Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1896 / 3968
(#) gabrisherceg hozzászólása Jan 5, 2013 /
 
Sziasztok,
Szeretnék egy olyan áramkört építeni, ami hangerőt mér. Csak a könnyebb érthetőség kedvéért, anyósomék házába költözünk a felső szintre és jó lenne valami, ami jelezné, ha eléri a hangerő azt a szintet, ami már lent is hallható. Olyasmire gondoltam, hogy lenne egy mikrofon és egy led az áramkörön, ami meg jelezne, ha túl hangos a zene és világítana, esetleg egy kis piazzo is, ami sípol. Ezt egy az áramkörön lévő potméterrel állítanám be előzetesen. Illetve egy folyamatos DC táp kellene. Hülyeség szerintetek amit gondoltam, vagy megvalósítható? Nincs nagy gyakorlatom áramkörök építésében, de az egyszerűbbeket meg tudom építeni.
(#) Zsolt21 válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Kedves Árpád!
Köszönöm válaszod!
Ezek a fehér LED-ek úgy 3,5V-nál már üzemelnek.
Ahogy nézem, egyenirányítani nem feltétlen szokták, -legfeljebb nem világít egy fél periódusban, -szóval, szaggatottan világít, pláne kisebb frekvencián feltűnően.
Csak kérdés, hogy az ellentétes polarizáció nem árthat-e neki azért...

Köszönöm még egyszer: Zsolt
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
(#) Zsolt21 válasza mps hozzászólására (») Jan 5, 2013 /
 
Kedves Péter!
Köszönöm Neked is!
Régebben rátaláltam már arra, -de már régen... -most majd megint átolvasom!
Üdv: Zsolt

A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
(#) Zotya87 hozzászólása Jan 6, 2013 /
 
segítség kéne! van egy Güde Ge 165 C- ívhegesztőm aminek a kapcsolója megragadt. gondoltam én megírom (PAPÍR SZALAG) a vezetékeket (mi hova való) s szétszedem. így történt. [Kende HZ8B-20/3/4] kapcsoló van benne, s a szorulási hibát sikeresen elhárítottam. most jött a lényeg: kapcsoló a helyére, sarúk úgyszintén, csak egy bökkenő akadt menet közbe összeragadtak a szalagok s kicsit nehéz lett a dolog. maradt egy vezetékem ami a túlmelegedés visszajelzőtől jön + NEM IS INDUL! ha valakinek hasonló gépe van vagy valahogy tud segíteni azt előre köszönöm.
(#) zaza99 hozzászólása Jan 6, 2013 1 /
 
Sziasztok!
A képeken látható csatlakozó nevét vagy beszerzési helyét szeretném megtudni. Semilyen jelzés nem található rajta, még a belsejében sem.

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
(#) proli007 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Hello!
Nem lenne ésszerűbb, az erősítődre egy kivezérlésmérőt tenni, és azt "nem tekerni feljebb" ha már a kedves mama nem bírja? Esetleg a végfokra egy "Clip" áramkör. Végfok védelmeknél találsz ilyen kapcsolást. Az a végfok túlvezérlésénél kapcsol be, de lehet esetleg lejjebb is állítani. (Végfok védelmek topikjában találsz ilyent.)

Bocs, de vicces amit írsz! Nem elég szegény anyósnak, hogy ordít a zene, még a "kis piezó" sípolását is hallgatnia kell? Vagy hogy hallod meg a piezót, a bömbölő zene mellett?
"Illetve egy folyamatos DC táp kellene." Ezt hogy kell érteni? Vagy mi köze van a kettőnek egymáshoz? Nem igazán érthető.
Egyébként egy mikrofon erősítő, kivezérlésmérő, és egy beállítható komparátorra van szükség, ami a Led-et kapcsolja. Mivel a térerő a távolsággal négyzetesen csökken, nagyon nem mindegy, hova állítod le a mikrofont.. De ha arra gondoltál, hogy oda adod a mamának, és megmondod neki, hogy amikor látja, hogy felvillan a Led, akkor kell felkopogni.. Így már működhet a dolog.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
(#) makait1 hozzászólása Jan 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Érdeklődnék, egy TO220-as tokozású IRF530-as tranzisztornak melyik lába van kivezetve a hűtésre?
(#) vicsys válasza makait1 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Általában a középső, azaz itt a drain.
(#) ColT válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Segítene némi infó, hogy pl. min található...
(#) makait1 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Köszönöm!
(#) gabrisherceg válasza proli007 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Hello,
Nos ennek a topiknak a neve kezdő kérdés, tehát feltételezhető, hogy nem csak olyan "penge" emberek vannak itt, mint te. Régebben adtál már nekem is kielégítő választ egy másik kérdésemre, így igazából nem is értem ezt a lekezelő hangnemet. Nem kell a másikat hülyének nézni, gondolom, te is volt, hogy csak tanulgattad az elektronikát. No de ne kanyarodjunk el a témától.
Nem csak zene, de mondjuk hangos beszéd jelzése is lenne a cél, ezért én valami mikrofonos dologra gondoltam.
Ez egy elég masszív házikó, úgyhogy nem hallja a piezzót. Nem tudom, hogy te milyen papírházban élsz, de ez vastag beton meg tégla.
Arra gondoltam, hogy mondjuk a tv közelébe elhelyezem az áramkört és hogy egy tápról menne, így nem merül le az elem, mondjuk 12 V.
Nos nem egy nagy lakás, így nem hiszem, hogy annyit befolyásolna a távolság, ha egyszer nincs is távolság.
(#) mps válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Szia!
Proli007 írta:
Idézet:
„Egyébként egy mikrofon erősítő, kivezérlésmérő, és egy beállítható komparátorra van szükség, ami a Led-et kapcsolja.”

Mindennek itt a rajza a maga topicjában. A piezót teheted akár az egyik leddel párhuzamosan is.
Ha hangosan szól valami, fogod hallani a piezót? Egy darabig volt mellettem ilyen cucc, én nem hallottam, igaz nem lakás volt. Egy idő után pedig beáll az ember füle is és már semmire nincs szükség.
Mikrofon előerősítők.
Kivezérlés jelzők.
(#) csatika hozzászólása Jan 6, 2013 /
 
Üdvözlet!

Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Led világítást szeretnék csinálni de elakadtam. Van egy 12V-os (2A-os) tápom amiről üzemeltetni szeretném a rendszert. Az az elméletem ,hogy 4 db power Ledet meg 12db 5mm-es csepp Ledet kapcsolok össze. A power ledből 2- 2 sorba kötök a 5mm es ledekből pedig 4et 4et 4et sorba kötök és egymáshoz pedig párhuzamosan kötöm őket. Végeztem számításokat kiszámoltam hogy a power Ledek elé kell 15 Ohm-os 2w-os ellenállás a csepp ledek elé 86 Ohm-os 1w-os ellenállás kellene. A bökkenő az ,hogy melegszenek az ellenállások és nem jövök rá ,hogy miért már próbáltam 5 w os ellenállással is de az is melegszik(a ledek tökéletesen világítanak nem melegszenek, csak a powerled de az is csak annyira amennyire kell neki ) . Lehet ,hogy elszámoltam volna valamit...?
Számolásom :

2db power led elé (Soros)

U led=3,4V
I led = 350mA =0,35A

U táp =12V
I táp=2A

U=U táp-U led (12V-(3,4V+3,4V))
U=5,2V
I=0,35A
R=U/I (5,2V/0,35A)
R=14,8 Ohm
P= U*I (5,2V*0,35A)
P= 1,82 W

Ha esetleg tudna nekem valaki segíteni akkor azt nagyon megköszönném.
(#) kadarist válasza csatika hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Szia!
Mekkora feszültséget mérsz az ellenállásokon?
(#) csatika válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
szia!

6,68 V-ot
(#) kadarist válasza csatika hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Ezt melyik ellenálláson mérted, a 15 ohm-oson vagy a 68 ohm-os ellenálláson?
(#) csatika válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
A 15 Ohm-oson
(#) kadarist válasza csatika hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Ez 3W hőteljesítményt jelent, tehát nem csoda, hogy az 5W-os ellenállás is erősen melegszik.
(#) csatika válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
értem és ezt hogy tudnám kiküszöbölni?
(#) kadarist válasza csatika hozzászólására (») Jan 6, 2013 / 1
 
Kisebb tápfeszültséget használsz és ezzel arányosan csökkented az ellenállásod értékét. Vagy növeled a tápfeszültségedet és így még egy LED-et be tudsz kötni sorosan és itt szintén be kell állítani az ellenállást. Arra kell törekedni, hogy olyan összeállítást alakíts ki, ahol a soros áramkorlátozó ellenállása minél kisebb legyen. Persze ha tovább növeled az ellenállás wattszámát, akkor csökken az ellenállás hőterhelése, de így a veszteségek nem csökkennek.
(#) zaza99 válasza ColT hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Kamion digitális tachográf kiolvasó adatkábel csatlakozója.
10.000ft és csak egy sima kábel 6p csatlakozóval

Nagyon fontos lenne, hogy tudjak szerezni, aki tud legyenszíves segíteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
(#) csatika válasza kadarist hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget!
HA beraknék még egy 5mm-es csepp ledet a sorba akkor az megoldás lehetne?
(#) kadarist válasza csatika hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Csak azonos fajtájú LED-eket kötözgess össze. De ahogy elnézem a 12V elhajtana három sorba kötött nagy LED-et is, persze így egészen le kellene csökkenteni az ellenállást
(#) luluzulu hozzászólása Jan 6, 2013 /
 
Sziasztok.
Van egy CCFL inverterem amin 2 csőre van kitalálva, és ha nincs rajta 2 cső akkor nem indul el. Hogyan lehetne kijátszani hogy 1 csővel is menyen? Előre is köszönöm a segítséget.
(#) proli007 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Hello!
Nem volt szándékom semmi "lekezelő" hangnem megütése. Kicsit "kötözködve" de próbáltam rávilágítani a kérdéseid fonákjaira. Bocs, ha viccesen fogalmaztam és ez félreérthető volt.
De próbáltam megoldást is mondani, és a műszaki problémákra is rávilágítani. Csodálom, hogy nem ismerted fel a lényeget, miszerint, ha hangosan szól valami, akkor hogy fogsz hallani egy piezót. Vagy is nem igazán látom, használhatóságát a dolognak.
Valamint azt is írtam, hogy ha mikrofonal szeretnéd a hangerőszintet jelezni, akkor nagyon nem mindegy az hol helyezed el. Kicsit odébb teszed, már is "kalibrálhatod" újra. A távolság mint relatív számít, nem a tényleges távolság. Ha egy méterre X nagyságú jel van, akkor két méterre már csak ennek negyede. A fúl hallásgörbéje pedig logaritmikus az amplitúdó viszonyában. Vagy is erősen megkérdőjelezhető ennek a megoldásnak a fizikai használhatósága.
Hogy tápegységre gondoltál, arra nem jöttem volna rá..
üdv! proli007
(#) aprilis1 hozzászólása Jan 6, 2013 /
 
Sziasztok Hozzáértők!
Termosztáttal kapcsolatban lenne egy kérdésem: Lehet-e párhuzamosan rákotni gázkazán vezérlésre 2 termosztátot? Mielőtt lefordulnátok a székről: az egyik termosztát vezérelné a fűtést a másikat csak akkor használnánk ha "túlfűteni kellene" a másikon beállított értéket(külön helységekben vannak) Leginkább az lenne a kérdés hogy ha mindkettő bekapcsol akkor lehet-e károsodás a termoszok vagy a kazán vezérlésében? Remélem érthetően írtam le.
Előre is köszönöm a segítséget!!!
(#) zolika60 válasza aprilis1 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Nomen est omen. Vagyis ez csak egy tréfa? Károsodást ugyan nem okoz, de csak a magasabb hófokon lévő működik.
(#) aprilis1 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Igen! Mármint nem tréfa, pont ez lenne a célom! A lustaság és a vegyes tüzelés ilyen elképesztő ötleteket szül! Tervezéskor rossz helyre tették a termoszt; most egy másik a megfelelő helyen van, de a régi jobban "útba esik" köszönöm a választ!
(#) zolika60 válasza aprilis1 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /
 
Nincs mit. A régit kösd ki.
(#) vladcepes hozzászólása Jan 6, 2013 /
 
Sziasztok! Nem szeretnék csak ezért a kérdésért külön topikot nyitni. Van egy kis vasút ami ugye úgy múködik hogy a mozdonyba elem aztán bekapcsol és megy -de hamar leszívja az elemeket. A tervem az lenne hogy a sínekre alumínium csíkot végig vinni az egyik felén + másikon -., Majd a motor a mozdony két kerekén keresztül kapná az áramot. Kicsit eltértem a témától.A kérdésem az lenne hogy ez az öntapadós alumínium szalag képes lenne arra hogy vezesse végig az áramot kb 2-3 Méteren keresztül? A szélesség az kb 5mm. ,és kb 3V kéne menjen rajta ; motor 3V-os. Remélem jól raktam fel a kérdésemet. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Következő: »»   1896 / 3968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem