Fórum témák
» Több friss téma |
Én is! Sőt fehér meg kék erek voltak benne!
Szia! Mivel mértél, multiméterrel? Sajna az átver!
A dugócserével is óvatosan Némelyekben fekete a védőföld..
Sziasztok,
A házunk felső szintjén egy különálló 3db egyenként 10A-es kismegszakítóból álló áramkör van. Leellenőriztem, hogy melyikre mi van kötve és azt tapasztaltam, hogy az 1-esre egy konnektor, a 2-esre 8 konnektor, a 3-asra pedig 2 konnektor van kötve. A mennyezeti világítások nagyjából el vannak osztva 4 mennyezeti lámpa, külön szobákban a 3-om megszakítóra. Van erre valami szabvány, hogy mennyit lehetne rájuk kötni? Sokszor levágja a biztosítékot valami..... ((és persze valami maszek csinálta 20 évvel ezelőtt))
Húsz éve nem voltak olyan nagy fogyasztásúak a háztartási készülékek. Ha arról amelyiken 8 konnektor van néhányat átkötsz a másik kettőre javíthat a helyzeten. De ha mondjuk egy mosógépet meg egy porszívót egy körről egy időben használsz, akkor is előfordulhat, hogy leveri a kismegszakítót.
Igen, ez szokott történni, csak a lakás két másik felében megy egy egy fogyasztó. Köszönöm a válaszodat. Ha jól tudom, akkor minden aljzattól bejön egy fázis vezeték a kismegszakítóba, tehát elég csak itt átkötnöm?!
Nem minden esetbe megy a kismegszakítóhoz a konnektor vezetéke. Általában egy gerinc vezetéket húznak és arról ágaztatják le. Helyileg hol vannak elhelyezve a konnektorok? Itt értem, hogy egy szobába van 3 a mellette lévőbe megint 3 az egy körön van e vagy a lakás 2 túlsó sarkába random szét szórva?
Idézet: „Ha jól tudom, akkor minden aljzattól bejön egy fázis vezeték a kismegszakítóba,” Ha húsz éve csinálták, akkor 99%, hogy nincs minden aljzat külön vezetékezve a kismegszakítókhoz. Természetesen igényes helyeken megcsinálják/ták ilyenre, de húsz éve ez ritka volt, mint a fehér holló, és még mostanában sem nevezhető elterjedtnek. A tipikus az, hogy egy kismegszakító - egy gerincvezeték, amire sorban fel vannak fűzve a fogyasztók (aljzatok). Sokszor az határozta meg, hogy mely fogyasztók kerülnek ugyanarra kismegszakítóra, hogy melyeket könnyű ugyanarra a gerincre felfűzni. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
Megkérdeztem, nincs az 20 éve, inkább csak 15 éve, bár ez nem biztos hogy változtat a lényegen. Apósom csinálta a vezetékek behúzását, a villanyszerelő utasításai alapján. Nem emlékszik már rá tisztán, de azt mondta, hogy szerinte mindegyik egyesével van bekötve a kismegszakítóhoz, mert ő nem emlékszik leágazásokra, kötődobozokra. Lehet akkor csak az marad, hogy megbontom a biztosító dobozt és megszemlélem. Ha később bővítem, akkor erre a kb 12 konnektorra és 4-5 mennyezeti lámpára hány áramkört érdemes kiépíteni? Tegyük fel, hogy a vezetékeket felhasználom és a 10A-es kismegszakítókat...
Hármat. Minden kismegszakítóra egyet. Csak egyenletesebben kell elosztani. Az a lényeg, hogy lehetőleg a nagy áramot fogyasztó gépek (mosógép, mosogatógép, porszívó) külön körön legyenek.
Három lehetséges stratégia:
- a még éppen elfogadható minimum (=minimalizáljuk a költségeket), ugye 3 kismegszakító már van, tehát ennyi, - amennyi még éppen elfér a meglevő elosztódobozban (=ne kelljen elosztótdobozt cserélni, mert az macera), - amennyit csak lehet (=pénz nem számít, legyen minden külön vezetékezett fogyasztó külön áramkör).
Idézet: „Minden kismegszakítóra egyet.” Ezt nem teljesen értem. Lehet még egy kismegszakítót beteszek, mert a fürdőbe is lenne egy Konnektor, amiről menne a mosógép. Illetve még annyi kérdésem lenne, hogy egy családi ház felső szintjén van ez a biztosíték tábla, ahol vannak ezek a 10A-es megszakítók. De egy tűzhelyet is szeretnék bekötni, annak elég egy 10A-es megszakító, vagy nagyobb kell, 16A-es? Persze utóbbi esetben valószínüleg, hogy vastagabb kábelt is kell behúznom a lenti szekrénytől. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
Úgy értettem,hogy egy kört. A tűzhelynek valószínűleg kevés a 10A, bár nem írtad a teljesítményét. Jó ötlet a mosógépet külön tenni. Egy FI relé sem árt oda.
Így már értem. Nem lehet általánosítani valahogy a villany tűzhelyek fogyasztását? Még nincs pontos típus (még nem vettük meg). Fí relé van elvileg a lenti szekrényben. Az nem elég? Milyen vastag kábelt kéne felhoznom a lenti szekrényből, hogy bírja a sütőt is meg a többi fogyasztót, természetesen rezet feltételezve? Egyáltalán lentről egy gerinc kéne (valami nagy átmérőjű), vagy kettő (külön a fogyasztóknak és külön egy sütőnek) ?
((Bocsánat a sok kérdésért))
Általánosságban 16A is kevés lesz a villanytűzhelyhez. Nem tudom, hogy mekkora kismegszakító van a villanyórád alatt, de ha nem nagyobb 16A-nál (és nincs több fázisod), akkor 99%, hogy egyidőben majd csak egy "rózsát" tudsz használni. Vásárlás előtt mindenképpen tisztázd, hogy a kinézett tűzhely mit igényel, és azt mennyibe kerül majd megvalósítani...
Szerintem ha 16A vagy annál kisebb biztosítékod van az óránál ,akkor max a villanysütő a járható.Főzőlaponként min 1800W fogyasztással számolhatsz ,de inkább 2200W ,ami helyből 10A tehát többet csak ha mindhárom fázist odavezeted akkor tudsz üzemeltetni.Ennek feltétele, hogy a tűzhely is támogassa a külön-külön fázisra kötést.
Azt hogy mennyi konnektor köthető egy kismegszakítóra szerintem nem szabályzott ,ugyanis a konnektor nem fogyasztó ,akár 100-at is ráköthetsz, az egyszerre használatos fogyasztók helye ,fogyasztása dönti el mi a célszerű elosztás.Azt hogy te hogyan terheled csak te tudhatod .Egyszerűen úgy kell elosztani hogy a várható egyidejű fogyasztás a lehető legjobban eloszoljon az automaták értékének megfelelően.Némi javítási ,használati kényelmet okoz, ha a lakásban az egy helyiségben lévő konnektorok és lámpák külön biztosítékról mennek. valami leveri a konnektor kört akkor ne a rémület és a sötét legyen az úr.
Van elvileg 3 fázis a lenti szekrényben, akkor valószínüleg, hogy az lesz a megoldás, hogy felviszem a 3 fázist ott egy külön megszakító a villanytűzhelyé és előtte lekötöm a többi kismegszakítóhoz a 2 fázist.
Most lehet hülye lesz a kérdésem, de a 3 fázis hogy tevődik össze? Az 1 fázis, az ugye fázis (230V)+nulla, a 3 fázis, az ugye 5 ér: 3 fázis, nulla, földelés. De az egy-egy fázisokon mekkora feszültség van?
A nullához képest 230V egymáshoz képest 400V.
Most láttam neten, szerintetek milyen minőségű ez a kapcsoló család? Praktiker, obi és Bauhaus is most hirdeti akciosan, szerintetek megéri, vagy gagyi minőség?
http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=223401
Elég bizonytalan vagy az alap dolgokban is. Ez nem túl szerencsés a villanyszerelésnél. Pontosan le tudnád írni, milyen kismegszakítók vannak a villanyóránál?
Erősáramot ilyen szinten még nem nagyon szereltem. Egyenlőre én csak érdeklődöm. De valószinűleg, hogy én csak a kábeleket fogom behúzni és egy hozzáértő majd beköti. Egyedül biztos nem fogok nekiállni. Most nem tudom leírni, mert nem vagyok otthon, de a hétvégén megnézem.
Ha nem használod sokat akkor nem lesz vele baj, ha nem terheled túl akkor sem. A bekötése csavaros, körmös megfogatással rögzíthető a dobozba, nem sorolható. A vezeték rögzítésekor nem szabad túlhúzni mert nemcsak megszakadhat az anya hanem elrepedhet a műanyag.
Tehát ha általános igénybevételnek van kitéve és ésszel szerelik be akkor megfelelő. A dobozon és a szerelvényeken feltüntetett jelek (vde, mee, tüv, stb...) valóságtartama kétséges lehet A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
Sziasztok,
Érdekelne, hogy megvalósítható-e egy tetőtér erősáramú hálózatának nyomvonala a felette lévő padláson. Gerinc vezeték kiépítése és innen leágaztatni az aljzatokhoz. Ha igen, akkor mit érdemes MBCU vagy sima MCU vezetéket erenként? Elég az egyszerű műanyag védőcső és kötődoboz?
Köszönöm, azóta döntöttem egy Schneider Anya kapcsolócsalád mellett, drágább, de megér annyit hogy ne kelljen vele se szereléskor se később sem vesződni.
Megvalósítható, de csak akkor, ha van hőszigetelés és a vezetékek a hőszigetelésen belülre kerülnek. Ez átlagos padlástér esetén macerásan kivitelezhető.
Miért kell a szigetelés alá helyezni? Nincs ledeszkázva így végül is az üveggyapot felszedése és visszahelyezése nem nehéz. De mennyire tűzbiztos?
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
Az esetleges pára kicsapódás miatt kell.
Tehát akkor ezzel meggátólható, hogy a csövekben ne csapódjon ki a víz. Ez volt ezzel az egyik gondom, a másik a Tűzveszély, van valami szabvány, hogy milyen csövekben kell elhelyezni és milyen kábeleket, kötődobozokat kell feltenni?
A csöveknek villanyszerelésnél használatos csöveknek kéne lenniük. Villanyszerelő boltban árulják őket.
A terv már megvan, csak félek a nagy hőmérséklet különbségtől, nyáron nagy meleg, télen akár minusz fokok is. Ez gondolom, hogy évek alatt károsítja a kábelek anyagát. A szigetelés meg ugyan véd, de nő a tűzveszély esélye is. Egyáltalán szabályos a padlástérben vinni a kábeleket?
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |