Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   260 / 980
(#) fulcsii válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Én is! Sőt fehér meg kék erek voltak benne!
(#) fulcsii válasza kowi hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Szia! Mivel mértél, multiméterrel? Sajna az átver!
(#) proba válasza fulcsii hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

A dugócserével is óvatosan Némelyekben fekete a védőföld..
(#) gabrisherceg hozzászólása Jan 17, 2013 /

Sziasztok,
A házunk felső szintjén egy különálló 3db egyenként 10A-es kismegszakítóból álló áramkör van. Leellenőriztem, hogy melyikre mi van kötve és azt tapasztaltam, hogy az 1-esre egy konnektor, a 2-esre 8 konnektor, a 3-asra pedig 2 konnektor van kötve. A mennyezeti világítások nagyjából el vannak osztva 4 mennyezeti lámpa, külön szobákban a 3-om megszakítóra. Van erre valami szabvány, hogy mennyit lehetne rájuk kötni? Sokszor levágja a biztosítékot valami..... ((és persze valami maszek csinálta 20 évvel ezelőtt))
(#) zolika60 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Húsz éve nem voltak olyan nagy fogyasztásúak a háztartási készülékek. Ha arról amelyiken 8 konnektor van néhányat átkötsz a másik kettőre javíthat a helyzeten. De ha mondjuk egy mosógépet meg egy porszívót egy körről egy időben használsz, akkor is előfordulhat, hogy leveri a kismegszakítót.
(#) gabrisherceg válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Igen, ez szokott történni, csak a lakás két másik felében megy egy egy fogyasztó. Köszönöm a válaszodat. Ha jól tudom, akkor minden aljzattól bejön egy fázis vezeték a kismegszakítóba, tehát elég csak itt átkötnöm?!
(#) Gabó válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Nem minden esetbe megy a kismegszakítóhoz a konnektor vezetéke. Általában egy gerinc vezetéket húznak és arról ágaztatják le. Helyileg hol vannak elhelyezve a konnektorok? Itt értem, hogy egy szobába van 3 a mellette lévőbe megint 3 az egy körön van e vagy a lakás 2 túlsó sarkába random szét szórva?
(#) _vl_ válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Idézet:
„Ha jól tudom, akkor minden aljzattól bejön egy fázis vezeték a kismegszakítóba,”

Ha húsz éve csinálták, akkor 99%, hogy nincs minden aljzat külön vezetékezve a kismegszakítókhoz. Természetesen igényes helyeken megcsinálják/ták ilyenre, de húsz éve ez ritka volt, mint a fehér holló, és még mostanában sem nevezhető elterjedtnek. A tipikus az, hogy egy kismegszakító - egy gerincvezeték, amire sorban fel vannak fűzve a fogyasztók (aljzatok). Sokszor az határozta meg, hogy mely fogyasztók kerülnek ugyanarra kismegszakítóra, hogy melyeket könnyű ugyanarra a gerincre felfűzni.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
(#) gabrisherceg hozzászólása Jan 18, 2013 /

Megkérdeztem, nincs az 20 éve, inkább csak 15 éve, bár ez nem biztos hogy változtat a lényegen. Apósom csinálta a vezetékek behúzását, a villanyszerelő utasításai alapján. Nem emlékszik már rá tisztán, de azt mondta, hogy szerinte mindegyik egyesével van bekötve a kismegszakítóhoz, mert ő nem emlékszik leágazásokra, kötődobozokra. Lehet akkor csak az marad, hogy megbontom a biztosító dobozt és megszemlélem. Ha később bővítem, akkor erre a kb 12 konnektorra és 4-5 mennyezeti lámpára hány áramkört érdemes kiépíteni? Tegyük fel, hogy a vezetékeket felhasználom és a 10A-es kismegszakítókat...
(#) zolika60 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Hármat. Minden kismegszakítóra egyet. Csak egyenletesebben kell elosztani. Az a lényeg, hogy lehetőleg a nagy áramot fogyasztó gépek (mosógép, mosogatógép, porszívó) külön körön legyenek.
(#) _vl_ válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Három lehetséges stratégia:
- a még éppen elfogadható minimum (=minimalizáljuk a költségeket), ugye 3 kismegszakító már van, tehát ennyi,
- amennyi még éppen elfér a meglevő elosztódobozban (=ne kelljen elosztótdobozt cserélni, mert az macera),
- amennyit csak lehet (=pénz nem számít, legyen minden külön vezetékezett fogyasztó külön áramkör).
(#) gabrisherceg válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Idézet:
„Minden kismegszakítóra egyet.”

Ezt nem teljesen értem.
Lehet még egy kismegszakítót beteszek, mert a fürdőbe is lenne egy Konnektor, amiről menne a mosógép.
Illetve még annyi kérdésem lenne, hogy egy családi ház felső szintjén van ez a biztosíték tábla, ahol vannak ezek a 10A-es megszakítók. De egy tűzhelyet is szeretnék bekötni, annak elég egy 10A-es megszakító, vagy nagyobb kell, 16A-es? Persze utóbbi esetben valószínüleg, hogy vastagabb kábelt is kell behúznom a lenti szekrénytől.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013

Úgy értettem,hogy egy kört. A tűzhelynek valószínűleg kevés a 10A, bár nem írtad a teljesítményét. Jó ötlet a mosógépet külön tenni. Egy FI relé sem árt oda.

Így már értem. Nem lehet általánosítani valahogy a villany tűzhelyek fogyasztását? Még nincs pontos típus (még nem vettük meg). Fí relé van elvileg a lenti szekrényben. Az nem elég? Milyen vastag kábelt kéne felhoznom a lenti szekrényből, hogy bírja a sütőt is meg a többi fogyasztót, természetesen rezet feltételezve? Egyáltalán lentről egy gerinc kéne (valami nagy átmérőjű), vagy kettő (külön a fogyasztóknak és külön egy sütőnek) ?

((Bocsánat a sok kérdésért))
(#) _vl_ válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Általánosságban 16A is kevés lesz a villanytűzhelyhez. Nem tudom, hogy mekkora kismegszakító van a villanyórád alatt, de ha nem nagyobb 16A-nál (és nincs több fázisod), akkor 99%, hogy egyidőben majd csak egy "rózsát" tudsz használni. Vásárlás előtt mindenképpen tisztázd, hogy a kinézett tűzhely mit igényel, és azt mennyibe kerül majd megvalósítani...
(#) proba válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Szerintem ha 16A vagy annál kisebb biztosítékod van az óránál ,akkor max a villanysütő a járható.Főzőlaponként min 1800W fogyasztással számolhatsz ,de inkább 2200W ,ami helyből 10A tehát többet csak ha mindhárom fázist odavezeted akkor tudsz üzemeltetni.Ennek feltétele, hogy a tűzhely is támogassa a külön-külön fázisra kötést.
Azt hogy mennyi konnektor köthető egy kismegszakítóra szerintem nem szabályzott ,ugyanis a konnektor nem fogyasztó ,akár 100-at is ráköthetsz, az egyszerre használatos fogyasztók helye ,fogyasztása dönti el mi a célszerű elosztás.Azt hogy te hogyan terheled csak te tudhatod .Egyszerűen úgy kell elosztani hogy a várható egyidejű fogyasztás a lehető legjobban eloszoljon az automaták értékének megfelelően.Némi javítási ,használati kényelmet okoz, ha a lakásban az egy helyiségben lévő konnektorok és lámpák külön biztosítékról mennek. valami leveri a konnektor kört akkor ne a rémület és a sötét legyen az úr.

Van elvileg 3 fázis a lenti szekrényben, akkor valószínüleg, hogy az lesz a megoldás, hogy felviszem a 3 fázist ott egy külön megszakító a villanytűzhelyé és előtte lekötöm a többi kismegszakítóhoz a 2 fázist.
Most lehet hülye lesz a kérdésem, de a 3 fázis hogy tevődik össze? Az 1 fázis, az ugye fázis (230V)+nulla, a 3 fázis, az ugye 5 ér: 3 fázis, nulla, földelés. De az egy-egy fázisokon mekkora feszültség van?

A nullához képest 230V egymáshoz képest 400V.

Most láttam neten, szerintetek milyen minőségű ez a kapcsoló család? Praktiker, obi és Bauhaus is most hirdeti akciosan, szerintetek megéri, vagy gagyi minőség?
http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=223401
(#) balzsi válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Elég bizonytalan vagy az alap dolgokban is. Ez nem túl szerencsés a villanyszerelésnél. Pontosan le tudnád írni, milyen kismegszakítók vannak a villanyóránál?
(#) gabrisherceg válasza balzsi hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Erősáramot ilyen szinten még nem nagyon szereltem. Egyenlőre én csak érdeklődöm. De valószinűleg, hogy én csak a kábeleket fogom behúzni és egy hozzáértő majd beköti. Egyedül biztos nem fogok nekiállni. Most nem tudom leírni, mert nem vagyok otthon, de a hétvégén megnézem.
(#) zoli_varga válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Ha nem használod sokat akkor nem lesz vele baj, ha nem terheled túl akkor sem. A bekötése csavaros, körmös megfogatással rögzíthető a dobozba, nem sorolható. A vezeték rögzítésekor nem szabad túlhúzni mert nemcsak megszakadhat az anya hanem elrepedhet a műanyag.
Tehát ha általános igénybevételnek van kitéve és ésszel szerelik be akkor megfelelő.

A dobozon és a szerelvényeken feltüntetett jelek (vde, mee, tüv, stb...) valóságtartama kétséges lehet
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
(#) gabrisherceg hozzászólása Jan 22, 2013 /

Sziasztok,
Érdekelne, hogy megvalósítható-e egy tetőtér erősáramú hálózatának nyomvonala a felette lévő padláson. Gerinc vezeték kiépítése és innen leágaztatni az aljzatokhoz. Ha igen, akkor mit érdemes MBCU vagy sima MCU vezetéket erenként? Elég az egyszerű műanyag védőcső és kötődoboz?
(#) gabrisherceg válasza zoli_varga hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Köszönöm, azóta döntöttem egy Schneider Anya kapcsolócsalád mellett, drágább, de megér annyit hogy ne kelljen vele se szereléskor se később sem vesződni.
(#) _vl_ válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Megvalósítható, de csak akkor, ha van hőszigetelés és a vezetékek a hőszigetelésen belülre kerülnek. Ez átlagos padlástér esetén macerásan kivitelezhető.
(#) gabrisherceg válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Miért kell a szigetelés alá helyezni? Nincs ledeszkázva így végül is az üveggyapot felszedése és visszahelyezése nem nehéz. De mennyire tűzbiztos?
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) Gabó válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Az esetleges pára kicsapódás miatt kell.
(#) gabrisherceg válasza Gabó hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Tehát akkor ezzel meggátólható, hogy a csövekben ne csapódjon ki a víz. Ez volt ezzel az egyik gondom, a másik a Tűzveszély, van valami szabvány, hogy milyen csövekben kell elhelyezni és milyen kábeleket, kötődobozokat kell feltenni?
(#) _vl_ válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

A csöveknek villanyszerelésnél használatos csöveknek kéne lenniük. Villanyszerelő boltban árulják őket.
(#) gabrisherceg válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

A terv már megvan, csak félek a nagy hőmérséklet különbségtől, nyáron nagy meleg, télen akár minusz fokok is. Ez gondolom, hogy évek alatt károsítja a kábelek anyagát. A szigetelés meg ugyan véd, de nő a tűzveszély esélye is. Egyáltalán szabályos a padlástérben vinni a kábeleket?
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
Következő: »»   260 / 980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem