Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Üdv!
Már majdnem elkészültem egy skori féle 24v-os mini tesla tekerccsel, de lenne egy kérdésem: Tr1 elvileg ehhez kis méretű nagy al számú, légrés nélküli gyűrűvasmag ajánlott. Gondolom a megfelelő mértékű induktivitás elérése miatt. Az lenne a kérdésem, hogy kizárt e, hogy "E" vasmagos, pc táp-ból bontott (azt hiszem a zavarszűrő része volt, két azonos tekercs volt rajta) trafó újratekercselve jó lehet? A menetszámot megdupláztam mindkét oldalon, hogy növeljem az induktivitást. Ha nem, akkor pedig azt szeretném kérdezni, hogy a gyűrű vasmagos megoldásnál hogyan tudnám biztosítani, hogy a fázis irányok rendben legyenek és ne kelljen utólag cserélgetni később ha netán nem indul, a kivezetéseket? Csináltam már régen két próba verziót a 12V-os mini teslából de sajnos nem működtek, és majdnem biztos vagyok benne, hogy a Tr1 volt a probléma forrása.
Üdv!
Már majdnem elkészültem egy skori féle 24v-os mini tesla tekerccsel, de lenne egy kérdésem: Tr1 elvileg ehhez kis méretű nagy al számú, légrés nélküli gyűrűvasmag ajánlott. Gondolom a megfelelő mértékű induktivitás elérése miatt. Az lenne a kérdésem, hogy kizárt e, hogy "E" vasmagos, pc táp-ból bontott (azt hiszem a zavarszűrő része volt, két azonos tekercs volt rajta) trafó újratekercselve jó lehet? A menetszámot megdupláztam mindkét oldalon, hogy növeljem az induktivitást. Ha nem, akkor pedig azt szeretném kérdezni, hogy a gyűrű vasmagos megoldásnál hogyan tudnám biztosítani, hogy a fázis irányok rendben legyenek és ne kelljen utólag cserélgetni később ha netán nem indul, a kivezetéseket? Csináltam már régen két próba verziót a 12V-os mini teslából de sajnos nem működtek, és majdnem biztos vagyok benne, hogy a Tr1 volt a probléma forrása.
Üdv!
Nekem is ilyen PC-táp zavarszűrő van benne és semmi gondom sincs vele
de ha kell tudok küldeni kész oda illő TR1-et
Először is elnézést szeretnék kérni mindenkitől, nem értem miért küldte el a hozzászólást háromszor. Akinek van hozzáférése kérem szépen moderálja a technika ördögét, mert nem volt szándékos a fölös helyfoglalás
![]() Köszönöm! Ha valóban van és megoldható az nagyon jó lenne. Nem bánnám ha most sikerülne és működne is. Anno nyákot is terveztem a 12 v os hoz, szerintem jól is sikerült, de most a 24 es nél biztosra próbálok menni: a nyákot is a fórumról szedtem le. Egyszóval ha van bevált, azt megköszönném. Nem tudom az efféle dolgokat hogyan szokták intézni gondolom privátban, majd kérlek tájékoztass.
Szia!
Tetszik ez a megoldás a primerrel-szekunderrel,kreatív! ![]() Én is most építem meg a 12V-os és a 24V-os verziót párhuzamosan.Készítettem két képet a 24-voltosról,már csak egy L idom kell+primer és kész.A 12V-os ugyanígy fog kinézni,de még meg kell tekernem a szekunderét.
Nagyon jól néz ki a tied is, ugye én a 3as verziót építettem meg, de a szekunderem a 24v adataival tekertem mert én is szeretném megépíteni a 24v elektronikát, most per pill a puffer elkókat várom és már jó is vagyok, az elektronikát bedobozolom és ez is kész.Majd nagyon kíváncsi leszek neked hogy muzsikál a 24v os majd tegyél fel képeket.
Én a tőkapacitást, úgy számoltam ki egy progival ami 8cm adott meg,ha ajálhatom és még nem tetted be akkor épicsd be az L4-C4 et mert radikálisan más lesz a helyzet én úgy kísérleteztem ki.
Esetleg tudnál segíteni abban, hogy hol keressem a 24 v tesla nyákját?
Köszönöm
Készítek majd képeket,ha készen lesznek.L4-C4 be lesz építve mindkét verzióba.
Itt a topicban megtalálod a tervet.Én átrajzoltam sprintbe,megcsináltam a nyákot,beforrasztottam mindent,de még élesztés előtt átvizsgálom még egyszer.Mielőtt megépíted,te is nézd át,hátha találsz benne hibát.
Szia, nekem pöcre idult a 12v teslám semmi gond nem volt, a TR1 nagyon egyszerű elkészíteni,
én 2db 13mm es sárga magot tettem egymás mellé( számítógép tápegység, v monitor panel) én sz tápegységből vettem ki, melette volt nagyobb tekercsek arról vettem le a huzalt (kb 0,5mm2), átunna szépen egyenletesen feltekersz 30 menetet, átunna bármelyik irányba elindulsz a másik huzallal, az előzőleg feltett huzalnak minden második menete közé tekersz 15 menetet így szépen kilyön (kép párral feljebb). Amúgy nem hinném hogy előző tesládban ez a rész lehetett volna rossz, mert igazából nem annyira kritikus ez a rész csak a leírtakhoz azért közelítsen. Ha kevesled a szikrát, v a méretét akkor a tápágba tegyél be egy vagy több nagy kapacitású kondit úgy 20000uf vagy fölöttit, ami még nagyban befolyásolja a szikrák erőteljességét az a C4-L4én úgy kísérleteztem ki kb 3,3nf 50uH, ezeket is egy monitor panelből vettem ki.
Rendben ok, várom-juk a képeket.
Szia egy kicsit én is rágyúrtam a nyákra, mert egy kicsit sűrű volt rajta minden.
Sziasztok!
Megépítettem a Gu50 VTTC teslát. Az eredeti kapcsolástól a secunderrel eltértem ,mert nem volt lehetőség tekerni. A secunderem 1000 menet 0.24-es huzalból 63-as PVC-n. Tehát megcsináltam első pöccre indult. Kicsit még finomítani kell azért. A 12 menet primert le akarom vinni 10 menetre és A feedback kondik 2.2 nF -ról levinni 1.5-1 nF -ra- Igy elvilge sűrűbb lesz és valamivel nagyobb DE a lényeg ,hogy működik bár ezt már nem igazán állja a kezem úgy mint a minitesláét Köszönet a segítségért alfa007-nek
Szia majd képeket kérnénk, ha lehet.
Ne nagyon vidd lejjebb a primer menetszámot!
A csőnek magas a belső ellenállása, arra jutna a teljesítmény a rezgőkör helyett! Nagyobb induktivitás kisebb kapacitással jobb körjóságot ad és magasabb rezgőkör-impedanciát. Inkább törekedj a jó hangolásra. Hangold a v.cs. tekercset is, egy régi csöves rádió forgókondija jó, csak jó nagyméretű (ritka lemezeléssel) legyen, a szigetelőképesség miatt. A kisebb v.cs. kondi sűrűbb kisülést, de esetleg kisebb szikrát is jelent - ez a táplálás belső ellenállásától is függ. Meg a cső terhelése is nagyobb lesz (átlagteljesítmény!). De ügyes vagy, gratulálok! A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
A fényképezéssel kapcsolatban eddig jutottam mivel lemerült a fényképezőm
Bővebben: Link A panelt gagyinak találtam mivel újfajta még nem tudok vele bánni ezért kidobtam és csináltam egy normálisat a régiből. A trafóm 700V ~ ad le.Pont 1000V-on van járatva. _BiG_-akkor a menetszámot nem viszem lejjebb csak a VCS kondikat cserélem kisebbre . Az a gond ,hogy most nincs szkóp ![]() A panel nem azért szellős ,mert gagyira terveztem hanem ,mert figyeltem az átütésre is Ha kell hétévégén megosztom a nyákrajzot.-Rajta van a foglalat is és az azokat felfogató csavarok helyei is.Én úgy tettem fel ,hogy koronással átfúrtam a foglalat méretét és a kijelölt forrpontokról 1.5mm2-es vezetékkel átkötöttem A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
Teljesen jó a nyák, csak egy kicsit sovánkák a vezető sávok, mondjuk nem tudom milyen áramok folynak.
Várjuk már a többi képet.
Ha megy, az jó. A hangolással csak javítani lehet.
Most leválasztó trafóval megy(220/700)? Nekem most valamiért elkezdett leégni a feedback, mivel a legelső kezembe kerülő huzalt használtam, ami hát nem sérült volt. Már csak a szekunderet kell megcsinálni. Csak az elmúlt hétvégén egy 750W-s biztonsági trafón dolgoztam az unoka öcsémmel. Egy MOT-t majdnem kinyírtunk. Van egy videó a facebook-on is, két MOT-tal.Bővebben: Link
Igen.
700V-os.Vagyis úgy készült Hogy Toroidra 2*350V és 1*12,6 V 700V-on 200mA -t tol ki atrafó 12,6V-on pedig 2 A-t. Úgyhogy azzal nincs gond.
Itt van a nyákrajz rajta a feliratozásokkal remélem értelmezhető
Az a zárt fém alakzat nem lesz túl közel a primerhez?
A jelölésnél át kell fúrni a panelt.
Szia!Nem egészen értem pontosan,hogy mire gondolsz,de szerintem nem.Nem lesz közelebb,mint Skori miniteslájánál.Bővebben: Link
Sziasztok!
Elkészült a 24V-os teslám,egyelőre C4/L4 nincs beépítve.Gyenge tápról járatva így nincs valami nagy szikrája,ennek ellenére előszeretettel szikrázik át a primerre.Celluxot én nem tekertem rá,viszont elég vastagon lakkoztam-úgy tűnik hiába.Holnap csinálok még képeket,kicsit nagyobb fényben.
Próbáld a primer magasságát állítani! nekem is áthúzott de a primer magasságával be tudtam lőni,hogy ne húzzon át!
Ha találsz akkora átmérőjű PVC csövet ami befér a kettő közé az is sokat dob rajta
Köszönöm a tanácsot,már gondoltam én is rá.Eddig úgy gondoltam,hogy csak a primer pvc cseréjével tudnám csak megoldani,de eszembe jutott egy más alternatíva,amit majd ki is próbálok.(teszek távtartót a primer alá)Idő közben felélesztettem a kistesót is,a 12V-os verziót-jelen pillanatban nagyobbat szikrázik mint a nagy és hibátlanul működik.
![]() Megrendeltem az L4-et mindkettő teslához,jelentős javulást várok a 24V-os verzió esetében.
Hali!
Hát nekem nagyon nem akar összejönni ez a tesla. Még mindig nem sikerült életre kelteni. A gond az ic tápjánál lesz valahol. IC nélkül a táp 15V, ha beleteszem az ic visszaesik 3,5v-ra. Ilyenkor ha összeérintem az ic 4-5 lábait akkor a táp visszaugrik 15v-re és elindul a tesla. a hiba egy fordítva bekötött táp után jelentkezett, viszont azóta az összes félvezetőt kicseréltem. Nekem már semmi ötletem... Valaki esetleg tudna mondani valami okosságot? ![]()
Szia!
Az IC is a félvezetők közé tartozott? Ellenállások rendben vannak? (Ha Skory-féle: L4-C4 rendben van?, A TR1 jelű trafó rendben van?) Hirtelen ezek jutnak eszembe hibaforrásként, utóbbi kettő talán kisebb prioritással mint az első. |
Bejelentkezés
Hirdetés |