Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1874 / 3988
(#) exorcist válasza s3toraph hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Hello! Félreértetted, icserny nem az MSP430 specifikus kérdéseiddel küldött a kezdő topikba (ezért ez és ez a hozzászólásod pontosan oda való lenne), a dugdosós próbapaneles meg ebbe, az egyéb kezdő kérdések meg ide, de csak akkor, ha nincs másik téma amibe jobban beleillik a kérdésed.
(#) Mdavid hozzászólása Dec 11, 2012 /

Sziasztok!

Készítettem egy rendőrségi villogót (csak itthoni célra..) 555-ös egyszerű kapcsolás. Szuperflux LED-eket raktam bele. Csatolom a kapcsolási rajzot és a beültetést is. Mikor végeztem az összeszereléssel, rákötöttem a tápra, de csak a kék LED-ek villogtak, a pirosak nem. végignéztem minden forrasztást, a rézréteget, de sehol sem találtam semmi hibát. Végigpróbálgattam rákötni direktben a tápfeszt a LED-ekre, a LEDsorok első tagjai nem világítanak, a többi igen. Mikor a kékeknél próbálom ugyanezt, nem történik semmi. Jól gondolom, hogy az 1 Ohm-os ellenállással van baj? Mi történik, ha kicserélem ugyanolyan értékűre, mint a kékeké? Vagy mással van hiba? (azért ide írtam, mert nem lehet bonyolult a dolog, de mivel kezdő vagyok, nem tudom a megoldást)
(#) exorcist válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Mivel a kék LED-ek nyitófeszültsége kb. 3,2 V a pirosaké pedig kb. 2 V, ezért nem lehet ugyanakkora előtét ellenállásuk ugyanakkora feszültséghez. A pirosaknál van a 220 Ohm és a kékeknél az 1 Ohm? Mert úgy kéne jó legyen.
(#) kadarist válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Szia!
Az eredeti, egyszerűbb verzió működött? Bővebben: Link
(#) pucuka válasza fobq hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

A mérésednél valamit nagyon elronthattál. Ez a jelenség csak úgy fordulhatna elő, ha valahol a körben negatív ellenállás lenne. Az pedig az akkumlátor - motor - műszerek összeállításában nehezen elképzelhető.
(#) Mdavid válasza exorcist hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Igen, úgy van, de így sem villognak a pirosak
(#) Mdavid válasza exorcist hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Lehetséges, hogy a kondenzátor, vagy valamelyik tranzisztor nem jó benne?
(#) Mdavid válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Most kicsi 'játsszottam' vele, és csak az egyik oldal (a kék) világít.
(#) dZsordeN hozzászólása Dec 11, 2012 /

Sziasztok!

Alapvetően egy elektret mikrofon ügyében írnék, mindazonáltal messzebbről indítom mondandómat – valahol a nagymama bevásárlásánál.
Lévén ugyanis e témának első hozzászólója, most, hogy felfedeztem: e topic-ot magam indítottam még hosszú évekkel ezelőtt, mindenképpen szükségét látom a következőkben írottaknak. Első ízben ugyanis szeretném megköszönni mindazoknak, akik anno képesek voltak elolvasni nyelvtanilag meggyötört mondataim sorát – másrészt pedig valamennyi felhasználótól elnézést kérek, akit megküzdettem azon soraimmal. Igazán.

Ami pedig a releváns mikrofont illeti: miután meguntam az olcsó, videochat céljával gyártott mikik árnyékolatlan vezetékeinek zajosságát (minthogy az ilyetén kütyükre hangszer-rögzítés okán volt szükségem), elszaladtam ma jackért, árnyékolt madzagért, elektretért, ill. tokért – hogy ki is nézzen valahogy a cucc. Forrasztás után azonban alig érzékelt a szóban forgó egység, amiért is másod', majd harmad' ízben is megpróbálkoztam volt a dologgal — — sikertelenül, sőt! a telibe-fújásra való érzékenység potenciálját is elveszítve no már most, véget nem érni látszó kommentem végén két kérdést vetnék fel.
Először is: lehetséges-e, hogy az elektret csekély-pirinyó belső alkatrészeivel végeztem a többszöri és lassú forrasztás közvetítette hőség által? ill. másodszor: ki s milyen módon rögzítene elektronyikás pick-upok nélkül hegedűszót?

Köszönettel és üdvözlettel:
Gál Zsolt
(#) vicsys válasza dZsordeN hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Szerintem a túlhevítés, -mint írtad volt- eléggé szubjektív dolog. Mivel belelátnók nincs lehetőség tevékenységedbe, így csak jósolni lehetséges az végállapotát, berendezésednek. Természetesen, okozhat hibát a túlhevítés. Miután én már megépítettem a nagy érzékenységű mikrofon erősítőt Skory honlapjáról, meleg szívvel tudom ajánlani neked is, a jó tapasztalatok kapcsán. ITT az oldal közepe táján. Ezzel, a kapcsolással garantáltan kiváló minőségű felvételt tudsz majd készíteni, méghozzá úgy, hogy nem kell a mikrofont a hegedűtesthez közel helyezni. Próbáld ki bátran!
(#) zoltan0801 válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Helo!
Szerintem a 220 Ohm egy kicsit nagy próbáld meg 180 Ohm -al és én még a tranzisztort is kicserélném egy nagyobbra.
(#) Mdavid válasza zoltan0801 hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Milyen tranzisztorra cseréljem? Tudsz mondani egyet?
(#) zoltan0801 válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Hát amit éppen találsz otthon a közelben, talán BC337. Csak azért gondoltam, mivel az 547-es 100mA-t bír.
(#) proli007 válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Hello!
Mielőtt bármit teszel, zárd rövidre a tranyó kollektor-emitterét, hogy úgy világítanak-e a Led-ek. Mert lehet esetleg nem jó polaritással forrasztottad be. (De láttam már olyan piros Led-et is, ahol nem a tányér volt a Led katódja.)
üdv! proli007
(#) peter1995 hozzászólása Dec 11, 2012 /

Sziasztok. DVD lejátszókban ha jól tudom van +-12V +5V stb. a kérdésem, ha én +14V-ról előállítom stab kockákkal ezeket a 12 és 5V-okat fog működni? Vagy a + és - 12V között meg kéne legyen a 24V?.
Autóba szeretnék valami lejátszót beüzemelni.
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Szia! Autóban használj discman-t a rázkódás miatt.
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Azom sajnos nincs...
Esetleg valami ötlet amiről tudok lejátszani autóban? Erősítőm már van de az autó nem az enyém, hanem nagyapámé és rádiót meg kispórólták belőle... Én meg utálok zene nélkül vezetni...
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Telefonról?
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Sz*r az akkuja... Meg azonos a táp és a hangcsatija...
(#) atiotezer válasza peter1995 hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Vaterán lehet venni 1000Ft- ért mp3 lejátszót (ájpod utánzat)
Az akkujáról kb. 3 órát is működik. Csak 1db Micro SD kártya kell bele.
Ennél olcsóbb, egyszerűbb nem igazán van.
(#) Mdavid válasza proli007 hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Szia!

Amikor rövidre zárom, akkor nem világít mindegyik LED, hanem csak néhány, azok sem teljes fényerővel. A pirosak nem világítanak, mikor ezt csinálom
(#) peter1995 válasza atiotezer hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Az a baj ha erősítőre kötöm az sokkal jobban zabálja az akkut... Majd valamit kitalálok.

Miért is?

Nemtudom. Régen Mp3nál ezt tapasztaltam.

Más. Vannak ezek az FM MP3 transzmitter vagy milyen vackok. Azoknak van 3,5ös csatija. Az kimenet?

Az FM transmitter használatához kellene neked egy autórádió, de mint írtad neked pont az nincs. Az FM transmitteren a 3.5-ös JACK csatlakozó az bemenet. Rákötsz egy külső jel forrást pl. mp3 lejátszó és egy FM adóként működik. Ennek a jelét megkeresed az autóráadón.

Na ezt nem tudtam, a 3,5öse akkor bemenet az nem nyert...
(#) elektros90 hozzászólása Dec 11, 2012 /

Sziasztok. Található a multisimben (v11) egy olyan impulzus forrás amivel -0.75V/-1.55V impulzusokat állíthatok be, változtatható frekvenciával? Köszönöm.
(#) proli007 válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Hello!
Akkor a pirosak nem jól vannak bekötve. De a kékeknél is gond az 1ohm. Mert ennyire nem lehet "közel menni" a Led-ek nyitófeszültségével a táphoz, hogy csak 1ohm legyen az előtét ellenállás. Ha a táp egy fikarcnyit is változik, a Led-áram a "csillagokba" mehet.
előtét ellenállás számításnál, mindig figyelembe kell venni a tápfesz változást, és visszaszámolni a változás hatására létrejött áramokat. Vélhetően a kékből, nem lehet ennyit erre a feszültségre sorba kötni, hanem kevesebbet. Hogy korrekt módon beállítható legyen az áram. De lehet, hogy az 1ohm miatt, már "döglött aknák" is vannak köztük.
üdv! proli007
(#) dZsordeN válasza vicsys hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Válaszod köszönöm.
Első ízben újrapróbálkozom tehát egy originál elektrettel, hanem azután – ünnepek tájékán – nekimegyek a Skory-kapcsolásnak; köszi a tippet. Üdv!
(#) Mdavid válasza proli007 hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Szia!

És akkor tudok még valamit kezdeni ezzel a NYÁK-kal, vagy dobjam a kukába? Van valami ötleted?
Következő: »»   1874 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem