Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   146 / 289
(#) Jax válasza frob hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Autó elektronikus gyújtás, villanypásztorként

Csak a végfokozat 5-ös lábára kell kötni egy astabil multi vibrátor Ledjének a katódját, és tökéletesen működik, a LED-del pedig látható a szikra képzés pillanata is. Hálózatról is csak úgy működik, ha van egy kisebb akkumulátor az áramkörben, mert az 50Hz-et csak az tudja tökéletesen leszűrni. Az ellenállás pedig elhagyható, nem fontos. Olcsó erős, nem kell az elektronikával bajlódni, ha tönkre megy, csere.
(#) frank tibor válasza k_h hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Biztosan 470ohm. Egy orosz indukciómentes rétegellenállás. A gyári pásztort 500ohmal mérik EMEI vizsgálaton. Itt a topikban meg van a leírás is. Innen vettem az ötletet a méréshez. Már megvettem az ellenállásokat az új műterheléshez.
10*47ohm 5W +33ohm 5W, max 20KV-ot bírnia kell az adatlapok szerint.
Ha az összes glimm villan, az ellenállással párhuzamos szikraközön kb, max 5mm szikrát tud átütni.
Bővebben: Link
(#) fénybenjáró válasza smsanyi88 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Helló
Akkoriban én is javítottam elég sok pásztorát az öregnek.
Úgy oldotta meg, hogy tényleg csak azokat az alkatrészeket hagyta kívül amik a leggyakrabban elköszöntek a trafó alatt az inverter részt egy öngerjesztő kapcsolás adja az impulzust a triaknak vagy tirisztornak, (mert rakott mindkettőt attól függően,hogy mi volt kéznél) egy tranzisztoros astabil kapcsolással oldotta meg.
Alapjába véve tényleg egy élég kraftos kis gép volt amíg el nem romlott .
Én találkoztam olyannal ami már közel húsz éves volt és még nem volt semmi baja.
(#) smsanyi88 válasza fénybenjáró hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Esküdni mernék rá, hogy úgy láttam a motorindító kondit, hogy nem sorosan volt a gy.trafó előtt, hanem párhuzamosan, a bemeneti 12V teste és a trafó (vékony) kivezetése közé volt párhuzamosan kötve.
Egyébként nézve az összes kapcsolást, amiket itt lehet látni, nem találkoztam még olyan lehetőséggel. Elektronikai szempontból mi lenne (vagy mi történne), ha így lenne bekötve a 325 V-ra, és azt sütnénk rá a gy.trafóra?
(#) exorcist válasza smsanyi88 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
A tekercs egyenáramú szempontból közel rövidzárnak tekinthető, tehát a kondi fel sem töltődne, csak a trafók melegednének.
(#) fénybenjáró válasza smsanyi88 hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Hát igen furi megoldást alkalmazott a készítője.
Volt nálam olyan aminek az impulzus része volt tönkre menve azaz az a rész ami a műgyantában volt azt úgy oldottam meg, hogy a tirisztor köré építettem egy diakos vezérlést.
Úgy tudom,hogy még a mai napig működik.
(#) Jax hozzászólása Nov 24, 2012 /
 
Sziasztok!

A villanypásztor transzformátor készítésével, tekercselésével kapcsolatban lenne néhány kérdésem!
Van nekem egy 66×65×28mm-es (Szélesség, magasság, mélység) vasmaggal rendelkező transzformátorom. Ebből lehetne egy megfelelő erősségű és biztonságos 1:30 áttételű villanypásztor trafót gyártani? Ha igen, még egy kis segítségként kb mekkora keresztmetszetű drót kell hozzá és mekkora menetszámúnak ajánlott a primer tekercs?

A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.: Jax
(#) k_h válasza Jax hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Bár még sose csináltam ilyet, de ha csinálnék akkor a szekunder tekercset 0,1-es huzalból tekerném. Legalább 1000 menettel kezdeném. Ebből adódóan a primer 33 menet, mondjuk 0,6-os huzallal. Bár hatékonyabb lenne elsőnek tekerni a primert de mivel kísérlet, célszerű a végére hagyni. Így akár a szekunderhez is lehet hozzátekerni még, ha úgy adódik. 33 menetet újratekerni nem annyira gáz. A szekunder szigetelésére nagyon oda kell figyelni a nagyfesz miatt. Lehetőleg menet menet mellé menjen, soronént szigetelni, és arra is figyelni kell, hogy a szélek is rendesen le legyenek szigetelve, mert könnyen átugrálnak a szikrák ha nem jó. A két tekercs között is vastag szigetelés kell hogy legyen. Még lehet, hogy nem árt árnyékolást is készíteni a két tekercs közé.
én így csinálnám az első trafómat..
(#) Jax válasza k_h hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Köszi! Már ezzel is sokat segítettél!
Én nem nagyon merek neki ugrani csak úgy a semmiből, mert nem kicsi a veszélye. Hallottam, hogy ha véletlen nem úgy tekerem, ahogy kell és mondjuk lazább lesz a tekercs, úgy a frekvencia miatt kidörzsölhetik egymást a menetek és mire észre veszem, már nem füst, hanem lángok csapnak ki a dobozból.
Szerintem ez is egy tekercselő munkája lesz, azért kérdeztem, hogy esetlegesen ha kell valami infó, tudjak valamit mondani arról, mit szeretnék.

Köszönöm! Üdv.: Jax
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
(#) exorcist válasza Jax hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Még mindig a kimenő nagyfesztrafóról van szó? Mert akkor ezt a kidörzsölést nem tartom valószínűnek, nincs itt igazán egy állandó magas frekvencia amivel rezeg az egész, csak a másodpercenkénti tűimpulzusok vannak, viszont ugrálni nem láttam még egy trafóhuzalt sem működés közben
(#) k_h válasza Jax hozzászólására (») Nov 28, 2012 /
 
Szerintem csak akkor csináltasd meg, ha tutira tudsz minden paramétert, mert így könnyen csak fölösleges pénzkidobás lesz. Attól meg szerintem nem kell annyira tartanod, hogy leég meg minden, mert itt nincsenek akkora teljesítmények ami tüzet okozhat. A hálózati trafók amit 230-ra kötsz azok inkább rejtegethetnek ilyen veszélyforrást.
(#) Jax hozzászólása Nov 28, 2012 /
 
Rendben! Akkor esetlegesen megpróbálom egymagam. Ha nem sikerül úgy is írok
Köszönök mindent!

Annyi, hogy akkor, amilyen méreteket meg írtam jók? Elég a vasmag mérete szerintetek?
(#) exorcist válasza Jax hozzászólására (») Nov 29, 2012 /
 
Szerintem az a vas simán elég. Tekerd meg és hasonlítsd össze az agyt-vel. Várjuk a fejleményeket
(#) Cavalier válasza Jax hozzászólására (») Nov 29, 2012 /
 
Horizont gyáriban láttam EI-66-ot, kb. 35mm vastag pakett, légréssel kell összerakni. Viszont ott kevesebb menet volt, és 1:10 áttétel. Szétszedni sajna nem lehetett, mert vissza kellett építeni. Úgy láttam kívülről, hogy a szekunder 3 szál, kb. 0,2-es huzalból lehetett. Menetenként szigetelve, a csévék szélétől befelé 3-4mm kihagyva, és az egész impregnálva volt lakkban. Ebből adódóan, szerintem olyan pártíz:párszáz menet lehetett az áttétele.

Gallaghernél, nagyobb pásztornál láttam EI-84-est, vagy 96-os lehetett, de az ki volt öntve, úgyhogy még annyira se lehetett belenézni. Valaki szétflexelhetne egyet..
(#) Jax hozzászólása Nov 29, 2012 /
 
Rendben! Meg lesz a hasonlítás! Csak valamilyen kévetestet kell hozzá építenem, mert a jelenlegi kétrészes és kicsi. Nem most lesz kész, de mindenképpen írok!
Bakelitet nem tudjátok honnan tudnék szerezni?

Üdv.: Jax
(#) k_h válasza Cavalier hozzászólására (») Nov 29, 2012 /
 
Elég tudatlan vagyok induktivitások témájában, ezért valaki felvilágosíthatna, hogy a légrés az tulajdonképpen mire való? Annyit tudok, hogy csökkenti az induktivitást, de akkor miért nem lehet kevesebb vasat bele rakni? Meg azt olvastam, hogy légrést abban az estben szoktak használni ha energiatárolási célra használjuk a tekercset. Tehát a villanypásztor az pont ilyen. De milyen szerepet játszik a légrés és annak nagysága?
(#) Cavalier válasza k_h hozzászólására (») Nov 29, 2012 /
 
Pl. együtemű csöves kimenőknél kell légrés, mert a nyugalmi áram a trafón folyik keresztül, és ezzel a vasmag felmágneseződne. A légrés miatt meg nem mágneseződik fel, mert megnő a mágnesezési út, vagy hogy hívják ezt magyarul. A vas csökkentésével meg a csatolás erősen romlana, úgy nem tudná átvinni a teljesítményt. Nagyon én se értek hozzá, sajnos.. Könyvet tudok küldeni esetleg, megnézem van-e valami ami részletesen és érthetően foglalkozik a témával.
(#) frank tibor válasza Cavalier hozzászólására (») Nov 30, 2012 / 2
 
Szia
Nem szétflexelni kell hanem elégetni! Így visszafejthető lesz a tekercselés. Az áttételt nem érdemes nagyra választani mert 10KV a maximum. Nem a szabvány miatt kell korlátozni a max. feszültséget hanem az oszlopszigetelők épsége miatt. A 10-12 áttétel elég attól függően mekkora feszültségre töltjük a tároló kondenzátort. A transzformátor szigetelésénél a vastól 10mm kell elhagyni. (10KV-on kb. 1cm szikra). A tekercset soronként szigetelni, a sor szigetelést 4-5KV-ra méretezve. A réteg, és fedőszigetelést 20KV-ra méretezni. A csévének nincs oldala csak a vas oszlopon van cséve ami 1.5mm-es lemaratott nyák lemezből kivágható. A tekercselési vázlatot el kell készíteni a felhasznált vasnak megfelelően. A vaskeresztmetszetet a kondiba tárolt energiából méretezik. (A betöltött energiát a legjobb hatásfokkal áttranszformálni a karám vezetékre.) Tekercselést a soronként impregnálni kell elmozdulás ellen, és nagyon szorosan tekercselni. (A tekercs a kondi rásütésekor le akar ugrani a vasról.) Itt a vákuum impregnálás nyerő. A huzalátmérőt az ablakból számolhatjuk, a lehető legnagyobb keresztmetszetű huzal ami belefér! Feltettem ide az általam talált infókból. A kép az új 500Ohm-os 20KV-os műterhelés.
(#) spirik válasza frob hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Szia.
Egy kérésem lenne? szeretném a nyák rajzot és az alkatrész le irását ha lehetséges ,szeretném meg csinálni,és milyen állatokra lesz jó.
Köszönöm a segítséget.
(#) frob válasza spirik hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Ez a változatot csak abban az esetben építsd meg, ha a transzformátor amit használsz garantáltan kettős szigetelésű, vagy leválasztott transzformátorról megy.
Ellenkező esetben ÉLETVESZÉLYES készüléket építesz.
Autó gyújtó trafóval is működik, DE CSAK ÉS KIZÁRÓLAG LEVÁLASZTÓ TRANSZFORMÁTORRÓL!!

NE ÉPÍTSD MEG HA A TRANSZFORMÁTORRÓL NINCS ILYEN JELLEGŰ INFORMÁCIÓD!!

* 54 db felkiáltójelet kivettem, a kiabálás is sok, hogy megértse.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2012
(#) kadarist válasza frob hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Gyakorlatilag erről van szó és igen, működik, bár a gyújtótrafó nagy belső ellenállása miatt nem a legideálisabb karámtáplálásra.
(#) spirik válasza frob hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Szia .
Köszönöm szépen de van 12v s is .Köszönöm a segítséget ...
(#) frob válasza spirik hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
12V ról az a kapcsolás nem fog működni amit kértél, csak minimum 100V tól de kifejezetten 230V os hálózathoz készítettem.

A kedves moderátornak meg csak annyit, hogy mivel igen életveszélyes is lehet a kapcsolás ha hozzá nem értő buherálja és nem használja hozzá az általam ajánlott dolgokat, és bele is dögölhet, ezért bátorkodtam nagybetűkkel és felkiáltójelek tömkelegével figyelmeztetni , de bocsmá legközelebb nem teszem.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2012
(#) dbase válasza frob hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Érdemes lett volna a képre ráírni, mert ha valaki lementi, egy idő után nem fog ráemlékezni hogy hogy is van a technologia.
(#) spirik válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 11, 2012 /
 
Szia mindenki.Köszönöm a segítséget de valahogy szeretnék olyat építeni aminek meg van a nyák rajza is.Köszönöm szépen a segítséget....
(#) frob hozzászólása Dec 11, 2012 /
 
Modinak köszi, hogy a képre is ráírtad.
(#) ludmanakos hozzászólása Dec 16, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy.

Egy turbóból épített gázturbina begyújtására szolgáló eszköz kéne nekem, ami legalább 3 - 4 cm távolságól képes szikrát képezni, minimum 10Hz közzel, valahogy úgy mint egy elektromos sokkoló. Ez a kerozin levegő keveréket gyújtaná be az égéstérben. A távolság meg azért lenne fontos, mert az égéstérbe nem akarok semmiféle tárgyat betenni, így a szikra a fúvókától a falig terjedne. Ez a távolság 4 cm.
Végül a rendszer egy autó aksiról működik, úgyhogy 12V -ot tudok szolgáltatni neki.
Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
(#) spirik hozzászólása Dec 17, 2012 /
 
Szia mindenki.
Kis segítség kellene.A kapcsolást megcsináltam és ha nem rakom bele a FET t akkor is kell világítani a led nek ?Amúgy a középső led 1-3 lábán villog a led...Köszönöm a segítséget..

11.gif
    
(#) kadarist válasza spirik hozzászólására (») Dec 17, 2012 /
 
Szia!
Igen, kell, hogy villogjon, mert azon a két ponton kapja a vezérlőfeszültséget a FET. Kapcsolási rajzod is van ehhez?
(#) spirik válasza kadarist hozzászólására (») Dec 17, 2012 /
 
Szia.
A középső ic lábait akartam írni 1-3 láb..De fet nélkül hogy világítana ?Nincs rajzom.Köszönöm szépen..A led a helyén nem világit...!!!
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Következő: »»   146 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem