Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1469 / 2208
(#) puffed válasza frecsko hozzászólására (») Dec 18, 2012
Ne haragudj rám nem akartalak szíven szúrni!
(#) frecsko válasza puffed hozzászólására (») Dec 18, 2012
Majd beforr

2*16µF-os kondit tegyél bele, próbáld ki úgy, és 100nF-ost is párhuzamosan köthetsz velük.
(#) puffed válasza frecsko hozzászólására (») Dec 18, 2012
Köszi!
(#) sturbi válasza wadember hozzászólására (») Dec 18, 2012
Úgy tudom 60 µF mehet rá, úgyhogy jó lesz az 50+50 µF-os. A fesz tűrésre figyelni kell, és ha a berakandó kondi régi MM, akkor meg kell nézni, hogy jó-e (kapacitás mérés, formázás). MM-ből a 20+20 és 22+22 µF 450/550 V-osak stabilabbak szoktak lenni, ide az is jó lenne. Nem tudom mennyi ott a tápfesz, de 350 V-os valószínűleg kevés.....bár ahány V-os a régi, olyan jó lesz az újból is.
(#) frecsko válasza sturbi hozzászólására (») Dec 18, 2012
Most néztem az adatlapot, ott is 60µF-ot ajánlanak.
(#) akos70 válasza puffed hozzászólására (») Dec 18, 2012
Én is egy régi rádióból csináltam nemrég gitárkombót, és nem bántam meg, azóta a gyári félvezetős nem nagyon volt bekapcsolva.
Csak egy dologra hívnám fel a figyelmedet: a gitárerősítő nem rádió, és nem is normál erősítő, többnyire két kézzel markolászod a gitár fém részeit, az meg simán össze lesz kötve a majdani erősítőddel. Védőföld nélkül nem nagyon érdemes használni.
(#) pucuka válasza frecsko hozzászólására (») Dec 18, 2012
Nem, nem. A 60 µF az abszolút maximum. Ez már rendesen igénybe veszi a csövet, és kell a soros ellenállás is áramkorlátozás miatt. Kiszámolni az ábra melletti képlettel lehet.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
(#) FordPrefect válasza sturbi hozzászólására (») Dec 18, 2012
60 uF, ha a trafó szekunder összes ohmikus ellenállása nagyobb vagy egyenlő mint a katalógusban szereplő érték. Ha kisebb, csökkenteni kell az ELSŐ kondi értékét.
(#) Orbán József hozzászólása Dec 19, 2012
Üdv! Kérdésem, csöves erősítő szűrő-fojtó trafónak alkalmas-e posrvasmag? Természetesen a légréssel szerelhető kivitelre gondolok. Az alkalmasság a lemezelthez viszonyítva érdekelne, valamint kisebb méretben elkészíthető-e, mint a lemezelt, vagy az adott, 100Hz-s frekvencián nincs előnye...?
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
(#) frecsko válasza pucuka hozzászólására (») Dec 19, 2012
Igen, tudom. Ezért ajánlottam neki a 2*16µF-ot (gyári értéket).
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 19, 2012
Közben választ találtam, kaptam, porvas ejtve fojtói tisztségben...
(#) Lacko12 hozzászólása Dec 19, 2012
Sziasztok!
Mivel nem vagyok még valami tájékozott elektroncsövek terén ezért érdeklődnék hogy mi a véleményetek a 6AU6-os Toshiba csövekről.
Van itthon pár darab belőlük 2D,2E, és 2G jelölésekkel. Van köztük valami felépítési különbség hogy más a jelölésük?
Előre is köszönöm a válaszotokat.
(#) justice válasza Lacko12 hozzászólására (») Dec 20, 2012
Sima pentódák. A kétjegyű kód a gyártásra, gyártási időre utalhat.
A régi EMG műszerekben, szkóp"fiókokban" előszeretettel alkalmazták ezeket a csöveket.
(#) Orbán József hozzászólása Dec 20, 2012
Újabb kérdés:
Adott egy SE, klasszikus 2 csővel. A meghajtó egy kettőstrióda, aminek egyik fele dolgozik rá a vég csőre. Sztereo kivitelnél használható a meghajtó cső másik fele a másik oldalhoz, vagy nagy az áthallás, csúnyán néz ki, szegényházi, etc. ( a két csőfelet nem akarom párhuzamosítani például, mert semmi tapasztalatom erről és inkább járnám az elődök machetével vágott ösvényét)
(#) mayky válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 20, 2012
Itt is úgy használják. ARC Így legalább az biztos, hogy a két csőfél egy sorozatból való. A szórás, hát az már más kérdés.
(#) justice válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 20, 2012
Használható a másik trióda (csőfél) a másik csatornához.
Semmilyen áthallást nem okoz.
Ha pl: az Orosz 6N2P-t használod, abban még belső árnyékolás is van.(pin9)
De pl: ECC83 esetén sem okoz gondot, pedig abban nincs belső árnyékolás.
Az esztétikai oldalon csak annyit jelent, hogy nem kettő,hanem egy meghajtócsövet kell szerelned a sasszira.
(#) mayky válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 20, 2012
Egy másik gyári példa: Almarro A205a
(#) Orbán József válasza mayky hozzászólására (») Dec 20, 2012
Köszönöm mindkettőtök segítségét, egyel kevesebb miatt kell aggódnom.
ECC81 (12AT7) a szóban forgó, de végül is mindegy, ennek ha nincs is ilyen belsőelválasztású mirigye, lemeze, akkor attól még nem hallja egyik a másikat, remélem.
(#) Lacko12 válasza justice hozzászólására (») Dec 20, 2012
Szia, köszi szépen a választ.
(#) pisti89 hozzászólása Dec 21, 2012
Sziasztok
Sok dicséretnek köszönhetően úgy döntöttem én is csinálok egy kis csöves erősítőt.
Lényeg, hogy olcsó legyen, ezért vettem a 2db Velencee rádiót (így legalább egyforma lesz a 2 oldal)
Ebből kitermelném a trafókat és a csöveket és egy másik dobozba átépíteném
Valakinek van-e valami jó ötlete, tapasztalata (nem a szokásos vigyázz mert nagy feszültségek vannak)
Esetleg valamit érdemes-e a gyári kapcsoláson módosítani...
Segítségeteket előre is köszönöm

1.jpg

2.jpg

(#) gkari válasza pisti89 hozzászólására (») Dec 21, 2012
Adatlapod szerint az alapokkal bőven bírsz, arra számíts, hogy ennyire koros csövek, egyebek nem olyan nagyon egyformák, valamint sztereo esetén a táp is dupla(vagy valami erősebb) kell legyen(pl. AZ21 elég ritka-de diódákkal "csalható" a helyettesítés). Azért csak csináld meg, nagyon jó lehet egy ilyen csupa szinüveg csővel!
(#) Orbán József hozzászólása Dec 21, 2012
Egy érdekes dolgot találtam. Egy azonosíthatatlan régi rádió hálótrafóját nézegettem - ma már nem alkalmas, szigetelése miatt. A rászerelt foglalaton 2 nagyobb feszültségű váltó és a fűtés - kisebb, mint 5V volt található. Tehát nem találtam középleágazású anódfeszültséget. A fűtés és az anódfesz váltója nincs közösítve a trafón belül sem, azt kimértem. Az anódfesz váltó 3 szállal tekert selyem+lakk szigetelésű, de a másik kivezetés már csak 2-ő... Na ja, 240V-ra kapcsoltam a primert és az anódnak szánt váltó 530V -ot mutatott.
A trafóról tovasuhant anno 7.6V~ körüli még - gondolom ez terheléssel beállt, vagy soros ellenállással működtette a többi cső fűtését és kész.
Elképzelhető, hogy egyutas egyenirányítást alkalmazhattak?
(#) mofesa válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 21, 2012
Ez olyan AZ1 féle trafó lehet,ahol a fűtés egyik szála az anód,a három szál egyike pedig a gnd.Ha 220V -ra tekerték,akkor az lehet 7.6V.
(#) Orbán József válasza mofesa hozzászólására (») Dec 21, 2012
Azt hiszem megvan a hiányzó, a primer oldal feszültség választó kapcsoló mellett még egy biztosíték van és ez lehetett a középleágazás biztije. Utólag még össze is van kötve a trafó hálózat 110V-os megcsapolásával, szóval bonyolult ez nekem. Ráadásul ki sem tudom a műszeremmel mérni az anódnak szánt váltó drótját, szakadást mutat, MOhm állásban is. Szerettem volna egy csöveshez találni egy gyári hálótrafót, de ez nem lesz az...
(#) mofesa válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 21, 2012
Sejtettem én,hogy nem veszett el.Milyen foglalat van rajta?Kosaras?
(#) sturbi válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 21, 2012
A szekunder közép kivezetését magán a csévén keresd szerintem, vezeték nélkül az egyik forfül lesz, ez a primer tekercs egyik leágazásával sem lesz kapcsolatban...
(#) FordPrefect válasza pisti89 hozzászólására (») Dec 21, 2012
Én sajnálnám az a két Velencét..
(#) fater0827 válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 22, 2012
Üdv Józsi
Annak idején a csévetest nélküli trafóban elhelyeztek biztosítékot ,mégpedig a prespán alá csőszegecsek közé , egyik szegecsre a trafó kivezetése ment másikra a hálózati fesz , vagy a 2 szigetelő réteg közé 2 lemez kb 2 cm-e egymás mellé közé pedig vékony (rézdrót bizti) .
A transzformátort nem sodrott vezetékkel vezették ki hanem összesodorták 3-4 szálasra saját méretét pl 0.25 mm . Esetedben is csak 1 szállal van tekerve és 2x 250 V lehet -> kétutas egyenirányítás !
Üdv
(#) justice válasza pisti89 hozzászólására (») Dec 22, 2012
Szia !

Nem épp a legszerencsésebb választás.Egyrészt nem alkalmas "normális" minőségű sztereo erősitőnek, másrészt az esetleges tartalék csövek beszerzése is problémás, a két egyforma oldalt meg felejtsd el, a korabeli technika nem erről szólt. A kimenők is erősen sávhatároltak.Személy szerint használt csöveket sem épitenék be.
Ha az olcsóság vezérel, azt is megértem, de kezdésnek nem adnám alább egy EL84 SE erősitőnél.
Szerintem egyben többet ér a két rádió, ha szétbarmolod, az később biztosan meg fogod bánni.
Ez a véleményem.
(#) Orbán József válasza fater0827 hozzászólására (») Dec 22, 2012
Szervusztok! Köszönöm, hogy újra felfedeztettétek velem a spanyolviaszt, én botor, elfelejtettem, hogy ilyen vékony drótnál ez az eljárás a biztonságos, többszörösen összesodorni a kivezetésben önmagával a spagócát...Mintha én magam nem csináltam volna százszor, amikor vékony dróttal csináltam tekercset. Annyira elvarázsol és felvillanyoz a csöves technika, hogy néha az alap dolgok mőgé is többet látok a valónál.
Mindenképpen tisztelem ezt a jónéhány évtizedes technikát. Az egyenirányító cső valahol megvan, beledugós, hüvelyes az aljzata és aszimetrilus 3-5 hüvely és ebből 4 az aktív.
Ma egy másik ilyen matuzsálemet fogok megszemlélni, sajnos annyira ki volt téve az eresz alá a rádió sokáig, hogy rengeteg alkatrésznek levált a kivezetése is, gerjesztett hangszórója volt, mellette egy kis (kimenő) trafóval.
Következő: »»   1469 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem