Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Olyan ügyben szeretném a segítségeteket kérni, amiben én egy kicsit tájékozatlan vagyok. Úgy tervezem, hogy a következő évben majd megyünk sokat túrázni akár többnaposra is. És mivel szinte már minden árammal működik, ezért szeretnék valami akkumlátor féleséget elvinni. LED-ek mennének róla (nagy fényerejűek) és töltők. 12V-ra és 5V-ra gondoltam, mint az autókba vannak. Az lenne a kérdésem, hogy melyik akkumlátor(ok) lennének alkalmasak erre. A szempontok: 1. Minél könnyebb legyen. 2. Nagyobb kapacitás(Pl. mobil feltöltése mellett azért világítania is kéne egész éjszaka. Esetleg több napot is ki kéne bírnia) Köszönöm előre is! Üdv.:tomi936
Én ilyet ajánlanék ha van Magyarországon is.
Bővebben: Link
Ahhoz, hogy sokáig menjen, "sok Ah" kell neki. Minél több, annál nehezebb lesz. És persze nagyobb. Egy 12V 3Ah zselés akksi már 1 kiló, és igazán nagy kapacitásúnak sem mondható. Ha milliomos vagy, akkor a modellezésben használt LiPo akksik körül nézelődj, azok a méretükhöz képest nagy kapacitásúak, de szerintem az árából kijönne minden töltendő eszközhöz +1 gyári akku
Egy 6V 4Ah körüli viszont a ledeket elég sokáig vinné, és nem is nagy. Ha pontos áramfelvételeket tudsz mondani, biztos lesz aki ki tudja számolni a neked megfelelő akkut. Itt pedig látsz néhány árat (tudtommal ez elég olcsó hely): LINK
Üdv tomi936! 12v 3-4Ah zselés akku szerintem egy éjszakát kibír minden fennakadás nélkül akár közbe egy telefon töltéssel is, de több napra nem valószínű. Csak ha nagyobb teljesítményű aksit veszel ami ugye méretre is nagyobb, nehezebb! Nem tudom mennyi szánná rá, én szerintem kéne venni vagy csinálni hozzá egy napelemes töltőt, ami napközben töltené!
4Ah -s olmos-akut- t 400mA-rel kell tolteni vagy 15 orat .Napelem ?.Napfeny?.
Tobb 2700 mA-es NiMH cellat lehet parhuzamossan tolteni gyorstoltessel auto-akurol 4 ora alatt megfelelo szamu toltovel .Jobbak azok az ujabb tipusu "Recyco" 2000 mA -es tipusuak ,ezek a normalis szaraz-elemhez hasonloan viselkednek nem veszitenek tarolaskor anyit feltoltotsegukbol mint a NiCd es a NiMH .Olom-zseles nem lenne rossz de kene hozza valami gyorstolto mert C/10-el tolteni egy kinlodas.Az egesz szabadsag/kirandulas aku-toltessel telik .Plusz egy hatitaska tele akumulatorokkal es toltokel ..hehe. Voltam hegyteton negy napos rockfesztivalon ,egesz nap az akumulatorokal kelett bajlodnom .Tolteni cserelni .Zseblampa 5LED-es 4xAAA 1,5 V elemmel nem allando vilagitasnal sokat birja .De egesz ejjel tarto allando vilagitashoz 1W-os LED -hez kell egy jo 2-3 Ah-s aku. Ket fenykepezogephez , egy Zoom Recorder , es egy gitar processzorhoz 20 drb."AA" 2700mA NiMH akut es harom 4 cellas automata gyorstoltot vittem .Amibol ketto kapcsolouzemu konnyu, a harmadik transzformatorrol megy .Egy napelmes-akut, egy napelemes tolot.Ket telefont .Csak a telefonok es a napelemes-veszhhelyzet aku (amit 5V-rol is tolthetek) voltak LiIon vagy LiPo ,A tobbi ilyen tipusu aku-s cuccot othon hagytam.Mar othon megjartam frissen toltott akuk nem birtak ki tob mint 10 perc filmezest . Igy veszhelyzetbe az AA cellak akarmelyik gepet mukodtethetnek lemondva egyik mukodteteserol. Kesz kabare volt a hegyteton nappal ,mindenki toltott..hehe. Meg igy is kell egy cella allapot vizsgalo .mero cucc hogy kivaltsad a gyenge akut ami miatt leallhat a mukodtetett muszer. Camerat , fenykepezogepet , recorder stb ha lehet mind AA tipusu akuval mukodjon . Evenken uj LiIon akut vasarolni minden cuccba egy kicsit draga . Kb 1.5 ev mindennepos toltes utan a LiIon akuk kapacitasa nagyon lecsoken. El lehet dobni csak kinlodas es soha se tudod menyit tartanak meg. Minden mukodtetett muszer/cucc nagyhatasfoku -kisfogyasztasu kellene legyen Plusz megbizhato automata tolto ami biztossan feltolti teljesen az akukat. Csak uj akukat vinni .Megjelolni /szamozni es tervszeruen tolteni/cserelni.Maskepp legszuksegesebb pillanatban lemerulhet egy "gyengeb" cella miatt, megjelenik a "Low Battery" es kikapcsol a muszer.. Telefonhoz van kisebb osszecsukhato napelemes akumulator(ez toltheto 5V-al is akarmirol) egyszeri tolteshez elegendo 1,2Ah-s, de van kezmeghajtasu dinamos toltesu aku is egy szukseg hivasnak elegendo mukodteteshez.
Hát a mobilról le tudok mondani, mert legfeljebb veszek hozzá ilyen ceruza elemről töltős cuccot. Tölthető elem meg van itthon. A Ledes lámpa meg a "tábor" bevilágítását segítené elő. Úgy tervezem , hogy lennének nagy teljesítményű Ledek és normál. A normál az este például a folyóparton pecázás közben egy kis szórt fényt biztosítana. De ha pakolni kell vagy fogás van, akkor csak felnyomok pár kapcsolót és a nagy teljesítményű ledek is rákapcsolnak.
Kézi lámpát azt viszek külön amit tölthető elemekkel működnek azokkal nincs baj. A baj ott van , hogy mivel napközben ha túrázunk az erdőbe ott nincs erős, sőt néhol alig van fény a fakoronától. Így nem hiszem hogy a napelemes megoldás célravezető. Főleg ,ha csoporttal megyünk és nem a saját magad főnöke vagy. A Ledeket még nem vettem meg, így még csak fejben épül. Egy másik fórumon ahol horgász lámpát csináltak ott találtam egy nagy teljesítményű ledre egy linket LED Nem tudom ,hogy jó lenne-e nagy teljesítményűnek? Normál ledet meg HEStore -ról rendelek az alkatrészekkel együtt. Nem tudom ,hogy mit szóltok a LEDek hez hogy melyikhez milyen akku kellene? Köszi! tomi936
Üdv!
Van egy ilyen szervó vezérlőm: http://www.lynxmotion.com/p-395-ssc-32-servo-controller.aspx Ehhez tartozik 4 motor, amiből 2 csak ritkán üzemel. Az egésznek a központja egy router. Jelenleg 7.5V-on üzemel a szerkezet egy adapter segítségével a 220-ról. Ez jó a routernek is és a vezérlőnek is. Szeretném a konstrukciót elszakítani ettől a köldök zsinórtól, hogy akksi segítségével akár 1-2 órát is működjön. A gond, hogy nem tudom igazából milyen akksit válasszak. Milyennel lehetne elérni szerintetek, hogy a lehető legtöbb ideig üzemben tartsa? A súly is számít, mivel guruló szerkezet, ergo cipelné az akksit is. Köszi előre is a tippeket!
Azt szemérmesen elhallgattad, hogy milyen áramfelvételről van szó.
A lítiumos akkumulátor súly/teljesítmény aránya a legjobb. Ennek megfelelően kell választani/összeállítani egy akkupakkot.
A kovetkezo szempontokat kell figyelembe venned es merlegelned.
-A feszultseg tol-ig ->hany cella kell ill. kell-e fesz.csokento elektronika -max arameroseg -mukodesi ido (1-2 ora tultag dupla akkut jelent ->dupla ar) -tomeg -ar es ezutan meg rangsorolhatod is a kovetelmenyeket (utobbi ketto forditottan aranyos)
Sziasztok!
Valaki fel tudná sorolni a létező akku típusok tulajdonságait, hogy egymáshoz képest össze lehessen hasonlítani? Gondolok itt olyanokra mint tartósság, hidegtűrés, melegtűrés, méret, súly, ár.
Ennél szebben nehéz a választ megfogalmazni.
Köszönöm, de elég sok cella üres a táblázatban, és a hő, fagytűrésről sem, és arról sem látok semmilyen adatot, hogy az egyforma Ah-ás akkuk közül hogy alakulnak az árak a típusok szerint. Egy akku, ha hidegebben, vagy melegebben van, mint kéne, akkor csak addig nem működik, míg abban a hőmérsékletben van, és ha újra jó hőmérsékleten van visszaáll a hatásfoka, vagy nem áll vissza, és töltés nélkül csak annyit lehet már kivenni belőle, mint amennyit a hidegbe, vagy melegbe lehetett volna?
Ez a téma tűnt a leginkább megfelelőnek a kérdésemhez. Remélem itt kaphatok valami elindulási információt a kérdéssel kapcsolatban:
Fel lelhető valahol olyan írásos, (megbízható) irodalom az akkumulátorokkal kapcsolatban, ami rendszerezi azok fajtáját, magyarázza a működésüket és töltésüknek módjait? A szakdolgozatom keretein belül egy hexapod-ot szeretnék készíteni, és egy altémán belül szeretném ezeket összefoglalni - és természtesen kiválasztani a megfelelőt a hexapod-omhoz. Tudna valaki ilyen irodalmat mondani? (könyv, Rádiótechnika valamely száma, vagy Elektronet valamely száma, stb. sőt internetes is tökéletes, csak lehetőleg ne fórum legyen, mert arra még sem hivatkozhatom, mint irodalmi jegyzék :S) Ha tudtok segíteni akkor előre is köszönöm!
A gyári adatlapok is megfelelnek erre a célra. Tartalmazzák a terhelhetőséget, súlyt, méreteket, tárolt energiamennyiséget. Ezenkívül a battery-info, tartalmaz pár linket. A Wikipédiát is érdemes átfutni.
Gyártók: EMB, Lumos, IBT, Delipow. Összefoglalók: itt, meg itt.
Üdv! Vettem én régebben egy kis akksit, így néz ki:
http://kepfeltoltes.hu/130320/akksi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg 6,2V-ot mérek rajta (kis olcsó lcd-s multiméterrel, ha számít) Nem lötyög benne semmi, akárhogy játssza az ember a bármixert vele. Természetesen azt nem tudom, hogy száraz-/zselés akku-e, de a kupakok miatt talán a zselést kizárhatjuk (valahol, valamikor olvastam valamit). Az is érdekel, hogy milyen töltőt szerezzek be hozzá, kell-e újraéleszteni, ha kell, hogyan? Köszönöm előre is!
Nem értem mi a kérdésed, és miért nyitottál ennek témát?? Minden adata ott van az oldalán , még le is fotóztad!
Felitatott elektrolitos ólomakku, ilyenek vannak a szünetmentesekben, riasztókban. Csúfolják ezeket zselésnek is, de az másmilyen. Vannak akkus témák, azokban keresgélj, hogy mit csinálj vele.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
Nyílván ha használtad volna a keresőt nem nyitottál volna témát , mert van már vagy 10 akkus téma
Teljesen újonc vagyok, most regisztráltam, ismeretlen a fórummotor is, és nem akartam, hogy belevesszen a dolog a zsúfoltságba valahol.. Mint most. Nem tudom, mennyire lesz egyszerű követnem, majd megoldom...
Az a gond az akkuval, hogy azt se tudom, mit kéne tudnom róla. Mivel ne töltsem, mire ne költsek... Szerintem kiderült a nyitóból, hogy hülye vagyok hozzá, nem is szeretnék mindent tudni ezekről a dolgokról, amíg nem muszáj. Azt gondoltam, lesz valaki, aki séróból elmondja, mire ügyeljek, ha egyáltalán ügyelni kell valamire.
Köszönöm! Akkor ehhez spéci töltő kell, ami nem lépi túl a 7,2V-ot (vagy ott áll át cseppre), és akkor az "Initial current 1.2A max" a mindenkori maximális töltőáram? Lehet ilyen töltőt kapni, vagy érdemesebb készíteni/készíttetni? És a mért 6,2V nem túl alacsony?
Most már illene tölteni. Ha 6V alá (cellánként 2V) megy a feszültség, akkor már károsodik - ne használd. A töltési végfeszültség attól függ, hogy ciklikusan, vagy pufferüzemben lesz használva az akku. Ott van az oldalán, ciklikus üzemben legfeljebb 7.2V, pufferüzemben 6.75-6.9V legyen a feszültség.
MW126CB12 egy lehetséges megoldás a töltőre. Ha gyorsan kell feltölteni, akkor ez jöhet szóba, ha nem annyira sürgős, vagy drágának találod, akkor talán jobb a MW-126C08 GS típus.
* vagy, nagyon-nagyon szépen köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
Szia!
Létezik.. második találat
Köszi.
A linkelt akkupakkról mi a véleményed? Szerintem össze tudnám barkácsolni, de: van egy dokkolója a fülesnek, abba kell bedugni a lemerült akkukat. Feltöltené-e a 280 vagy az 1300mAh akkukat?
Szerintem fel tudná tölteni csak 5-10x annyi idő alatt.
Még egy kérdés, bár a szakik megköveznek érte valószínüleg: van egy ilyen töltőm. Régebbi AA és AAA elemeimet elég jól helyrehozta.
Megpróbálhatom ezeket az akkukat refresh-elni, töltenivele? Vagy ne kockáztassam a töltő épségét?
szerintem az ilyen mikorprocis töltők eléggé jól el vannak látva védelemmel baja nem hinném hogy lenne tőle
|
Bejelentkezés
Hirdetés |