Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   211 / 400
(#) dzsoki75 válasza reloop hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

A quad panelen van 680n fólia, meg a tápkondenzátorokkal is van párhuzamosan 2,2µF tömbkondi.
(#) dzsoki75 hozzászólása Jan 10, 2013 /

Ha begerjed, az mennyire látszik meg a kimeneten szkópon? Nekem nem látszik semmi hullámosság a négyszögjelen.
(#) reloop válasza dzsoki75 hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

A hangzást sajnos elbeszélve nehéz érzékeltetni. A B5 és a Quad405 egészen máshogyan kell szóljon a visszacsatolás kialakítása okán. Hallgasd őket tartósabban, esetleg más hangsugárzón keresztül is. Ha jól értelek, az összehasonlítás elvégzése előtt még elégedett voltál a Quad-dal.

Hát valami gond lesz, mert ennyire nem kéne máshogy szólni két erölködőnek. Arcus ts100-on is, meg tannoy m2 vel is meghallgattam és ugyanaz a helyzet. Tannoy-on még a mély is nagyon más, meg kevesebb is. Nem B5-öm van.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
(#) reloop válasza dzsoki75 hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

De, de!

Quadnál a gerjedést hol mérjem, ha nem látszik a kimeneten?
(#) reloop válasza dzsoki75 hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Ha a kimenetén nem látszik usec időalappal sem, akkor nem gerjed.
(#) dzsoki75 válasza reloop hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Annyira alaposan nem néztem 10K négyszögjelen nem vettem észre semmi problémát. Köszönöm, akkor még azért ránézek hétvégén, hogy rendesen működik, vagy nem.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Jan 11, 2013 /

Tegnap fel hívtam az urbán elektronikát és megkérdeztem megfelelő e a a 2szer 24voltos trafó a ki próbáláshoz, azt a választ kaptam jó a folyamatos üzemhez is . Egyenlőre mint vissza felé is olvasva a hozzá szólásotokat írtátok jó neki, kösziszépen megint csak a válaszokat, meg is csináltam a tápot már csak a csatlakozókat kell össze dugdosni és indulhatna is. Indításhoz 500ma üvegbiztosítékot raktam most bele , megmérem a nyugalmi áramát és a trafó előtt a primeren lesz egy 220voltos izzó sorba kötve 60w os,persze ez csak az első be kapcsolásnál. Néhány alapvető dolog nem tiszta még . A be ki kapcsolót hol célszerű el helyezni a puffer kondik után , vagy csak egyszerűen a trafó előt a primeren . A hangszóró egyik pontja a (+) a nyákra megy , és a másik pontja a táp egységen a csillag pontra van most kötve jelenleg (közép nullás össze kötésnél) És 50kiloóhmos potit helyeztem el hang erő szabályzásra. Egyébként a puffer kondik után amik 2szer 10000mikrósak 33.8voltot mérek a közép nullához +és - oldalon is. Remélem így majd működik .
(#) emersys válasza dzsoki75 hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Szia.
Átviteleket feltétlen érdemes megnézni, de fokozott óvatossággal tedd meg!
Kezd el 10Hz től majd 100Hz, 1-10-20Khz-en. Négyszög átvitelt komplex terhelésen. Vigyázz 10Khz felett, -ne teljes kivezérlésen nézd! -Begerjedhet az erősítő ha nem elég stabil a mostani állapota. 20Khz háromszög is sokat el árúl.
Valami ehhez hasonlót kell ,hogy kapj (bár ez csak egy meghajtás ami kevésbé sávkorlátozott). Bővebben: Link

Kd mester B9-es erősítőjének ismerem a hangját mert volt nálam meghallgatáson.
Azt a végfokot kár a qua405-höz hasonlítani.
A kimeneti fokozat és meghajtó fokozat nagyon diszkrét félvezetőkkel van felépítve.
A quad405-hangját próbáld saját magához viszonyítani, ne kd B9-hez mert félrevezeted magad teljesen.

(#) gabesz.mi074 hozzászólása Jan 12, 2013 /

Most már nekem is van egy saját építésű quad405 ös, köszönöm a segítségeket amiket adtatok.
2szer24voltos trafóval működött, a kondik után a tápban így 2szer 33.5voltot mértem, ezen a feszültségen 40miliamper volt a nyugalmi áram. A teljesítménye kb 30watt körül lehetett ezzel a feszültséggel bár én nem tudom ezt meg mérni semmivel csak viszonyítok más 30watt végfokokhoz. Úgy érzem rendben van, bár én különöseb műszeres mérést nem tudok el végezni ithon, elég szépen szólt. Majd nagyob feszültségű trafóval gondolom jobban dönget. Számító gépre meg írnátok hogy kötitek ?
(#) Doncso válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

A gép kimenetét ami általában sima sztereó jack dugó szokott lenni, és a hangkártyán zöld színű, azt össze kell kötni az erősítő bemenetével. Ennyi az egész.
Egyébként gratuláció. Üdv a klubban.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
(#) djhans válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Arról a tápfeszről 40-45W kijön 8 Ohmon.
(#) Doncso hozzászólása Jan 12, 2013 /

Azt képzeljétek el, hogy jártam tegnap. Vittem a quadot egy emberkéhez, csupa high end cucc volt nála, amit el tudtok képzelni, csöves cd, 150.000-es hibrid erősítő, 25000-es meg 34000-es kábelek, sonido TL doboz, szóval nem semmi, na mondom itt igen jól fog teljesíteni a quad, de még mielőtt bekötöttük volna, mondta, hogy a 150.000Ft-os erősítő 3mp-et tudott nála működni, mert utánna elhallgatott, majd megjavították, és ugyanez történt, hát mondom, biztos valami ócskaság, nade majd a quadom, bekötöttük, volt ott minden csúcs kábel, fázis javító egység, meg túlfesz védelmes elosztók. Na kábelek a helyükön, bekattintom, nagy búgás, brutális módon, mind két oldal, a sonidók csak úgy húzódtak befele, gyorsan lelövöm, aztán nagy ijedtség, gülledő szemek, csodálkozás, mondom jézusom, ez mi volt? Megy a matek, méregetés, nem értettem, persze előtte nálam tökéletesen működött a quad, na gondoltam kössük már ki azt a fázis javító lókakát előle, nekem az nem szimpatikus, bedugom simán a konnektorba, igaz az egyik oldalon kinn a táp de a másik túlélte és működik, bekötöttem rá a két sonidót, így nulla zaj, semmi baj, szépen szól. Na mondom megmérem én ezt a fázis javító cuccot, ami persze méreg drága, a kimenetén 245Vac hüledezett, de egyébként egy sima 600Va torroid található benne. (Na szép 80-ért......pff) de a kérdésem az, hogy ez most mi volt? A quadról tudni kell, hogy 2*40V ról jár alap esetben, eredeti motorola végtranyók vannak benn, 249C, meghajtás MEV BD244C, méregettem, első körben, a végtranyók, meghajtók zárlatot nem mutatnak, szakadást csak kiforrasztás után tudok mérni, de szerintem ezek jók, opa-t áttettem a másik oldalba az jó, mi halhatott meg, vagy egyáltalán mi volt ez a jelenség??? Én arra tippeltem, hogy túlfeszt adott ki a "fázisjavító egység" nyilván ezért halt meg az előző erősítő is, vagy valamimás galiba van ott. Esetleg valami ötlet valakinek?
(#) gabesz.mi074 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Kösziszépen!
(#) gabesz.mi074 válasza djhans hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

El képzelhető ki jön 40watt én egy régi rádió deckről próbáltam egy ismerősöm hozta Német országból lomtalanításon találta ott amikor erre kötök egy végfokot nem szól olyan hang erővel mint egy cd le játszóra kötve ezt viszont nem értem.Talán kellene elé kötni egy elő erősítőt. Érezhető volt a szobában azért mikor felvettem a hang erőt . Hát így mérés nélkül valójában ki tudja . Szerintem jól működik egyből indult. Ellentétben amikor a TDA2030 tranzisztoros hidamat élesztettem az mindent csinált ,sokáig kísérletezgettem vele még jó lett. 4óhmos hangszóróval működtethető ez ?
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Ott valami más gubanc is lehetett, a 245V AC még bőven benne van a tűrésben, és ha azt egy trafó szolgáltatta akkor attól semmi baja nem lehetett volna a Quad-odnak. Mondjuk felment a tápod +/-40-ről +/-42V-ra, ettől még nem megy tönkre.
(#) gabesz.mi074 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Most olvasom a problémádat hogy jártál. Sajnos én hozzá szólni nem tudok. Mint villanyszerelő sok helyen meg fordulok a hálózati feszültségnél de azt tudom hogy nem egyszer mértem már 220volttól többet , ami ugye a táp egységben is nagyobb feszültséget ad le. Ez a fázis javító miből ál ? milyen célra használatos ?
(#) djhans válasza Doncso hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Esetleg bevitted a hidegből a melegbe és a pára okozott némi átvezetést amitől megfeküdt.
(#) pinyó39 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Földelési hiba, de konkrétan meg kéne nézni. Néha az is elég hogy egy drága RCA csatit köt az ember egy olcsóval össze.
(#) CIROKL válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Szerintem meg az ufók tették de szinte biztos a sok hókuszpókusz szuper kütyük okozták!
A túlfeszültség okozta az egészet , egészen biztos kapott egy jókora áramlökést és a trafó szekunderén is jelentkezett feszültség többlet nem tett jót a tranzisztoroknak .
Na de majd a Doncso beszámol mennyi tranzisztor élte tul a reakciot ?
(#) pinyó39 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Azt irta hogy 2x40V-ról jár a készüléke, és a végtranyók nem zárlatosak, a 245V benne van a 10% ingadozásban. Nagyon morcos volnék, ha a saját végfokaim pl. 260 AC-tól tönkremennének. Van tekerős toroidom és lepróbálom.

Nem special a mért érték volt ott a bűnös a bekapcsolás pillanatában lehetett akár több mint amit elviseltek a tranzisztorok ?
(#) david91 válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Az én erősítőmben is megszakadt egyszer az előfok földje egy rossz kontaktus miatt, és zúgott az egész rendszer.
(#) pinyó39 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Akkor miért csak az egyik oldal makkant meg? Na mindegy ott kellet volna lenni egy rendes szkóppal . Na meg kérdés, hogy van e olyan erősítő, amely rendesen működik a "fázisjavító" kütyüvel?

Idézet:
„Akkor miért csak az egyik oldal makkant meg?”

Mindenben van leggyengébb láncszem !
(#) Doncso hozzászólása Jan 12, 2013 /

Na, urak, a rejtély továbbra is fenn áll, röhejes. Próbálok mindent érthetően leírni, így tudunk következtetni. A "fázisjavító" semmi más, csak egy toroid, lényegébe egy leválasztó trafó. Közbe én is számolgattam, az a plusz fesz nem sok, pláne, hogy eredeti 249-ekkel bírnia kell a +-50v-os tápot is, de itt csak +-40v van normál esetben. Namost amitől tovább érdekes a dolog, hogy amikor kipróbáltuk fázis javítóval, bekapcsoltam, minkét csatorna emelkedő hangú gerjedést produkált,teljesen egyformán, és a hangszórók fokozatosan húzódtak be kb 1mp időtartamig, mind a kettő, ekkor kikapcsoltam! Mégegyszer megpróbáltuk, ugyanezt produkálta. Stagnált az állapota. Szerintem 5 ször hatszor is ugyanezt tette volna. Na ezek után kiiktattam mindenféle hókuszpókuszt, a túlfesz védelmes elosztót, meg a fázisjavító trafót is, simán bedugtam a konnentorba, hangszóró nélkül, rámértem a kimenetre, egyik oldalon negítiv tápot mértem, másik oldalon semmi. Na rákötöttem egyik oldalra a hangszórót, minden rendben működött.
Na és most, a mai nap. Előveszem a quadot, reggel ismét rámérek a kimenetre, ott a negativ táp, átcseréltem a két műveletit, hogy kizárjam ezt a lehetőséget, megint ugyanaz az oldal maradt rossz. Na mondom ezt nem úszom meg, szétbontottam, kivettem a panelt, kivettem a végtranyókat, meghajtókat, minden jó, kis BC-k átmér, minden ok, minden jó és nem értem, hát mondom én visszakötöm, hopp, eltünt a negativ a kimenetről, működik az erősítő. Na ezt adjátok össze! Abban biztos vagyok, hogy az ismerősömnél valami nem jó, mert a másik erősítője is tönkre ment kettőször, amikor összekolbászolta ezt a az egész kócerájt, konnektorból a túlfeszvédős elosztóba, onnan a fázisjavítós dobozba és úgy az erősítőbe, így ment tönkre neki is, a szervizbe ugyancsak vakarták a fejüket, hogy mitől, mert nem a végfok égett le neki, hanem a csöves rész tápja, pff, na erre varrjatok gombot... illetve én is kétszer háromszor próbáltam, illetve mértem, hogy ne az legyen hogy összevissza mérek, hanem értékelhető legyen az eredmény. Azt sem értem miért gerjedt fel a quad amikor rádugtam a "szerelékére" és azt sem értem, hogy nála kinn volt a negativ este, amikor hazahoztam, behoztam, reggel mértem, akkor is kinn volt a negativ, szétszedtem, összeraktam és működik, semmi félvezető hiba. Azt elhinném, hogy forrasztási hiba lehetett a quadba, bár érdekesnek találom, mert nagyonalaposan forrasztok, kitépni nem lehet amit odakenek, de oké, de hogy pont akkor mikor begerjed az a szerelék? És miért gerjedt be? érdekes.
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Szia! A pozitív tápodban van forrasztatatlan kötés? Biztosíték, csoki, rádugó? DC védelem nem volt az erősítődben?
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Igen, pozitiv és negativ tápomban is van biztosíték, rajta a panelon, de ezek nem sérültek meg, mértem őket. Dc védelem van de nincs bekötve így jelenleg nincsen benne.
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

NA ez rejtély marad , a vége azért jó így megusztad egy kis forrasztgatással !
Következő: »»   211 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem