Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Megépítettem 555-tel ezt a kapcsolást. A tekercs helyett izzó a terhelés. Már 15kHz körül parázslik az izzó.(1,5-2V, kb.10%-os kitöltési tényező). Hogyan tudnám jó hatásfokkal megvalósítani a 35+kHz-en is az 1-5% kitöltési tényezőt? Minél alacsonyabb a freki, annál kisebb a kit. tény., de nagy frekin hogyan tudnám csökkenteni? A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Hello!
Számolgatni kell. Mert ha repülővel szeretnénk utazni, lehet nem a buszra kell jegyet váltani. - Az 555 működési frekvenciája adatlap szerint 100kHz. Ha egy 33kHz-es frekvenciát veszünk, akkor annak periódusideje, 30usec. Hogy 1%-os kitöltésű jelet kapjunk, ahhoz a periódusidő 1%-ban kell kapcsolni, vagy is 0,3us-os négyszögjelet kellene előállítani. - Egy 0,3us-os 50%-os kitöltésű négyszögjel periódusideje, 0,6us melynek frekvenciája 1,66Mhz. Vagy is 16-szor gyorsabb jel, mint amit az adatlap maximumnak említ. - De egy 0,3s jel akkor hasonlít egy négyszögjelre, ha a felfutása legalább gyorsabb, mint az impulzus ideje. Vagy is legalább 30nsec-os felfutású jelre lenne szükség. Egy tranyó, ha bekapcsol 0,3usec idejű jelre, vajon mikor kapcsol ki? - A BD243 egy hangferkis tranyó, nem is egy gyors kapcsolóeszköz. Ha az adatlapját nézzük, akkor a "ton" idő, 1A kollektoráram esetén és 100mA bázisáram mellett, 0,3usec. A "toff" kikapcsolási ideje, -3V7V bázisfeszültséggel 20ohm-os terheléssel 1usec ideig tart. Szerinted hogy lesz ennek kimenetén egy 1%-os kitöltési idejű jel, melynek ismétlődési frekvenciája 35kHz? Vagy is ha ezt a feladatot meg szeretnénk oldani, akkor más eszközökhöz kell nyúlni. Pld. 74HC14 CMOS eszközzel, és Fet alkalmazásával. De lehet a meghajtáshoz ott is külön gyors meghajtó IC-t kellene alkalmazni, hogy a Fet GS és egyéb kapacitásait megfelelő gyorsasággal tudjuk tölteni-sütni. De miért kellene egy aksit 35kHz-es jellel tölteni? Van megmagyarázható, igazolt értelme is a küzdésnek? Vagy csak szeretjük a kihívásokat? üdv! proli007
Szia!
Köszönöm válaszod. Akkuszulfátlanító, vízbontó kísérlethez szeretném felhasználni. Ez esetleg jó lehet? http://www.hestore.hu/prod_10032278.html " * Ellnőrzött feszültség 10 V * Frekvencia 500kHz * DC betáp áram 10mA * Tápfeszültség 4.5/16V DC * Kimeneti áram 200mA" Szeretem a kihívásokat.
Hello!
Természetesen tudom, hiszen ott is feltetted a kérdést. De miért nem számolod ki? Úgy gondolom, meg adtam az alternatívákat, ami mentén haladni kell. De ez a kapcsolást, azért alakították így ki, hogy illeszkedjen a tranyó vezérléséhez. Vagy is, hogy kis kitöltésű "pozitív" impulzust adjon ki. Az 555 alapkapcsolásában ilyen impulzusok kiadására képes, csak éppen fordított formában, vagy is "negatív" impulzust ad ki. Az ok viszonylag egyszerű, a kondenzátort lassan tölti fel, és gyorsan süti ki. Ugyan is ha gyorsan szeretnénk feltölteni, akkor az ehhez szükséges energiát a a tápfeszből kell biztosítani. Vagy is ránt egyet a tápon. Ha a kisütés gyors, akkor csak a kondiban tárolt energiát kell felemészteni gyorsan. Ez egyszerűbb, főleg, hogy az IC-ben van a kisütő tranzisztor. Ezért nem túl szellemes kis kitöltésű impulzusnál, diódákat alkalmazva "iránytani" a töltés/kisütés útvonalát. Sajnos az így képzett kimeneti jelet vagy meg kell invertálni, vagy PNP tranyót, vagy Pcsatornás Fet-et kell a kimenetre tenni. Mert az ugye akkor fog kinyitni, mikor a kimenetnek alacsony a szintje. Ha szereted a kihívásokat, az jó, de ahhoz az is hozzátartozol, hogy olvasol, gondolkodsz rajta, tapasztalatot szerzel. Sajnos impulzustechnikai áramköröknél szkóp nélkül nem sokra lehet menni. Gyors jeleknél a nyomatott áramkört is "megfontoltan" kell tervezni és minden nagyáramú jelutat átgondolni. Ennél az áramkörnél, még egy vacak tápszűrést sem lehet látni, pedig igen nagy szükség van rá. Vagy is ez a téma, nem a "gyere buci hamm bekaplak" hobista rész. Nézz be a kapcsolóüzemű topikba. Mert ez már oda tartozik. üdv! proli007
Köszönöm. Akkor PNP kapcsolótranyó/ PFet szükséges nagy R1-gyel, nagy kondival és kis R2-vel.
Az astabil számolóprog szerint 1nF és 1-1k ellenállásokkal 480kHz-n kellene működnie. Az 500kHz-snek elméletileg működnie kell.
Köszönöm az infót.
Jel-szünet idejét mekkorára választottad? Idézet: „De végül is mindegy, egy követő műveleti erősítővel függetlenné tehető” Próbálok saccolni... Párszáz uA összfogyasztást ad meg az adatlap. Ha minden mást elhanyagolok, és felteszem, hogy ez a FET-es osztó adja a teljes fogyasztást, akkor 2V/0,1 ~ 0,4mA 20k ~ 5k körül adódna. Mondjuk ez kb. a bipoláris változathoz hasonlatosságra utal.... Műv erősítőt nem szeretnék bele, mert a fogyasztást extrém alacsonyan szeretném tartani, illetve egyszerűbb, minél kevesebb alkatrészből álló megoldást szeretnék. De arra is gondoltam, hogy ha el is húzza az osztót, nem számít, mert mindig egyformán húzza el, legfeljebb a skála nem lesz lineáris... Igaz?
Hello!
Nem tudom mi értelme van ennek az extrém kis fogyasztásnak, extrém kis tápfesznek, extrém kis méretnek, mindenhez jó legyen.. stb. Nem vagy cseppet megalomán? De ha erre felé mész, akkor lásd első pontot, miszerint "mikrokontrollert kell alkalmazni", ahogy _VL_ már írta. üdv! proli007
Lehet, hogy kicsit túlzóan fogalmaztam az "extrém"-mel....
A TLC555CP 80 Ft.-ért kapható, és 2V-ig működik (adatlap megadja a speckókat 2V-ra is), ebben úgy gondolom semmi extrém nincs. (Gyártják már vagy 15 éve....) Tápellátással így nem kényszerülök pl. a Sokol-rádiós időket idéző 9V-ra (hogy a rágumizott két laposelemet ne is említsem ), teljesen baráti 2xAAA elemmel, sőt MiMH akksival is mehet a készülék. Az üzemidő azért legyen hosszú, hogy el lehessen felejteni a cuccot (pontosabban az elemcserét) munka közben. A rádiós kioldókban rendszeres használat mellett sem kell havonta elemet cserélni, mondhatnám a használhatóság szempontjából "sajnos" kb. ez a mérce. Az is jó, ha nem merül le mire előkerül a táskából, ha véletlenül bekapcsolva maradt. De nem vagyok azért elborulva, nem akarok többet kihozni a TLC555CP-bl, mint amit tud. És úgy látom, hogy pont szépen megvalósítható vele minden, amire szükség van. A mikrokontrollerekhez sajnos nem értek. (Programoztam Z80-at ~25 éve, de ahogy látom (próbáltam utanánézni), túl sokat kellene "befektetnem" ahhoz, hogy valami eredményre juthassak.) Írtam is, hogy egyfajta végső megoldást én is a mikrokontrollerben látom, de az nem fog menni egyedül. Viszont eszembe jutott a jó öreg 555, és ahogy utánanéztem, és hogy van CMOS-ban is, úgy látom ez jó lesz nekem. A méret meg azért kell, hogy kicsi legyen, mert ez a cucc még a rádiós kioldó meg a vaku közé megy majd, és mind súly mind stabilitás szempontjából minél kevesebbet szabad csak rontania a vaku használhatóságán. Visszatérve a fesz osztáshoz: Úgy saccolom, hogy ha a belső osztó elhúzza a potival előállított ref. feszt, akkor az úgy fog megnyilvánulni, hogy a poti középtartományban lesz kevésbé érzékeny, és a két széle felé sűrűsödnek az osztások. Ha felteszem, hogy az IC saját osztólánca kb. 3x5k, akkor így "érzésre" egy 8-10k körüli potméter használhatónak tűnik. (Nyilván a két végére kell egy-egy fix ellenállás, ami a táp 20 ill. 80%-án belül tartja a szélső értékeket.) Ha hozzájutok, megpróbálom kiszámolni/modellezni, hogy a potméter elforgatásának függvényében a fenti esetben hogy alakul a referencia fesz, abból szerintem kiderül, hogy mi a helyzet. Köszönöm, üdv: Z.
10k-ra számolva (kb. 1k lent, 7,8k a poti, 1,2k fent) egész kellemes kis görbületű S alak jön ki.
[Tallózással felszedtem ide a képet, de nem tudok rájönni, hogyan kell beszúrni...]
Mégiscsak betette.
Vízszintesen a poti elforgás, függőlegesen az osztási arány. A két széle (kb. 0,1 alatt (20%-os osztás) ill. kb. 0,85 felett (80%-os osztás)) kiesik, a köztes részen fog szabályozni a poti. 10k 3V-ról 0,3mA, rendben lesz.
Volna esetleg otlete valakinek, hogy honnan lehetne megtudni a belso oszto ellenallasat a CMOS valtozatnal? (Az adatlapon nem talaltam, szerintem ott nincs megadva...)
Interneten keresgelve ugy lattam hogy 0,5mA aramu osztot megfelelonek mond.
Kozben meg az is eszembe jutott, hogy valoszinuleg celszeru lenne a logaritmikus poti, es akkor az elhuzasnak meg kisebb a jelentosege... A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
Hello!
Nem tudom, hogy ez típusfüggő vagy sem, a CMOS változatnál, kb. "50kohm" van az 5kohm-ok helyén. Legalább is az ICL7555-nél. üdv! proli007
Akkor is működik, ha az 555-öt 7805-ös stabról táplálom?
Hello!
Nem tudom mi a kérdés. Természetesen 5V-al is működik az 555 de mit szeretnél készíteni. Ha rövid impulzus idejű dolgot, akkor diódák nem kellenek. A töltés a két ellenállás összegén, a kisütés csak az alsó ellenálláson történik. De kipróbálhatod a segédprogrammal is. üdv! proli007
Valahol olvastam a neten, hogy 5V-ról táplálva az 555-öt és 24V-ot kapcsolgatva a PNP-vel nem működik megfelelően, ezért kérdeztem.
Tűimpulzus: NPN-nél R1=1k, R2=sok k. PNP-nél R1=sok k, R2=1k. R2-nél nem okoz gondot/károsodást az 555-nek, ha 1k alá viszem? Ha R2-vel párhuzamosan kötjük a diódát, akkor azon töltődik a kondi, nem R2-n: gyorsabb töltődés, rövidebb T1. Találtam NPN-PNP áramkört is.
Hello!
"Valahol olvastam a neten, hogy 5V-ról táplálva az 555-öt és 24V-ot kapcsolgatva a PNP-vel nem működik megfelelően, ezért kérdeztem." Cseppet össze vissza beszélsz.. Hol volt eddig a rajzodon 24V. De ha valamiből kiragadsz egy mondatot, akkor a rajz hiányában nincs értelem. Ha nem azt rajzolod le, amiről írsz, annak sem lesz se füle, se farka. Meg kellene ismerni az 555 működését, és alkalmazásának határait. A két idő mindig annak függvénye, milyen úton töltődik és sül ki a kondi. Ha pozitív impulzust állítasz elő, (NPN ahogy írod, diódával) akkor Az R1 nem lehet kisebb annál az értéknél, hogy amikor a kisütő tranyó kinyit, a kollektoráram ne haladja meg a 20mA-t. Ha negatív az impulzus, akkor az R2 kis értékű, de akkor sem haladhatja meg a kisütőáram a 20mA-t. De tönkre nem megy a tranyó, mert míg előző esetben a töltés alatt folyamatosan be van kapcsolva a kisütő tranyó, a második esetben meg csak a kisütés pillanatára. A villogó kapcsolás kitöltése közel 50%, nem sok köze van a dologhoz amiről írsz. Max, hogy abban van PNP és NPN tranyó is. Kicsit konkretizálni kellene amit szeretnél (és határ ne a csillagos ég legyen), vagy tanulmányozni az 555-öt, ha már ragaszkodsz hozzá. üdv! proli007
24-36-48V-ról 5V-tal 555-öt meghajtani (pl 7805-tel, ha bírja).
Ebből 50%-1% kitöltési idejű impulzusokat nyerni 1Hz-től 100kHZ-ig(vagy akár 400kHz-ig), majd ezzel vezérelni kapcsolóelemet(tranzisztor, fet, IGBT) a 24-36-48V-os körben. Mindezt jó hatásfokkal, kevés melegedéssel.
Hello!
Már sértődés ne essék, de.. Látod azt írtam, hogy "a határ ne a csillagos ég legyen". Ha valamihez hozzáfogsz, akkor csak sorba érdemes haladni. Nem építünk egyszerre úthengert és versenyautót. Minden igényhez más megoldás szükséges és nem mellesleg tudás. Erős a gyanúm, hogy nem tudod miről beszélsz, csak vagdalkozol feszültségekkel, frekvenciákkal, eszközökkel. Ez így nem célravezető. Meg kell ismerned előbb a kapcsolóüzem sajátosságait, buktatóit. Javaslom menj át egy kapcsolóüzemű táp topikban és olvass. Leírta. hogy hogyan kell felfogni a frekvenciákat, kitöltéseket, jelalakot, impulzus meredekséget. De szerintem Te nem értelmezed ezeket. Van egy mondás, miszerint aki sokat markol keveset fog. Ez meg itt csak egy nokedli 555-ös topik, nem a piros ász topikja, ami mindent visz. üdv! proli007
Ehhez két dologra lenne szükségem: elegendő időre és elegendő pénzre (felszerelés, oszcilloszkóp, stb. )
Egyik sincs. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2013
Sziasztok!
Segitségeteket kérném.Egy elektromágnessel működő rázóasztalt szeretnék működtetni úgy hogy 5Hz és 50Hz között tudjam szabályozni a frekvenciáját.A svédcsavar benne az hogy ezt triakkal kapcsolnám a mágnesre. 555 ic-vel szeretném megoldani. Ha tudd valaki egy ilyen kapcsolást megköszönném. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2013
Hello!
A "svédcsavar" szerintem inkább fagyi, mert vissza fog nyalni.. "ezt triakkal kapcsolnám a mágnesre" Oké, de mit? Mert a triac-ot alapból váltakozóáramra lehet használni. Pontosabban ha az egyszer begyújt, nem olt ki, csak ha anódáram nullára esett. Avagy rövidrezárod az az MT1-MT2 elektródákat, vagy a váltakozófeszültség nullátmeneténél. De akkor meg az határozza meg a frekvenciát. Mert amit kérsz, az megoldható, csak hogyan fogod alkalmazni? üdv! proli007
A triakot NE555 ic-vel(mert az van) működtetném egy optotriak csatoló közbe iktatásával. Az NE555 ic külön tápfeszt kapna 230/ 12V trafó segítségével. A segédprogramok között találtam egy rajzot astabil megoldással. Összehoztam egy MOC 3020 optotriak csatolóval csak valami oknál fogva nem működik úgy ahogy elképzeltem.Elképzelhető ,hogy triakkal nem is működik csak tirisztorral?
A rázóasztal 230V ~ működik. A segédprogramban található freki számítással csináltam meg. Az R1=1 Kohm R2=25 Kohm C= 4,4 Mf.
Én azt a részt nem értem csak, hogy ha triakkal kapcsolgatod a hálózati 50Hz-et, akkor hogy lesz abból bármilyen más frekvencia, mint 50Hz. Egy félperióduson belül ugyanis csak egyszer tudsz bekapcsolni, mivel a triak a félperiódus végéig bekapcsolva is marad, akármit csinálsz.
Sziasztok!
A segítségeteket kérném! Feladat a következő: hangfrekis jelet kellene érzékeltetnem egy 555 monostabillal. A cél az, hogy az erősítőm csak akkor kapcsoljon be, ha a bemenetére jel érkezik, majd ha megszűnik pár perc elteltével kapcsoljon ki. Az alapkapcsolást megépítettem (2-es láb 100nF-os kondival leválasztva), ha a bemenetéhez hozzáérek, akkor működik rendesen. Ha rádugom a pc hangkártyájára és 0-ról emelem a hangerőt akkor nem történik semmi. Mi lehet a gond? Mivel kellene kiegészíteni? Válaszokat előre is köszönöm!
Igen a triak a félperiódus végéig be van kapcsolva. De 1 percben csak 10...20- szor szeretném bekapcsoltatni. Ezért kell az NE555-tel vezérelni. Nekem csak egy impulzus kell az NE555-tel előállítani ami begyútja a triakkot. A mágnesnek mindegy,hogy melyik hullámforma (+v-)kapcsolódik rá. Lényeg,hogy kicsi frekvencia legyen és bizonyos tartományban tudjam csak változtatni.
Hello!
- Ez elég természetes. Ha hozzányúlsz, akkor a hálózati feszültség ami kapacitív úton szinte mindenhol jelen van a lakásban (de akár a készülék tápon keresztül is kapcsolatban van a hálózattal, Te pedig földeled) akár a 20V-os szintet is elérheti, ami bebillenti az időzítőt. - Viszont ha hozzáérintésre bebillen, akkor vélhetően nincs felhúzó ellenállás a 2-es láb és a tápfesz között, ami helytelen. Messze nem elég a kondis leválasztás. - Ahhoz hogy a 2-es láb bebillenjen, annak feszültségének a tépfesz 1/3-ada alá kel hogy essen. Ha a bemenet a tápra van felhúzva, akkor a táptól a 2-es láb küszöbfeszültségégig már a táp 2/3-ad része feszültség szükséges. Vagy is 12V táp esetén ez 8V. A hangkártya, viszont maximum 1V feszültséget ad le. Ergo egy erősítő tranyó kell minimálisan a kettő közé. A tranyó bázis-emitter küszöbfeszültsége 600mV körül van, az ki tud nyitni a PC kimeneti feszültségére, és le tudja húzni a kollektor ellenállását. - További gond, hogy újraindítható monostabil multit kell az 555-ből képezni. Mert ha az idősítés lejár, a relé a következő bemeneti impulzusig elejt, és így kattogni fog a relé. Vagy is ha egy időzítés elindult, hiába érkezik rendszeresen indítójel a 2-es lábra, azt az IC figyelmen kívül hagyja, a kodi töltődik tovább. Vagy is minden beérkező impulzus esetén ki kell sütögetni (nem engedni feltöltődni) a kondit. Így lesz belőle "újraindítható monostabil". Valahogy úgy, ahogy itt a rajzon látható. - De az időzítéssel is baj van, mert az 555-el egy percen felül nem késeltethető korrekt módon. Ugyan is ahhoz nagy kapacitás és nagy ellenállás szükséges, ami kis töltőáramot fog adni a kondinak. Ha a töltőáram kisebb mint a kondi szivárgási árama, nem tud feltöltődni. Növekvő kapacitás, növekvő szivárgási árammal jár. Nagy kondit kisütni így egy tranyóval nem igazán lehet, mert ahhoz a gyors hangfrekis bemeneti jelhez nagy kisütőáram tartozna. Vagy is minimálisan meg kell erősíteni a kisütést egy PNP emitterkövető tranyóval, a dióda helyett. Nos mindössze ennyi a gond, de van erre a megoldásra az oldalon egy komplett kapcsolás, Hol erősítő fokozat után, egy kondit töltenek fel, és ezt figyeli egy Fet, ami húzza a relét. Valamivel jobb megoldás, mert nem a kondi töltésére, hanem kisütésére alapozik. Ami a szivárgó áramtól az idő legfeljebb rövidebb lesz, de teljesül. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |