Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók

Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   114 / 114
(#) elektrorudi válasza Delinsky hozzászólására (») Máj 19, 2024 /

Lehet, hogy a csatlakozó forrpontja elengedett. Hajszálrepedés. Szinte láthatatlan. Forraszd át az összes pontot. Engem egy Technics receiver tréfált így meg. Másfél évig, az antenna mozgatására hol jó volt, hol nem. A hiba a tuner beforrasztásával volt az anyakártyába.
(#) Delinsky válasza CHZ hozzászólására (») Máj 20, 2024 /

Mi az a muting hiba?
(#) CHZ válasza Delinsky hozzászólására (») Máj 20, 2024 /

Muting “suketites”, kimeneti jelet lekapcsolja, bekapcsolaskor keletkezo zsvaroka, gyorscseveles kozben is letilja a kimeneteket altalaban.
(#) Delinsky válasza CHZ hozzászólására (») Máj 28, 2024 /

Ez volt a baj. Ahova a rajzon MUTE feliratu vezeték volt kötve, ott egy tranzisztort és egy diódát kicseréltem és megjavult. Köszi a tippet!
(#) CHZ válasza Delinsky hozzászólására (») Máj 29, 2024 /

Ügyes vagy, ilyen hibákat nem egyszerű kinyomozni.
(#) Abukodonozo hozzászólása Jan 8, 2025 /

Csúszó filckupplung

Sziasztok!

Egy RFT BG20-ason végzem az utolsó simításokat, szíjcsere után a lejátszás nagyszerű, de gyorspörgetésnél egyik irányban (főleg szalag vége fele, amikor kedvezőtlen az áttét) nagyon csúszik a filckupplung. Ha megcserélem a meghajtótárcsákat, a probléma átmegy a másik irányra. Hogy lehet ezen segíteni? Köszönöm!

Smaragd.jpg

(#) Massawa válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 8, 2025 / 1

Valoszinü, hogy sehogyan. Ezt a magnot konkrétan nem ismerem, de azok a filckuplungok más korabeli magnokon is tömegfüggöek voltak, azaz ahol volt több szalag ott jobban fogott és forditva. Kitudja akkor milyen fajlagos tömegü szalagokkal meg csévékkel számoltak stb. Késöbb egy kicsit átalakult a mechanizmus és máshova került a filckuplung amire már nem a szalag tömege volt hatással hanem egy rugo vagy valami hasonlo szerkezet. ( föleg amikor megjelentek az elsö vertikális magnok oda már más megoldás kellett.).
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Jan 8, 2025 / 1

Vagy koránál fogva megkeményedett/fényesedett...
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Jan 8, 2025 /

Az is lehet, habár akkoriban még természetes anyagokbol készült a filc ami nem igen szokott öregedni.
(#) Abukodonozo válasza Massawa hozzászólására (») Jan 11, 2025 / 3

Köszi a választ! Annyit tudtam csinálni, hogy finom smirglivel egy kicsit átmentem a műanyag felületen amire a mágnes ráhúzza a filcet, hogy picit abrazívabb legyen, mostmár egészen jó.

Minden kondit kicseréltem benne, kapott új szíjat, kitisztítottam a mechanikát. Érdekessége ennek a magnónak az, hogy csak három cső van benne egy ECC83, egy ECL82 és az EM11-es varázsszem, ami nagy örömömre szépen működik. Felvételkor a magnó az előmágnesezést a végfokcsővel oldja meg, így nem lehet hallani semmit a bemenő jelből, csak arra hagyatkozhatunk amit a vu méter mutat. Itt egy kis videó a hangjáról, egy BRG Mambo teszthangszoróba van kötve és azt kell mondanom, hogy ritka szépen szól. Mondjuk a szalag is szinte új LPR90 Bővebben: Link
(#) Massawa válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 11, 2025 / 1

Ez olyan mint a 10 évvel fiatalabb 4 tranzisztoros kazettás magnok…
(#) mohinger válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 11, 2025 / 1

Érdekes, hogy az első Terta 811-ben külön cső volt a felvevő és lejátszó erősítőnek, végcsőnek, törlő oszcillátornak: 2db ecc83, 2db el84, míg a Terta 922-ben már ezt megoldották a fentihez hasonlóan, költségtakarékosan.
(#) mustang74 hozzászólása Jan 21, 2025 /

Unitra ZK 146 Hangerő potméter

Sziasztok!
Van egy Unitra ZK 146 típusú magnóm melynek az egyik hangerő potméterének a szára letört. Próbáltam keresni a neten megfelelő toló potmétert de nem találtam 22k ohmos változatot. Lenne -e esetleg valakinek ilyen alkatrésze?
Köszönöm!
(#) Krisztoszteron hozzászólása Márc 6, 2025 /

Tesla B100 rendbetétele

Üdv
A birtokomba került egy Tesla B100-as orsós magnó. Működik, szól, de vannak hibái.
Kontakt hibák biztosan vannak, mert recsegősen szól, de kocogtatásra néha szebb lesz a hangja.
Mivel érdemes a kapcsolókat, potmétereket tisztítani?
Az elektrolit kondenzátorokat ajánlott mind cserélni, vagy ha kiforrasztom, és alkatrész teszterrel megmérve kapacitásnak jó értéket mutat, maradhat? Csak fekvő kondenzátorok vannak benne. Ha állót teszek be, nem jelent problémát? Nem szed össze plusz zajt a hosszan hagyott lába?
A trimmer potmétereket érdemes takarítani, vagy hagyjam? Eltekergetni nem akarom. Esetleg valaki meg tudná mondani, melyiket hogyan tudom beállítani? Ugyan be vannak állítva elméletileg (vagyis én nem nyúltam hozzájuk), de ha a csúszkáját megtisztítanám, biztos elmozdulnának. Megjelölve vissza tudnám nagyjából az eredeti pozícióba állítani, de az nem biztos, hogy 100%-os lenne.
Az elektrolit kondenzátorokon kívül melyik alkatrészeket érdemes leellenőriznem?
A felvételi nyomógomb alatti érintkezők nem zárnak össze a gomb lenyomásakor, nem is tudom lenyomni a gombot teljesen, és nem marad lent. Ennek hogy kellene gyárilag működnie? (képet mellékelek)
A számláló egyik műanyag alkatrésze teljesen el van öregedve, el van törve. Ez tartaná a tengelyt a fogaskerekeknek, amik a számokat mozgatják. Ezt hogyan tudnám pótolni? Lehet még ilyet kapni, esetleg más eszköz számlálójával helyettesíthető? (Erről is mellékelek képet)
A mechanika működik, de koszos, itt-ott nyikorog, súrlódik. Szétszedést és takarítást követően a kenést mivel oldjam meg? Az jó, ha minimális olajjal megkenem a súrlódó alkatrészeket?
A bal oldali fej filc anyagja hiányzik. A jobb oldali megvan. Mivel tudnám pótolni? Érdemes a régit is cserélnem?

Lehet, hogy ezek a kérdések valakinek triviálisak, de én még nem csináltam ilyet, így nincs bennük tapasztalatom. Hülyeséget pedig nem akarok csinálni, ezért inkább előre kérdezek.

A segítséget előre is köszönöm.
(#) Massawa válasza Krisztoszteron hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Ne kezdj semmit forrasztgatni amig müködik a magno.porszivozd ki puha hosszu szörü ecsettel fellazitva a port . A mechanikához merevebb ecsettel menj neki. Ha minden tiszta akkor ahol korábban is zsirozott olajozott volt oda vigyél fel valami frisset.
Inditsd el egy müanyag vagy fa ruddal probáld végigkopogni kideriteni hol mi érzékeny. ( a hangban hallani stb). Késöbb ezeken a helyeken kell majd meggondolni mi a jobb megoldás.

Olyan számlálot sok helyen alkatrész börzén de a kinai boltokban is igaz egy kis alakitás mindig fog kelleni, de meg is lehet ragasztani UHU HARD KUNSTOFF ragasztoval.
(#) Krisztoszteron válasza Massawa hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Köszönöm.
Az a baj, a számlálót nem tudom ragasztani, mert hiányzik a műanyagból az a rész, ami a tengely egyik végét tartja. Így került már hozzám. Bár ez a legkevesebb, ettől függetlenül szól.
(#) lele válasza Krisztoszteron hozzászólására (») Márc 6, 2025 /

Üdv.
Az amatőr boltban kapható B 100-hoz számláló.
De sok minden más alkatrészek is.

https://www.amatorbolt.hu/termekek/m4/k04_t07.jpg
(#) veroka válasza Krisztoszteron hozzászólására (») Márc 7, 2025 /

B5-el kezddően minden Tesla magnóban ilyen számláló volt. Lehet, hogy itt a HE fórumon is van valakinek roncsból kitermelhető, kérdezz rá az Elfogadnám topicban.
(#) Tomi94 válasza veroka hozzászólására (») Márc 7, 2025 /

Próbálkozni persze lehet, de nem biztos, hogy érdemes túl nagy pénzeket áldozni donorokra, "sosehasznált" Tesla számlálókra. Évek óta olvasni több gyűjtői fórumon is, hogy anyaghibásak, törnek mára. 50+ éves a műanyag..

Nekem nincs ilyen gépem, de lehet, inkább próbálnék más gyártmányút beilleszteni, hogy ne pár nullázás után essen szét a pénzért vett cserepéldány is..
(#) veroka válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 7, 2025 /

A topic neve: "Elfogadnám ha ingyen elvihető"

Nekem viszont van B5-ösöm, B101-esem és pár évvel ezelőttig volt B90-esem is. Egyikben sem tört össze a számláló, a fenn említett két magnó ma is működőképes.
(#) Krisztoszteron válasza veroka hozzászólására (») Márc 7, 2025 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Következő: »»   114 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem