Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra távirányítás

Témaindító: Zsolti1980, idő: Feb 10, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 16
(#) proba válasza n00bi hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

A különböző idők abból is fakadhatnak, hogy nem pont szimmetrikusak a négyszögjeleid,lehet a vevő már torzítja.Ha nem idő diagramként ábrázolod,hanem rendes jelalakként akkor szerintem a hosszúak mindig fent a rövidek meg lent lesznek (ill fordítva) .Így valószínű információt nem jelent a 400/600 különbség, azt a lényegesen hosszabb tüskék hordozzák.
(#) proba válasza n00bi hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Ha dekódolt kódra vagy kíváncsi,akkor a girder nevű programot ajánlom.Ez hexában kiirja a vett kód általa értelmezett alakját.Én ha valamit visszafejtettem a girder által kihozott kódra simán stimmelt,max a byte sorrendet kellett megváltoztatnom az értelmezésemben.
(#) n00bi válasza proba hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Aha, köszi, majd kipróbálom ezt a programot.
(#) n00bi válasza n00bi hozzászólására (») Máj 30, 2012 /

Pontosítok, 4 bit a különbség:

00100000110111110100100010110111
00100000110111111000100001110111
(#) n00bi válasza proba hozzászólására (») Máj 31, 2012 /

Kiderült, hogy nincs semmi torzítás a vevőben elvileg, pl. egy adott távirányító LIRC-es konfigfájljában is pont ezek az értékek vannak benne. Ittvan egy távirányító, amivel teszteltem: Bővebben: Link
Innentől pedig tényleg logikus a dekódolás, ahogy korábban írtam, és egyszerű volt leprogramozni, működik is. Az összes itthon lévő távirányító ezzel a protokollal működik egyébként, egyedül a bitek számában van különbség. Jelen esetben 26 bit fix és 16 bit a gomb kódja.
(#) jocka0012 hozzászólása Jún 2, 2012 /

Üdv!Infrasorompót szeretnék építeni.Az az elméletem , hogy egy 555-össel astabil módban 36 khz-es frekvenciát előállítok amit egy infra ledre kapcsolok és ezzel az infraleddel szemben van egy TSOP , és ha ez megszakad , logikai kapuk segítségével akkor kapcsolna egy relét , ez mennyire kivitelezhető?(kezdő vagyok , tudom , hogy sok kit van meg hasonlók , de én direkt , tanulás céljából akarom saját magam megépíteni)Illetve mekkora a hatótáv?Esetleg van - e valami amiből ki lehet számolni a hatótávot??
(#) Hp41C válasza jocka0012 hozzászólására (») Jún 2, 2012 /

Szia!

A TSOP -knak egy meghatározott kitöltéssel lehet csak adja a modulált jelet, különben az AGC leszabályoz bennük. Adatlap figure 1.
(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Szia!
A segítségedet kérném infrával kapcsolatban. A tervem az, hogy építenék két infrás tankot, amin még 2 infrás ágyú is lenne. A kérdésem az,hogy hogyan lehetne ezt kivitelezni, hogy ne zavarják egymást? Tehát 4 fénynyaláb a cél! Tsop-vel megoldható ha mind ugyanolyan frekvencián modulál? És akkor csak a program kódon kell változtatni? Vagy ebben az esetben mindet más frekvencián kell hajtani és azt hogyan? Vagy hol találhatok erre példát?
(#) proba válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

A tsop-ok között van eltérő frekvenciás.Ezzel javul a helyzet ,de nem sokat,mert közelről azért eléggé áthallásosak.Ezeknél csak a led moduláló frekvenciáját kell változtatni,a kódolást nem.(szerintem elég nehéz lesz.)
(#) n_yálastrubadúr válasza proba hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Igen, ezt tudom. De van e olyan ami nem hallatszik bele a másikba. Általában 10% ez az érték tehát a 33Khz mellett talán a 38Khz jöhetne szóba, de ez is necces. Aztán van e ezek felett vagy alatt ami biztosan nem veszekszik a másikkal? Vagy ha saját szűrő hálózatom lenne ( amit nem tudok fejből megcsinálni ) azzal talán kivitelezhetőbb lenne. Meddig lehet a vivőfrekvenciát felvinni, még a ledek és a vevő is stabilan funkcionál?
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Szia!

Mit kellene a 4 "sugárnak" csinálnia?
(#) cpumaster hozzászólása Júl 10, 2012 /

Üdv!

Én 2 csatornásat építettem 12F1840-es PIC-el úgy, hogy UART-on generáltam a 8 bites adatot és a beépített PWM modullal állítottam elő a pontos átviteli frekit. Ebben a PIC-ben van egy modul ami össze tudja belül modulálni ezt a két jelet és kiteszi egy lábra ami már mehet is az ir ledhez. Ha valakit érdekel feltehetem a progit is de nem nagy szám. Egyszerű így megoldani. Elvileg több csatornásra is meg lehet csinálni csak annyi, hogy ez 8 lábú kütyü. Szép napot!
(#) Hp41C válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

A két tankot külön külön irányítani és az ágyú célozná a másikat és infrával "lőne" rá.
(#) n_yálastrubadúr válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Nekem nem annyira világos. Ez 2 csatorna? Nekem olyan kell szerintem mint a te eszközöd, de 4 teljesen különálló ami más infót ad és nem zavarhatják egymást.

A linked jó. Ezek szerint a picben van olyan modul amivel az órajel és a bitmintából megvan a Manchaster kód? Nagyon sok ismeretlen kiváló meglepetése van még a pic-nek részemre. Hogyan működik ez pontosan, nekem az adatlap az angol miatt nehézkes.
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Szia!
Az infra csatornához még jár egy protokoll is. A protokoll leírásában táviratok szerepelnek. A távirat általában több részből áll: távirat kezdet - fix adat a vevő AGC beállítására, címrész - a fogadó fél kiválasztására, az adat rész az információ átvitelére, egy lezáró, ellenőrző rész - a hibátlen vétel detektálásához. Ha a tankok külön címet kapnak, az adat rész tartalmazza az összes információt, akkor a vezérlésük megoldható egy frekvenciával is. Persze a protokoll réteg fölé kell egy hibadetektáló és egy ütközés detektálő réteg is...
(#) cpumaster válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Két csatornán értettem azt, hogy két különböző 8bites kódot küldök át és ez két külön eszközt kapcsol a másik oldalon. Biztosan meg lehet másképp is csinálni, de nekem a kiindulási alapom az volt, hogy UART-on akarok kommunikálni, mert az csak annyi volt, hogy betöltök egy számot az akkuba onnan a megfelelő regiszterbe és nem kell foglalkoznom vele, hogy ő miként időzíti a biteket. Megoldja a hardver. Így elvileg 0-255-ig bármilyen számot küldhetsz 8biten és elvileg a másik oldalon ezt veszi a másik PIC amin szintén megfelelő BAUD-dal be van állítva az UART modul. Elvileg ezek a keretek nem keverednek össze, elkülönülnek szóval ennyi eszközt lehetne kapcsolni. A PWM-en végülis nincs mit ragozni az az adó oldalon be van állítva fix értékre. A TSOPxy meg leszűri és a vett jel mehet az uartrx lábra. A programban úgy oldottam meg, hogy amikor az UART okoz egy megszakítást akkor kiolvasom a 8bites adatot ami érkezett. Ha ez megegyezik azzal az előre beállítottal amit csak az adó adhat akkor a megfelelő lábat a picnek 1be állítom. Ha még 1× jön az akkor 0. Így bármit ki be kapcsolhatsz. A távirányítóban használtam a DSM (Data Signal Modulator) modult. Én ettől el voltam ájulva mikor rátaláltam mivel először és kapuval akartam picen kívül megoldani a PWM+UART modulációt, másnak lehet ez már nem új, hogy van ilyen modul. Egyébként nagyon sokat tud szerintem ez a kis 8lábú. Nekem a hely miatt kellett, hogy minél kisebb legyen, de lehet hogy másik PIC-ben is van ilyen. ITT a 179-edik oldalon meg tudod nézni. Holnapra előkereshetem a kódot meg a nyákot is hátha segít valamennyit ha ilyen UARTos vonalon indulsz el vagy bárki más, de tényleg így nagyon minimális program kell csak.
(#) proba válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Elég neccesnek érzem ,valós időben irányítani külön külön a két eszközt ,plusz a lövés.Ha egyszerre lőnek rá ,és irányítani akarja ,az számomra minimum kérdéses mennyi ütközést generál (akkor még a másik irányítása sehol) .A soros átvitel miatt az infra egyébként is lusta szerintem,így meg gondolom kezelhetetlen lesz.Az irányításra valami rádiót használnék,a célzás esetleg lehet infrás ,mert az irányítható talán,nem jut vissza a vevőbe a saját jele,ill. ha vissza is jut talán nem lőnek egyszerre.

Szia!
RC5X néven fellelhető távirányító Phillips RC5 kód kibővitett verzióját használja, 32 egységenek lehet vele egységenként max. 128 parancsot küldeni. A megvalósítások 16 eszköznek 16, 32, 48, 64 féle prancsot tudnak küldeni.
Lehet más kódolást is alkalmazni: Sony, stb..

A Manchester kód és a moduláció programozott megvalósítása sem igényel még 256 utasítást sem egy hagyományos pic esetében sem, egy elfekvő 16C83 -ba is belefér...
(#) Hp41C válasza proba hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Ha két egységet kell két távirányítóról vezérelni, akkor két frekvencia kellene. TSOP34838, TSOP4838 - 38kHz és TSOP34856, TSOP4856 - 56 kHz -es kapható. Ha a tank nem beszél vissza, talán nem lesz ütközés. A célzás másként modulált vagy csak egyszerűen kapcsolgatott infrával is megoldható.

A Configurable Logic Cell Tips ‘n Tricks mellett van egy kis program is, amivel grafikusan lehet a konfigurációs értékeket kiszámoltatni. A lehetséges kontrollereket ill. melyikben hány cella van a program tudja.
(#) Hp41C válasza proba hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Rádiós átviletnél pontosan azokkal a problémákkal találkozhatunk, mint az infránál, hacsak nem két különböző frekvenciát használunk.

(#1260137)Ez Tökéletes megoldás. Ezt fogom próbálni. Köszi!
(#) Balagemann2031 hozzászólása Okt 27, 2012 /

Sziasztok! Én is elkezdtem foglalkozni infrával. Vettem egy TSOP1738 szenzort, és egy infra ledet (víztisztát, állítólag nagyobb az intenzitása), összeállítottam a TSOP adatlapján található egyszerű kapcsolást, Az adót pedig egy PIC-cel hajtom 38Khz PWM freki, 50% os kitöltéssel, ezt kapcsolgatja a futó progi kb negyed másodpercenként. A problémám az lenne, hogy a vevő áramkör, csak kb 2 méterig érzékel, pedig az adó infraledje, már a látható tartományban világít szinte... holott TV távirányítóval bárhonnan bárhogy tökéletesen érzékel... Mitől lehet ez?
(#) proba válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 28, 2012 / 1

A válasz magadtól kitaláltad.A TSOP -nak két jellemzője fontos,milyen modulációra készült ,illetve milyen hullámhosszú ledre érzékeny.Nálad az utóbbi kissé elcsúszott (szerintem).Túl jót akartál.Vedd ki egy rossz távirányítóból a ledet ,azzal látványosan megnő a hatótávolságod.(esetleg a ledet kicsit nagyobb árammal meghajtva ..A távirányítókban 3V 10-20 ohm-on keresztül vezérlik általában ) De mielőtt nagyobb áramot adsz neki ,érdemes a hullámhosszokat katalógusból összenézni.
(#) dante01 hozzászólása Márc 3, 2013 /

Sziasztok!
Egy autó infra vevővel kapcsolatos kérdésem lenne.
Van benne egy U2535B típusú infra vevő ic,sajnos vizet kapott,tehát halott.
De nem lehet ilyen típust kapni,nem találtam sehol neten. Itt az adatlap:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/103336/TEMIC/U2535B.html
Sima tv,videó infa vevővel össze lehetne szerintetek hozni?
(#) proba válasza dante01 hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

Ez nagymértékben a vett infra jeltől függ.Ha találsz olyan vevőt ami frekvenciában stimmel a te adódhoz ,akkor egy sima tsop.. infravevő úgy ahogy van helyettesítheti diódástul ic-stől az egészet.Ha olyan elvetemültek mint a régi videoton TV távirányítója ,akkor kissé nehezebb dolgod lesz.
Bármely DVD ből kitermelhető egy teszthez. Ha nem szabvány frekvenciás a modulálás ,szintén eléggé esélytelen.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
(#) dante01 válasza proba hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Hello!
Három infra vevő dióda van (3 felé néz)
Rápakoltam egy ,,1490"-es feliratú ic-vel felépített vevőt.ez valami régi videó lejátszóból van.Alig tudtam beazonosítani,de végül olyat találtam hogy ,,upc1490".Holnap jön az autó és kipróbálom vele,majd megírom hogy jó lett-e így.
Köszi a választ
(#) proba válasza dante01 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Én nem gondoltam ilyen bonyolultra.Legtöbb DVD-ben van egy kis lilás szinű háromlábú vevő.Ennek csak 5V kell. A kimenetén minden különösebb alakítás nélkül mehet a processzorra,max egy felhúzó ellenállás kell hozzá.
Következő: »»   7 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem