Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED az autóban
Sziasztok!
Átalakítottam az autóm (Nissan Primera) féklámpáit LED-esre, de történt egy kis furcsaság. Ha bekapcsoltam a világítást, akkor a LED-es féklámpa nagyon halványan elkezdett világítani. De ennek ellenére tökéletesen működött, de mégis zavaró volt. Szerintetek mi okozta ezt a jelenséget? Az autóban relés megoldás van. A harmadik féklámpa kivételével boltban vásároltam a LED-es égőket. A harmadik féklámpát saját magam készítettem, 2*6-os struktúrában. Szerintetek az áramgenerátoros megoldás megoldaná ezt a problémát? Üdv: stefi
A LED a legkisebb parazita módon elfolyó áramokra is reagál némi fénykibocsájtással, de lehet az akár a világítás működőképességét jelző elektronika figyelőárama is. Áramgenerátor az ilyesmit nem oldja meg.
Hogyan tudnám kiküszöbölni ezt?
Egy komparátorral? vagy akár egy ellenállás használatával?
Sziasztok!
Egy Range Rover L322-be tennék be LEDes helyzetjelzőket, de abba a problémába futottam , hogy vibrálnak. Utánaolvastam a gyári irodalomban, és kiderült, hogy PWM jellel hajtja meg őket a világításmodul, mosfeteken keresztül. Gyakorlatilag, amikor ráteszem a szkópot akkor azt láttam a világító 100mA áramfelvételű led lábain mérve, hogy a 12-13 voltos feszültséget kb 150-200 msec gyakorisággal 2,2 msec-re testre húzza. Ez nyilván izzónál nem gond mert nem tudja lereagálni, de a lednél látható a vibrálás. Hogyan lehetne megszűrni? A másik, hogy amikor pedig nincs bekapcsolva akkor a izzóellenörzési funkció kb 30mp-ként 2msec-re áramot kapcsol rá, ami mivel LED így jól láthatóan felvillan. Izzónál természetesen nem látható ez sem. Hogy lehetne ezen idegesítő dolgokat kiszűrni?
Köss 1, esetleg 2db 220nF-os kerámiakondit a led kivezetéseihez közel, a leddel párhuzamosan.
Szia.Én ezt az idözitö kapcsolást raknám be egyszerre megoldja mind a kettö problémád.A led modulok az akuról kapnák a feszt,igy nem vibrálnának.A helyzetjelzöt ahogy kapcsolod az meg müködésbe hozná az áramkört azt kell kitalálni hogy mekkora kondi kellene bele hogy ne töltödjön fel 2 mp alatt.és ne kapcsolja a relétIdözitö kapcsolás
Azért várd meg másnak is a válaszát lehet nem egészen jó amire gondolok.Ja elsö kapcsolásra gondoltam.
Sziasztok!
Abszolút kezdő vagyok ebben a témában, műszerfal világítást szeretném átalakítani ledesre azt szeretném tudni hogy mekkora ellenállást használjak hogy a lednek a maximális fényerejét kitudjam használni? Különböző színű ledeket szeretnél használni és ahogy néztem ezeknek más más a nyitó feszültsége, természetesen 12V-ról lennének megtáplálva mekkora ellenállásra lenne szükségem? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv
Ahogy írod: Különböző színű LED-ek nyitófeszültsége különböző. Ráadásul az sem mindegy, milyen LED-eket használsz. (A nagy fényerejűeket nagyobb árammal kell meghajtani.)
A konkrét típus(ok) ismeretében a segédprogrammal ki tudod számolni könnyedén. Javasolt sorba kötni a LED-eket (színenként), nem párhuzamosan! (Bővebben: Link)
Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni . Elég amatőr vagyok még, a problémám a következő:
Van egy LM40T12-es stab ic-m és ezzel szeretnék 4 sorba kötött ledet üzemeltetni az autóban 14.5-volton. Össze kötöm ahogy kell, működik is tökéletesen, amíg a bemeneti feszültség 13-14 volt, de amint 12V (gyakorlatilag motor leállít) és akku feszültség, a ledeknek a fényereje nagyon karcsú lesz. Van erre valami megoldás hogy 12V-on is teljes fényerővel működjön ne csak 14V körül? Válaszokat előre is köszönöm, és remélem nem rossz helyre tettem fel.
Elégedj meg 3 LEDdel, vagy szerezz be még kettőt. Autóban nem éri meg másképpen használni.
Ez gyakorlatilag helyzetjelző karika a lámpában amiben erősebbre cseréltem a ledeket, és 1 lámpatestben 4 lednek van hely, 2 db C- alakú karika ami az élében világítja meg a karikát tehát muszáj mind a 4-et használni különben nem lesz homogén a fénye, próbáltam ellenállással is sorban, de ezzel is ugyanaz a bajom, hogy 12V-on csak pislákol, 14.5V-ra lőttem be ugye az ellenállást...
Milyen LEDeket építettél be? Hogyan kötötted a LEDeket?
A tápIC áteresztő tranzisztorral működik, amin körülbelül 2V feszültség esik. Jjáró motornál 15V körüli bemenő feszültséggel már működőképes, de ha leállítod a motort, akkor az akkumulátor feszültsége 13.2V körül lesz. A kimenetén már csak 11.2V feszültséged kapsz, ez pedig édeskevés. Ha lecseréled LDO stabilizátorra, már jobb lesz a helyzet. A baj az, hogy 4 LED már 12.8V feletti feszültséget igényel, tehát nem marad elég tartalék az áramkorlátozó ellenállásra. Megoldás lehet egy DC-DC konverter építése, amivel megnövelheted a feszültséget. Másik megoldás, hogy két csoportra osztod a LEDeket, és mindkét csoportra külön áramkorlátozó ellenállást teszel.
4db Smd5630 led sorba kötve, osztottam szoroztam 14.5V-ra 57ohm-os ellenállással tökéletesen virít, de 12V-on ez már csak pislákol, az LM340t12-vel még annyira se világít 12V-on mint ellenállással. Most nézegettem amit ajánlottál, érdemes lenne 3V-os LDO-t használni a ledekhez párhuzamosan kötve a ledeket esetleg?
Hello!
Ha a sorba kapcsolt Led-ek nyitófeszültségének összege meghaladja azt a feszültséget amiről táplálod, soha nem fog rendesen világítani. Kivétel, ha a meghajtáshoz StepUp feszültségnövelő konvertert használsz. Az LM340T12 sem jó választás, mert annak Droout feszültsége (ami minimálisan a ki és bemenete között meg kell lenni) adatlap szerint 2V. vagy is ez a 12V-os stabilizátor, kb. 14V felett tudja a kimeneti feszültséget 12V-on tartani. Vagy is össze kell adni a Led-ek nyitófeszültségét, és ennek megfelelően kel döntést hozni, hogyan tovább. Ha van legalább 1V tartalék, akkor áramgenerátorral célszerűbb próbálkozni. Bár ez az érték LDO stabilizátornak már megfelelne, de nem marad feszültség a soros ellenállás számára. üdv!
Végül is nekem mindegy hogy a ledeket egyesével vagy sorba kötve táplálom meg, a lényeg nekem hogy akku feszültségnél(12V) is megfelelő feszültséget kapjanak, ergo megfelelő fényereje legyen és járó motornál is tehát 14.5V-nál is, valamint ha lehet a leg egyszerűbb módon, de nedudgi javaslatára folytatom ott a másik topikban,csak nem tudom hogy lehet esetleg áthelyezni oda a hozzászólásomat, vagy csak egyszerűen írjam le oda is?
Sziasztok!
Motoron szeretném kiváltani a féket 10db erős fényű piros LED-el. 14.5V a maximum feszültség, hogyan kellene elosztanom a 2x5db LED-et? Párhuzamosan és sorosan hogyan kössem őket? Meg hogyan kell az ellenállást számolnom majd? Köszönöm!
Hello!
Ha jól emlékszem 4db Led volt benne. Akkor kettőt-kettőt kötsz sorba, és minegyik sornak számolsz előtét ellenállást. Ekkor már a feszültség változásra létrejött áramváltozás nem lesz jelentős. Ha mégsem tetszik, akkor a tápfeszt 9 vagy 10V-ra kell stabilizálni. Az már nem fog változni 12..14,5V között, és a kétsoros Led-hez már lehet előtét ellenállást számolni. A fény állandó lesz. Persze az ellenállás és a stabi fűteni fog. (A 12V-os stabi nem lesz jó, mielőtt megkérdezed..) üdv!
Hello!
Pld. úgy hogy egyikben 3 másik soron 2 Led-et kösz sorba, és két külön ellenállást számolsz neki. De megadhattad volna, hogy most kétszer 5, vagy 10 Led van a lámpában, mert így nem érthető. Valamint a Led-ek nyitófeszültségét. Mert ezek nélkül nem lehet számolni. üdv! A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
Helló!
A LED-ek 3,2V és 20mA-en mennek. 10db LED lesz. (azért írtam a 2x5-öt, mert a 10db így lesz elosztva). Köszi!
Köszi! Megpróbálom akkor először is kettesével sorba kötni és ellenállással megnézni milyen lesz.
Sziasztok!Azt szeretném kérdezni,valaki biztos tud okosat mondani,vettem ilyen:3528 CW 4,8W IP65 12v DC SMD hideg-fehér LED szalagot autó műszerfalba tenném,vagyis tettem is de fényerő szabályzóval lehalkított állapotban is elég erős fényt produkál.A kocsi,közepesnél nagyobb fordulaton ügye több mint 12v-ot produkál hiszen a generátor 14,8v szabályoz szóval nem szeretném el füstöltetni az egészet arra gondoltam valamilyen ellenállás segíthet de több adatom nincs.Mert találtam itt linket egy számításhoz de az kér nyitó feszültséget meg egyebet.Szóval kéne egy kis segítség.Köszi előre is!
Helló
A 14.8 V eleve gáz.14.4 fölött károsodik az akku.A led elé pedig tegyél egy 12 voltos stab ic-t.Csak nézd meg milyet.A sime stab ic-nek legalább 3 volt kell pluszba különben melegszik és el is füstöl.De van amelyik fél volt plusszal is beéri.Vagy lm 317-el csinálsz egy fesz stabilizáló áramkört.
Hali!Köszi az infót igazad van nem 14,8/13,8 a helyes nem tudom honnét szedtem.Viszont találtam írást a szalagról ami azt mondja 12-14v között mükszik szóval akkor ezzel nincs gond viszont egy kicsit mégis erős a fénye azt hogy oldjam meg szerinted? A szabályzóra kössek sorba plusz ellenállást?
Helló!
Baj az ha úgy kötöttem a LED-eket hogy egy LED majd ellenállás és a második LED. És akkor így párhuzamosítva az 5 létra. De rátettem 12V-ra és azóta olyan mintha megszakadtak volna a LED-ek, egyik se világít. Mi lehetett a gond? Köszi!
Helló
A led fényerejét az áram szabályzásával lehet variálni bizonyos határok közt.Erre vannak jó kis áramgenerátorok.(én még nem csináltam sose).A másik és egyszerűbb módszer az előtét ellenállás.A jobb megoldás az lenne,ha a ledszalagon lévőket cserélnéd picit nagyobbra.(ennek én nem fognék neki,de ez nem jelenti azt hogy nem kivitelezhető)A legegyszerűbb megoldás ha beteszel egy ellenálást a szalag pozitív ágába csak figyelj,hogy mekkora teljesítményű kell.Mérd meg mekkora áramot vesz fel a szalag összesen.
Szerintem baj.Előtét ellenállás mindíg a táp pozitív ágában éy utána a ledek.
Jó lett, csak elnéztem a polaritását a LED-eknek. Mindegy hol van az ellenállás, mert abban az ágban így is úgy is annyi áram fog folyni.
Üdv!
Autóba szeretnék bedobni 3 db UV ledet, de csak azért mert amit itt vettem a sarki PC boltba UV fénycsövet annak baromi nagy fényereje van és zavar, inkább fehér fényt is bőven ad sem mint UV-t és az a kérdésem, hogy inkább vennék UV ledet. Reményeim szerint jobb lenne, de akkor mit kell megnézzek vásárláskor? Összehasonlítanám a mostani cső közti különbséget... Üdv.
Sziasztok!
A belső világításomat alakítottam át izzókról ledszalagokra. A halványodás megoldása nem volt nehézkes, kondi párhuzamosan és annyi. De a felkapcsolásnál történő megvakulást nem sikerült kiiktatnom még. A feladat az lenne hogy 2 12cm hosszu ledszalagot, 12V-on valahogy arra birjak, hogy kb 1másodperc alatt érje el a teljes fényerejét. Remélem tudtok segíteni nekem ebben a meloban Előre is köszönöm a segítségeteket! Üdv Attila |
Bejelentkezés
Hirdetés |