Fórum témák
» Több friss téma |
Készült egy búvárlámpa amelynek a hőfokszabályozását szeretném tökéletesíteni.
Tömören: 40wattos led van belül az alu lámpatesten, mely kivezeti a hőt a lámpatest szélére. Onnan pedig a víz a hőcserélő (rosszabb esetben a levegő). A szabályzóköröm egy led driverre épül amit egy pic 12-es hajt meg pwm jellel (erősség szabályozás). Egy NTC van a led mellé téve közvetlenül, amit a PIC A/D-n feldolgoz. Adott tehát a programban 2 változóm: 1. homerseklet (a mért hőmérséklet 20 fokon ~200 a regiszter értéke, 100 fokon ~80) 2. pwm_duty (kitöltési tényező 0-250-ig) A lényeg, hogy a lámpa ne melegedhessen túl (pl. ha szárazföldön bekapcsolva marad). Vagyis Tmax a házon 60 fok. Így Tmax a leden kb 80 fok. Erre a 80 ra kellene szabályozni a lámpát, hogy ezt ne lépje túl. vagyis a Mért hőmérséklet függvényében folyamatosan növelni ill. csökkenteni kell a pwm_duty-t. Sokféle módon próbáltam már megoldani. A gond, hogy nagyon nagy a hiszterézise a felmelegedésnek. Bekapcsolás után 20 másodperccel már 100 fok a led. Viszont ha hirtelen visszaveszem a teljesítményt akkor: 1. majdnem elalszik a lámpa mire kezd jó lenni a hőmérséklet 2. van egy pár másodperces túlfutása a hőnek Persze egészen más a bemelegedése is vízben mint a levegőn. Ez is bonyolítja a helyzetet... Programozó vagyok, de nem ilyesmi a területem. Jöhet nyugodtan pszeudokódos algoritmus is. Még mielőtt azt mondanátok, hogy * a lámpa konstrukciója, megjegyzem két éve használom gond nélkül, csak eddig egy nagyon primitív módon volt megoldva a szabályozás, és emiatt sokszor indokolatlanul alacsony teljesítményen ment a lámpa. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
Hello PID-et próbáltál már? Bővebben: Link
Szia !
Én a túlfutást az alábbi programmal oldottam meg. 12f675 esetén 3 láb kell. Egy AD szenzor, egy AD potméter, és a teljesítménykapcsoló FET. Üdv mgy A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
Köszi az ötleteket. Nem ismertem ezt a PID módszert, de a saját ki agyamból is hasonlóra jutottam. Mindenesetre jól jött az információ, mert megerősített.
Örömmel jelentem tökéletes a szabályzásom. 2 fokon belül tartja ha már beállt, és kb 1 perc alatt stabilizálódik. A kódom lényege, jhogy ha túl van a limiten és még növekszik akkor csökkentjük az eltérés értékével. Ha már csökkenésben van akkor viszont csak az eltérés harmadával. Íme a kód:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |