Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók

Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   36 / 114
(#) Highvoltaged hozzászólása Nov 14, 2012 /

olyan volt tekerni kb mintha befogna a fék a biciklin, de nem annyira hogy teljesen fixen tartsa.
(#) CHZ válasza Highvoltaged hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Szalaggal is ismételd meg.
(#) Highvoltaged válasza CHZ hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

És azt hogyan? Ha rajta vana szalag, akkor az tekeri magától. (a leeresztô orsó a baloldali ugye?)
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) CHZ válasza Highvoltaged hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Közben óvatosan rásegíthetsz , érezni fogod ha nagyon fogja..
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
(#) Highvoltaged hozzászólása Nov 14, 2012 /

Nem érzem, hogy fogná nagyon. Egyenletesen lehet tekerni.
(#) CHZ válasza Highvoltaged hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Szalag végén, amikor belassul, akkor próbálj rásegíteni.
(#) Highvoltaged válasza CHZ hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Ott sem szorul szerintem, talán mintha lenne egy ponton egy kisebb akadás, mintha nem lenne teljesen szimmetrikus a henger.
(#) oregbeatsuhanc válasza Highvoltaged hozzászólására (») Nov 19, 2012 / 1

Ha szinter csapágya van, mint a hangtengelynek is, akkor BRONZITOL-3-at kell hozzá használni, ha lehet még kapni. Az ilyen porkohászati csapágyakat nem szabad sem dörzsárazni, sem valamilyen zsíroldó vegyszerrel kimosni, mert azzal a sajtoláskor, vagy kifőzéskor bejuttatott kenőanyag az anyag pórusain nem tud folyamatos kenést biztosítani, illetve a mosás miatt kioldódik. Szinter csapágy tisztítást egyszerűen úgy lehet elvégezni, hogy egy megfelelő méretű kis fapálcikára egy kis darab tiszta pamut rongydarabkát kel feltekerni és azzal kell a csapágy belsejét kitisztítani. Ezt követően kell pár csepp, szinter csapágyakhoz való BRONZITOL -3 olajjal a csapágyat megkenni.
(#) Highvoltaged hozzászólása Dec 5, 2012 /

Na szereztem egy rugós mérleget, méregettem egy kicsit.
A Manual-ban az volt, hogy 5"-es orsót használjak 6cm átmérôjû szalaggal, de nekem csak 18-as orsóim vannak, de próbáltam kb 6cm átmérôjû szalaggal mérni. Igy gyakorlatilag pár milli szalag fért a 18-as tengelyre.

Adatol alant.
Ebbôl lehet valamit kalkulálni, vagy vegyek egy kisebb orsót?

*Szerkesztve, valahogy így .
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012

adatok.txt

(#) maci80 hozzászólása Dec 26, 2012 /

Sziasztok! kaptam egy Mambo magnót. Sikerült is elektromosan helyre hozni, bár még nem tökéletes. A mechanikával viszont gondjaim vannak. Szerintem hiányzik róla szíj, mert nem hajtja a szalagot az orsóra. Látszik is hogy talán hova kellene. Van valakinek robbantott ábrája vagy fényképe hogy miként is lenne a hajtása. Még arra sem jöttem rá hogy lehetne szétszedni hogy hozzáférjek hogy lemérjem mekkora szíj is kelhet oda.
(#) Gafly válasza maci80 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Volt már akkor robbantott rajz az interneről ingyen letölthető szervíz dokumentációk között?
(#) maci80 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Egy képnek is örülök ha valaki tud adni. Egyébként volt olyan magnó aminek a mechanikájáról is írtak cikket pl a Rádiótechnika újságban. De erről a típusról nem találtam csak ezt. Bővebben: Link
(#) BEAG válasza maci80 hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Szia!

Néhány éve én is javítottam egy ilyen magnót. Sajnos már nem emlékszem, pontosan hogy fértem hozzá a szíjhoz, de emlékeim szerint a hangtengelyt (és a lendkerekét) ki kellett vennem.
Az orsózó tengelycsonknál pedig elölről (vagyis az orsó felől) kellett a szíjat beügyeskedni.
Körülnézek, hátha készítettem róla képeket (úgy rémlik, hogy igen...).

Nálam elöregedett a gyorscsévélő "kapcsolónál" lévő két gumigörgő is, azokat a képeken látható módon pótoltam.

Sok sikert kívánok!
Gábor
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
(#) maci80 válasza BEAG hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Szia!
Sikeresen pótoltam a hiányzó szíjakat. Elég rendesen szét kellett szedni érte, de nem baj. Most én is azokat a gumikat pótoltam, de valami még mindig nem jó, mert szorul. Valószínű beállítási problémám is van még.
(#) BEAG válasza maci80 hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Szia!

Gratulálok a sikerhez!

Amit én javítottam, abban szinte az összes csapágyba belekötött a kenőanyag (és akkor még nem volt seeger-leszedő fogóm ). Hol szorul a Tiéd?
Nagyon sokat kellett vacakolni a motor helyzetét beállító csavarokkal; vagy nem nyomódott eléggé a lendkerékhez, vagy nem húzta el kikapcsoláskor.

Egyébként meglepően szép hangon szólalt meg.
(#) maci80 válasza BEAG hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Nagyon nehezen akar a elindulni. Arra gyanakszom hogy a nagy lendkeréken lévő szíj túl feszes. De mivel a választó kapcsolónál nekem is rosszak a gumik, így a fékek is közbe szólnak. Amíg nem javítom ki addig nem is erőltetem. Amelyikről képet tettél fel az teljesen rossz, a másik "csak" rücskösre kopott, azt leköszörültem és úgy raktam vissza. Mivel a kis karon lehet állítani, talán lehet játszani egy kicsit hogy nem eredeti méret kerül vissza.
(#) oregbeatsuhanc válasza BEAG hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Szia! Már korábban írtam itt a fórumon, hogy 74 ben nekem is volt egy akkor 800 Ft-ért vásárolt használt Mambóm. A motortengely + dörzskerék + lendtömeg kapcsolat nem volt szimpatikus, ezért átalakítottam szíjhajtásúra a gépet, persze úgy, hogy előtte megfordítottam a forgásirányt a motoron.
(#) szamóca hozzászólása Jan 3, 2013 /

Mikor még vágták a mixeket
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) Rober_4 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Nagyon állat!
(#) Balaa16 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Sokkal nehezebb volt, mint ma PC-n.
(#) pucuka válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Nekem még meg kellett tanulni anno. Nem olyan nagy probléma, egy kis kézügyesség, meg nagy 78 rpm szalagsebesség. Jól azonosítható pl. mikor vesz levegőt a delikvens.
(#) Balaa16 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Nekem van egy AKAI GX-4000D magóm, megpróbálkozok én is a mixeléssel, aztán megmutatom a haveroknak. Szerintem hagyjuk abba az OFF-ot, a végén még kikapunk
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
(#) pucuka válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

A technikai része, talán nem off bár nem elektronika.
A lényege, hogy a lejátszásra kapcsolt magnónál a szalagfeszítésnek semlegesnek kell lennie, elhúzott nyomógörgő esetén is. Ezt a mutatványt a közönséges orsós magnók nem szokták tudni. A pill állj a szalagot is elhúzza a lejátszó fejtől, és ha csak úgy elhúzod a görgőt, a szalagfeszítés is bizonytalan lesz, vagy jobbra, vagy balra szaladni fog. A lényeg az lenne, hogy ezesetben álljon a szalag, és kézzel előre hátra mozgatva megkeresed a "csöndet" és pont a lejátszó fej rése előtti ponton kell vágni a szalagot, réz ollóval. Csak ennyi a trükk.
És még segítségként jól jön a fej takaró lemezén a szalagnyi széles vályú, ahol a szalagot precízen vágni , és ragasztani tudod, és a vágásnál nem fog nyekleni. És még egy lecsévélő orsó, ahol a levágott részeket tárolni tudod.
(#) szamóca hozzászólása Jan 4, 2013 / 1

Nagyon úgy fest, hogy a baráti körbe kerül egy ilyen masina, ami ifjúkori álma volt egykoron sokunknak. Majd készítek róla fotókat, és beszámolót.
(#) pucuka válasza szamóca hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Gyönyörű. Ezen lehet, hogy lehet vágni, már ahogy a szalagfeszítés megoldásából látom
(#) mp3maker válasza szamóca hozzászólására (») Jan 4, 2013 / 1

Idézet:
„egy ilyen masina, ami ifjúkori álma volt egykoron sokunknak.”

Én bármikor helyet "szorítanék"egy ilyen készüléknek.
(#) szamóca válasza mp3maker hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Szia!
Pedig Neked is van pár méternyi Pio tornyod.
Te pont ismered is az illetőt.(Ő vette meg tőled az interkonnektet)
(#) mp3maker válasza szamóca hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Igen!
És ha tudnád, hogy hány orsós magnóm van....
(#) szamóca válasza mp3maker hozzászólására (») Jan 4, 2013 / 1

707-esed van? Az is kellemes kis gép.
(#) mp3maker válasza szamóca hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Sajnos nincs, de azt is el tudnám helyezni...
Következő: »»   36 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem