Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1871 / 3988
(#) effectspecial hozzászólása Dec 8, 2012 /

Sziasztok!
Van egy szenzoros ( érintővezérlésű) áramköröm, de az érzékenysége nagyon kicsi. Milyen alkatrész cseréjével tudnám érzékenyebbé tenni? Tehát az érzékelési távolságot szeretném növelni...
üdv mindenkinek.
(#) mindenes válasza effectspecial hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Az attól függ hogy milyen passzív és aktív áramköröket tartalmaz. De ha feltöltessz egy fotót akkor látni is fogjuk hogy miről van szó.
(#) kistee válasza effectspecial hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Ezt nem egészen értem: ha szenzoros (tehát hozzá kell érni a működtetéshez), akkor mit értesz "érzékelési távolság"-on?
(#) effectspecial válasza kistee hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Nem kell hozzáérni, hogy működjön, csupán 4-5mm-re megközelíteni...
(#) denes hozzászólása Dec 8, 2012 /

Talaltam egy hasznalt feritmagot melyre nagy szuksegem lenne , csak annyi a gond , hogy a ragasztott reszeket nem tudom szetvalasztani . Ezzel kapcsolatban kerek otleteket .
(#) berobbantam válasza denes hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Helló
Én nitróba áztattam 1 napot és szétjött.Állítólag ha mikróba teszed egy pohár vízzel együtt 10-20 másodpercre akkor is szétjön.Ezt én nem mertem kipróbálni.
(#) exorcist válasza vzoltan87 hozzászólására (») Dec 8, 2012 / 1

Hello! Amit bejelöltél a képen, az a nyákantenna, de az általad leírt "hosszabítás" csak rontana a vételen. Egy apróság: a 2,4 GHz még nem mikrohullám (5 GHz felett az), hanem csak rádióhullám. A hatótávot esetleg úgy tudod megnövelni, hogy más 2,4GHz-es (Bluetooth, WiFi) eszközöket minél távolabb helyezed el, hogy csökkentsd az interferenciát. Ha a WiFi nem kiküszöbölhető, akkor másik csatorna kiválasztásával lehet próbálkozni. Távolíts el mindent a rádióhullám útjából, az adó és a vevő lásson rá "egymásra", azaz a köztük húzódó képzeletbeli egyenesen csak levegő legyen. A vevőt helyezd magasabbra, ha tudod, akkor annak az általad kívánt 2m-es hatótáv közepére.
(#) peter1995 hozzászólása Dec 8, 2012 /

Sziasztok. Van egy kis gondom led ügynem. Csináltam 4x48 ledes fényorgonát. A zöld ami a bajos. Régen volt a 4 színből 24 ledes fényogonám, így a régiből a ledeket átettem ebbe au új 48as panelba, meg vettem még 24 zöldet. A ledekből 4 db sorba van kötve és így van egy-egy ellenállás a 4es csoportok előtt. A gondom az hopgy arégi és az új led fényereje nagyon eltér. Lehet hogy nem is a fényer, hanem lehet más a nyitőfesültség. Az új ledek már a kisebb hangra is kapcsolnak, a régiek csak a rendes mélyekre de akkor is halványabb.
Más értékű ellenállás kéne nekik?
(#) ColT válasza Lagolit hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Lehetne. A 222 jelölésű dolgok két 2,2Kohm ellenállás, a hengeres hozzú meg vagy biztosíték, vagy dióda. Erre mérj rá, mert ha mindkét irányban szakadt, akkor lehet bizti, ha csak az egyikben, akkor dióda... Illetve ezen mi tud meghalni?
(#) exorcist válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 8, 2012 / 1

Hello!
A 43nJ100 esetében a 'J' a tűrést jelöli = ±5%. Egy kis segítség: Bővebben: Link és Bővebben: Link.
A másik esetekben a P3 és az NQ lehet hőmérsékleti tűrés kód, tokozás típus/méret kód, vagy gyártási dátum jelölés, azokkal kapcsolatban keresd meg a kondi adatlapját és ott ki szoktak térni ezekre a jelölésekre. Ha az adatlapban sincs semmi utalás, akkor nem is érdemes vele foglalkozni, számodra lényegtelen információt hordoz.
(#) exorcist válasza ColT hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

A hengeres SMD alkatrész is egy ellenállás, a megadott színkód alapján 50 Ohm 1%. Bármi meghalhat ami rajta van, ellenállások és a LEDek
(#) pucuka válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 8, 2012 / 1

Szerintem ha végigböngészed ezeket az oldalakat, sok hasznos információt kaphatsz konkrétan, és általánosságban is a kondenzátorokról.
Az alkatrész katalógusok böngészgetése igen kívánatos ebben a szakmában. Ezekből lehet konkrét infrmációkhoz jutni.
(#) gordonfreemN válasza pucuka hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Értem és köszönöm. Igazából csak a jelölésekkel nem voltam tisztában.
Vagy észrevettél valamit?
Rendben, köszönöm segítő válaszaitokat
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
(#) pucuka válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 8, 2012 / 1

A katalógusokból arra is választ kaphatsz. Az a baj, hogy az ellenállásokat kivéve az alkatrészek jelölése eléggé gyártófüggő, bár elvileg létezik rá szabvány, de ez sokszor nem segít. Mindíg érdemes a gyártó katalógusait böngészni, ha egyáltalán hozzáférhető. Sajnos a régi bontott alkatrészeknél már sokszor lehetetlen feladat. Ilyenkor csak a gyakorlat, és a ráérzés segít, és a betűkkel a gyakorlatban nem nagyon érdemes törődni.
(#) denes válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Koszi a tippet megprobalom mind a ket verziot , a vizeset is meg a nitrost is .
(#) bbalazs_ válasza vzoltan87 hozzászólására (») Dec 8, 2012 / 1

A 2.4GHz nagyon erzekeny az emberi testreszek jelenletere. Ironikus ez egy egertol, de sajnos ez van. Az adot teljesen kepes 'learnyekolni' egy rossz helyen levo fej/vegtag/torzs.
Ugyanakkor egy csaknem teljesen zart fem konzervdobozbol siman kijon a jel.
En is csak annyit tudok ajanlani, hogy a vevot probald meg athelyezni, a 3 sikban forgatni.
Nekem is hasonlo gondjaim voltak (bar szerintem az en egerem alacsonyabb frekis), vegulis az asztal lapja ala helyeztem a vevot.
(#) vzoltan87 válasza exorcist hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Köszönöm a választ. Kicsit elszomorodtam, mert arra számítottam, hogy úgy, mint az URH antennánál, hogy a hullámhossz negyede illetve fele méretű antenna a megfelelő, így azt gondoltam, itt is. Kiszámoltam... 125mm a hullámhossz, így egy 3, vagy 6 centis antenna megoldaná a problémát. (mondjuk a nyákon, ami van kb 3 centi) A 2,4GHz-re azért bátorkodtam mikrohullámot írni, mert a mikró is ennyin melegíti a vizet, és ebből következtettem (lehet tévesen).
(#) vzoltan87 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Köszönöm a tanácsot. Ezt én is tapasztaltam, hogy a belógó akadályok, amik vizet tartalmaznak elég jól árnyékolnak (Kéz, láb, fa, egyéb bozót). Ez szerintem annak a következménye, hogy a víz rezonanciafrekvenciája állítólag 2,4GHz, pont amennyin a mikró dolgozik, és azért ezt a frekvenciát használják a készülékek, hogy ne legyen tele a légkör mindenféle kóbor jellel, mert a pára árnyékol valamennyire (Legalább is hosszas böngészés után erre az eredményre jutottam).
(#) Gardas hozzászólása Dec 8, 2012 /

Van egy áramkör aminek az eredő ellenállásán már nagyon sokat gondolkoztam. Szerintem az eredő ellenállás 15.5 Ohm, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, ezért írtam a kérdést. Szóval azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható áramkörnek mekkora az eredő ellenállása, és azt is megköszönném, ha elmondanátok, hogy kell kiszámolni. Előre is köszönöm.

Névtelen.png

(#) mate_x válasza Gardas hozzászólására (») Dec 8, 2012 / 1

Szia!

10 ohm az eredő ellenállás. Először a párhuzamos és a soros ellenállásokat helyettesítsd egy ellenállással. Így a 6 ohmos és a 12 ohmos párhuzamos ellenállásokat helyettesítheted egy 4 ohmossal. a 2, 8, 2 ohmos soros ellenállásokat pedig egy 12 ohmossal. Ebből lesz egy négyzet alakú ellenállás hálózat, aminek az adott kivezetésekre számítva az eredő ellenállása 10 ohm.
(#) Gardas válasza mate_x hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Köszönöm szépen,nagyon sokat segítettél.
(#) exorcist válasza Lagolit hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Ez egy annyira egyszerű áramkör, hogy nem kell semmit "kókányolni". Ha van forrasztópákád és multimétered, akkor leírom hogyan derítsd ki, melyik alkatrész(ek) a rossz(ak). Milyen színűek a LEDek?
(#) Lagolit válasza exorcist hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Kékek a led-ek, páka, multiméter adott, mond mit tegyek.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 8, 2012 /

Sziasztok!
Erről a forrasztóállomásról van véleményetek? Farenheit 28020
(#) zoltan0801 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Helo!
Én perpillanat pontosan ilyent használok, és kiválóan működik. Forrasztottam már vele smd alkatrészekből felépített áramkört, és ott is helytált. Egyetlen baj, hogy nekem nincs a közelemben olyan üzlet, ahol hegyet kaphatnék hozzá. Szerintem kezdő pákának tökéletesen megfelel.
(#) elektros90 hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok.
Miértnem működik a cmos negátorom (szimuláció) ? Állandóan 2,5V van a kimeneten.
Mit néztem el? Köszönöm.

cmosneg.jpg

(#) exorcist válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Hello!
Felcserélted a FET-eket, fent kell legyen a p-csatornás, alul az n-csatornás.
Ebben a szimulátorban működik.
(#) elektros90 válasza exorcist hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Ebben nekem is, multisimben, lt spiceban stb. ben nem. Ez már hihetetlen, hogy semmi sem működik nekem ami suliba kell... Már erősen gondolkodok azon, hogy van e keresnivalóm a szakmában.
(#) exorcist válasza Lagolit hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Először mérd meg a LEDek ellenállását mindkét irányban. Záróirányban több MΩ, nyitóirányban néhány kΩ kéne legyen és esetleg nagyon halványan még pislákol is. Tudnál csinálni egy másik fényképet a nyákról, amin a nyák éles és teljesen szemből van, hogy a tápcsati forrasztásai ne vessenek árnyékot? Mert így nem lehet eldönteni, hogy a két 2,2kΩ-os ellenállás párhuzamosan van-e, illetve nem látszik, hogy a tápról ki hova megy. Ez fontos lenne, hogy ne írjak hülyeséget, hogy hol mennyit kéne mérni. A tápnál jelöld még be légyszi, hogy melyik a pozitív.
(#) exorcist válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Ne add fel Ha jól rajzolod be, például ezt, figyelve arra hogy a PMOS felül az NMOS alul legyen, és figyelve a S-D-D-S sorrendre is, akkor még lehet, hogy paraméterezni kéne a FET-eket, vagy tranziens analízist csinálni a DC munkapont helyett, vagy megtanulni kezelni a szimulátort, ismerni a korlátait és megismerni a "nyűgjeit"
Következő: »»   1871 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem