Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó közösítő

Témaindító: KMarci, idő: Aug 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) KMarci hozzászólása Aug 4, 2007 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy bassz ládát, amit sztereó rendszerbe kötnék, de nem szeretnék két tekercses hangszórót venni és sztereó erősítőt építeni bele, csak egy tekercseset és egy monó erősítőt.

Ezért szeretném, hogy mindkét csatorna mély hangjait megszólaltassa a láda, nem tudom foglalkozott-e már valaki ilyesmivel, egyáltalán lehetséges-e ilyet építeni?

A házimozi erősítők szub kimenete valami ilyesmivel van megoldva szvsz, gondolom cél IC-vel, de ez még elég kevés ahhoz, hogy építeni tudjak egyet

Előre is köszi az építő jellegű hozzászólásokat
(#) Mzolee hozzászólása Aug 4, 2007 / 4

Hello!
Ha egyszerű passzív dolog kell akkor tessék:
(#) titi válasza KMarci hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

Hali!

Két oldal közösítése: Bővebben: Link

Szerintem nézd át ezt a topikot: Bővebben: Link

És ezt a cikket: Bővebben: Link

Üdv.
(#) Parázs Gábor válasza titi hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

hello
Nézd meg ezt is.
(#) Parázs Gábor hozzászólása Aug 4, 2007 /

Bocs rossz linket adtam.Ez már jó lesz..
(#) sound.man válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

Nekem ez se akar bejönni :no: Nekem ez se akar bejönni :no: erre gondoltál nem?
(#) DRoland válasza sound.man hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

Ha a fölösleges karaktereket kiszeded belőle, akkor bejön www.electronics-lab.com/projects/audio/008/index.html
(#) sound.man válasza DRoland hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

Miért az én linkem az működik :yes:
(#) zoly15 válasza sound.man hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

azt nem nekes írta
(#) sound.man válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

Idézet:
„(#109594) DRoland válasza sound.man hozzászólására (#109591)”

Na akko biztos elnéztem
(#) KMarci válasza titi hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

Köszi titi,

A cikket már olvastam, de ahogy most beleolvastam nem emlékszem már rá teljesen, úgyhogy újra elolvasom, a sub filterem már megvan hozzá, azzal nincs is baj (míg meg nem építem

A rajzon, amit adtál hova kellene kötni az árnyékolásokat?
(#) KMarci válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

Kedves Gábor!

Köszi a linket, ezt néztem ki én is kb fél éve, de most jutottam csak odáig, hogy megépítsem. Megnéztem kettő-három aluláteresztő szűrő leírást/kapcsolást és erre esett a választásom, mert ez mindent tud, amit kell és nem túl bonyolult, sőt olcsó is.
(#) KMarci válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 6, 2007 /

Kösz Zoli,

Gondoltam én is valami ilyesmi egyszerű dologra, de mondom ilyen egyszerű csak nem lehet, de szerencsére igen

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget.
(#) KMarci válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 6, 2007 /

ja, még egy kérdés: az árnyék szálakat össze lehet simán kötni ugye?
(#) titi válasza KMarci hozzászólására (») Aug 6, 2007 /

Idézet:
„A rajzon, amit adtál hova kellene kötni az árnyékolásokat?”

A tesre, vagyis a TL 072-es ic 4-es láb.

Idézet:
„ja, még egy kérdés: az árnyék szálakat össze lehet simán kötni ugye?”

igen
(#) Gery válasza KMarci hozzászólására (») Aug 6, 2007 /

Ha jólértem akkor te most megéíted azt a subszűrőt8vagy hasonlót) amit sound.man linkelt be?? Mert abba stereo jel megy és az közösítí szal akkor minek Mzolee rajza neked nemkell
(#) Gery válasza titi hozzászólására (») Aug 6, 2007 /

OFF/pont egyszerre küldtük el az üzit /ON
(#) Mzolee hozzászólása Aug 7, 2007 /

Én csak azért küldtem azt az egyszerűt mert az is egy véglet.
Az OPA-k az ellenállások által lecsökkentett jel visszaerősítésére és esetleges impedancia illesztésre vannak.
Az hogy szub szűrő, hát én már feltételeztem, hogy Marcinak kompletten megvan már minden a ládában végfok szűrőstül és akkor már csak ez volt hátra, hogy közösítse a sztereo jelet.
(#) Gery válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Énse azért mondom mert te sem tudhattad, mert most írta utólag hogy ő már megépítette(vagy fogja ) a sub szűrőt (egyébként azt a kapcsit lehet énis fogom használni mert van egy mono végem )
(#) terko válasza KMarci hozzászólására (») Aug 7, 2007 /

Szevasz. Én tudok egy jól bevált kapcsolást. Ha kell fel tudom tenni. Ez is urbános cucc és szerintem tök jól sikerült. Közösíti a bal jobb csatorna jeleit egy összegzővel, ha szülséges fázist is fordíthatsz és ha jól emlékszem kb 12dB-t emel, valamint 8 vágási frekit lehet beállítani, 60dB/dekád meredekséggel (3. fokú Butterworth szűrő) .
(#) m.joco hozzászólása Nov 2, 2007 /

Én egy erősítőt szeretnék kötni a pc kimenetére, ami egy mélynyomót hajt meg.
Lehet úgy összegezni a sztereót, hogy az erősítő bemenetére a pc-ből jövő jobboldali és baloldali jelet kötöm, a földet nem?
(#) kunasgabi hozzászólása Ápr 23, 2009 /

Sziasztok! Nekem olyan kérdésem lenne,hogy hogyan tudom egy erősítő jobb és bal oldali hangszórókimenetét közösíteni? Pontosabban egy SAL SBF 2025 autóerősítőről van szó. Eddig két hangszórót hajtott a kalaptartóban ,de időközben egy szubláda lett a csomagtartóba,és nem akarok másik erősítőt. Most csak az egyik oldalára van kötve a szub, de ha lehet mindkét oldalát szeretném kihasználni. Bocs ha hosszúra sikerült..
(#) KMarci válasza kunasgabi hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Szia!

Ez az erősítő szerintem nem hidalható, tehát a két csatorna összteljesítményét nem tudod használni, de viszont abban a hozzászólásban, amit az előző oldalon elfogadtam válaszként van egy passzív közösítő, ami neked szerintem ide tökéletes lenne, hogy mindkét csatorna (jobb,bal) hangját halld az egy mélyládán.

Ezt az áramkört valahova a jelforrás (fejegység) és az erősítő közé kell csatlakoztatni. Hogy mennyire fogja vissza a jelszintet nem tudom, ki kell próbálni, nem egy nagy kaland.

Üdv
(#) karpi válasza kunasgabi hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Nem lehetne hidkotessel megoldani ?

Van egy Sony sztereo erositom amit hodkapcsolasba is lehet kotni .Igy a melysugarzo hidba van kapcsolva.A kozep+magas meg "normalisan" csatornankent .
Pasziv szurovel "elkulonitve"
(#) West hozzászólása Feb 23, 2013 /

Sziasztok!

Rizsa:
Van egy Nokia BH-504 (bluetooth-os) fejhallgatóm, ami sajnos feladta a szolgálatot 4 év után. Az egyik csuklónál a kábel kirojtosodott, és nem lehet újrahúzni, mert öntve van, így a következőt találtam ki:

Terv:
Szeretnék belőle csinálni egy bluetooth egységet, amit lehet kötni Hi-Fi-re, autó aux-jára, stb... egy jack aljzattal.

Probléma:
A képen látható módon, a fejhallgató két hangszórójának két csatornája (értelemszerűen, mint minden végerősítő után) 2-2 külön csatlakozóval rendelkezik, és én a jack aljzattal ugye közösíteném valamelyik kettőt (mondjuk a negatívat). Ezt hogy tehetném meg? Attól tartok, elhalna szegény ha összekötném őket. Van erre valami egyszerű - lehetőleg passzív - kapcsolás?

ui.: Mivel a problémára nem találtam megoldást sehol, és a "szetereo közösítő" mást csinál, nem is tudom, jó-e ez a cím!?

Előre is köszönöm!

bh504.jpg

(#) West válasza West hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Így nézne majd ki, a két fül részből összerakott "tojás"

bh504_2.jpg

(#) vipera1997 válasza West hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Azok a kimenetek ahogy látom.Felette van egy olyan hogy GND az a Testpont.(-)arra kellene a jel (-)-ját kötni
(#) West válasza vipera1997 hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

És arra menne a jack (-)-ja is? Ettől nem halna el? Ha leföldelem az erősítő egyik pólusát, szerintem nem venné jó néven, mint ahogy azt sem, hogy a hangszóró utáni részt is a földre kapná. Úgy gondolkoztam, mint egy Hi-Fi-nél, szerintem a végfok ott sem díjazza, de javítsatok ki ha tévedek!
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) West válasza West hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Hátha segít:
Egy 1kHz-es teszt hangot játszva lemértem a feszültségeket:
R+ R- : 280mV
L+ L- : 280mV

R+ L- : 280mV (ugyanez fordítva)
L- R- : 0mV (ugyanez +nál is)

R+ GND : 140mV (ugyanez L-el)
R- GND : 140mV (ugyanez L-el)
(#) Tomi111 válasza West hozzászólására (») Feb 23, 2013 / 1

Üdv!

Úgy néz ki, mintha hídba kötött végfok lenne benne. Érdekes. De máshogy nem tudod, csak ahogy vipera is írta. GND a közös, R+ és L+ a jel (vagy R- és L-) csak tegyél két kondit a jellel sorba. Pl 1µF 16V elko. A + menjen a R+ és L+-ra. (Ha a + kimenetekre kötsz, a másik kettőt hagyd szabadon. de lehet hogy szükséges lesz egy-egy ellenállás a két pontra az eredeti hangszóró helyettesítésére. R+ és R-, L+ és L- közé. Pl 47 vagy 100 ohm. Nem tudom hogy van megoldva a visszacsatolás) Először próbáld ki ellenállás nélkül, ha jó, akkor ne építsd be, csak feleslegesen fogyasztana.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem