Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   28 / 96
(#) Koree válasza glaci hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Szervusztok.
Felélesztettem én is a digit.forr.áll.2-őmet,de nekem is eldurrogtak az 1N4148-ak a fűtés visszajelző körben, kb 10 perc üzem után úgy mint az előttem szólónak. Pedig elvileg nem kéne meghalnia az adatlap szerint. Vagy netán keletkeznek olyan tüskék vagy tranziensek ezen a feszültségen (kb 25.5VAC nekem is) amit már nem tolerál a 4148-as?Akkor szállt el mikor a valós érték elérte a beállítottat és elkezd ki/be kapcsolgatni a páka.Tegyek bele valami erősebb hidat mondjuk 1N4007-ből?
A másik dolog,hogy a BT136 A1 és A2 lábai között zárlatot mérek.De G-A1 és G-A2 között meg csak kb 540mv-ot nyitó irányban.Még nem volt szerencsém Triac-ot multival mérni,szóval nem tudom,hogy most akkor ez is meghalt vagy sem?
(#) kila válasza Koree hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Szia!
Igen sajnos a triak ilyenkor már halott, de ki van forrasztva ugye?Bővebben: Link
Üdv.kila
(#) kila válasza Koree hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Még annyit hogy sikerült a pákaműtét után mindent jól elszigetelni egymástól?
Ha belül valami összeér, rámegy a triak.A visszajelző kör graetz -negatív ága nem tudom miért van összekötve a táp földjével... Lehet hogy ezért pukkan...
Üdv.kila
(#) Koree válasza kila hozzászólására (») Jan 10, 2013 /
 
Még nincs bedobozolva csak ki van terítve az asztalra.Igen kivan forrasztva a triak,úgy mértem.Most kapcsolok,hogy nem kell csodálkoznom azon,hogy a triak meghalt, mivel a dióda híd után van kötve, én meg még egyszer ráindítottam miután először meghalt.. Még jó hogy tettem biztosítékot a trafó elé a próba idejére.Igen a földelés fura,mert akkor minek van megoldva opto csatolóval a dolog.Lehet nem teszek bele dióda hidat hanem marad a led az ellenállással amit kicserélek a fesznek megfelelően, és a földet meg elvágom.Így villogni fog de annyi baj legyen.Nem raktam be a pákába a termisztort csak bekötöttem a panelra egyenlőre.Ráadással valami KT84L típust kaptam szóval nem tudom,hogy jó-e erre célra.Mert amit a tervező javasol típust az TO92-es tokozat azt talán könnyebb elszigetelve beépíteni a helyére,ez meg DO-34 tokozású.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
(#) Koree válasza Koree hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.
Megjavítottam a hibát.Maradt minden a régiben úgy értem,hogy a GND-t nem vágtam el a graetz hídnál, viszont 1N4007-esekből épül fel már.Kapott egy MAC8SNG 8A-es triac-ot és gond nélkül teszi a dolgát.Már csak kalibrálni kell,amit ugyan elkezdtem,de hát nem lesz pontos azt már látom előre.Vagy csak a multim szenzora nem az igazi ,de magasabb hőfokon pl: 300 foknál kb 280-at mérek.Feljebb nem mertem mérni mert így is elkezdett leolvadni a mérőszonda vezetékéről a szigetelés.
(#) mate_x válasza Koree hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Szia!
Jó lesz az gratulálok! Ezt a diódás dolgot én nem értem. Nekem az elejétől 1n4148 van benne, és még mindig jók. A hőmérőszondának pedig kell legalább fél perc, amíg rendesen átmelegszik
(#) Koree válasza mate_x hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Ok, a hétvégén majd bekalibrálom.Egy kérdésem még lenne.Az aktuális hőfok kijelzésének az ugrálását sikerült orvosolni azóta software-esn?Olvastam,hogy a hőelem bemenetre tettek páran egy kondenzátort és az javított némileg rajta.Mekkora kondit érdemes ide betenni?
(#) proli007 válasza mate_x hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Hello!
Én is találkoztam a 1N4148-as halálával, több esetben is. 24V váltófeszültséget egyenirányított optocsatoló számára. Sem feszültség, sem áram túlterhelés nem volt, sőt pufferkondenzátor sem. Még is egy-két ki-bekapcsolási tranziens után bezárlatosodott. Azóta hálózati áram egyenirányítására soha nem használom. 1N400x típusú (erre a célra szánt) egyenirányítóval soha nem volt még problémám. Méretben sem sokkal nagyobb manapság.
üdv! proli007
(#) every hozzászólása Jan 12, 2013 /
 
A Vicsys / tObi féle DSS SS.hex ét valaki kérem rakja már fel, mert ami nekem van az rossz. köszi!
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
(#) vicsys válasza every hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 

DSS.HEX
    
(#) every válasza vicsys hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Köszi! Miután rá nyomom a Pickit 2 Programmerbe hogy Write utánna elkezdi írni, a végén ezt írja ki: Programming failed at Program Memory address 0x000033. Ez meg mi?
(#) every válasza vicsys hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Most már meg az SS.hex és a DSS.hex -et is betudtam égetni a PICbe. Viszont a DSS-en ez jelenik meg ami képet mellékeltem. Talán rá jössz mi a baj? Köszi!

_MG_5934.JPG
    
(#) every hozzászólása Jan 12, 2013 /
 
Vicsys: Megoldodott a probléma, már megy. Újra bele égettem a DSS.HEX -et és már ki is írja a dolgokat rendesen. Most annyi a szépség -műkődési hiba, hogy telesen hideg pákával amikor indul a DSS az írodik ki, hogy: Páka: 157 - 160 Között ugrál, Beállítva: 145
Mit kellene állítani, hogy nullával induljon?
Köszi!
(#) every hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
5948-as képen amikor teljesen hideg a páka épp rádugva a DSS-re. 5953 és 5955-ös képeken a másik (Szilva terve alapján készítettem, http://szilva.info/pic-sold/V3/ ) forrasztó állomásommal együtt az új. 5956-os képen rádugva a DSS-re a páka és fűti.
(#) vicsys válasza every hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Nem nagyon olvastad végig a topicot. A programot kellene átírni, de minek?
Szerintem teljesen felesleges, hogy 0-ról induljon. Pont az egyszerűsége a lényeg. Ha felfűtött, mutassa, hogy kb. hol tartok és kész.
(#) every válasza vicsys hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Akkor úgy néz ki kész vagyok!
(#) orcika70 válasza every hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Nem követtem elejétől az események láncolatát, a szilva féle forr. állomás az ő honlapján az egysoros kijelzésű, itt meg kétsoros. Akkor ez már saját átdolgozás?
(#) every válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Az egysoros az a Szilva féle a kettő meg a Vicsysé
(#) orcika70 hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
Ja a kézi fogantyús a szilva féle ok leesett.
(#) every hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
Külön köszönet emmzolee-nak az önrezgőtápban nyújtott sok segítségért és t0bi-nak aki kitalálta a DSS-t és Vicsysnek aki meg tovább fejlesztette!!!
(#) smoky hozzászólása Jan 22, 2013 /
 
Sziasztok végre elkészült a digitális forrasztó állomás + Labor tápom.

Most már csak arra szeretnék megkérni valakit (akinek van tejes értékü mikrobasic programja), hogy fordítsa le hex-fájba , egy picit átírtam , csak annyi hogy 375C indul és 310 és 425 a két gomb értéke (meg szoktam a Wellert! )
Amúgy ez a Cikkek között fontlévő Digitális forrasztóállomás II.
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
(#) Koree válasza smoky hozzászólására (») Jan 22, 2013 /
 
Érdekes,de frappáns megoldás.
Az enyém is már a dobozolás stádiumában van.Egy kiszuperált AT pc tápdoboza lesz nálam a befutó, mert nagyon nincs kedvem új kasznit venni meg azzal több lenne a fém munka.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) smoky válasza Koree hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Hát a "Kasznit" nálam is az öregem vette kint a lengyel piacon talán 1000Ft. Eredetileg egy Conrados labor táp volt benne de nagyon tré kivitelezésbe!
Asszem mindannyian bontott használt cuccokból építkezünk, csak amit muszáj azt veszi meg az ember. Mert különben drágább lenne az egész mintha megvennék egy gyárit!
(#) Johnny0004 válasza smoky hozzászólására (») Jan 23, 2013 /
 
Tessék a hex. Üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
(#) stelok hozzászólása Jan 24, 2013 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a Vicsys féle forrasztó állomást. Nekem SOLD.SL9-IRON tipusú Solomon pákám van.
Úgy veszem észre hogy ebbe más tipusú hőelem van. Mérések alapján J-elemnek tűnik. Hol tudnám a programba átírni a megfelelő értékre, mivel így sokkal többet mérek a páka hegyén mint a beállított érték.
(#) djadji hozzászólása Jan 25, 2013 /
 
Hello!

Végre megjött a HAkko 907-es pákám. Már csak az állomást kellene megcsinálni hozzá.
Szerintetek ez a táp ki tudja szolgálni a páka áramellátást? elvileg 24V és 48W-os, vagy 2A kell neki.
ez tud 2,5A-t. (de nem értem miért LED...?)
Táp a forrasztóállomáshoz.
(#) Mengyán válasza djadji hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Idézet:
„(de nem értem miért LED...?)”

Azért, mert: "24V 2.5A 60W Kapcsoló üzemű tápegység LED szalag világításhoz".
(#) CHZ válasza stelok hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Szia!
Sajnos ez a hiba általában jellemző ennél a megoldásnál, nem lehet hitelesíteni.
Én is kérdeztem már régebben, akkor sem jött rá válasz. Így a kijelzés inkább csak dekoráció, nem egyéb.
(#) t0bi válasza stelok hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Gratula neked is, meg everynek is az állomás megépítéséhez.
Mindkettőtöknek szól, így kell kalibrálni:
Bővebben: Link
Itt van as asm fájl, a 207-ik sorban oda van írva: kalibrálás. Az itt levő értéket kell változtatni.
Úgy csináltam, hogy egy hőmérő érzékelőjét krokodillal odacsíptettem a páka végéhez, vártam néhány percet, míg a páka beállt. Ha kisebb a páka hőmérséklete, mint amit a hőmérő mutat, akkor a számot meg kell növelni, ha nagyobb, akkor csökkenteni. Körülbelül 250-300 foknál elég egyszer ezt megcsinálni, mert a hőelem és az áramkör lineáris. Így elég pontosan be lehet állítani a páka hőmérsékletét, csak egy kis időt kell rászánni
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
(#) CHZ válasza t0bi hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Ezt azért nem nevezném korrekt kalibrálási megoldásnak. Sokan megépítették, többségük nem méri meg a pákahegy hőmérsékletét, elhiszik a kijelző által mutatott értéket, örülnek, hogy látnak valamit. Szerintem érdemes lenne javítani rajta, hitelesítését egyszerűbben megoldani.
Következő: »»   28 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem