Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Ha nagyon nem vágod a témát,inkább ne nyúlj bele!Jobb lenne,ha egy szakember vizsgálná meg.Nem rossz gépek,szerintem megérdemel még egy esélyt.
Üdv ! István
A sortranzisztor a kép alsó részén lévő hűtőbordára csavarozott nagy fekete tranzisztor. A "Deflection" rajzon látható T603-as számmal jelölve.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
Akár még 2SC5388-as típusú is lehet abban a pozícióban. Ez egy Darlington-tranzisztor.
Kikaptam a helyéről, tudok terhelés nélkül értelmeset mérni rajt? B-C 580, C-E 629, B-E 302ohm
A C-E között mérd meg mindkét polaritással. Az egyik irányban szakadást kell mérned. Valamint próbáld meg indítani a készüléket így, tranzisztor nélkül is és figyeld meg a LED fényét.
Így van ahogy írtad! A másik irány szakadást mutat. Bekapcsoláskor villog a led, először kb. 8-10et, utána már csak kettőt.
Ok,köszönöm de félek ha egy szakember belenyúl annyiért tv-t veszek. Egyet már hívtam,látatlanba 20at mondott....
De mi után villog már csak kettőt? Építsd vissza a tranyót és mérj feszültséget a kollektora és a tuner fémháza között bekapcsolt állapotban.
Akkor az a szakember rossz szakember, mert látatlanban eleve nem szabad pénzről beszélni. Próbáld meg másik szakemberrel.
Bekapcsolás után, ahogy a főkapcsolóval áram alá helyezem a készüléket. Megmértem, 0V a kollektor és a tuner fémház közt a feszültség.
Ok,akkor próbálkozom tovább,nézegettem kb egy órán keresztül de sehol nem láttam égés nyomot pedig mielött kikapcsolt volna égett szaga volt...
Jó, most kösd ki a kollektort és úgy mérj.
Na akkor most jön a szisztematikus alkatrészvizsgálat. A táptrafó szekunderén lévő diódákat kellene ellenőrizni, aztán a táp elkóit (a primer oldalon is) átnézni. A primer oldali kis méretű simítókondi, a C810 is lehet rossz. A nagy hálózati pufferelkó sarkain meg van a 320V körüli feszültség? A tápegység rajza az "smps" fájlban van.
A c810 jó nem zárlatos a híd után megvan a 300V stabilan, a tranzisztort vissza forrasszam teljesen? Hangszóróból folyamatos pittyegés hallatszik
Egyébként olyat csinál még ha ez mond valamit ,hogy ha kihúzom a konektorbol és kicsit várok vele majd visszadugom és megprobálom bekapcsolni majdnem sikerül is neki a képcső végén izzik valami és a kép is pont mikor bejönne kikapcsol és dobja a hibakódot majd visszaáll készenlétre és utánna már nem kapcsol be a nyomógóombra csak megint ha kihúznám a konektorbol és vissza.
Nem, a kondinál nem zárlatot kell nézni, hanem egyből cserélni vagy legalább kapacitást mérni rajta. A tranzisztort forraszd vissza. Azért a 300V-tól többet kellene mérni a kondi sarkain. Ezt most ne a tuner fémházához képest mérd, mert ez a primer oldalon van.
300 V a kondenzátor két kivezetésén mértem természetesen. Egyébként 305 V mértem. Alkatrész hiány miatt abbahagyom, holnapra mit szerezek be?
Elektrolitkondenzátorokat kellene beszerezni. A kis elkót cseréld, meg a nagy puffert sem ártana, legalább próbaidőre.
Igazad van, elnézést, ha nem ideillő volt a kérdés. Csak kicsit elbizonytalanodtam, hogy neki merjek-e állni, az a 30kV azért nem játék. Papírom van ugyan róla, hogy értek hozzá, de több mint 20 éve teljesen mással foglalkozom...
Sziasztok! Egy kérdésem lenne:
HYUNDAI Síkképernyős TV -ről lenne szó. Ma amikor bekapcsoltam a TV-t a megszokottól eltérő színekkel kapcsolt be. Mivel már vásárláskor is mutatott lilás foltokat a hangszórók közelében, leginkább szellőztetéskor vagy ha hideg levegő éri így azokat megszoktuk. De most a teljes képfelület úgy nézett ki a kék képernyőt tekintve, hogy a bal-középső részt kivéve körbe a keret körül a felső kb. 1/4-ed rész valamint a jobb oldali kb. 1/3-ad részen zöld szín, illetve narancs árnyalat látható a gyári kék helyett. Mivel ma is nyitva volt az ablak így arra gondolok, hogy erősen áthűlhetett a készülék. Úgy 2 órás üzemelés után se nyerte igazán vissza a színét. A véleményeteket kérném, ha nem így lenne mi lehet a gond?
Szia!
Minden bizonnyal cserélni kell a lemágnesezésért felelős PTC ellenállást. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
Hali!
Ez azt jelenti, nem nagy a baj, - a sorvégtranzisztor működik, - zárlatos az eltérítő tekercs ami a képcsövön van, - "elképzelhető, hogy páradús levegőben lett a gép használva," és beégett a tekercs ami beterheli a sorvégfokozatot. Áramtalanítás után a képcső foglalatot le kell venni, - a jobb kézzel a hüvelyk és mutató ujj mozgatásával, közben hátrafelé húzom a foglalatról. Ezt követően meg kell lazítani a képcsövön lévő eltérítő tekercs rögzítés szorítását, szép lassan hátrahúzni, - kivétele után nagyítóval átégést kell keresni a tekercselésben, - ha megvan kikaparni az égett részt, - picit a szálakat széthúzni, több rétegben lakkal befújni, beszárítani, - ha kész visszaszerelni! Sok sikert! Fontos ez a jelenség magas páratartalom esetén jelentkezik 90%-ba, - a tekercs helyzetére ügyelni, hogy ugyanolyan állásban pontosan kerüljön a tekercs visszahelyezésre. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
1. A demagnetizálo ellenállást kell kicserélni.
Jellemzője: Mivel üzemszerűen melegszik egy darabig a bekapcsolásnál /ennek hatására megnöl az ellenállása, és Így lekapcsolja a tekercset az áramkörről/ az alkatrész felülete, oxidálódik, és az oxid réteg szigetelővé válik. Így nincs demagnetizálás a bekapcsolásnál. Vagy cseréld, de ha kiveszed a kis tokjából, és finoman megpucolod akkor ismét müxik míg megint be nem oxidálódik. ez egy PTC ellenállás. 2 Zárlatos, vagy szakadt a demagnetizáló tekercs, vagy leégett: csere /nem valószínű/ Ha nem ez okozza /majdnem biztos ez/ akkor jobb, ha szerelő csinálja. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Sikerült megjavítani a Samsung TV-t. A C506 10nF/3000V-os kondin 0V volt. Azt hittem zárlatos lett a kondi, de nem. A sorkimenőben lévő SCREEN poti kontakt hibás, valószínűleg nem érintkezet, így nem jött ki fesz. Kicsit megkocogtattam és rögtön megjött a fény. Megjárattam, majd egy kicsit arrébb állítottam és reménykedem hogy egy darabig jó lesz.
Szia!
Köszi a segítséget,milyen lakkot lehet használni? Egyébként teljesen biztos hogy az általad leírt hiba lesz mert nagyon nagy páratartalom van sajnos a szobában mióta kicserélték a nyílás zárokat műanyag ablakokra.Az ablakon belül folyik le a víz. Egyébként ha megjavulna a gép gondolom várható ezek után az újboli meghibásodás is igaz? Van olyan tévé ami bírja a párásabb környezetet?
Ha egy kicsit ...de csak kicsit raktad odébb, valószínüleg egy jó darabig nem lesz gond vele, mert azt csak a kimenővel együtt tudod cserélni....persze "berhelni" lehet, de nem ajánlott.
Örülök, hogy jó lett... A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |