Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   53 / 123
(#) hooliganfirst válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Ma végére értem a kondik cserélgetésének, (beleértve a táp puffereket is) de mire a meghallgatásra került volna sor , a jobb oldali hangfal elkezdett sercegni, mire megmozgattam az előerősítőt, s megszűnt a recsegés.Tovább hallgatva megint előjött, adtam rá egy kis mélyet, s azóta teljesen néma. Kontakt tisztítottam az előerősítőt, újraforrasztottam a tüskéit, meg a jobb oldali végfoknak is, de továbbra is hallgat a jobb oldal.A hangfal csatikat felcserélve
a bal oldal néma.
A kivezérlésjelző mindkét csatornán működik.
Van valakinek vmi ötlete? Mert én egyelőre kifogytam :S
(#) bekeipeter válasza hooliganfirst hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
A fejhallgató foglalat leválasztó érintkezője tud meglepetéseket okozni!!! Érdemes kikötni!
(#) hooliganfirst válasza bekeipeter hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Köszi Péter!
Tényleg a fejhallgató kapcsolója volt a lúdas.
Végülis elég volt neki egy kontakt tisztítás, és most szuperál.
Köszi még egyszer!
(#) bekeipeter válasza hooliganfirst hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Szívesen, ezért van a fórum!
(#) Beringer 600 hozzászólása Márc 26, 2013 /
 
Sziasztok! Gyerekek,ezt olvassátok mit találtam az egyik hirdetésbe:
2x100watt
8ohm
nincs földelés benne.. az annyi hátrányt okoz hogy az erősítőnek van 2 pontja ahol ha megérintik akkor elhallgat a zene kevesebb mint 1 másodpercig..
Videoton erősítőről van szó.Jó mi?
(#) bekeipeter válasza Beringer 600 hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Itt a fórumon is elkövettek már hasonló, vagy még nagyobb opusokat .
Egyik ilyentől olyan osztást kaptam, hogy csak lestem! Az ember segíteni akar - mivel ezért van a fórum -, ezért cserébe megmagyarázza a "HOZZÁÉRTŐ SZAKEMBER" fórumozó, hogy a víz lentről folyik felfelé és én vagyok a hülye, ha eddig fordítva tudtam és gondolom, valamint ha az erősítőben lecseréli a horganyzott csavarokat savállóra, sokkal szebb lesz a hangja!
(#) Beringer 600 válasza bekeipeter hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Ekkora marhaságot még én sem hallottam.
(#) bekeipeter válasza Beringer 600 hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Ha egyszer lesz annyi időd, akkor olvasd végig az RA6363, RA6380 Cleopatra elhangolódik, valamint Orion HS280 fórumokat!
De előtte ülj rá a WC-re! Mert baj lehet anélkül!
Mennyi öntömjénezés és "hozzáértés" előfordul itt. Valahol olvastam (talán a tanyán), hogyha az ellenállást a jel útjába SZÍNHELYESEN!!! (a forrásnál kezdődik az érték megjelölés) rakja be, a Vidi rádiójába, az az oldal sokkal "zeneibb" és "élvezhetőbb" lett, ezért átforgatta benne az összes ellenállást.
Ezek szakavatott hozzászólásokból kellene egy "Best of HE" topic-ot létrehozni szilveszterre!
Szerintem bejönne mindenkinek!
(#) csubííí hozzászólása Ápr 1, 2013 /
 
Mi okozhatja azt,hogy ha a bemeneti jelforrást nem kapcsolom ki (le) csak az erősítőt,akkor az erősítőnek addig szól mint a bal mint a jobb csatornája ameddig a tápkondi (puffer) ki nem "sül" el nem fogy belőle az energia? Normál üzem közben a némító áramköre rendben működik,ha a bemenetválasztó kapcsolók vagy a főkapcsolóhoz érek rendben elhallgatnak. Mi lehet a hiba mit és (miket) kellene cserélni,hogy ez ne legyen?
(#) bekeipeter válasza csubííí hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /
 
A skálavilágítás biztosítékja bent van?
(#) laci6662 válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Ha normál működésnél rendben némít (ahogy csubííí írta) akkor biztosan bent van.

Kikapcsolás után (szerintem) azért nem némít, mert attól a pillanattól, hogy a hálózati kapcsolót nyitottad nem kapja meg a hálózati trafó (skálavilágításos szek. tekercséről) a kis váltófeszt (deltaU-val van jelölve a rajzon) amit a némító áramkör használ, az érintés érzékeléséhez.
Így csak addig némít amíg az SC45 újra fel nem töltődik (tehát a kikapcsolás pillanatától számítva lényegében úgy érzékeli mintha megszűnt volna az érintés).
Szerintem ez normális, nem áramköri hiba okozza, javítsatok ki ha tévedek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) bekeipeter válasza laci6662 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Te ezt komolyan gondolod? Nézd végig mégegyszer a rajzot!!! A tápegység nyákon van a dolog megoldása.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) laci6662 válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Figyelj, ha kiment a TB05 (2A), akkor folyamatosan némítana, de nem erről van szó, csak kikapcsolás után nem némít.
(#) csubííí válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Igen bent van. Kicseréltem a végfok modulokon a BF244A tranyókat hátha azokkal van a gond,de a másikakkal is ez a jelenség. Raktam be másik végfok modulokat és azokkal is ezt csinálja. Kicseréltem a szabályzó modult is egy másikra és annál is fennáll ez a jelenség. Fogalmam sincs mi lehet a rossz. Egy másik készülék ami javítás alatt volt (van) annál meg az a jelenség van,hogy némítani némít,de ezt úgy teszi,hogy élősszőr egy elég zavaró zörejes hang halható és aztán egyből némít,ennél viszont kikapcsolás után egyből csend van.
(#) csubííí válasza csubííí hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Viszont ha kikapcsoláskor rajtahagyom az ujjam a kapcsolón vagy a bemenetválasztó bármelyikén a jelenség nincs,(vagyis ebben az esetben egyből elhallgat). A másik készülék hangos zúgó előhang kiséretében történő némításával sem tudtam eddig mit kezdeni.
(#) bekeipeter válasza csubííí hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Volt egy széria, amibe FET helyet BC337 tranyót tettek, az csinálhat furcsa dolgokat, mert nagyobb áramot igényel a meghajtása.
(#) mezei dávid hozzászólása Ápr 4, 2013 /
 
Sziasztok!
Van nekem egy videoton ra 6363s hez ,DEKODER, FM MODUL, AM MODUL, HANGOLÓ EGYSÉG IDIKÁTOR EGYSÉG,ha valakit érdekel szívesen felajánlom,cserébe egy előerősítőért,Minden jól működik.
üdv:md
(#) mezei dávid válasza fazekasss hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Üdv! Sajnos csak most olvastam a hozzászólásodat és nagyon jónak ítélem,ezért kérnék tanácsot tőled .RA 6363s végfokon cseréltem ellenállást a 4.7. vissza raktam de helytelenül egy tüskével balra nem figyeltem a közepén levő rögzítő csavar illesztést.Szóval elkezdett gyorsan füstölni a táp alatt és körül,gyors lekapcsolás, átvizsgáltam a tápot mindenhol megvan a helyes feszültség +31 -31 +15 stb de indításnál már csak búg a hangszóró először erősebben majd lehalkul de nincs élet az erősítő felől.kérlek ha segítenél feltámasztani,gyanum a végfok de,hogy lehetne kimérni a bd tranyókat stb.
üdv:MD
(#) bekeipeter válasza mezei dávid hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Módisított, vagy eredeti kellene? Mert talán van még eredeti is, de kisebb zajjal!
(#) mezei dávid válasza bekeipeter hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Szia! Mindegy melyik csak jó legyen,hogy tudjam bekötni az erősítő modulhoz.Még szeretném megkérdezni,hogy erősítő modulod van ,mivel most ugy néz ki mintha az egyik végfok problémázik?
üdv: md
(#) bekeipeter válasza mezei dávid hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Majd este megnézem, hogy mi van raktáron.
(#) nemo003 hozzászólása Ápr 7, 2013 /
 
Sziasztok!
Van nekem is egy Videoton 6363s rádiós erősítőm. Nekem is elő jön néha a búgás, de van hogy magától elhallgat. Olvasgatva a topikot, írtátok hogy az erősítő modul elko kondijainak a cseréje is javíthat a helyzeten. Találtam is rajzot, de feszültség értékek nincsenek megadva. Nincs valakinek olyan rajza, amin ezek az értékek is szerepelnek? Vagy nem vágja ezt fejből valaki?
Válaszokat előre is köszönöm!!!
(#) djhans válasza nemo003 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
100u 16V; 47u 50V; 4,7u 50v, 1u 50V kellenek bele. A két nagy fekvő 470u nem nagyon szokott rossz lenni a szabályzó modulban. A végfokba 47u 50V és 4,7u 50V kell.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
(#) nemo003 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Uhh, ez gyors volt!!! Nagyon köszönöm!!!
(#) laci6662 válasza nemo003 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Még annyi, hogy a legtöbb ELKO lábtávja 5.0mm-es (kivéve persze a nagyokat, illetve az axiálisakat), erre is érdemes odafigyelni a beszerzésnél.

De az RA-6363S-nél az esetek 99%-ában nem az ELKO-k okozzák az alap búgást/brummot, hanem ahogy a bekeipeter kolléga is írta az alaplemezen lévő földhurok.
Jópár (kb. 8-10) oldallal visszább írt is erről a Péter bővebben, ha jól emlékszem talán az általa rajzolt kis átalakítás is felkerült amivel szinte teljesen meg lehet ezt szüntetni.
Szerintem nem érdemes az MM kondikat cserélni, főleg nem az itthon kapható kínaiakra amik 2év után kiszáradnak...
6363-nál nagy valószínűséggel semmi javulást nem fogsz kondicserélvel elérni a búgás terén, én a bekeipeter-féle átalakítást javasolnám inkább...

Üdv: Laci
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
(#) mezei dávid hozzászólása Ápr 8, 2013 /
 
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni és lerajzolná a skála világítást helyettesítést leddel
a vidi 6363s-hoz
kösz:md
(#) Yannie hozzászólása Ápr 9, 2013 /
 
Tisztelt topictagok!


Nemrég bekerült hozzám javításra egy ilyen készülék. Korábbról emlékeztem,hogy van vele kapcsolatos fórum valahol az interneten,gondoltam mielőtt szétszedem belenézek. Először is szeretném megköszönni az itt lévő lelkes hozzáértők bejegyzéseit,akik önzetlenül osztják meg néha sok-sok befektetett munkaóra,bemérés,kísérletezés,stb. tapasztalatait!

A nálam járt készülékről a gazdája annyit mondott hogy néhány perc járatás után 'hülye hangokat ad ki/hülyén szól',nem nagyon tudta jobban körülírni.. Ígyhát kipróbáltam,bekapcsoltam,nem nagyon tapasztaltam ilyen jellegű hibajelenséget. Az viszont feltűnt,hogy az érintésre működő némítás,csak az egyik oldalt hallgattatja el. Szétszedtem,és az itt leírtak alapján megvizsgáltam a némító áramkört. Megtapasztaltam,hogy ebben is BC337 van,a MÉ-1984 ben közölt rajztól eltérően.(igaz még a nyákon is a G-D-S nyomat szerepel) Az említett tranzisztoron forrasztásnyomokat találtam,meg még néhány látszólag véletlen helyen. (Úgy látszik már az ELKISZ is eddzett már rajta a muting ügyével/Az oldalán lévő szerviz bilétából kiindulva/) A kis háromlábú mérve jó volt,így tovább kerestem,minek következtében hamar kiderült,hogy nem kap vezérlést,a végfok panel csatlakozója volt eloxidálódva. (Érdekes,ezt a bal végfokot nagyon könnyen ki lehetett húzni, míg a jobb alig akarta engedni magát) A csatlakozó gondos tisztítása,visszahajlítgatása megoldotta a problémát. Ha már gyanút fogtam a kh-ra,elkezdtem óvatosan megütögetni a másik végfokot is működés közben. Hopp,előjött a 'hülye hang'. Nem is nagyon hallottam még ilyet,valami fúrcsa,ám annyira nem zavaró csipogás szerű valamit képzeljetek el,aktív('gombhoz hozzáért') némítás mellett. Egyértelműen kh-nak látszott,ezért azt a végfokot is átnéztem,a néhány gyanúrnak látszó pontot átforrasztottam,valamint a csatlakozót megtisztítottam. Ez a hiba is megszűnt,remélem erre gondoltak!

További panasz érkezett afelől,hogy a rádióállomások nem a helyükön jönnek. Ezt nem tapasztaltam,legfeljebb egy kicsit. Amint megláttam a Tuneren a gyári sértetlen címkét, még a gondolat szikráját is elvetettem,hogy esetleg állítsak az ezért felelős potin.(habár a sávhatárt állító,lehet épp nem is a címke alatt van),ugyanis ez a rádió egyáltalán nem hangolódik! Másfél órán keresztül hallgattam rajta a leggyengébb (egyébként helyi,valamint legtartalmasabb...) adót kikapcsolt AFC vel,1-2 es térerővel,és nem mászott el. Sőt,ha bármikor hidegen bekapcsolom,ugyan úgy megszólal,a tekerőn sem kell állítani. Találkoztam már néhány ilyen,vagy hasonló rádióval,de még egy sem volt teljesen stabil ezen kívül.

Szó volt itt a földhurok problémájáról,mely ebben a készülékben nem jelentkezett. Talán nem is véletlenül,hisz az alja be van vezetékelve,masszív fekete drótokkal. A forrasztásból ítélve feltehetően gyári lehet. A kondikról leolvasva ez a készülék 88 körül lehetett gyártva,meglehet akkorra már a gyárban is rájöttek ezen jelenségre. Talán az FM tuner is azért ilyen meggyőző,mert a késő példányokat a hibákból tanulva már tisztességesebben építették meg. De lehet csak illúzió,meglehet erre rá tudtok cáfolni.

Összességében szeretem ezt a készüléket megjelenése,kialakítása,valamint karakteres,erős hangja miatt. Volt az iskolában egy tanárom aki azt mondogatta,hogy a magyar ipar igen színvonalas készülékeket tudott volna gyártan,ha leülnek még 1 órát gondolkodni rajta.. Nagyjából ezt érzem mikor a hangerőszabályozóhoz nyúlok,és megtapasztalom milyen kényelmetlenül szabályoz.. Végrehajtottam az itt említett 1-1 elkó eltávolítást ezügyben,valamelyest tényleg segített! Talán az FM modulon is törhették volna még a fejüket,hogy megbízhatóbb legyen,habár az is lehet hogy az akkoriban beszerezhető alkatrészek pontatlansága is jelentős mértékben hozzájárult az ezzel kapcsolatos bosszúságok kialakulásához.

Az itt olvasott tudásanyag alapján lehet hogy egyszer teszek egy kísérletet a saját,-főkészülékként használt- Cleopátra rádió brutális elhangolódásának megszűntetésérére. Korábban egyet megcsináltam valamelyik poti cseréjével (ahogy azt most itt is olvastam),de ezen az nem segített,több energiám meg nem volt rá,azóta csak erősítőként használom.

Köszönöm a figyelmet,és elnézést az offtopicért,az is lehet kimoderálják a hozzászólást,hisz nem sok érdemi dolgot tartalmaz amivel hozzá tudna tenni az itt elhangzottakhoz!

Üdvözlettel:
Janek
(#) bekeipeter válasza Yannie hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Adjál 10V-os stabil tápfeszt a TDA1062-nek, és vedd ki az oszcillátor tekerccsel soros 10Ohm-ot és láss csodát... Utána már csak a 741 bemeneti impedanciájából fakadó elhúzást kell kikompenzálni (helyi vétel kört felhasználva) és máris kész...
(#) Yannie hozzászólása Ápr 10, 2013 /
 
Szia Péter!

Ha jól sejtem a "10V-os" átalakítás a hosszú távú elhangolódást oldja meg,ami az IC hőtermeléséből keletkezik. 7809 van itthon több darab,majd azok közül válogatok,hátha van olyan közük,ami gyárilag 'majdnem 10V' ot állít elő. Esetleg a másik IC áteresztős tápját (UT85) nem érdemes 'megcsapolni'? Elvileg az is 10V körül van.

A 741-el kapcsolatban majd visszaolvasok, a gyors,diszkrét jellegű (egy-egy freqire stabilan "rákapaszodó",azok között véletlenszerűen váltogató) elhangolódgatások okát valószínűleg, akkor itt kell keresni.

Köszönöm a segítségedet!
Üdvözlettel:
Janek
(#) laci6662 válasza Yannie hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
Szia!

A gyors, nagymértékű (de folyamatos) elhangolódást a hangolófesz-előállitő kör ellenállásainak (tehát a uA741 és a 3 tranyó körkényén, ill. a 3089 referencia kimenetén lévő ellenállások) hőfokfüggése is okozhatja (én eddig legtöbbször ezzel találkoztam, amit a Péter ír, már inkább kisebb mértékű, lassabb elhangolódás szokott lenni).

Vagy 10oldallal visszább részletesen leírta a Péter, hogy érdemes átalakítani a keverőegységet 10V-ra, ő nem magát a tápot változtatta, csak ellenállás értékek növelésével húzta le a 10V-ra a 15V-os tápot a TDA-nak.
Az UT85-ös stabot szerintem semmi képpen se terheld, mert annál jobban melegszik és annál kevésbé lesz stabil a 3089 tápfesze (egyébként nagyon sok /főleg "újabb" tehát '87-88 után készült/ modulban nincs is gyárilag beültetve ez a kis stab. csak egy ellenállás van az UT85 C-E helyére bekötve).

Üdv: Laci
Következő: »»   53 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem