Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő

Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   34 / 107
(#) gacserus hozzászólása Jan 21, 2013 1 /

Sziasztok,

Két analóg érzékelő jelével szeretnék két motort vezérelni. A feladat az lenne hogy ha két bemenő fójel A és B a két kimenő vezérlő jelek X és Y:

ha A=B akkor X=1, Y=1
ha A>B akkor X=1, Y=0
ha A
Mit javasoltok?

Gacserus
(#) reloop válasza gacserus hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Szia! A kisebb B-re van valami feltétel? Olyan félbehagyottnak tűnik az írásod.
Szerk.: ezt az egyenlőtlenség jelet nem szereti, nekem sem íródott ki.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
(#) mtibi55 hozzászólása Jan 22, 2013 /

Sziasztok!
A következőt kellene megoldanom. Adott egy sönt amin 0-0,6V mérhető a Gnd-hez képest 40-40,6V. Ezt kellene nekem figyelni és két további helyre továbbítani az egyik a szabályzó áramkör a másik egy panel műszer. A szabályzó áramkörnek 0-0,6V-ig kell a jel a műszeren 0-10V-ig kell mérni. A csatol rajz szerint képzeltem. Szerintetek jó így?
(#) Medve válasza mtibi55 hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Szerintem nem jó, mert van aki nem tudja, hogy ezt mivel kell megnyitni. Vagy ha tudja, lehet, hogy nincs meg neki az az alkalmazás. Vagy ha megvan, lehet hogy lusta azt megnyitni, az egyetlen kattintás helyett. Én a jpg-ben való feltöltésre szavazom.
(#) gordonfreemN válasza Medve hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Én is, de sokszor tesznek fel ide némelyek *.lay kiterjesztéssel is sok mindent...
(#) vilmosd válasza mtibi55 hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Nem lehetne valami emesztheto formatumban feltenni a rajzot? Pl. PNG, JPG. Lehet tobben valaszolnanak.
(#) mtibi55 válasza Medve hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Itt van
(#) gordonfreemN válasza mtibi55 hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Pozitív visszacsatolva nagy eséllyel nem a kívánt 0,6V jelenik meg a kiemeneten, hanem a táp.
(#) vilmosd válasza mtibi55 hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Itt van. A bal felso sarokban van a meroerosito. A bemenet 60 voltig uzemkepes. A kimenet forditott, tehat a 0 az 5 volt (Vref) es ettol lefele valtozik. Egy kivono erositovel magoldhato a fazisforditas.
(#) mtibi55 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Átgondoltam a rajzot az előbb csak össze dobtam.Így már jó?
(#) highand válasza reloop hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Azért van ott a 680 Ohm, mert az erősítő nem stabil 30x-os erősítés alatt. Ha ott van akkor valójában a hurokerősítés csökken 30dB-el, így az egységerősítésnél olyan a nagyfrekvenciás viselkedése, mintha 30x-sat erősíteni.

Sajnos azonban a torzítása is olyan.
(#) reloop válasza highand hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Megtisztelsz, hogy előástad a régi kérdésemet. Sajnos saját káromon kellett eljutni az általad leírt jelenség felismeréséhez. Azóta már vizsgálom az invertáló bemenetről meghajtott erősítő fokozatok tranziens viselkedését.
(#) elyelibator hozzászólása Jan 25, 2013 /

Sziasztok. Dual OPAMP-al szeretnék építeni feszültségstabilizátort. Építettem már egy dupla asszimetrikus feszültségű szabályozható tápegységet az első rajz alapján: 2X2,4-33v (persze nem zénerrel, hanem feszültség referenciával.) Csakhogy most szimmetrikus tápstabilizátort szeretnék. A negatív stabilizálást nem értem. Meg tudom oldani ezt egy dual OPAMP-al? Szimulátorban próbálgattam, de eddig nem jött még össze. Találtam egy kapcsolást, ami nekem egy kicsit bonyolult. (Másik kép.) Valami egyszerűbbre gondoltam. Előerősítőhöz kellene nekem, mert a feszültség stabilizátorok, nem mindíg megfelelően követik a feszültség változásokat. (Ezzel kapcsolatban a további kérdések elkerülése végett: az előerősítő kimenete "A" osztályú, nem csak 200ma terheléssel tehát áramot is erősítek a végén, de nem végfoknak használom.)
Segítségeteket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
(#) proli007 válasza elyelibator hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Hello!
Meg lehet oldani kettős OPA-val is, de célszerű akkor már szimmetrikus tápfeszültséget használni hozzá. Mivel az úgy is rendelkezésre áll, ha a táp is szimmetrikus..
"Találtam egy kapcsolást, ami nekem egy kicsit bonyolult." Tévedsz ez nem bonyolult. Egyébként, ezt a kapcsolást sem tudod kettős OPA-ról járatni, mert a két OPA-nak belül ugyan az a tápja. (Mondjuk nem is írtad, milyen OPA-ról van szó.)
Másfelől Ennek a műveleti erősítőnek, nyitott kollektoros kimenete van. Vagy is a kimenti feszültsége lehet magasabb a tápnál. Átlagos OPA-nál ez nem megoldható, így a szimulált rajzod, inkább elvi, mint gyakorlati jellegű.
Tehát meg lehet oldani, de nem egyszerűbben, és nem így. Azt is el kell döntened, hogy külön-külön szeretnéd szabályozni, vagy együtt a kettőt "tandemben".
üdv! proli007
(#) elyelibator válasza proli007 hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Hello! Amit felraktam rajzot, az nem dual opa, csak kiváncsi voltam, hogy létezik e ez a megoldás. LM4562na lenne az áldozat. Szimetrikus tápról lesz hajtva, és végülis jobb ha külön állítható a kimeneti feszültség, nem kell (látniuk) egymást. Ha megoldható egy ilyen opa-val, az nagyon jó hír.
(#) proli007 válasza elyelibator hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Hello!
Miért épp erre az OPA-ra esett a választás. Kár ezért a "nokedli funkcióért" elherdálni egy ilyen tokot.
üdv! proli007
(#) elyelibator válasza proli007 hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Ez jó!(nokedli funkció) Azért mert amit építek abban is ez a műveleti erősítő dolgozik. Ez van itthon.
(#) gabi20 hozzászólása Jan 26, 2013 /

Sziasztok hogyan lehetne legegyszerűbben megoldani hogy egy műveleti erősitő visszacsatoló ellenállásának értékét feszültséggel tudjam szabályozni mondjuk egy mikrovezérlőről? Mellékelek egy rajzot az R ellenállást kellene szabályozni.

opamp.jpg

(#) reloop válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Szia! FET-et, vagy foto-ellenállást javaslok.
(#) gabi20 válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Szia a fotoellenálláson már gondolkoztam én is lehet hogy kipróbálom
(#) Norberto válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Kaphatóak soros porton keresztül állítható digitális potméterek is. Bár azt nem tudom, milyen tartományban kell az ellenállást szabályoznod. Az említett digitális eszközöknek biztosan van egy maximális áramuk, ami a minimális ellenálláshoz tartozik, mivel nincs hűtőfelületük, szóval nem teljesítmény szabályzására vannak kitalálva.
(#) proli007 válasza elyelibator hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Hello!
Nem írtad, hány Voltra, mekkora áramra gondoltál, de lerajzoltam +-60V/2A-est kb. hogyan készíthetsz.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) gabi20 válasza Norberto hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Szia igazából nekem csak 5 darab ellenállásérték közül kellene választanom (1k, 1,5k, 10k, 15k, 100k). Akár relék is szóba jöhetnének de azért 5 relét nem szeretnék beépíteni.
Akkor már inkább valamilyen analóg multiplexer is szóba jöhetne aminek van minimum 5 bemenete és egy kimenete.
(#) proli007 válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Hello! CD4051 üdv! proli007
(#) gabi20 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Szia lehetne... de még van egy kérdésem ha én a 4051 - et analóg muxként használom akkor szimmetrikusan kell táplálni?
(#) proli007 válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Hello!
Ha a műveleti erősítőnek szimmetrikus a tápja, akkor a CMOS-nak is az kell. (De maximum +-7,5V). De a lényeg, hogy az analóg kapcsolónak sem a bemenetén, sem a kimenetén (akár be, vagy ki van kapcsolva) a feszültség nem haladhatja meg az IC tápfeszültségét. (De jobb ha meg sem közelíti.) Amúgy azért a 4051 nem egy precíziós valami, arra azért ne számíts.
üdv! proli007
(#) elyelibator válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Hello! Hát +- 22 voltnál nem gondoltam többre mert csak műveleti erősítőről van szó, és max 1 amperről. Köszönöm a rajzot. Igen ilyesmit kerestem. Ez egyszerű is. A TL 431 az elég jó referenciának, vagy pontosabb egy referencia feszültséggel?
(#) dbase hozzászólása Jan 26, 2013 /

Ha a komparátor kapcsolásomban nem LM324-et használnék, hanem direkt komparátor IC-t pl LM339-et akkor megszünne a kimenetén a lednek a villodzása? Az a bajom, hogy a kimenetén nem csak tápfesz van, hanem van kisebb állapot is.
A referencia fesz is mozog egy minimálisan, direkt beraktam egy 7809-et és azzal is a tápfesz kicsit mozog ha a led világít, ha a reléket bekötöm még rosszabb.
Bővebben: Link a vidijo róla
(#) gordonfreemN válasza dbase hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ez azért van mert a műveleti erősítők általában hajlamosak erre a kapcsolás közeli pergésre a nem stabil átbillenés miatt. Komparátorral mindenképp jobb lenne, de megpróbálhatsz egy néhány száz ohmos pozitív visszacsatolást is, esetleg még néhány száz nanó értékű kerámia, vagy fóliakondival is, nekem ez segített egyszer.
(#) proli007 válasza elyelibator hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Hello!
Akkor át kell számítgatni a rajzot. De ezt rád bízom. Egy 46ppm-es referencia számodra nem jó egy egyszerű tápban? Talán meg kellene nézni az adatlapját..
üdv! proli007
Következő: »»   34 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem