Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   46 / 193
(#) vzoole válasza stelok hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Van, a csatlakozó.
(#) stelok hozzászólása Jan 10, 2013 /
 
Azt látom.
Ezek szerint tudom használni a saját forrasztó állomásomhoz?
Bővebben: Link
(#) kpbendi válasza joetaylor hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Mi a baj a WHS-40-el? Mostanában szeretnék forrasztóállomást venni és 25k-nál többet nem tudok költeni rá, így a WS80 kiesett, mert azt használtan sem adják ebben az árkategóriában.
Ha viszont nem a WHS-40, akkor melyik típust ajánljátok?
(#) Gabó válasza kpbendi hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Ne röhögtess, hogy nem lehet WSP80at 25 alatt venni. 15be már majdnem új van használtan. Állomást meg építesz hozzá, trafó doboz nélkül szerintem 1000Ftba megvan. Ha venned is kell trafót akkoris 16e + trafó ára benne van a 25be. Ha meg összejön anyi megint, akkor veszel hozzá állomást. 20ért már adnak.
(#) draco31 hozzászólása Jan 11, 2013 /
 
Hello!

Pillanatpáka forrasztócsúcsnak mi a legjobb alapanyag? Itt vörösrézből van. A gyári hegyek (1978-as Lidokov forrasztó) ezüst színűek. Olyat is hallottam már, hogy bronz huzalból a legjobb, de olyat sehol sem találok.
(#) kpbendi válasza Gabó hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Komplett forrasztóállomást keresek, nem pákát, amihez nekem kell állomást építeni.
A kérdésem tehát továbbra is az, hogy mi a baj a WHS-40-el?
(#) vzoole válasza kpbendi hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Hát szerintem a weller erősen túl van árazva. Ha ebből indulunk ki akkor szerinted mit kapsz olcsón amire az van írva, hogy weller.

Egy forrasztónál maga a páka a lényeg, mert azzal végzed a munkát. Az hogy a tápot már sorba kapcsolt citromokból kapja, az olyan mindegy.

Én is inkább megvenném a jobb pákát, és mellé építenék egy vezérlőt.

De ha mindenképp kompletten akarsz, akkor már inkább egy Weller LR-21 páka állomással, vagy egy Hakko 936.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
(#) helektro válasza vzoole hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Valóban nem olcsó a Weller, ha egy pl. WSP80-as pákát nézek, az fényévekkel jobb, mint pl. egy Solomon, Fahrenheit.

Nekem volt (egy rövid időre) Solomon pákám, mert én is úgy gondoltam, hogy páka, páka, úgy is attól függ a forrasztás minőségi, ami a szék és a páka között van (vagyis tőlem).

Aztán rá kellett jönnöm, hogy ...-ból nem lehet várat építeni, rossz cuccal nem lehet jót alkotni.

Egy WSP80-as páka, ha az ember normálisan használja (nem vésőnek, meg nem azzal feszegeti ki az alkatrészeket, stb.), nem égeti napokig 450 fokon, akkor az örök életű.

Az LR21-es páka is jó, csak néha kevés a teljesítménye. Persze nem kell vele többcentis vezetéket forrasztani. Én is évekig használtam és elégedett voltam vele. Egy kezdőnek, ha nincs több pénze, akkor nagyon jó választás. Ezek is örök darabok.

A Wellernél azt kell megfizetni, hogy egy profi termék, amit sokáig lehet használni. A 20+ éves weller vezérlő itt van mellettem és tökéletesen működik, 1-2 fok pontosággal tartja a WSP80-as páka hőmérsékletét.
(#) helektro válasza kpbendi hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Én árultam (meg árulok is) 80W-os vezérlőt és WSP80-as pákát.

Megvett tőlem vki egy komplett szettet.Elmonádása szerint előtte WHS-40-et használt.

Kb. 2 nappal a vétel után írt, hogy teljesen más, mint a 40-es, újra meg kellett vele tanulnia forrasztani, mert tartja a hőmérsékletet, van benne elég teljesítmény, könnyű vele dolgozni, stb. Írta, hogy tök örül, hogy megvette.
Én nem ismerem a WHS-40-et, soha nem is dolgoztam vele.
Mivel ez néhány napja történt, azért maradt még meg bennem. Ill. azért írtam le, mert hátha segít a döntésben.
(#) agressiv válasza helektro hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Mi bajod a solomonnal? Ugyanúgy van megoldva, mint a weller és bele is megy a weller hegy, én alpalpokat forrasztok vele és simán befűti a 8 rétegű nyákot is.

Viszont a 80W-os solder peak hegye belehül, még maxra tekerve is
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
(#) helektro válasza agressiv hozzászólására (») Jan 11, 2013 /
 
Amire emlékszem, azok a használhatatlan hegyei. Mondjuk én a saját hegyeivel használtam, wellerrel nem.
Hogy pontosan mi bajom volt vele, arra már nem emlékszem, mert már sok éve volt, csak az maradt meg bennem mostanra, hogy mennyivel jobb volt az utána LR21-el forrasztani.
(#) agressiv válasza helektro hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Az igaz, hogy hamar gallyra megy a hegy, főleg, ha fűtöd mint a barom, de nagyon olcsó.
(#) vzoole válasza helektro hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
A weller sokkal jobb, de nem fényévekkel.

A solomon majdnem ugyan az mint az LR-21.
Persze az LR-21 kábele igazán jó, kicsit gyorsabban is fűt fel, és az anyagminőség is jobb.
De így is azt mondanám hogy max 2x-3x jobb a solomon pákánál, de 20x annyiba kerül.

Vagy nézzünk egy másik kategóriát.
JBC T245 és Weller WMRP.
A JBC páka 19000Ft, míg a Weller 50000Ft (egy nyamvadt 3,5 jack hosszabbító ) . Még ha azt mondanánk, hogy egyformán jó pákák, a Weller akkor is 2,5x annyiba kerül. De koránt sincs olyan jó a Weller, mint a JBC. És a Weller pákahegyei drágábbak és élettartamban is gyengébbnek hallottam több fórumon is, akárcsak itt.

Ezért mondtam, hogy túl van árazva.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
(#) Gabó hozzászólása Jan 12, 2013 /
 
A wellerek tényleg túl vannak árazva, ha újjonnan veszi az ember. De ha szerencséje van, talál jó árba használtat, ill felújítottat. A solomon és társainak a hegye tényleg elég pocsék. Még ha nem is 450en hajtja az ember hajlamos megadni magát. Én pl bent melóhelyen használtam farenheitet, és mit ne mondjak, nem tetszik. Kb 500panel legyártása, 5 hegybe került. A nyele átmelegszik, stb. Otthon wellert használok, és eddig sose éreztem, hogy átmelegedett volna, és kénylemetlen lenne a használata.
(#) hibbantpasi válasza draco31 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Szia!

Sok-sok éve mezei "rézdrótot" használok. Villanyszerelőktől össze lehet gyűjteni leeső darabokat, de boltban sem drága. Ha tartósabbra vágysz, a Bosch pillanatpáka hegye jó alternativa, csak nem olcsó

üdv.hp
(#) helektro válasza vzoole hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Való igaz, újonnan tényleg nagyon drága. De azt azért nem 20x, inkáb 6-7x-er drágább az új. (egy Solomon 3,5-4eFt, az LR21 elég profi tartóval 38e körül van, így a páka ára kb. 28e lehet).

Nem tudom, hogy a Solomon mennyire tartós, de a weller-ről vannak tapasztalataim.
A volt munkahelyemen a kollegák 20évig használták ugyanazt az LR21-es pákát napi 8 órás bevetéssel. Igaz, normálisan használták, arra amire való.

Ha viszont azt nézem, hogy kéz alatt egy majdnem új WSP80 16e körül van, ami kb. 4x drágább, mint egy Solomon, viszont fényévekkel jobb annál, akkor azt hiszem nem vitás, hogy melyiket érdemes megvenni.
De egy használt LR21-es is 10e körül van. Az meg alíg több, mint a duplája egy új Solomonnak. Igaz nincs meg az érzés, hogy én kapcsoltam be először, de jobban használható egy Weller.
Sokáig én is ódzkodtam a használt Weller cuccoktól, de rájöttem, hogy azon kívül, hogy nem én kapcsoltam be először, nem sok különbség van egy új és egy használt Weller között. Én is használt weller cuccokat használok otthon és elégedett vagyok vele.

Bár ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi a fontos neki. Szerintem egy jó szerszámmal (és most mindegy miről beszélünk) a munka könnyebb, az eredmény szebb, jobb, mint egy gyengébb minőségű eszközzel.

Én ahol inkább a túlárazást gondolnám egy Weller esetén az inkább a vezérlő, és nem a páka.

JBC-t nem ismerem, mert még egy ERSA-m van, amit szintén nagyon szeretek, de az biztos, hogy a Weller újabb pákái, főleg a heggyel együtt cserélhető fűtőbetétesek nagyon horror árban vannak.
(#) Zsora hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
Le kellene már végre venni a welleres szemellenzőt, és észrevenni hogy mennyi más márkát lehet még kapni, ami a Wellernél olcsóbb, jobb, ill. olcsóbb és jobb! És persze azt se felejtsük el hogy minden gyártónak van több elég eltérő minőségű és árkategóriájú terméke, amik különböző igényeket céloznak meg!
Pár általam jobban ismert "neves" márka, amik közül érdemes válsztani: Ersa, Pace, Hakko, JBC, Metcal, OKI. Hőlégfúvók közül pedig nekem a JBC cuccok tűntek használhatónak, a többi általam kipróbált típus (Hakko, OKI) nem igazán jött be.
(#) vzoole válasza Zsora hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Itt nem a szemellenzővel van a baj, hanem, hogy csak ezt lehet kapni.
Persze nem boltban, hanem használtan. Egyszerűen nincs használt Hakko, JBC, Pace, Ersa, Metcal, stb. És a hobbisták csak a használtat tudják megfizetni.

Tehát marad a Weller, mert van belőle és alkatrész is van hozzá bőven.
(#) joetaylor válasza kpbendi hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Nekem csak annyi a bajom a WHS-40 pákával, hogy nem igazán olyan jó mint a ws80 vagy wsp80 lr-21 stb... A kattogós Weller is hasonló kategória nálam mert régen lehet, hogy jó volt de a mai piacon már sokkal jobban használható pákákat is lehet kapni.
Követve a trendet a Weller is elkezdett olcsóbb kategóriákat is megcélozni termékeivel. Hiszen a márkanév nagyon jól cseng és lehet vele extra pénzt keresni. A WHS-40 ezért kapható a boltokban persze nem a megszokott világoskék hanem az új olcsó kategóriát meghatározó piros színben. Szerintem nem éri meg az árát.
Pákát használtan kell venni mert mint az autók esetén sokat meg lehet így spórolni. Sokan említenek más gyártókat is mint alternatívát a Wellerre és bár ezek nem rosszak de sajnos használtan csak Weller és Metcal van nagy tömegben és megfizethető áron.
(#) helektro válasza Zsora hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Azért nagy nevű cégek pákái között nincs különbség.
Nekem van egy ERSA iCon1 Micro Tool-lal, újonnan vettem, boltba számlával. (annak idején féltem a használt cuccoktól, mert volt egy rossz tapasztalatom, de azóta ez megváltozott, mert ott én is ludas voltam a dologban)
Akkoriban még nézegettem a Weller WD1000-t WSP80 pákával, vagy az JBC T2xx állomást. Ezeknek az ára, tudása, teljesítménye kb. megegyezik.

Két ok volt, ami miatt az ERSA-t vettem:
1- mert éppen akciós volt (-30%), és 90eFt-ért árulták.
2- viszonylag olcsó hozzá a hegy (~2eFt)
Viszont akkor leszek bajban, ha esetleg majd alkatrészt kell venni hozzá, mert azt kapni nem lehet kéz alatt.

Amúgy egy dolog az állomás ára és egy ha kiegészítő kell hozzá. Pl. a JBC pákához aranyárban vannak pl. a hegyek, ezért ez nálam kapásból kiesett.

A weller-ben az a jó, hogy van használtan. Azóta én is nyúzok egy Weller WD1-t WSP80-as pákával, kapcsolós pákatartóval (ill. van egy PU81-es vezérlőm is), és ezeknek az ára kb. harmada volt a bolti árnak, viszont nagyjából úgy néz ki, mint ha új lenne. És lehet hozzá alkatrészt kapni, néha nevetségesen olcsó áron.
Wellerből nagyon jó állapotúakat lehet fele, harmad áron kapni. ERSA-ból, JBC-ből ritkán láttam alkatrészt vagy komplett állomást.
Szeretem az ERSA-t, smd általában azzal forrasztok, de ma már nem venném meg újonnan, mert Weller-ből annyiból 2-3-at vehetnék.
(#) vzoole válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Hát remélem ezen segít majd a hamarosan elkészülő digitális vezérlőm, ami jó lesz a legtöbb pákához (jbc, hakko, weller).

helektro:
Idézet:
„nézegettem a Weller WD1000-t WSP80 pákával, vagy az JBC T2xx állomást. Ezeknek az ára, tudása, teljesítménye kb. megegyezik.”

Hát ez elég erős csúsztatás... max az áruk egyezik meg.
(#) sector99 válasza vzoole hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Várjuk már nagyon.....AtMega8 lesz, vagy másmilyen ?
(#) helektro válasza vzoole hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
OK, akkor írd meg, mi az ami csúsztatás? Mert ez így nem sokat ér! Hadd tanuljunk.
Az adatlapot olvasgatva nem sok különséget véltem felfedezni. Igaz, használni nem használtam a JBC-t.
(ja és a JBC-ből ne a legprofibb állomást, hanem az alap állomást hasonlítsuk össze (BD, esetleg CD sorozat), mert azok ára és tudása egyezik meg kb.)
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) vzoole válasza sector99 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Hát eddig a WRMP pákára vártam, de amúgy is mindig eszembe jut valami újítás.
Lehet meg kell állapodnom valami "butított" verziónál.

Viszont most keresek valami chipet hozzá, mert a ATmega8 szerintem kevés lesz.
(#) vzoole válasza helektro hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Teljesítményük:
-weller: 80W
-jbc: 150W

Tudásuk:
JBC T245 páka a legalapabb (pl.: AD2700) állomással:
-3mp alatt felfűt teljesen hideg állapotból.
-ha visszarakod a tartóba, azonnal leveszi a hőfokot 150°C-ra, ha kiveszed akkor pedig azonnal felfűt a beállított értékre.
-egy kézzel, kb. 3mp alatt tudsz hegyet cserélni és ki se kell kapcsolni hozzá.
-hatalmas hegy választék, és vannak hozzá több centi széles hegyek is.
-a legkényelmesebb páka, vékony vezetékkel, és közel van a fogás a hegy csúcsához.

Weller WSP-80 páka, az említett WD1 állomással:
-az előbbiek közül egy se.



A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) joetaylor válasza vzoole hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Van a wsp-hez kapcsolós pákatartó amire ha visszateszed a pákát akkor kikapcsolja vagy a beállított értékre veszi vissza a hőmérsékletet. A ws pákák nem mai csirkék és a Weller nem is nagyon akarja már eladni hiszen itt van már az új széria a WMRP és a WX sorozat. Illetve volt még az MT-1500 is ami nem igazán lett sikeres. Évek óta vadászok egy jó állapotban lévő pákára állomással mert hiányzik a "gyűjteményemből". Ami a ws széria mellett szól, hogy szinte elpusztíthatatlan. Aki új pákát akar annak nem ajánlom mert a tudásához képest drága. A WMRP pedig a legjobban használható páka finom munkákhoz, szűk és nehezen hozzáférhető helyekre . Teljesen más mint a ws mert ezt viszont igen könnyen tönkre lehet tenni. Az első sorozatú hegyek botrányosan rövid élettartamúak voltak bár az újabbak már jobban bírják. Most már van több mint egy éves napi használatban lévő RT hegyem is. Nekem kettő darab WMRP-m van most lesznek négy évesek. A felirat nagyon megkopott rajtuk és lassan (még két-három év) cserélnem kell a vezetéket is A páka maga fémből van és ezért nagyon jó a fogása még kesztyűben is és nagyon könnyen tisztítható. Ezek a kis pákák aranyat érnek ha az ember dolgozik velük de otthonra megfizethetetlenül drágának találom. Van WMRT "csipesz" pákám is de mivel az első sorozat hegyek abban is elhaláloztak a hegyek magas ára miatt ezt már nem üzemeltetem tovább van elég pákám enélkül is és nem is annyira volt jó, mert nem fért el sok szűk helyen. ITT még látható működés közben
(#) gordonfreemN válasza vzoole hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Latom elegge tetszik a JBC paka. helyes. Szivbol adtam.
A wp80-rol nem esett szo, pedig kivancsi lennek a velemeynekre.

(#) helektro válasza vzoole hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Csak, hogy egy kicsit vitatkozzak a teljesebb kép kedvéért.
Teljesítményük:
A JBC alapesetben 75W-os és csúcsban, pillanatokra tud 150W-tot. Nem én találtam ki, benne van a specifikációban (most direkt megnéztem). Ezért ne keverjük össze a dolgokat.

Tudásuk:
- ok, nem 3, hanem 10sec alatt fűt fel, nem gondolom, hogy ennek sok jelentőssége lenne
- ha visszarakod a tartóba, azonnal leveszi a hőfokot 150°C-ra, a WD1 is leveszi ha olyan pákatartód van hozzá (nekem van), és annyira veszi le és annyi idő után, amikor akarod (szabadon beállítható)
- egy kézzel, kb. 3mp alatt tudsz hegyet cserélni és ki se kell kapcsolni hozzá. ez egy az egyben igaz a WSP80-as pákára is; (lehet 4 másodperc kell hozzá ha nincs még egy leszorítód)
- hatalmas hegy választék, és vannak hozzá több centi széles hegyek is. Ez igaz a WSP80-ra is. Ajánlom figyelmedbe ezt WSP80 hegyek Van hozzá 3,5 cm-es hegy is,ha neked ez kell
- kényelemről nem tudok nyilatkozni, mert még soha nem használtam JBC, így ez igaz is lehet

Tehát a fenti állításod, hogy a WSP egyik se, az igencsak sántít. Persze lehet olyan dolgokat találni, ami az egyiknél jobb és azokat hangoztatni, de nem gondolom, hogy az korrekt dolog lenne.

Ill. ugyanakkor írd már meg légyszíves, hogy mennyibe kerül hozzá egy hegy, és pl. mennyibe egy WSP80-ba? Az sem baj, ha nem hivatalos forgalmazónál, esetleg kéz alatt.

És azért írtam, hogy a JBC egyik legalapabb vezérlőjét nézzük, mert az van kb. 1 árban és tudásban a Weller WD1000-el.

Félreértések végett. Nem védeni akarom a Weller-t, de azért valótlan dolgokat ne állítsunk.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) helektro válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Én használtam WP80-at.
A WSP80-hoz képest:
- fém nyele van, ezért vszínű tartósabb (bár még a WSP80-as nyelét soha nem sikerült tönkretenni, és nem is láttam ilyet)
- kétfajta méretű leszorító van hozzá, így az igényeknek megfelelően lehet változtatni a hegy távolságát a nyélhez képest; a röviddel a hegy a fogáshoz képest kb. 2 cm-rel van közelebb, mint a WSP80 esetében
- vékonyabb a kábele, így hajlékonyabb is
(#) helektro válasza joetaylor hozzászólására (») Jan 15, 2013 /
 
Egyetértek. A WP80, WSP80 tényleg tönkretehetettlen normál használat mellett.
Annyi kiegészítést, hogy ha a boltban, hívatalosan veszed meg, akkor valóban baromi drága.
Ha kéz alatt hozzájutsz, akár egy újhoz, az otthonra tökéletes örök életre.

Az új típusú pákák otthonra megfizetthetetlenek, főleg a fentartásuk.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Következő: »»   46 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem