Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
A gép Ge Lee kolléga kapcsolása alapján épül amit megtalálsz itt a fórumon.Az IGBT-k helyett most is FET-eket használok .A nyákterv sajnos odalett egy elhalálozott vinyó miatt.
Üdv!
Szép! Kár elcsúfítani azzal az EI magos dromi trafóval...
Én is azt építem majd meg. Csak meg akartam spórolni a tervezgetést.
Az ETD39 kevés,valami nagyobb kell.Az a böhöm trafó minek bele?Én 1A res kapcsitápot raktam bele ami a meghajtáson kívül még három ventit is elhajtott.Vagy talán túl könnyűnek találtad készen a gépet?
Ha meg akarod építeni,nem olyan nehéz akár egy lapra megtervezni a nyákot.Mármint mindent egy lapra.
Huhh
Első élesztés füstbe ment terv . . . Vezérlő müködik csak a meghajtó rész nem akar. Nem tudom h élesztéskor mindent jól csináltam e. Először IGBT-ket nem forrasztottam be és ugy 4,90v-ot mértem a zennereken. Ez jó vagy nem? Mi lehet ilyenkor a gond? Majd jonak itéltem... és kapott 24voltot akkumulátorokról, itt jött a füst panel egy helyen elszállt, de ahogy jobban megnéztem az IGBT-ket is azok is el szálltak. Ezeket a panelterveket és a "Maci kapcsolási rajzmódosítás.gif"- kapcsolást használtam az építéskor.
Kisebb előre lépés történt, akadtak itthon IRFP 360 Fetek,ezek beleraktam, zug-berreg a főtrafó, de a fetek kegyetlen melegednek, igaz nincsenek jelenleg hütőbordán csak egy ventilátor fujja nekik a szelet. 1-2 másodperces tesztek lehetségesek mert a Fet-ek tüz forróak lesznek, az áramfelvételt megnéztem 15A ez kicsit sokkalom, de mikor még a vezérlő áramkör nincs beüzemelve nulla tehát a Fet-ek még szerencsére nem haltak meg.
De akkor hol bujhat meg a hiba??
A hiba a vezérlő áramkörben bujkál.Ha van szkópod nézd meg a jelet,vagy legalább freki mérővel kéne a meglétét vizsgálni.A trafót nem muszáj rákötni,helyére egy égőt rakj,és meg tudod nézni melyik oldali fet nyit ki,vagy zárlatos.Így a füstel spórolsz.
Üdv!
Hogy dara barátomat idézzem,a meghajtásban van az ördög. Valamiért nem jó a meghajtótrafód,nem tudom miből s hogyan készítetted,de nem jó az biztos.Kevés az a zénereken mért feszültség,legalább 5.2V kell.A baj az,hogy a teljesítmény fokot (IGBT-k) kinyitja,de le már nem zárja,így állandóan vezetnek az IGBT-k,túlterhelődnek és pukk.Szinte biztos vagyok bent,hogy az IGBT haláloknak majd 100% -ban a meghajtás a ludas,ezen belül a meghajtótrafó okozza,mert valamiért nem jól lett elkészítve.A nyákrajzokat nem elemeztem ki,de nézd át újra.
A vezérlőáramkört hogy tudom skóp nélkl leelenőrizni?? Próbálkoztam ledekkel, nem nagy sikerrel, akárhogy tekergetem a potit égnek, ez normális?? Mert hát tudomásom szerint ez a UC3845 PWM jelet ad ki és annak a kitöltését állitja, vagy rosszul tudom?? Már egy fet-et is kötöttem a ledek elé h avval hajtsam meg öket, de csak világitanak folyton...
Helló
Gábor válaszában benne van a mostani kérdésedre is a megoldás.A fetek kinyitnak de nem zárnak le,ergó a led folyamatosan világít.Mondjuk amúgy se látnád ha 30 kHz-n villogna.De a fesz a zéneren tényleg kevés.Nekem pl 5.6 volt fölött van.A potit hiába tekergeted amíg nincs a kimeneten terhelés.Én a kitöltési tényezőt néztem.Bekapcsolás pillanatában 1 %.Utána 2 lépésben felmegy 49 százalékra.Heggesztéskor az áramváltó és a poti jelének megfelelően változik.A freki mindvégig stabilKb 100 hz-et ugrál max.Mindez multival mérve.
Sajnos szkóp nélkül nem lehet tesztelni a vezérlést és a meghajtást.Van esély a jó megoldásra is.Az áramköröket hibátlanul kell elkészíteni,többször leellenőrizni,hogy minden a kapcsolási rajz szerint van e.A vezérlő fokozatot és a táp legyen az első aztán a meghajtás és a végén a teljesítmény fokozat.Tápot éleszteni,tesztelni,hozzákötni a vezérlést,feszt,áramot,kimeneti jel meglétét ellenőrizni.Meghajtótrafót a leírásnak megfelelően elkészíteni.EE20 vagy EE25 vagy EI25 (csak az EI25 magba kell légrés,0.5mm) magra elkészíteni a 4x35 menetet,mindegyiket egy irányba tekerve,mindet szigetelni,minden kivezetést pontosan megjelölni és a rajznak megfelelően bekötni.Bekötni a meghajtóáramköröket és a zénereken 5.2-5.4-5.6V kell tudni mérni,ez az érték nem változhat és nem szünhet meg a potit tekergetve.Csak ez után jöhet a teljesítmény fokozat és az élesztés.Visszamenőleg kb. 10-15 oldalt érdemes átolvasni.
A Gate trafód lehet nem egy irányba van tekerve.Ez okozhat ilyen hibát.Na meg,ha 24V akkumulátoról akár közvetlen is hegeszthetsz.Akkor meg minek az egész?Na de az áramkört azért nem kéne aksiról próbálni.Nincs áramkorlátozás.Akár mekkora kis teljesítményű trafó megfelel próbára,ha nem terheled a kimenetet.
Ujra tekertem a Gate trafót, mostmár 5,55V mérhető, ez már megfelelő ugye?
Probáltam az égős dolgot h a tekercs helyére égőt kötök 12v-os táplálás melett ilyenkor el kéne h halványuljon? Majd probálkoztam fő trafó rákötésével, de az égőt benthagytam áramkorlátnak 3,47A folyt az egyenirányitás után 1,12v mértem.
Az 5,5V megfelelő,de az a 3,5A,az nagyon sok.Ird meg hogy mijen vasra mennyi menetet tekertél,meg azért 12V többet adj neki,köss sorba több trafó szekunderét és 40-50V úgy próbáld.
Csak kérdezekHa a főtrafó helyére akasztott egy 12V 40-50 wattos égőt akkor is sok a felvett áram?Amennyire én tudom a maci alapból max kitöltéssel megy.Ebben a felállásban elfogadható a 3.5 amper.És az égőnek sem kell elhalványodni én eszem szerint.Ha viszont az égőt sorosan kötötte a csökkentett táppal az igbt panel előtt akkor el kéne halványuljon és sok a 3.5 amper.
E 55 vas a főtrafóm, van belöle 3 darab, ezek sorba kötve, mindegyiken 7primer és 2 secunder. A gate trafóm EI 30 0,5-ös légréssel. No most teszt ként csináltam itthon egyszerü 555 pwm-t, ennek a jelét engedtem a irf 540re, persze 50% kitöltésig. ekkor minden ok volt a meghajtó áramkörrel, 12 volt bemenet melett 1,8 kimenőt mértem ami reális mármint a 310 és 45 volt arányát tekintve. Igaz kicsit visitott a trafó, de ez pwm generátor alacsony frekijétöl van.
Üdv mindenkinek
Találkozott-e már valaki Varstroj inverter Varin 1700-al mert bajban vagyok vele. Sémám persze nincsen , felállása 3845 lm324 . Van benne 1 drb TIP 127 PNP darlington amelyiken a feszültség rettent ingadozik mind a 3 lábon ! Az elektronikát 1 kis trafó látja el + lm 7812 sabkocka és ezeken eddig minden feszültség jó. A 300 volt is OK . Na és még ami érdekes a 12voltos hűtőventi is csak akkor kap tápot ha kap és azt is össze vissza változó feszültséggel. Persze hegeszteni nem lehet vele csak egy picit szikrázik. Amikor kibontottam az első hiba amit találtam hogy a relé ami áthidalja a 47ohmos ellenállást össze volt ragadva. Na hogy ilyen esetben amikor nem eshet feszültség a 47 ohmon milyen károsodást okozhat megtudná-e nekem valaki mondani ? Különben ha a feszültségek valami miatt felmásznak a jó értékekre akkor a kimeneten megvan a kellő feszültség csak éppen az Amper ami hiányzik de az viszont nagyon !
Az összeragadt reléérintkező magas bekapcsolási áramot eredményez, aminek következtében a bemeneti egyenirányító elszállhat. A TIP 127 a ventilátort kapcsolja. A ventilátor tápellátásáról egy két tranzisztoros szabályzó gondoskodik. Tehát a TIP127 csak a ventilátor tápkörét biztosítja. A hiba máshol keresendő.Első körben a hálózati kistrafó és környéke vizsgálandó. A tápfeszt egy 7812-es stabkocka csinálja, 13,4V-ot állít elő mert a testpontja 3 diódával fel van emelve. Először ezt ellenőrizd, majd a PWM kört. De szkóp nélkül nehéz dolgod lesz.
Szia druszám.
Hát van szkópom 465-ös de amíg a feszültségeket be nem állítom nem is akarom bekapcsolni. Mint ahogy írtam a kis trafó körül minden OK és meg van a stabkockán is a jó feszültség csak tovább nincs vagyis egyenlőre még nem értem hogy honnan is kap feszültséget a venti mert hogy az a 2VA-as trafócska ide nem elég az tuti. Valahonnan másfelől jöhet. Van 2 drb 6k8 sorba a nagyfeszről de azok is jók de van még 1 táplálás a főtrafó felől is na ezt még ki kell vizsgálnom. Ha valaki építeni szeretne gépe hát azt ajánlom hogy ezt a verziót kerüljék el mert ez nem megbízható.
Miért kell három E-55 ös?Nem lenne egyszerübb 1db,míg nem jön össze a működés ?Meg végül is tényleg elég 1db.
Szia!talán segit amit találtam,rajzzal könnyebben átlátni a dolgokat
Ha feltett rajzot megnézed, akkor látni fogod hogy a 2VA-es trafó igazából csak a gép elindulásának idejéig biztosít energiát, utána már a főtrafó által előállított feszültségről táplálkozik a rendszer. Ezt a módszert több gyártó is alkalmazza, ne gondold hogy ezt a Varstroj fejlesztői találták ki. Ha van szkópod,akkor nyerő helyzetben vagy. Akkor már csak a műveleti erősítők tesztje van hátra,mivel a PWM kör működőképes, hiszen erre utal az a tény,hogy némi szikra azért van. Én az árammérő kör ellenőrzésével kezdeném.
Azért kelett 3 vas mert egy kevés lenne, meg rá se férne annyi menet, nincs hely rajta. Akkor amiket leiram a vezérlőben lesz vmi gubanc? és ha pl egy ledet kötök a kimenetére a vezérlő áramkörnek akkor annak világosodnia és halványulni kelene a potméter állásának megvelelően, nem?
Nem kellene se villognia, se halványodnia. Az áramszabályzás nem csak a potmétertől függ, hanem a visszacsatolt áram nagyságától is. Mivel itt még nincs visszacsatolás nincs mihez szabályoznia. Egy leddel nem lehet tesztelni.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2012
Köszönöm a válaszodat. Erre a következtetésre én is rájöttem mert mégiscsak megnézegettem a szkóppal és pontosan úgy van ahogy írtad. A PWM működik mennek a jelek a gejtekre csak az a baj hogy egyik oldalon a feszültség az megvan de jel az nem jó mert 1 színusz 1 négyzetes jel követi egymást, a másik oldalon kb egy tizede a feszültség és azok viszont egyforma négyzetes jelek. Ezeket a rajzokat én is megtaláltam de azért köszönöm szépen !
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2012
Az ilyen kis gépeknél az alsó és felső oldali meghajtó jelnek teljesen egyformának kell lennie. Ha ez nem így van,akkor a vizsgálatot a PWM IC kimenetétől kezdve a meghajó körön végig el kell végezni. Ha az impulzustrafó jó, azaz a szekunder tekercsein az impulzus jelformája mindkét oldalon egyforma, akkor az IGBT-k Gate-körében keresendő a hiba. Az impulzustrafó vizsgálatát kiforrasztott BYG diódák és ellenállások mellett kell elvégezni.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Kellene egy kapcs rajz Electrosta 185 géphez. Az a hibája, hogy bekapcsoláskor csak a sárga led világít, más nem történik. Ha tudtok légyszíves segítsetek. Merre keressem a hibát? Köszi
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |