Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1958 / 3996
(#) etm hozzászólása Márc 30, 2013 /

Hello! Szeretném kérdezni,hogy az 555-ös IC-nél mivel lehet változtatni a frekit pl.az inverternél hogy az 50 Hz legyen?Melyik lábánál milyen alkatrész határozza meg?
(#) pucuka válasza etm hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Az adatlapja választ ad kérdésedre, de itt is választ kapsz.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013
(#) cross51 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

monostabil
pucuka nem tette be az astabil módot lehet ez kell neked attól függ milyen jel kell.
(#) gaben110 hozzászólása Márc 30, 2013 /

Sziasztok!
Építettem egy áramgenerátort amivel dvd vörös lézer diódát szeretnék üzemeltetni,de nemgazán lett jó,7.2 v ról hajtóm 2 sorosan kötött 3.6v os mobil akksival,a kimenetén terheletlen állapotban 6.95 7.01 v ot mérek, de ha leterhelem egy 2.5 v os leddel akkor a led világít szépen és nemégki,de ha ráteszek egy 2.5 v os 0.2A zseblámpa izzót aminek ugye 0.2 amper kell azaz 200miliamper az pedig nem világít vele,ezért is gondolom nem lett jó,lézerre megsemertem próbálni,de a 7 v os kimenetet ha leterhelem egy 2.5v os ledel akkor a feszültség 2.45 v ra leesik a led szépen világít. viszont az ellenálásokat rövidrezártam akkor működik 3.6 v ról is és akkor már van benne anyi áramerősség hogy a zseblámpa izzó majdnem fehéren világít,de ienkor már a feszültség 2.70 v ,a led is szépen világít.
Éz a normál működés ?Rátehetem a lézerre nemfog tönkremenni?
(#) pucuka válasza cross51 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

dehogynem. Katt az aláhúzott itt is szóra.
(#) zolika60 válasza gaben110 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Az izzó hideg ellenállása sokkal kisebb, tehát az áram igénye jóval (többször) nagyobb mint ha már izzik. Ezért nem világít. Ráteheted, nem lesz baj.
(#) gaben110 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Köszönöm ! megpróbálom vele holnap
(#) B.I hozzászólása Márc 30, 2013 /

Sziasztok. A piezo hangszóróknak mekkora az érzekenysége? Vagy nem lehet a dinamikus hangszórókhoz hasonlóan érzékenységgel meghatározni?
(#) etm hozzászólása Márc 30, 2013 /

Elnézést kérek a moderátortól! Köszönöm a válaszokat is!
(#) kérdező hozzászólása Márc 30, 2013 /

Sziasztok!
Ellenállás színkódokat megadó program kellene. Csak olyat találtam, ahol a színkód alapján adja meg az ellenállást. Nekem olyan kellene, amibe beírom az értéket, és megmutatja a színkódot. Létezik ilyen? A linket előre is köszönöm.
(#) Davidd válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Csuszkara kotottem rendesen a kondit,a masik ket labat pedig a +tap{azaz a 470 ohm utan} meg a mikrofonra kotottem. Lenyeg a lenyeg mukodik.
(#) cross51 válasza kérdező hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Ha dridos telód van electrodridot tölsd le és ő mind két lehetőséggel tud számolni giépre nem ismerek progit oda marad a papír.
(#) bodnar00 válasza kérdező hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Szia! Innen töltsd le az Elektronikus Svájcibicskát, abba van ilyen is.
Vagy itt van ez .
(#) sector99 hozzászólása Márc 30, 2013 /

Sziasztok !
Az ipari akkus fúrógépek LiPo akkujában hány cella van? Mondjuk a 10.8 V-osban 3 vagy 6 ? Tehát az a kérdés hogy
párhuzamosan vannak-e cellák kötve, vagy azt egyáltalán nem szabad ?
(#) cross51 válasza sector99 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Szerintem 3 cella de nem 11,1 Voltos, mert 1 cella a LiPo-bol 3,7 Voltos ?
(#) oleg53 válasza etm hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Szia!
A kapacitás az éppen alkalmazott feszültségtől független.
Viszont valamit nem értek az irományodban.
Az mF az milliFarad. Az kérdésedben eredetileg viszont nF-et írtál, ami nanoFarad, szóval itt valami kavarodás van.
Kapacitásnál amúgy ritkán használják a "milli" előtagot. Ez valószínűleg megszokás alapján van így.
Ami Neked kell, azt úgy találod meg, hogy 100uF, azaz 100 mikroFarad. Ebből pedig biztosan találsz szinte minden alacsonyabb használatos feszültségre.
De azért azt sem árt tudni, hogy mi lenne a kondenzátor szerepe az áramkörben, mert attól függ, hogy milyen típust használhatsz. Ha például a rákapcsolt feszültség polaritást is válthat, akkor nem használhatsz elektrolit kondenzátort.
(#) oleg53 válasza tom75 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Szia!
Igen, lehet. A 2N3055-ből (ami a Q4) kell párhuzamosan kettőt használni, de mindkettőre külön tenni kell egy kis értékű ellenállást az emitter és a táp kimenete közé. Ez a hőmegfutás elkerülésére van, de sajnos a pontos értékére nincs tippem, a kiszámolásba meg nem mennék bele. Nálam tapasztaltabbak úgyis fejből tudnak rá egy gyakorlati értéket.
Ja és persze a megnövekedő bázisáramra is gondolni kell.

Viszont nem biztos, hogy ilyet építenék. Ma 3 vagy több Amperre inkább FET-es kapcsolások használatosak.
(#) oleg53 válasza snowboarder hozzászólására (») Márc 31, 2013 / 1

Szia!
Pár tanács:
1. Ha valami nem működik, mérj több helyen is feszültséget (ahogy proli007 is mondta), és rakd össze fejben, hogy hogyan kaphattad ezeket az értékeket.
Itt például kapásból 0V-ot mértél volna a LED-en, és feltűnt volna a hiba (ami mondjuk nekem sem esett le első ránézésre).

2. Kerüld az áramerősségek közvetlen mérését. A multimétered belső ellenállása áramméréskor nem nulla, ráadásul a méréshatár változtatásával változik. 2mA-es határnál pl simán lehet 100 Ohm. Ez a hozzáadott ellenállás megváltoztatja a feszültségviszonyokat és általában félrevezet, amikor megpróbálod megérteni az eredményt.
A 10 (vagy 20) Amperes méréshatárnak valószínűleg csak 10mOhmos a belső ellenállása, de ilyen nagy áramot ritkán kell mérni.

Áramot mérni azért sem ajánlott, mert ha úgy felejted a műszert, és feszültséget mérsz vele árammérő üzemmódban, akkor valamit megölhetsz vele. Valószínűleg az első műszered is ennek esett áldozatul.

Ha mégis áramot kell mérned, ahhoz érdemes egy külön műszert használni, és nem változtatni a méréshatárt. Plusz bele kell számolni a működésbe a belső ellenállását, ami a mért áramból és a rajta eső feszültségből kiszámolható.

Általában áramerősségre a kapcsolásban lévő ellenállások ismeretében a rajtuk eső feszültségekből lehet következtetni, mivel feszültségmérésnél ezek a műszerek szinte semennyire nem szólnak bele az áramkör működésébe (ilyen üzemmódban nagyon nagy a belső ellenállásuk).

3. Egy kapcsolás kipróbálása előtt gondolj bele (számold ki), hol mekkora lesz a megjelenő teljesítmény. Pl egy negyed W-os ellenálláson 2W elég gyorsan okoz kellemetlen változásokat.

4. Tanulmányozd kicsit a LED-ek feszültség-áram jelleggörbéjét, és megérted, hogy miért nem szabad őket áramkorlát nélkül használni. Ha ésszerűen összeállított mérési körülmények közt változtatod egy LED-, vagy akár csak egy sima dióda előtét ellenállását, akkor még jobban megértheted az ilyen dolgok működését.

Más:
Korábban kérdezted, hogy mi határozza meg egy elem áramerősségét. Valóban a feszültség és az áramkört záró ellenállás az. Viszont jó tudni az elem saját belső ellenállásáról is, amit természetesen nem beleépítettek, hanem az elemben lévő anyagok és a bennük zajló folyamatok eredménye. Ennek értékétől függ, hogy egy adott áramerősség kivételekor mekkora lesz az elem feszültségesése, és végső soron a kivehető maximális áramot is ez adja meg. Itt is csak Ohm törvényét kell használni.

A belső ellenállás elemenként különböző lehet, időben általában növekszik, és nem tüntetnek fel róla még közelítő értéket sem. Közvetett úton mérhető, de ennek a gyakorlatban egy átlag halandó számára nincs sok értelme.

Végül:
A kérdéseid egyáltalán nem értelmetlenek, csak így tovább!
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) jocka0012 hozzászólása Márc 31, 2013 /

Üdv , az lenne a kérdésem , hogy ez miféle műszer?Bővebben: LinkEz nem szkóp szerintem , vagy igen?
(#) Frankye válasza jocka0012 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

A lap tetején a neve: Waveform montor", azaz: hullámforma megjelenítő. Szerinted?
(#) jocka0012 válasza Frankye hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Oké, azt én is láttam , de mivel másabb , mint egy szkóp?
(#) kendre256 válasza jocka0012 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Ez egy speciális szkóp. Ahogy nézem, például TV adóban használták adásellenőrző monitornak.
Bővebben: Link
Általános oszcilloszkópnak nem igazán jó. Nagyon régi, elektroncsöves technika, mellesleg 115V-ról működik.
(Lomnak, helyet foglalni jó. Vagy ha valaki muzeális dolgokat gyűjt, annak érték, de használni nehézkesen lehetne.)
Szerk: Bocsánat, közben találtam róla egyebet is, nem csöves, hanem tranzisztoros, de a szkópcsövön kívül van még cső benne.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) pucuka válasza jocka0012 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Oszcilloszkópnak éppenséggel oszcilloszkóp, csak egy speciális célműszernek kialakítva.
Ez a speciális cél a videó jelek monitorozása, ez a videó technikában megfelel a hangtechnikában alkalmazott kivezérlés jelzőnek. A videó jeleknek szigorúan kötött hullámformájuk van, és ezt a képernyőre rajzolt tűrésmezők közé kell beállítani, és ott tartani. Ha ez nem sikerül, akkor az átviteli lánc másik végén levő TV berendezések nem tudják rendesen visszaállítani a videó jelet, azaz a képet.
Amúgy ez egy olyan oszcilloszkópnak tekinthető, amelynek a függőleges erősítőjének a sávszélessége kb. 10 MHz, és egyetlen 15625 Hz eltérítő frekvenciája van, a sorfrekvenciára szinkronozva.
(#) jocka0012 hozzászólása Márc 31, 2013 /

Értem , köszönöm , tehát akkor hobbi célra nem megfelelő?
(#) kendre256 válasza jocka0012 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Nem..
(#) snowboarder válasza oleg53 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Szia. Köszönöm szépen a javaslatokat!
(#) snowboarder hozzászólása Márc 31, 2013 /

Sziasztok! Sikerült megint valamit elrontanom a multimeteremen...

Van egy egyszerű áramköröm. 9V-os elem, egy 1k-s ellenállás és piros led. Ampert akartam mérni. A mulitmetert 20mA-re állítottam. Majd a piros tüskét az elemhez a fekete tüskét az ellenállás lábához tettem. És itt a gond, mert nem történik semmi... A lednek ki kellene gyulladnia és az ampert látnom kellene, de sajnos nem az amperre 0.00-at mutat és a Led sem ég.
Természetesen zárt áramkör esetén a led ég.
A multimeter Voltot mér, ledes is lehet ellenőrizni vele és az Ohm méter is makulátlanul működik.
Ha a piros tüskét átkapcsolom a nagy amper mérőre (5A) és úgy próbálok ampert mérni a 20mA tartományban akkor a led kigyullad de amper mérő ugyanúgy 0-át mutat.
Már megint mit rontottam el? Megmenthettő az ampermérőm?

Előre is köszönöm és boldog Húsvétot mindenkinek!
(#) gabi20 válasza snowboarder hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Szia kellene lenni a multiméterben egy biztosítéknak, a helyedben azt megnézném.
(#) cross51 válasza snowboarder hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Próbáld meg Amper állásban mert általában az Ampert és a mA-külön biztosítékon kötik legalábbis nálam így van a multin. Ha így se akkor nem tudom.
(#) zoltan0801 válasza snowboarder hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Helo!
Én nem a 20 mA állásban próbáltam volna meg. Én mindig nagyobb méréshatárban szoktam kezdeni, és úgy közelíteni meg az általam gondolt határt. A piros vezetéket áttetted az amperméréshez megfelelő lyukba?
Következő: »»   1958 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem