjon a levegőben. Ha nem melegszik nagyon, akkor mehet a szekunder is rá, diódástól. Akkor kellene még valami műterhelés, hogy ne egyből zárlattal kelljen éleszteni.
Nos, közben elővettem a számológépet. Az Epcos-nak vannak ugyan jobb minőségű magjai is, de a legtöbbnél amiket mi használunk (Tali-s stb.) a katalógus 400mT delta B-t enged meg, és azt írja hogy a mag telítési indukciója 500mT. Akárhogy számolom és nézem a maci féle rajzot, abban bizony 20 menet primerrel az E65 pont a telítés határán van, 19 menettel meg már elvileg be is telít. Ahhoz hogy normálisan működjön, a primernek minimum 24 menetnek kell lenni az adott frekin. Ez, és az hogy kell bele egy pici légrés is azt bizonyítja, hogy beletaláltam amikor úgy fogalmaztam, hogy inkább a szerencsének köszönhető hogy működik és nem a helyes méretezésnek. Persze lehet ezzel vitatkozni, meg bizonygatni hogy de az enyém bezzeg, attól még ez tény marad.
Hogy az oroszokat is megvédjem, lehet hogy nem is ők hibáztak (mert annak a kupac sorkimenőnek lehet hogy megfelelő volt az orosz rajzon feltüntetett menetszám), hanem az aki magyarosította, és 19-20 menetet rendelt az adott frekin az E65-höz.
A telítéssel nem csak az a baj, hogy telít, meg hogy zabálja az áramot, hanem az is, hogy a magasabb hőmérsékleten a telítés már kisebb értéken létrejön. Vagyis, akár még hőmegfuthat is... ( Nő a hőmérséklet, csökken a telítési indukció, nő a felvett áram, nő a vasveszteség. Erre még jobban nő a hőmérséklet, még jobban csökken a telítési indukció, stb. )
A telítés azért nem ennyire vészes, ezek a ferritek nem annyira látványosan telítenek, tehát, ez egy eléggé elnyújtott szakasz. Vagyis, az igaz, hogy nő a veszteség, de azért elég sokáig lehet növelni az indukciót, egy jó darabig nem lesz belőle légmagos tekercs. Ettől működik Tubinak is a gépe, mert ott jár telítésben, de azért még nem fut meg. Ez az, ami nagyobb frekin nem menne, mert akkor már sokkal dominánsabb a veszteség. A veszteség nem lineárisan nő az indukcióval, sajnos... Persze, ott is lehet találni egy ilyen pontot, de az már nem 0,4 T-nál van, hanem jóval alacsonyabban. A másik, hogy a régi ferritek nem szerették a nagyobb frekiket, mert végül is a tv-ben levő 15625 Hz-re lettek tervezve, felhasználva. Viszont, jobban bírják a telítést, van olyan is, ami még fél T-t is kibír. Ma más a divat, megyünk fel a frekivel, de ezt a ferritek már nem tolerálják, csak kisebb telítési indukciót bírnak ki. Nem is kell nagyobb, mert a magasabb frekiken annyira nő a veszteség, hogy nem is lehet járatni őket a telítés közelében. A másik dolog, hogy hegesztés közben, a kitöltési tényező kisebb, mint a maximális 50 % körüli érték. Ennek megfelelően kisebb a bekapcsolási idő, vagyis kiseb feszültség-idő terület mágnesezi a ferritet, tehát kisebb lesz benne a max indukció, messzebb lesz a telítéstől. Nyilván, ilyenre nem célszerű méretezni, hiszen üresjárás is van, amikor a telítés közelében jár a ferrit. Minek kell a főtrafóba légrés?
Akkor olvass vissza, mert hogy megépítettem és működött is 100A-es gép lett belőle(lásd a fotókat) Azóta szét szedtem és egy 110A -es gépet tettem ugyan abba a dobozba, mely megvan ma is! Én azt mondtam volt annak idején anno, hogy nem érdemes megépíteni, mert semmilyen védelme nincs! Egy nagyon egyszerű áramkör alapra épült kapcsolás, mely nehezen fejleszthető!Ezért nem ajánlottam senkinek sem.
Nem kell bele légrés, de mint írták légrés nélkül melegszik. Nem véletlenül, túl van gerjesztve. Ezért nem megyek soha 360mT fölé bármilyen is legyen az adott mag, és akkor tuti hogy nem lesznek ilyen problémák.
Ezzel csak az a baj, hogy gipsz jakab guglizik, megtalálja a rajzot a neten és megépíti. Aztán esetleg eldurrant 1-2 IGBT-t. Utána morcos lesz a rajzra, esetleg idejön érdeklődni. Itt majd jól megmondják neki hogy ő a béna, merthogy az övüké az megy. Persze, mert vagy egy picivel magasabb frekin jár, vagy éppen jobb minőségű magot tudtak beszerezni. Ha nem keveregne 25-féle változatban a rajz a neten, és mellé lennének írva olyasmik is amikről az előbb írtam (alapvető lenne azok számára akik kevésbé járatosak a témában), akkor sokkal kevesebb olyan hozzászólás lenne hogy "eldurrantak az IGBT-k".
Te, meg Gee Lee egy 1 tranzisztorosról. Én, meg Gee Lee a Maciról....
Mire eljutottunk addig, hogy nem durrannak el az IGBT-k, addig sok időbe, alkatrészbe és fáradságba telt azoknak akik ezt építgették! Ne haragudj, hogy nem tettünk mindjárt fel egy olyan géprajzot ami tökéletes és "számodra"megfelelő
Én konkrétan valamelyik első rajzról ahol a freki 30kHz, a menetszám 19 és E65 a vas. Erre írtam hogy nagyon nem jól van az úgy stb. Azok közül akik ráakadnak valahol a rajzra, nem mindenki veszi majd a fáradtságot és olvassa hozzá végig ezt a párszáz oldalt.
Egy tranzisztorost soha életben nem építettem és nem is emlékszem, hogy írtam volna ilyet én egy teljes hidas gépre emlékszem , amit még a terminálon tab120 írt le! Ez valami félre értés lehet csak!
Most számolgatom a főtrafóm adatait újrafele, a freki az megvan 32kHz kerestmetszet 6,83cm2 feszültség 300V, csak azt nem tudom, hogy milyen B-vel számoljak. Eddig 0,26-al számoltam.
Nem haragszom mert az enyém elsőre is ment, csupán kérdeznem kellett hozzá mert akkor még egyáltalán nem voltam otthon a témában. Számomra ez egyébként sem megfelelő, azért nem ezt választottam annak idején sem, pedig gondolkodtam rajta vagy 2-3 hónapot. Haragudni majd azok fognak akik tönkretesznek néhány IGBT-t, mire eljutnak a normális működésig (nem véletlenül dagadt ekkorára a topik).
Idézet: „Én konkrétan valamelyik első rajzról ahol a freki 30kHz, a menetszám 19 és E65 a vas.” Na ilyen volt de, az meg is épült még én tettem fel és abból lett a maci féle gép és azért volt 30KHz 19m E65 mag, mert akkor az eredeti IRG4PC50U IGBT-et használtuk és ezek nem bírnak többet!
Igen, elnézést kérek, közben kiderült hogy dara építette.
Idézet: „Azok közül akik ráakadnak valahol a rajzra, nem mindenki veszi majd a fáradtságot és olvassa hozzá végig ezt a párszáz oldalt.” Én minden esetre olvastam az egészet sokad magammal és csak ajánlani tudom mindenkinek aki ide benéz! Építeni akar nagy hévvel, kevés tapasztalattal, rutinnal és felvan háborodva, ha nem jön össze egyszerre, de arra nem veszi a fáradságot, hogy el olvassa a hozzá tartozó magyarázatokat esetleg módosításokat! Ha egy ilyen tapsi hapsinak eldurran a végfoka, meg utána az agya az vessen magára és ne ide írkáljon, szapuljon bennünket!
A 19 menet primer már jó lesz ha valóban 6,8cm2 a magod keresztmetszete. Több lehet, kevesebb ne legyen.
Gondolom ezt nem nekem szántad, mert olvastam a fórumot szinte az elejétől. Azt meg hogy már pár fórumtárssal együtt el durasztottunk néhány IGBT-t, arra szokták mondani, hogy
Idézet: . Jó nekem itthon 60UAH -ba került egy pár G4PC50W-s IGBT, az nem is olyan sok. Én azért kérdezek, hogy okosodjam, ha menni kell a másik pár IGBT-nek hogy végül menjen a gépem akkor semmi gond. Van ott még ahonnan az jött. „TANULÓ PÉNZ”
Még valami aztán befejezem ezt a témát! Minden rajzhoz, gép elkészítéshez meg lett írva a megépítés menete! De az után építő azzal kezdte, hogy neki otthon nincs ilyen alkatrésze, de van ilyen meg olyan" az is jó lesz"? Na itt kezdődtek a módosítások! Mert a polgárnak nem volt a fiókjában pont olyan alkatrésze ezért állandó változtatások jöttek!
miért? Neked szántam? Ge Lee-vel beszéltem! Vagy rossz helyre írtam? Hol?
Ez igaz! Ezt csináltam én is, nem olyan diódákat tettem be a vezérlőbe meg a főpanelbe amilyenek írva voltak, de élesztésnél nem jött ki belőle az aminek kellett, ezért találtam a neten és végül az kerül oda ami kellett, és nem ami volt.
Na ezért jó, jobb, ha valaki pozitívan áll neki a dolgoknak! Nekem sem sikerült elsőre, de mi még anno nehezebb körülmények között voltunk nekünk nem volt mire és kire támaszkodnunk. Nem úgy mint annak aki most akar egy gépet építeni magának!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |