Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1957 / 3996
(#) gaben110 hozzászólása Márc 29, 2013 /

Sziasztok!
100 ohm os trimmer potméterre volna szükségem,ahol megszeretném rendelni kategóriák vannak. 100k,100r ,10k,1k,1m, nemnagyon értek ezekhez meiket válaszam 100k a legelsó gondolom akkor az a 100 óhm os? vagy a 100 r? mert ugye az r az ellenálás jele.csak akkor nemtudom mért a 100k van legelől a kategóriában.
(#) chopper800 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Köszi a választ
(#) bbalazs_ válasza gaben110 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Neked a 100R kell majd, de ne felejtsd el, hogy A-sat kerj, mert feltehetoleg linearis kell majd.
(#) gaben110 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Köszönöm szépen a segítséget,most meg is rendelem.
(#) proli007 válasza gaben110 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Hello! Az ok nem indok, de egyszerű. Az ómegát nem sok karakterkészlet támogatja, vagy rosszul írja ki. Ezért használják a R betűt. A sor meg azért van ilyen nem érték szerinti sorrendben, mert az ASCII kódban az van elől, aki előrébb áll.
(Balázsnak: A trimerek között, elég ritka ami nem lineáris, mondhatni nincs is.)
üdv!
(#) gaben110 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Rendben van most már értem .Köszönöm szépen!
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 29, 2013 / 1

Hoppa! En ugyan sohasem hasznaltam breadboardot, de abban hogyan vannak az osszekottetesek? Nem eppen erre merolegesen kellene allnia es a ket vezetosavnak egy elcsuszasban lennie?
Ezert nem hasznaltam en sohasem ilyet, ha lenne pakad, kozben megtanulnal forrasztani is.
Es egy tenyezo (a kontakthiba) egybol kiesne.

Szoval at kellene vizsgalnod, hogy ahova drotot dugsz, az tenyleg atvezet-e es nincs-e rovidzar.

Most igy elnezegetve, nem kozepen kellene lennie a diodanak? Tehat azt a szelesebb kozepso savot kene athidalnia, nem?

Minel tobbet nezem, annal kevesbe ertem a breadboardot, semmi jel nem mutatja, hogy mi es hol erintkezik... mindegy, ha ramersz a LED helyere es ott nem talalsz feszultseget, akkor az van, amit mondtam. Ha van fesz, akkor a led rossz , hibas a polaritasa vagy tul sok neki az 1K.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) proli007 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 29, 2013 / 1

"Most igy elnezegetve.." Jé tényleg a Led így rövidzárban van...
(#) snowboarder hozzászólása Márc 29, 2013 /

Nos, nagyon _NAGYON_ szépen köszönöm. Ezért vagyok én egy óriási nagy kezdő! Igen, igazatok van és most már számomra is teljesen nyilvánvaló! A LED rövidzárban van/volt!
Köszönöm mégegyszer!
(#) snowboarder hozzászólása Márc 29, 2013 /

Igy már minden világosabb!
(#) proli007 válasza snowboarder hozzászólására (») Márc 29, 2013 / 1

Egyben homályosabb is.. Hova lett az áramkorlátozó ellenállás? Eltűnt a ködben?
(#) Davidd válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Koszonom szepen! Milyen erteku potit ajanlanal nekem?
(#) proli007 válasza Davidd hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Hello! Szerintem 2..10kohm között megfelel. Mert az eredeti 10k az a kapszulában lévő Fet Drain munka ellenállása tulajdonképen. A Fet erősítőnek meg kimenő ellenállása valahol 1kohm körül van ha jól emlékszem.. üdv!
(#) silent15 hozzászólása Márc 29, 2013 /

SZiasztok, usb re szeretnék egy olyan kapcsolást csinálni , ami valahogy úgy működik, hogy ha be van dugva, akkor világít egy led (mint hogy tápon van), de ha pl adatfolyam megy át, akkor a bitek "ütemére" egy másik színű led világít, tud valaki ilyen kapcsolást, köszi!
(#) snowboarder válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Homályosabb lett mert ha vakuztam akkor nem látszott a leden hogy ég. Így vaku nélkül pedig homályos... Az ellenállás is ott van csak nem látszik.
(#) Davidd válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Udv! Kezembe akadt egy 2k2-es trimmer, betettem azt, amikor letekertem, akkor nagyon kezdett melegedni a microfon, ezert a trimmerrel bekotottem sorosan egy 5k1-es ellenallast, megszunt a hibajelenseg, es valoban allithato. Koszonom a segitseget!
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013
(#) proli007 válasza Davidd hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Hello! Csak nem figyeltél oda, mit írtam. Az ellenállás helyett, poti elejét és végét kellett volna kötni, és a csúszkára ment volna a 100nF-os kondit. Te meg a 10k helyére, nem mint "feszültségosztó potit", hanem mint "változtatható ellenállást" kötötted be. ezért volt a gubanc. üdv!
(#) havranarpi hozzászólása Márc 30, 2013 /

Sch és Brd kiterjesztésű fájlokat mivel lehet megnyitni?
(#) proli007 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Hello! Általában a sassal (EAGLE), de két kiterjesztést, más program is használhatja, nevéből értendően.. üdv!
(#) Jordi hozzászólása Márc 30, 2013 /

Nem értem milyenképpen működik ez a topik, tegnap volt egy kérdésem, sehol sem találom sem a kérdésem sem az esetleges választ, az van írva, hogy a topikom ebbe a mezőbe lett téve. De hol van? Nos, nem értem. Egyszerű segítséget kértem de, sem kérdés, sem segítő válasz nem található
(#) mps válasza Jordi hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Pedig itt vagy: Bővebben: Link
Viszont nem igazán kapcsolódik a fórum témájához a kérdésed, én inkább egy számítástechnikai oldalon próbálkoznék a helyedben. Esetleg az off-ban
(#) etm hozzászólása Márc 30, 2013 /

Hello! Az a kérdésem,hogyha egy kondin azt írja hogy 100 nF /250 Volt, akkor azt ha 10 voltra kötöm az mennyi lesz?
(#) zolika60 válasza etm hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

10V. A kondenzátor nem csinál feszültséget, csak tárol.
(#) Mdavid hozzászólása Márc 30, 2013 /

Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy ha egy 2×16 soros kék LCD modult használok, ezen cikk alapján akkor hogyan kell átalakítanom, hogy legyen háttérvilágítása a modulnak? Vagy világítás nélkül is olvashatóak ezek?
(#) mps válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 30, 2013 / 1

Szia! Csak a nyákot néztem meg, nincs sas a gépemen most, de ez alapján úgy látom nincs bekötve a háttárvilágítás. Egyeztesd a bekötéseket a Te kijelződdel (adatlap alapján), a háttérvilágítás pedig annyi, hogy bekötöd egy soros ellenállással, végülis csak ledek. Az, hogy mekkora kell, és pontosan hová szintén az adatlap nyújt tájékoztatást. Általában az utolsó kettő forrpont, az adatvonalak után, de van egy két olyan ritka típus aminek az első kettő a háttérvilágítás.
(#) etm válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Köszönöm,azt gondoltam,csak bocsi rosszul tettem fel a kérdést!Az a helyzet, hogy nekem kellene 0.1 mF -os kondenzátor,de kb 10 Voltra lenne kötve. Ilyent itthon nem találtam,csak amin az van hogy 0.1 mF, de 250 Volt.Ezt ha ráteszem a 10 voltra akkor a 0.1 mF kapacitása megmarad?Tehát akkora marad az értéke ilyen alacsony feszültségen is?
(#) erdgab válasza etm hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Szia!
Nyugodtan kösd be azt a kondit,a kapacitása akkor is annyi marad,ha 10V feszre kötöd.
(#) etm válasza erdgab hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Köszönöm
(#) tom75 hozzászólása Márc 30, 2013 /

Hello!

Az alábbi tápegységetKi lehet bővíteni, hogy legalább 5 A áramot tudjon szolgáltatni?

Köszi
(#) Mdavid válasza mps hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Köszönöm, ez elég egyszerű, át is alakítom
Következő: »»   1957 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem