Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1959 / 3996
(#) pucuka válasza jocka0012 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Egy zártláncú TV -vel foglalkozó, nagy hasznát veszi.
(#) etm válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Köszönöm a választ,és igazad van az mikro farad.Csak azt nem tudtam,hogy az a feszültség érték amit a kondenzátoron feltüntetnek,az mire vonatkozik? Pl.ha 16 Volt van ráírva akkor az mit jelent?Az a maximális fesz amit elbír?
(#) mps válasza etm hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Igen, az a maximális.
(#) gerolka hozzászólása Márc 31, 2013 /

Üdv, és egyben kellemes húsvétot!

Abban kérném a segítségeteket, hogy volna nekem egy BOSCH PTS 10 típusú asztali körfűrészem, sajnos nincs benne lágyindítás, és a 15 A kismegszakító nem bírja, minden 3.-4. indításkor leveri!
A kérdésem, lehet e utólag építeni hozzá lágyindítást?

Ha igen mibe kerülne kb?

Mivel mifelénk (én legalább is nem ismerek) nincs olyan szaki aki meg tudná csinálni, jelentkezőt is keresnék aki megcsinálná nekem!
(#) Mdavid hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy ha szeretnék egy elég nagy (45×45 cm-es) LED-táblát (5 mm-es magasfényű, normál LED-ekből) készíteni, akkor ezt mibe a legcélszerűbb beépíteni? Eddig nem láttam ekkora NYÁK-lemezt, lehet egyáltalán ekkorát venni? A másik pedig az, hogy ha mindez SMD LED-ekből van, akkor a forrasztását nem lehet valahogy leegyszerűsíteni?
Esetleg SMD LED-es "füzérből" (nem tudom, hogy mi a magyar neve :$) lehet ilyet csinálni?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) cross51 válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

A nyák eléggé húzós ára van de a méretnek megfelel.
Az smd-re a megoldás de ők csak 35x45cm-es nyákot tudnak gyártani csak lehet más nyák gyártok nagyobb nyákkal tudnak dolgozni nézz körül.
(#) Mdavid válasza cross51 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

A nyák legyártásával nem lenne még annyira probléma, inkább csak valami gyorsabb megoldást keresek a LED-ek beforrasztására
(#) cross51 válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Hát én csak a hagyományos módszert ismerem egyik oldalt elő ónozod és be illeszted szépen sorba annyit tudok tanácsnak adni hogy a ledek egyenesek legyen tegyél eléjük valami igazítódeszkát a másik oldalán meg forrasztod.
(#) lombos hozzászólása Márc 31, 2013 /

Bajban vagyok...valamit biztos nem értek:
A BC212-es tranzisztor lábkiosztására szeretnék rájönni de nem megy... hogyan lehet bemérni, mert az adatlapokon összezavarodtam:

első: link

második: Link
(#) ElemElek hozzászólása Márc 31, 2013 /

Örvendetetes lenne , ha valaki belenézne ebbe a kapcsolásba. Ha a 390 kohm ellenállást 330 kohm ellánállásra cserélem még villog? Köszi
(#) cross51 válasza lombos hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Ha a lapos oldal felfelé a domború lefelé és a lábak is lefelé állnak akkor a balról haladva collector bázis emitter.
(#) lombos válasza ElemElek hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Bizonyára villog, csak legfeljebb olyan kicsi a szünet, hogy a szem nem érzékeli, de ezt számolni kellene, vagy még egyszerűbb kipróbálni. - viszont ahogy látom, Neked is a BC 212 tranyót javasolják- egyiknek- Te azt használod? milyen a lábkiosztás? mert ahogy előtted kérdeztem én belebonyolódtam...Látom hogy 212B van a rajznál, de az adatlapon sima 212-és most aztán nem értem, mert a másik adatlap meg máshogy jelöli....
(#) lombos válasza cross51 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Kösz, de ezt honnan tudom, mert az első linken pont nem így jelöli!!!
(#) cross51 válasza lombos hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Az első linket nem tudtam megnyitni ugyhogy a másodikból indultam ki.

Épp fordítva kötöttem be, most forrasztom ki!
Nem tudom miért nem lehet valahogy a tranyón jelölni.
(#) blackdog válasza lombos hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Onnan tudod, hogy megnézed a beépítendő tranzisztor gyártójának az adatlapját.
És/vagy elolvasod ezt: Bővebben: Link
(#) lombos hozzászólása Márc 31, 2013 /

Most már jó az első link is...csak amikor betettem akkor volt rossz!! szóval a két adatlapon fordítva van, és nem tudom ki a gyártó azt hittem szabvány hogy 212 az egyforma minden gyárnál, úgy ahogy egy "hatos anya". No én még azt is elvárnám, hogy a betűjelzéssel ellátott lábkiosztása is azonos legyen...tudom nagy igények...
Skori-féle alkatrészvizsgálatot köszi!
(#) snowboarder válasza snowboarder hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Sziasztok! A probléma sajnos még mindig fennáll. Szétszedtem a multimetert és van benne két biztosíték. Mind a két biztosíték fehér színű ezért nem látom benne a szálakat.
Valaki kérem segítsen... miért fehér színűek a biztosítékok? És miért van az hogy csak akkor zár az áramkör ha nagy amperméréshez dugom be a piros szálat, viszont ilyenkor nem mér értéket? A kis amper mérésnél az áramkör sem zár (valoszínűsítem, hogy a biztosíték ment tönkre).

Mondjuk azt sem értem, hogy mehet tönkre a biztosíték mikor 9V-os elemmel mértem csak... és mA-re volt kapcsolva.

Nagyon idegesít, hogy nem értem miért történt ez...mikor elméletileg nem is történhetett volna.

Köszönöm!
(#) kiborg válasza snowboarder hozzászólására (») Márc 31, 2013 / 1

Szia!
Vedd ki a biztosítékokat és rakd össze a multimétert. (remélem megjegyezted, hogy melyiket honnan vetted ki) Ezután a csipogós állásban nézd meg a biztosíték két oldalán, hogy sípol-e a műszer. Ha sípol (mintha csak a két vezetéket érinted össze), akkor az azt jelenti, hogy jó a biztosíték és vissza lehet tenni a multiba. Ha nem sípol, akkor csere. Így leellenőrizted a biztosítékokat. Ez a rész letudva.
Az hogy a biztosítékban nem látod a szélat, az nem baj, ez akkor olyanfajta, hogy meg van töltve porral. Nem szükséges ugyanilyenre cserélni. Csak a kupakján szereplő áramérték legyen azonos.Ez is letudva.
Azért nem mutat a multimétered áramértéket, mert nem tudja megjeleníteni. Nézd meg, hogy hol van a tizedespont és hány nulla van utána. Te gondolom 20mA-nál kisebb áramot akarnál mérni, ez ugye 0,02A.Kisebb pl 18mA-nél az talán 0,02 vagy 0,01 lenne a kijelzés, de benne van a műszer pontatlansága is, ami egy ilyen kategóriás műszernél nem túl jó és a max méréshatárhoz képest igen kicsi értéknél nem biztos, hogy megjeleníti.
Röviden ennyi. Remélem megint kaptál pár fontos információt.
Kiborg
Ha véletlenül csináltál egy rövidzárat, a 9Vos elem bőven tud 200mA felett (gondolom ilyen a kisebbik biztosíték) emiatt tönkremehetett a biztosíték.
(#) Teaway válasza kiborg hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

"ez akkor olyanfajta, hogy meg van töltve porral"

Esetleg lehet még kerámiacsöves is, az pedig átlátszatlan.
(#) snowboarder válasza kiborg hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Köszönöm szépen a kimerítő választ. Minden lényeges infot megadtál, ennek köszönhetően megvan a hibás biztosíték. 500mA-es, ilyet veszek majd. Mondjuk még mindig nem értem mikor romlott el de most már legalább tudom mi a gond. Köszönöm szépen a segítséget!
(#) cross51 válasza snowboarder hozzászólására (») Márc 31, 2013 / 1

Még ami előnyösebb megoldás a sima biztosíték helyett a három néven ismert poly fuse poly switch multifuse ezek olyan biztosítékok amik ha átlépik a megadott hatért akkor lekapcsolnak mikor az áram a korlát alá csökken utána visszakapcsol.

Ebben az áramkörben a PNP tranzisztor helyére tehetek BC 556B tranyót?
(#) gkari válasza gerolka hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

A belinkelt szerint lágyindítós, de ha mégsem, szerintem a legegyszerűbb, ha a kismegszakítót kicseréled egy "lomha" tipusúra.
(#) zsozso979 hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok!Segítségeteket szeretném kérni! Hol lehet ezt a típusú transzformátort beszerezni,illetve helyettesíteni valami más gyártmánnyal! Egy elektromos garázskapu transzformátoráról van szó. Végig böngésztem a netet de nem találtam ilyet,csak toroidban hasonlót. Esetleg azzal helyettesíthető? Laikus vagyok(
(#) kuka88 válasza zsozso979 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Szia!
Szerintem tökéletes lesz a toroid is, bár az drágább lehet. Szekunder oldalon 2*24V és 70VA-es.

Szerk.:Teljesítményben nem kell megeggyeznie, de legalább akkora legyen, mint az eredeti. Lényeg, hogy 2*24 voltot adjon le.
(#) kamaro hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok! Működőképes lehet a mellékelt rajz? Tp2 primerkörét hogyan lehetne egyszerűsíteni?
(#) zsozso979 válasza kuka88 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Köszönöm a segítségedet! Egy 2x24V/100VA-ot találtam! Ha nagyobb teljesítményű akkor az nem baj? Ill. a gyári transzformátor szekunder kivezetésénél három szál van,a toroidon pedig négy! Gondolom akkor a kettő nulla kivezetést össze kell kötnöm?
(#) granpa válasza zsozso979 hozzászólására (») Márc 31, 2013 / 1

Ja, ja! A két szekundert sorba kell kötni.
(#) Mdavid hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, kapcsolási rajzban, vagyis inkább csak ellenállás és potméter értékében. Egy 100 db, 120 fokos LED-ből álló panelt szeretnék készíteni fotós célra. Szeretném, hogy a fényerő csökkenthető legyen. Ezt ugye potméterrel lehet megoldani. Fontos, hogy lineáris legyen. Az lenne a kérdésem, hogy ha 12V-ról működne a tábla, és mondjuk három LED-et kötnék sorba, így 120 Ohm-os ellenállások kellenének. Hogyan változik ez, ha potmétert rakok eléjük? (Az egész táblában 1 db poti lenne). Annak mekkora értékűnek kell lennie? Köszi a segítséget!
Következő: »»   1959 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem