Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   31 / 96
(#) atiotezer hozzászólása Feb 17, 2013 /

Meg-lehet próbálni a reklamációt, de úgy is azt kéri, hogy küld vissza.
(#) djadji válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

ez elképzelhető, hogy egy 24V-os 50Wos páka olyan sok áramot vesz fel, amit a tápegység már rövidzárlatnak gondol? sztem egy 2,5A-es tápnak kellene bírnia az 50Wos pákát...
nem?
(#) atiotezer válasza djadji hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Nekem a Weller LR-21-es páka. 24V/2A-es ilyen kapcsolóüzemű tápról megy kb. 5éve napi 10órában és a tápegységnek semmi baja nincs.
(#) djadji válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Aha, köszönöm. Akkro az sem lehet, hogy a hideg páka indulóben sokkal többet vesz fel, mint 2A (sztem is hülyeség, de már ez is eszembe jutott).
No mindegy, azért szólok az eladónak hátha kitalálunk valamit. Kinéztem egy 10A-s 24V-os egységet is. Hátha...
(#) atiotezer hozzászólása Feb 18, 2013 /

Szerintem felesleges hozzá a 10A-es táp. Annak idején én a legolcsóbb 24V-os tápot vettem hozzá.
Azóta hibátlan. Szerintem csak szállítás közben sérülhetett meg. Nekem is jött már úgy kapcsolóüzemű táp, hogy az induktivitás letörött róla.
(#) Johnny0004 hozzászólása Feb 19, 2013 /

Sziasztok! Újjá született mate_x és dtocy forrasztóállomása nálam.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) djadji hozzászólása Feb 20, 2013 /

Segítsetek pls. Ekkora hülye lennék??!
egy HAKKO 907 pákám van (csak a páka) és ezt szerettem volna használni, ehhez építeni állomást. Említettem, hoyg nem működik a táp. Hát az azért nem működik, mert a 907-s páka nem egyen, hanem váltóárammal működik? Ilyen lehet? Bevallom nem néztem utána,... de sose gondoltam volna, hogy van ilyen....
Ismeri valaki ezt a pákát?
(#) atiotezer válasza djadji hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Teljesen mindegy, hogy váltó vagy egyenáramot kapcsolsz a pákára, attól még fűtenie kell.
(#) djadji válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

De az eladó szerint ezért nem megy a tápegység.
Nem egészen világos nekem ez, bevallom...
(#) Spyro1411 hozzászólása Feb 20, 2013 /

Sziasztok!
Nagyon elforrasztottam a dolgokat! Elkeseredésemben gondoltam átforrasztgatom a kicsit gyengébb forrasztásokat a labortápomon, de sajna balul sült el... Eddig ugye nem ment a kijelző, most viszont a szabályzás sem jó. Ahogyan tekerem felfele a potit a nagyobb érték felé, akkor a dióda egyre jobban világít. Mértem a fűtőszálra menő feszültséget, és úgy változik ahogy a potit tekerem és nem kapcsol ki, csak megy magának. Lényegében egy váltakozóáramú feszültség szabályozó ként működik.
Hol kéne keresnem a problémát?
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Feb 20, 2013 /

Valóban igaza van. Ez a páka 24V AC
No most mit tegyek? Van valakinek ötlete?
Vegyek 24Vos AC tápot, vagy inkább egy 24Vos DC pákát? Esetleg a 24V DCből lehetne csinálni váltóáramot?
(#) djadji válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

HAli!

Mértem, a senzol 40-50 ohm volt, a fűtőszál 10 alatt (olyan 5-6 ohm-ra emlékszem). Kb megfelelt annak, amit a cikkekben olvastam.
És mit tanácsoltok? A tápra nem hivatkozhatok, hogy rossz (de szerintem akkor is azzal van a baj). Az lehet, hogy a fűtőszál több áramot venne fel az egyenáramból, és ezért 2,5A fölé ugrik, és emiatt kapcsol le a táp? Vehetnék nagyobb tápot, mondjuk 6A-t, de ha azzal is ezt csinálja, akkor földhöz vágom magam...
Van egy 29V-os 2A-s akksitápom. Azzal kipróbálom mennyi A-t vesz fel. Abból már ki lehet indulni.
De várok ötleteket, ha van valakinek.
(#) orcika70 válasza djadji hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Csak egy ötlet, a táp terhelési tesztet próbáld meg különböző teljesítményű izzó esetleg párhuzamossan több darab kapcsolásával. Ha el van látva a táp kimeneti zárlatvédelemmel, az izzó(k) működésén látni lehet a változást
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Hello!
Hidd el, hogy egy fűtőbetét, ohm-os jellegű. Így 24V egyen és 24V váltófeszültségről pont ugyan akkora áramot vesz fel. (Éppen ez okból vezették be a váltakozóáram effektív értékét, és nem a csúcsértékét adják meg. Így a két feszültség munkavégző képessége azonos.)
Amit állítasz, az csak akkor lenne lehetséges, ha pld. a fűtőtesttel sorban egy dióda lenne. ekkor váltakozóáramról csak a félperiódus menne át rajta, vagy is a fele áramot avagy a fele teljesítményt venné fel, mint egyenáram esetében. Persze ha polaritáshelyes csatlakoztatjuk az egyenáramot. De általában gyártó ilyen tréfát nem követ el, mert a trafó is "örülne" a félhullámú terhelésnek.
Másik eshetőség az lenne, ha a pákában triac-so szabályzó lenne. Ekkor tényleg nem lehetne üzemeltetni egyenáramról. De gondolom ez sem áll fenn.
üdv!
(#) djadji válasza proli007 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Nos, megpróbáltam a 29Vos 2A-s akkutöltővel is. Amikor rákötöttem egy nagyon gyors ki-be-ki-be villogást kaptam a töltő ledjén és nem vagy csak alig melegedett a páka (első próbakor ezzel a töltővel pedig BIZTOS, hogy megsütötte az ujjamat 4-5 sec alatt és nem emlékszem a led villogására sem, de azt nem figyeltem nagyon)
Mértem áramot. Így villogva 0,7A-t mutatott. Mivel nem is melegedett (ellentétben az első próbával) kissé berezeltem, hogy a páka is elszállt a sok egyenáramú próba miatt...?
Nem nagyon tudom mit csináljak...

Hello!
Már bocs, de miért nem mindjárt egy villanyborotvára kötötted? Szerinted milyen információt lehet abból kinyerni, hogy egy ismeretlen kapcsolású akármire rákötöd a pákát. Egy egyszerű trafó, vagy akár egy 12V-os gépkocsi aksi talán ésszerűbb lett volna. Nem feltétlenül szükséges egy próbához 24V-nak lenni. De ha ebben a pákában fűtőbetét van, akkor csak akkor véthetsz ellne, ha magasabb feszültségre kötöd, mint amire ajánlják. Mással semmiképpen.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
(#) djadji válasza proli007 hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Mert villanyborotvám nincs itthon, ez meg van . Mivel annyit tudok róla mint a másik tápról, gondoltam a felvett áramerősség mérésére alkalmas lenne. De ha megfeszülök, akkor sem tudnám másra kötni, ráadásul a hasonló paraméterek miatt arra gondoltam, hogy ha ez tudja fűteni (mint ahogy korábban erre emlékeztem), akkor valami mégis a másik táppal lehet.

Viszont keresgéltem a cikkek között és nem találtam olyan páka kapcsolást, amit váltó áramra készítettek. Van ilyen esetleg és csak én nem találtam meg? Egy váltóáramú forrasztóállomást nehezebb megcsinálni?
Végül is kell bele egy trafó. A szabályozás meg majdnem ugyanaz mint az egyenáramnál (bár akkor csak valami relés ki-bekapcs jönne számításba, mint a kattogós weller)
Vagy ezt a tápot próbáljam meg alakítani?
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Közben mégis találtam egy akksit (csavarhúzó). 9,4V-os de ez van. Rákötöttem és szépen 2-2,1 A-t mértem.
Segítsetek ki, mert nem értem a dolgot.
Ha jól értem a fűtőbetétnek mindegy, hogy egyen vagy váltóáram. A tápnak sem kellene hogy gondot okozzon, hisz 2A-t vesz fel (elvileg). Akkor miért kapcsol le (villog) a táp (mindkettő)?
Eddig arra gondoltam,. hogy nem 2, hanem 3-4A szalad bele a pákába, és azért érzékeli rövidzárnak a táp, és le-lekapcsolja valami védelem. Ha ez így van, akkor ha a váltó áramot csinálnék belőle, azt is lekapcsolná ugyanez a táp, hisz ugyanannyira sok áramot venne fel.
Viszont ezek szerint, akkor akár működhetne is erről a tápról, ha nagyobb lenne. Mondjuk 4, vagy 6 A.
Lehetőségek (ahogy én látom):
1: veszek egy ugyanilyen tápot, csak 4, vagy 6 amperest. Kérdés hogy biztosan fog e működni azzal, vagy ugyanígy kapcsolgat.
2: veszek egy AC tápot, vagy tekertetek egy trafót az ismerőssel, és csinálok egy AC forrasztó állomást. Lesz egy kattogós Hakko-m.
3: Veszek egy "rendes" DC pákát 24V-ra. Viszont félek, az is ugyanennyi áramot venne fel és akkor az is le-lekapcsolna (hiszen nem a AC miatt nem megy a páka a tápról, talán). Esetleg veszek valami mikropákát, láttam egészen kicsi, 8W-osokat is. Azt csak elbírja... de az meg kicsi.

Nem tudom melyik a legjobb megoldás. Kicsit elkedvetlenített az a hiba.

Hello!
- Az aksi volt 9,4V-os? Mert akkor kellet volna mérni a feszültségét, mikor rajta a páka. De ha akkor volt 9,4V és 2A folyt, akkor a páka ellenállása 9,4V/2A=4,7ohm. Ha 24V-ra kötöd, akkor az 24V/4,7ohm=5,1A. Vajon miért kapcsolgatott le a táp?
- Akár mit csinálsz az egyenből (aminek egyébként értelme nincs), a teljesítmény nem változik, tehát nem fogja bírni.
- Mondjuk 6A feletti, mert a páka tényleges ellenállását még mindig nem tudjuk pontosan. De kihegyezni rá akkor sem kell.
- Egyébként váltót is lehet kapcsolni. Ha megnézed Attila előző tápját, láthatod, hogy ott is optoriac és triac kapcsolja a váltó 24V-ot, egyenfeszültség vezérléssel.
- Tök mindegy mit veszel, a tápláló eszköznek el kell bírnia a páka áramát (teljesítményét)
De ennyit küzdeni, feltételezni, álhíreket megemészteni ritkán lehet látni. Kb. 10-en elmondtuk, hogy egy fűtőbetétnek oly mindegy milyen a villany, de nem hiszed el.
De ha már digitális forrasztóállomást szeretnél készíteni, sőt átalakítani ha jól értem, legalább az alapok ismeretére lenne szükség. Meg egy kis bizalomra, hogy néha elhidd amit mások mondanak.
De nem velünk tolsz ki, hanem magaddal. Belőlünk (ha beszélhetek mások nevében is) a jóindulat beszél, nem a rossz akarás..

üdv!
(#) djadji válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Olvastam, igen.
Elhiszem neked, és értem is amit írtál... Csak ez még eddig nem oldja meg a problémámat.
Proli: nem értem, mire írod, azt hogy nem hiszem el, semmi ilyet nem mondtam. Nem vontam kétségbe azt sem, hogy árt e a fűtőnek az egyen áram vagy nem. Ezt írtam én is, hogy ha váltót csinálnék belőle akkor is valszeg lekapcsolna. Csak még mindig nem tudom mit tegyek.
Vettem valamit, ami a pákára írt adatok alapján kellene hogy működjön, és nem működik (a pákára 24V és 48W van írva. csak a valóságban nem ez a helyzet ezek szerint). Most szeretném valahogy megoldani, hogy ne kelljen a gatyámat is rákölteni, és kitalálni, hogy mit is kellene lecserélnem, vagy hogy lehetne megoldani.

Tehát 6A feletti táp kellene... Arra azért nem gondoltam, hogy a ráírt 2A-nek több mint háromszorosára kell számítani. Azt hittem a +25% elég lesz, és ezért vettem a 2,5A tápot. De akkor ez lesz a megoldás. Másik táp kell, ahogy nézem egy 10A-s lesz.
Köszönöm a segítséget
(És sajnálom, hogy úgy tűnt nem hiszek nektek, vagy nem olvasom el amit írtok. Szó sincs erről)
(#) JZoli válasza djadji hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Abban a pákában van egy hőfokérzékelő is, meg egy fűtőszál is. Biztosan jó helyre kötötted azt a feszültséget? Lehet, hogy hőelem van benne Te meg arra adod a feszültséget! Meg kellene alaposabban nézni a bekötését! Ha 48W van ráírva szinte biztos, hogy 12 ohm körül van a fűtőszál ellenállása, mert különben valami (vagy a teljesítmény, vagy a fűtőfeszültség)nem passzol azzal a pákával!
(#) djadji válasza JZoli hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Tuti jól kötöm. Az egyik oldal 5 ohm, a másik 48 körüli.
Azzal kezdtem (biztonság kevéért), hogy mértem ellenállást és elkezdtem melegíteni a pákát öngyújtóval. Szépen kúszott föl a 50 ohm-ról, majd lefelé amikor hült. Úgyhogy biztos jól kötöm.

Bevallom nagyon meglepőnek érzem, hogy egy eszköz 2szer annyi áramot vesz fel, mint ami indokolt lenne. De minden adat és próba errre enged következtetni. Most megvettem a 10A-s tápot. 2-3 hét és kiderül.
(#) Black King hozzászólása Feb 23, 2013 /

Üdv!
Szeretnék venni egy digitális forrasztó állomást max kb 20 000FT értékben.Tudnátok nekem ajánlani egy jobbat amit már érdemes lehet megvenni vagy ezek közül melyik a jobb márka Fahrenheit Solomon Toolcraft?
Én ezt néztem ki magamnak de elégdrágák hozzá a hegyek:toolcraft st50
Előre is köszi a válaszokat.
(#) djadji válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

ÁÁÁÁ.. értem. Ez valóban nem esett le, bocs.
PWM-mel már próbálkoztam és működött is (motor hajtásnál). Nem is lenne rossz.
(#) Imre hozzászólása Feb 26, 2013 /

Sziasztok!

Mennyire használható a Fahrenheit 28011 forrasztóállomás? Ez a nyerő ebben az árkategóriában, vagy válasszak mást?
(#) Gabó válasza Imre hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Bővebben: Link
Ebbe a topicba megtalálod az én véleményemet.
(#) djadji hozzászólása Márc 10, 2013 /

Hello!

Megjött a "föld igáslova" országból az új tápom, az egészen jó, és nem is kapcsol le, szépen melegíti a pákát. (a 2As tápot tolhatom fel a netre eladni) A kérdésem az lenne, hogy ha PWM-mel szeretném szabályozni a pákát, akkor a PICnek egy tranzisztor kellene vezérelni PWM jellel, ami kapcsolgatná ennek megfelelően a 24Vot.
Nem tudom milyen tranyó lenne jó. Pl ez megfelelő lenne? BDX 53 C 8A-t elvisel, és 100Vot. De nem tudom, hogy a pwm jel sebességével képes e kapcsolni. Vagy a tranyóknál ez nem szempont (mint mondjuk egy relénél, ami nem képes erre)?
(#) tuskabalazs hozzászólása Márc 11, 2013 /

Üdv!

Szükségem lenne egy kis segítségre.A FAHRENHEIT 28010 típusú forrasztóállomásomnak (régebbi fajta a digitálisból) van egy kis problémája.Méghozzá : egyik nap használtam reggel , de este már nem akart felmelegedni amikor bekapcsoltam.Pákahegy nem lett cserélve szóval a fűtőszál sem szakadhatott el.Egyik ismerősöm felnyitotta , látható sérülést nem talált , viszont kapcsolási rajz hiányába nem tudta megvizsgálni alaposabban.Szóval adott a téma , elkezdtem keresni kapcsolási rajzot de nem találtam publikálva.Viszont találkoztam egy oldalon a Hobbielektronika magazin tartalomjegyzékkel.Ott megtaláltam hogy a 2003/8 havi számába van egy kapcsolási rajz a 271. oldalon.Erre az oldalra lenne szükségem minél hamarabb.Nem szeretem a weller pákám dolgoztatni . Legvégsőbb esetben 300 Ft-ért megveszem az a számot.

Köszönettel Tuska Balázs!
(#) Vikesz92 hozzászólása Márc 11, 2013 /

Szia,
Remélem segíteni fog.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2013
(#) tuskabalazs hozzászólása Márc 11, 2013 /

Köszi ,* . Beszámolok amint lesz valami.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2013
Következő: »»   31 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem