Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kimenő transzformátor méretezése
 
Témaindító: 021, idő: Júl 28, 2008
Témakörök:
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   7 / 41
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 21, 2013
Heteken belül megyek Debrecenen át, ahol zománchuzalt szoktam venni, ott megnézem, mi a felhozatal.
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 21, 2013
Elmész a villértbe is? Ha megnézted akkor kérlek írj egy üzenetet, engem is érdekelne, hogy mit lehet ott kapni. Van ott zománchuzal is.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 21, 2013
Nekem a pesti elérhetőségek távoliak, ebbe a debreceniben szoktam vásárolni, valamivel jóval olcsóbb a huzal, bár itt is van ára már. Van egyébként tekercselő ismerősöm is a szomszéd városban, felszámolja a tevékenységét, de még neki is sok mindene van.
Csak a motortekercselési szempontok másabbak a kimenőnél...
(#) peti333 hozzászólása Márc 23, 2013
Megint itt vagyok. Kb. 26 kimenőtrafó megtervezése után sikerült kiválasztanom hármat, ami bele is férne az ablakba. Az érdekelne, hogy a szigetelések mennyire fontosak a sorok között, illetve honnan lehet esetleg elhagyni? Egyszerűen hihetetlen, hogy mindig miután kiszámolom soha nem fér bele a réz, vagy alig több mint a felét tölti ki az ablaknak.
(#) Orbán József válasza peti333 hozzászólására (») Márc 23, 2013
Létezik ám ilyen progi, ami minden ilyesmit kiszámol, láttam itt az egyik mágus belinkelt képén, ahol egy színes oldalon rendkívül sok jellemzőt kiírt a progi.
Nézz utána, a kolléga nem hiszem, hogy kiadja, bár ne lenne igazam.
(#) palko0125 hozzászólása Márc 23, 2013
Sziasztok!
Egy EAG AE785/A típusú erősítőnek szeretném a kimenőtrafóját 4 és(vagy) 8Ohm-os ra áttekerni, csak nem tudom, hogy milyen huzalból, és milyen menetszámokkal kellene. 807-es csövek a végcsövek. 750V az anódfeszültség. Amennyiben lehetséges a saját vasmagra készíteném.
Kérem segítsetek egy ilyen kimenő adataival.
Előre is köszönöm.
Minden jót, Palkó.
(#) Orbán József hozzászólása Ápr 1, 2013
Ha okosabb lennék... Tudnék összedobni egy olyan táblázatkezelő progit, ami egy adott huzalkeresztmetszettel (kettővel) + szigetelési vastagság + soronkénti szigetelőanyag vastagsággal kiszámolja, hogy az adott trafó ablakkeresztmetszetébe belefér-e a kalkulált huzal(ok), vagy növelni-csökkenteni lehet-kell az átmérőket. Ha már ragaszkodunk az adott vashoz, mert az van és kész...
Valaki jóakaró tudós elme a környéken tud valami orvosságot-linket a dologra?
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 1, 2013
Megerőltettem magam és csináltam egy mezei excelt...Meleg helyzet volt.
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Nem félünk a 'medvétől'! Lássuk!
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Ne mán... Olyan fapados...Meg lehet még finomítani rajta, távolról sem tökéletes, de hátha besegít még valaki, aki okos. Elintézek valami és majd felrakom, de ha nagyon ócska, akkor találtam, nem én csináltam!
(#) spirik hozzászólása Ápr 2, 2013
Szia mindenki.
Ezekkel a méretekkel szeretnék kimenő trafót csinálni ha lehet,max 10w 15w s .és milyen papírt használjak a soronkénti szigetelésre .A vezeték amit sikerült beszereznem az 0.11 és 0.6 Köszönöm a segítséget.
(#) granpa válasza spirik hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Ez egy régi fénycső-folytó vasa? Meg lehet alkotni, de a vastag lemez(0.6) nem igazán előnyös kimenőnek. Azonkívül ebben van eredetileg is légrés, nem biztos, hogy passzolni fog a számításokhoz. A huzal-átmérők megfelelhetnek. Kimenő trafó méretezése topic, 1. oldal, 'köbzoli' h.sz.-e mindenre választ ad. Mivel szűk lesz a helyed, használj kondenzátor papírt (fénycső, vagy motorindító kondik bontáséból. A primerbe ajánlott 2 soronként, a szekunderbe nem muszáj.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) spirik válasza granpa hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Köszönöm szépen.
(#) Gafly válasza spirik hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Milyen csőhöz?
Milyen kapcsolás (SE vagy PP)?
Mekkora a lemezköteg vastagsága összeszorítva? Esetleg hany lemezből áll a packet (mert azt írtad, hogy 0.6 mm egy lemez)?
(#) spirik válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Szia .
SE kapcsolásra szeretem volna és pcl86.Vagy 84 re
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) granpa válasza spirik hozzászólására (») Ápr 2, 2013
SE-hez jó lesz; jó számolgatást.
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Azt hiszem a leírás is elég, de így csináltam meg, hogy ne kelljen mindent papíron, zsebszámolón. Olyan, amilyen...
Nem is törekedtem tökéletesre, mert nem tudom, milyen az.
Ez csak geometria és menetszám adjusztor...
Aztán sok minden kellene még... Az egyenáramú ellenállás szimetria kalkulátor, hogy hány réteg és mennyi menetszámmal...
Nem akarok túl sokat, van vagy 2 fix adatom, ami kapcsolások mellett volt, át szeretném konvertálni az én vasamhoz és kitalálni, elférek-e. Ennyi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 2, 2013
Hogy kell használni? Megnéztem, de már este van, majd holnap gondolkodom rajta.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) peti333 hozzászólása Ápr 3, 2013
Tudna valaki linkelni vagy feltenni egy táblázatot arról, hogy milyen sűrűre lehet tekercselni a rézhuzalt? Láttam már valamit olyasmit, ahol az volt a táblázatban hogy 1 cm-re hány menet fér a különböző vastagságú huzalokból. Valahogy nem találom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Ápr 3, 2013
A progit ( )nem mutattam be, csak semmi gunyolódás!
A tört menetszám-soronként még nem valami elegáns - olyan jön ki, ha nem 0.5 mm-es bruttó átmérővel dolgozik az ember...
A primerre van kihegyezve és némi ráhagyással, vagyis szűkítéssel gondoltam használni, ha fele ablakméret alatt marad valamivel, akkor valószínű a szekunderrel együtt is elfér.
Szóval nem kell komolyan venni, talán segít, de ellenőrizni kell. Attól szeretnék megmenekülni, ha felét, 2/3-át rácsavarja az ember és látszik, hogy nem fér ki.
Szívesen veszem bárkitől, ha hasonlót, jobbat tud, ez szamár a ló helyett. Talán...
(#) Orbán József válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 3, 2013
Ferenczi Ödön: Tápegységek amatőröknek c. műben van.
Amit itt mutatok, az nem az, de ez is jó lehet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) peti333 válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 3, 2013
Köszi a gyors választ!
Az elmúlt hónap(ok)ban elég sok álmatlan éjszakát okozott ez a kimenő. Legalább 30 kiszámolt menetszám közül végre találtam ezt, ami szinte teljesen kitölti a sorokat. A menetszámok és a huzalvastagság leolvasható, mint már említettem 50 wattos 6l6 PP kimenőnek terveztem. (A primer tekercsek sorba vannak kapcsolva, a szekunder tekercsek 2-2 párhuzamosan és sorban vannak kapcsolva.)
A további kérdéseim: Hová tegyek szigetelést és milyet? Sütőpapírra gondoltam, de abba állítólag manapság szilikont tesznek és itt az oldalon található videóban zsírpapírt emleget a szaki. Helyem van, kb. 2,5 cm.
Idézet:
„A szekunder tekercsek közé nem szoktak szigetelést helyezni, de a primer tekercsek közé kétsoronként tehetünk.”

Mennyit javít a hangzáson, ha pl. két réteg szigetelést teszek, illetve minden primer tekercs közé teszek, esetleg a primer és szekunder tekercsek közé is teszek szigetelést?
(#) granpa válasza peti333 hozzászólására (») Ápr 4, 2013
Végéről kezdve: a primer és szekunder tekercsek közé ildomos két réteg szigeteléseket rakni, mivel ott komoly feszültség-különbségek vannak (2x0.1 prespán, ill. ennek megfelelő/jó a sütőpapír is, zsírpapír is, de a nyomtató papír is). A sorszigetelésről írtam: osztott primer esetén is 2 soronként kondenzátor-papír, vagy ennek megfelelő. A sorszigetelés javítja a kapacitív viszonyokat (lásd: 'Gery 78' h.sz.-e). A szekunder tekercsekben kis feszültség különbségek vannak, nem kell sorszigetelés (de több réteg esetén javítja a sorvezetést, kitöltést). Mint írtam: legjobb szigetelésnek a fénycső ill. motor-indító kondikból bontott papír szükséges,-tetszőleges vastagságú rétegben. Sorvégeknél vissza, ill. felhajtani (bevagdosni behelyezés előtt) a menet-levágások elkerülésére.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 4, 2013
Jó ez! Benne vannak fő szempontok, így elég pontosan követhető/méretezhető.Az 0.01 sorszigetelést nem gondoltad komolyan(vagy elírtad), de tkp. igaz is lehet, ha pontosan tekercsel valaki, és kondipapírt használ. A többrétegű kimenőknél mindenki számolja hozzá (vonja le a helyből) a rétegszigeteléseket! A tört sorokkal sincs baj, csak ki kell hézagolni (ami helyveszteséget okoz).
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Ápr 4, 2013
Nyitott forráskódú a progi...
Vagyis a papír vastagságot tetszés szerint meg lehet adni a képletben. Azt is, hogy egy sorban 2-ővel csökkentse-e a menetszámot, vagy akármennyivel, csak át kell írni a képletben a számot.
Annyiból örülök, hogy kiizzadtam ezt, mert legalább egy sorban látom, mi, hogyan változik és nem kell papír-cerka, zsebszámoló - olyan sűrűn...
Mert messze nem tökéletes, de mégis csak egy-egy doksi jön létre többek közt, vissza lehet nézni, könnyen módosítani, etc. Örülök, ha lesznek, akik hasznát látják.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 4, 2013
Nem 'lelkesítésnek' szánom, de 10 kérdezőből 8 nem veszi a fáradságot a visszaolvasáshoz. Bármely topicot megnézed; fele oly hosszú sem lenne (pedig sok felesleg, kb a h.sz.-ek negyede törölve lett!), ha előbb olvasnának! Vagy a téma képeit megnéznék.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Ápr 4, 2013
Mindegy, aki tudja mit akar és nem fél, vagy egész profi, annak segítség lehet a tabella.
Kicsit kiegészítettem még huzalkeresztmetszet és terhelhetőség számolással az általános 2.5A/mm2 értékkel. Az oszlopok beszúrása miatt jobbra csúsztak a dolgok.
Így la:
(#) Orbán József hozzászólása Ápr 4, 2013
A magyarázó szöveget pontosítottam, melyik adatokat adja meg a felhasználó és mely adatokat fogja számolni a masina.
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 4, 2013
Ez jobb lett, mint gondoltad!Aki ezek után kérdezni mer, az magára vessen!
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Ápr 4, 2013
Köszönöm! Azt se bánom, ha kimosolyognak érte, nekem biztosan segít és magyarul van...
Következő: »»   7 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem