Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1940 / 3972
(#) kdavid07 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Szia!

Köszi szépen, azt hiszem kivilágosodott
Köszi még egyszer!
(#) tamast2 hozzászólása Márc 10, 2013 /
 
Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül, hogy egy nem kapcsolóüzemű labortápnak mekkora lehet a hatásfoka? Ha jól értettem a labortápos topickban olvasottakat ez attól függ, hogy tirisztoros, vagy tranzisztoros szabályozású? Ez egy drágább árkategóriás típus, de nem találtam róla leírást. Két ventillátor van a hátulján. Holnap venném meg. Álltalában milyenek szoktak ezek lenni, lehet ezt tudni? 32 V és 34 A-es.
(#) kendre256 válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Egy labortápnak a hatásfok szinte a legkevésbé lényeges paramétere. Sokkal fontosabb a feszültség- és áramtartománya, stabilitása, állíthatósága, kezelhetősége, karakterisztikája stb.
Egyébként a hatásfoka 0 %-tól indul, és szerintem 70-80%-nál nem nagyon lehet nagyobb. Előszabályozott labortápnak jobb a hatásfoka, de ezt sem az energiatakarékosság miatt csinálják, hanem azért, hogy ne kelljen hatalmas hűtőbordákat rárakni.
(#) proli007 válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Hello!
A tirisztoros (vélhetően tirisztoros előszabályzós, vagy nem labor) táp, bár nem a hagyományos értelemben, de már inkább a "kapcsolóüzemű tápok közé" tartozik.
üdv!
(#) tamast2 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Nekem fontos lenne a hatásfok, mivel 24 órából 22-őt fog menni nálam. Na, kicsit megnyugodtam akkor. A tirisztort nem kisebb frekvencián kapcsolgatják ki-be, mint a kapcsolóüzemű tápoknál az áramot? Primer oldalon van akkor a tirisztor, vagy a triac a labortápoknál? Nagyon nem értek hozzá.
(#) luluzulu hozzászólása Márc 10, 2013 /
 
Sziasztok.

Hogyan tudok egy ellenállás helyet tranzisztor tenni?
Pontosabban a IR2153 Ic-nél a vissza csatolás szeretném meg valósítani.
Milyen képletekkel tudok számolni?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) kendre256 válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Szekunder oldalon szokott lenni, és az egyenirányított feszültséget kapcsolgatja. 100 Hz-et kapcsolgat.
(Ha naponta 22 órát megy az a táp, akkor miért kell labortáp? Így elsőre nem látszik indokoltnak, talán inkább egy szokásos táp kellene. Kell szabályozni a feszültséget vagy áramot, kell esetleg valamivel kapcsoltatni?)
(#) granpa válasza sanykaraj hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
A transzformátoros témákban minden szükséges tudást megtalálsz.
(#) bviktor válasza bviktor hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Sziasztok

Elnézést a kései reagálásért,a táp típusa: HKC USP 3430
Szóval kizárt hogy csak az ellenállásal volt bibi és azért mondta be az unalmast?
Sajnos nem vagyok szaki,még az ellenállás cseréjéhez van felszerelésem de komolyabb cuccaim nincsenek. Multiméter kevés a hiba feltárásához?
(#) Kaliko hozzászólása Márc 10, 2013 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket kérném, mivel totál hülye vagyok az elektronikához!
Az alábbi linken elérhető videóban egy házilag gyártott élhevítő látható, ami egy hajszárító átalakításával történt. Szeretnék készíttetni a villanyszerelőmmel ilyet 3 méteres munkaszélességben. Bár még neki nem mutattattam a videót, szeretném tőletek kérdezni, hogy olcsón és egyszerűen kivitelezhető-e egy ilyen szerkezet? Mik kellenek hozzá? A felhevített izzószálat nevezzük kanthal szálnak?

A link: http://www.youtube.com/watch?v=Za6-KJlqMPk

Köszönöm a segítségeteket!
(#) proli007 válasza Kaliko hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Hello!
A 3 méter hosszban a fűtőszál mechanikai helyben tartása (rögzítése) lesz szerintem a legnagyobb gond.
A kanthal az maga az ellenállás anyag neve, ami fel van spirálisan tekerve, így készült belőle a fűtőtest. Ebből kell kellő vastagságút és hosszút kell választani, hogy a szükséges teljesítmény és fűtési hossz meglegyen. De ezt előzőleg számítással, majd kísérletezéssel lehet megállapítani a megfelelő átmérőt és hosszat. A fűtőszál szemre kb. 800..850 fok között izzik. Méterenként kb. 800..1000W-ra lehet számítani. Lehet kapni infra vonalsugárzókat, de 3m hosszban biztos nem. A toldásnál, meg nehéz lesz megoldani az egyenletes sugárzást. Ezzel vagy kerámia vagy kvarcüvegre/be vannak tekerve. De iparban használnak nagyokat, aminek fém kabátja van. Gondolom kicsit nagyobb lesz a hőtehetetlensége.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
(#) bbalazs_ válasza Kaliko hozzászólására (») Márc 10, 2013 /
 
Szerintem egyszeru lesz, de az fontos, hogy mi lesz a hevitospiral alatt. En annak idejen teglat hasznaltam (igaz, csak 70cm-rol volt szo es csak negyven hajlitast kellett csinalni osszesen).

Ami nalad kerdeses, hogy hogyan fogod megoldani a 3m-es darab forgatasat egy reszlegesen meglagyult plexinel. Esetleg megfontolando egy alul-felul melegito cucc. Ha tul gyorsan melegit, akkor holyagos lesz a felszin.

Ezeknek a hulese is trukkos, feszultsegek alakulhatnak ki es utana ott repedesek keletkeznek. Persze, ez a vastagsagtol is fugg, nalam 5mm-es volt a vastagsag, de mar az is mutatta ezeket a jeleket. Mire rajottem, jopar elrepedt. A kollegak altal csinaltatott 12mm vastag falu plexilada pedig ripityara ment egy sarokra ejtett femdarab kovetkezteben. Meg optikailag is ronda, amellett teherviselo kepessege nulla.
(#) bbalazs_ válasza proli007 hozzászólására (») Márc 11, 2013 /
 
Szerintem teglak falcaba beteve megvan a rogzites es a hoallo burkolat is egyben.
(#) tamast2 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 11, 2013 /
 
Elektrolízishez kell. 3 - 6 V közötti feszültség kell és megesik, hogy ha lehül az elektrolit még nagyobb feszültség kell, hogy nagyobb áramot tudjak áthajtani és melegedjen vissza. Így elég kényelmes lenne nyomonkövetni ahogyan változik az ellenállása. Eddig mintha csukott szemmel csináltam volna.
Lehet kapcsolóüzeműt kellett volna vegyek? Van 60 A-es is ami 15 V-ig állítható, de félek, hogy egy hét múlva tönkremegy, mert úgy hallottam elég kiszámíthatatlanok és véges az élettartamuk valami elektrolitkondenzátor miatt.

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=511570

Van egy számítógéptápom is, de az csak néhány napot ment még, viszont a régi trafóm már éveket is működött és semmi baja se neki, sem a diódáknak
(#) john94 hozzászólása Márc 11, 2013 /
 
Sziasztok
Szerettem volna a gépemhez építeni egy ventilátor feszültségszabályzót.
Bementem egy ilyen elektronikai üzletbe és inkább azt javasolták,hogy a tirisztoros sokkal jobb lenne,mint a LM317t-s megoldás.
Valaki tudna abban segíteni,hogy ez miért jobb,illetve milyen ennek a felépítése?
Soha nem foglalkoztam ilyenekkel,de ugye egyszer mindent el kell kezdeni
Érdekel a dolog,főleg,hogy új számomra,csak szükségem lenne egy kis segítségre.
Köszi előre is!
(#) mps válasza john94 hozzászólására (») Márc 11, 2013 /
 
Szia! Bár nem írtad milyen gép, de gondolom ámítógépről van szó.Tirisztorral is meg lehet csinálni, ám az nem egy egyszerű dolog, nem éri meg amíg nem kilowattokról van szó
LM317 két okból nem szerencsés: egyrészt a felesleges teljesítményt elfűti, másrészt kb. 3V esik rajta ami miatt nem tudod 12V bemenet mellett a kimenetet teljesen felszabályozni.
A jó megoldás egy egyszerű 555-el és egy fettel vagy tranzisztorral felépített PWM szabályozás. Erre egy példa:Bővebben: Link
Egy másik megoldás:Bővebben: Link
(#) Moderátor hozzászólása havranarpi hozzászólására (») Márc 11, 2013
 
Ugye tudod (mert nem ma kezdtél itt fórumozni), hogy egy kérdést csak egy helyre teszünk fel?!
(#) IRONbene hozzászólása Márc 11, 2013 /
 
Sziasztok valaki magyarázza már el nekem , hogyan jön ki ennek a kapcsolásnak a kimenetén 6,5V mikor 3,3V stab a tápja mindkét IC-nek ? (MMA7361LC ; MCP6004 ) Az MCP6004 kavar valamit be a Rail to Rail miatt ?
? :S
(#) kendre256 válasza IRONbene hozzászólására (») Márc 11, 2013 /
 
Sehogy nem jön ki belőle 6,5V.
(#) john94 válasza mps hozzászólására (») Márc 11, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget!
Igen,ezek PC ventilátorok.
Ilyenek.
12V-on, 1,2 A-t vesznek fel,ha maxon járatod.
Csak olyan szabályzót szeretnék,amivel akár még 5V alá is tudnám venni a feszültségüket és nem szeretném feleslegesen terhelni a tápot,mint pl az LM317t-vel.
Szerintem megpróbálom az 555ic-s verziót.
(#) tamast2 hozzászólása Márc 11, 2013 /
 
Na, megvettem végül a labortápot. Olyan nehéz volt, hogy azt hittem megszakadok, míg felcipeltem a 3. emeletre. Annyira nem nagy pedig, de iszonyat nehéz. A 63 cm képátlós régi televíziómnál is nehezebb!
Lenne még kérdésem ezzel kapcsolatban. Hazahoztam és nézegettem bele elemlámpával. A trafón írta a szekunder tekercseket, amiből van több. Miért?
A másik dolog, hogy kb. 6 - 10 voltonként valami relé kapcsol benne. Tehát, ahogy tekerem a feszültséget felfelé 6 voltnál egy relé kapcsol be vagy ki, nem tudom, aztán olyan 16 volt körül megint, de pontosan nem tudom az értéket, ezt még nem figyeltem meg jól, mert 12 voltos égővel próbálgattam és 15 voltnál nagyobbra nem tekertem, csak rövíd ideig.
Valami baja lehet a tápnak, vagy ez normális jelenség?
(#) proli007 válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 11, 2013 /
 
Hello! A táp trafós, és relés előszabályzós. Vagy is ez normális. üdv!
(#) IRONbene válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Gyakorlatilag meg de ! Multival mértem szkóppal mértem és kijön. :S
(#) enree hozzászólása Márc 12, 2013 /
 
Sziasztok, kaptam ajándékba egy ventilátoros csillárt, működik szépen, de fel-lekapcsoláskor akkora zavart rak a hálózatra, hogy egy szobával odébb szétesik a DVB-s tévé képe másodpercekre
Szétszedtem, a teljesen szokásos dolgok vannak benne, a motornak a négy kivezetése, egy kondi, meg egy forgásirányváltó, ami a kondit kapcsolgatja a két tekercs közt, gondolom, itt nem lehet sokat varázsolni. Viszont az jutott eszembe, hogy ha a kapcsolóval párhuzamosan tennék egy pár nanós kerámia kondit, akkor talán az segítene.
Kérdés, hogy mekkorát, meg, hogy az azon keresztülfolyó minimális áram nem okoz semmi egyéb gondot?
Üdv: E.
(#) kendre256 válasza IRONbene hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Akkor valami nem olyan, mint a rajzon...
Csodák nincsenek...
(#) Samus1989 hozzászólása Márc 12, 2013 /
 
Van nekem hátul a kalaptartóban, az autóban egy pár 16cm-es három utas hangszórószett. Ezeket szeretném úgy megbűvölni, hogy a mély és közép alsó tartománya szólaljon csak meg rajtuk (úgy 500Hz felett gondoltam vágni (vagy h jobb ötletnek tartjátok, akkor csak a mély, olyan 200Hz-ig). Néztem hangváltókat, de borzasztó drágák (min. 2k/darab)...4Ohm-os hangszórók. Egy szög egyszerű hangváltóra lenne szükségem, ahogy láttam, közép-magas szűréshez csak egy tekercs sorosan és egy kondi párhuzamosan kell. A problémám, hogy tekerek én tekercset, de fogalmam sincs, mennyi huzalt kellene feltekernem, hogy célhoz érjek. Induktivitást sem nagyon tudok mérni, nincs mivel. Tehát így kellene alkotni valamit. Nem high end cuccokról beszélünk, erősítő sincs a rendszerben, szóval nem audiophile megoldás kell, hanem egy egyszerű, költséghatékony cucc.
(#) enree válasza Samus1989 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Szerintem kész tekercsel jobban jársz. De egy ilyen egyszerű szűrőtől ne várj csodát! Valami meredekebb kéne oda, ha tényleg nem akarod hallani a tetejét. Miért kell egyébként? Fordítva szoktak ilyet csinálni, hogy az alja ne szóljon, de ilyet?
(#) Samus1989 válasza enree hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Elől megvan a jó kis komponens szett, idegesítő, hogy hátulról is jön a szöveg. Viszont a nagy és aránylag erős hangszórók pont jók mély megszólaltatására. Ezért akarom a tetejét levágni. Mivel három utasok, gondoltam, hogy egyszerűen elvágom a mély utáni drótot, mert látszólag párhuzamosan van kötve a három hangsugárzó. Ezzel mit érnék el? Nem csökken az impedancia? Vagy a pici magassugárzóknak nincs számottevő ellenállásuk? Másrészt mekkora kész tekercs kell? Ezek is elég drágának tűnnek...
(#) enree válasza Samus1989 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Így már értem. Nem javaslom, hogy szétvágd, mert; a nagyon magas tartomány el fog tűnni, de ezek a 16cm-es kis hangszórók relatíve magasra is föl tudnak ám menni, nagyon horpadt doboz hangja lesz (ha nem kell vágni, hanem kulturáltan le lehet forrasztani, akkor megpróbálhatod). Jól látod, simán párhuzamosan van kötve, és kondi van a kis hangszórókkal sorba kötve. Mivel párhuzamosan kötött ellenállást távolítasz el, így maximum nőni az impedancia Én egy ilyennel oldottam meg ugyanezt a problémát, a csomagtartó "levágja" a tetejét
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
(#) kasas hozzászólása Márc 12, 2013 /
 
Hogyan képes a rövid antenna pl mobil teló lesugározni és fogadni a telefonnál nagyobb hullámhosszú jeleket ? A szűrő átmérőjén nem megy át a nála nagyobb hullámhossz vagy csak annyi megy át ammekkora a lyuk ezért mondják azt hogy nem megy át a komplett jel.?
Következő: »»   1940 / 3972
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem