Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   236 / 400
(#) Doncso válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Azért, amit highand mond azt nyugodtan biztosra veheted, nem egy olyan ember, aki most esett be a fórumra, és hallottakból lövöldözgeti a mondókáját. Egy "pár" és tervezés, rutin azért már mögötte van. Egyébként szerintem is kevés a +-25v a quad korrekt működéséhez. Elhiszem én, hogy a másik oldal megfelelően működik szerinted, de azt ne felejtsük el, hogy a gyártási szórás következtében sincs két tökéletesen egyforma erősítő. Mindemellett továbbra is azt mondom, van ott hibás alkatrész és a -13v valamelyik alkatrészed hibájára utal. Tedd már meg, hogy átcseréled az IC-t
(#) highand válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Valószínűleg az alsó pozícióban lévő meghajtó tranzisztor a hibás.
(#) univerzum válasza highand hozzászólására (») Ápr 23, 2013 1 /

Valószínűleg cseréltem, ic meg nem hibás. Elhiszem hogy vannak itt mérnök urak de azt már nem hogy a HAMEG az hazudik.
(#) Doncso válasza highand hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Félig nyitva maradhatott. Elképzelhető. Én mindenesetre már rég kivettem volna a végfokozatot és a maghajtást is egy kis méricskélésre, nagyjából 8 percet vesz igénybe.
(#) highand válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Nincsen okom vitatkozni elfogadom a mérésedet.

A számítás ( és nem a te mérésed) szerint +-25V mellett, 4 ohm terhelésen a kimeneti 3uH annyira vágja már a magasabb frekvenciákat, hogy a 47 ohm-on átfolyó áram már nem lesz elég. A Sípos féle 6uH-vel még rosszabb az eredmény. Ezen kívül a számítás szerint, ezzel a kisebb tápfeszültséggel már a keresztezési torzításnak is mérhetőnek kellene lennie.
(#) Ge Lee hozzászólása Ápr 23, 2013 /

A multisim szerint ennyi a THD +/-25V-os táppal 4 ohmon, 8 ohmon pedig 0,0017. Nekem elmenne.
(#) highand válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Már írtam, hogy a multisim torzításmérője túl jóindulatú analóg áramkörökön. De a helyzetet megoldja, ha R3 22k ohm-ot kicseréli 11k ohm-ra. Ekkor beállnak az eredeti áramok nagyjából.

Továbbá én a slew rate-ról beszéltem, tehát mit mutat a szimulátor 20kHz-n 16Vpp-nél.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2013
(#) highand hozzászólása Ápr 23, 2013 /

Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy az LF356-nak 26dB erősítés mellett kizárt, hogy ilyen alacsony legyen a torzítása. A torzítás szimulálására sokkal jobb a Tina. LF356 gyári torzításmérése
(#) univerzum válasza highand hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Minél nagyobbat erősít a Quad 405 annál kisebbet torzít megfigyeléseim szerint. Logikus is mivel B osztályú a kimenete. Egyébként ezt a multisim-es fájlt elkérhetem? (Multisim jó szimulátor jobb mint a tina.)
(#) univerzum válasza highand hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Én LM 301-el használom, mert az az eredeti.
(#) highand válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Látod arról sem fogok vitatkozni, hogy melyik a jobb szimulátor, főleg nem ebben a témában. Az álmoskönyv szerint annál jobb a torzítás, minél nagyobb a hurokerősítés és nem az erősítés. Nézz utána.

Tőlem nem tudod elkérni a multisim fájl-t, mert én kockás papíron "szimuláltam".
(#) univerzum válasza highand hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Rendben van, hurokerősítés.
(#) balazska1987 hozzászólása Ápr 24, 2013 /

Sziasztok, tudom vagy is biztos vagyok benne hogy fent van valahol az oldalon az Urbán féle QUAD-405 200wattos verziója lay formátumban, de tegnap este röpke 3 órát töltöttem a keresgetéssel és pdf-ben megtaláltam de lay-ben nem tudnátok ebben nekem segíteni, illetve sokat olvastam a FET-es quad-ról, nekem van egy olyan vagy is kettő darab 750VA toroidom, ami 2x37-os pufferolna 2x47V ehhez keresném a legmegfelelőbb QUAD-ot illetve erősítőt, előre is köszönöm segítségeteket! Üdv: Balázs
(#) univerzum válasza univerzum hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

NA kicseréltem mindent, a végfok most már tényleg elment vadászni... most egyenlőre szünet mert vizsga jön majd.
(#) Doncso válasza balazska1987 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Szia. Itt van a 2 tranyós változat, ebbe MJ15003/4 es tranyók valóak, ez 4 ohmon 200w 8 ohmon 100w és itt van a 4 tranyós változat, ez 2*60V ról jár, jó bele a 2N3773 de csak 8 ohmon tudja a 200w-ot, 4 ohmon eldurran.
(#) zoly15 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Szia! Hogyan érted hogy eldurran? Az áramkorlát nem fogja meg?
(#) Doncso válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Szerintem ezt a verziot nem. Bár nem teszteltem. De az életemet nem tenném rá.
(#) zsjkuki válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Tiszteletem
En ezt a 4 tranzisztoros eldurrano valtozatot +- 60V-ra nem lattam ,legy szives tegyel fel egy kepet rola,,ha lehetseges.
Minden jot (durranas nelkul)
(#) kegyetlen19 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

A második rajz a végtranyoknál nem hiányos egy kicsit?
Az első rajz csak átvan tervezve az eredetihez képest (RT 2006/4) vagy a kapcsolás is már más?
Épp most szeretném megcsinálni.
(#) balazska1987 hozzászólása Ápr 25, 2013 /

Köszönöm szépen a fájlokat, a kérdésem az lenne, hogy szerintetek egy +-47-es tápfesszel melyik lenne jó, az az igazság hogy a toroidot nem nagyon akarom áttekerni, ha EI vasmagos lenne már régen megcsináltam volna de a toroid macerás egy kicsit
(#) Doncso válasza zsjkuki hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

(#) Doncso válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Nem hiányos, esetleg az emitter ellenálásokat hiányolhatod, ezeket alulról kell beforrasztani, ez jól látszik az előző hozzászólásomban a képek között. Az első rajz ugyanez, csak 2 végtranzisztorral. Az, hogy ez melyik verzió, ne kérdezd, a fene tudja, már annyi van. Megépült, hatalmasat szól 8 ohmról, a 100W-os véget kenterbe vágta. Egy ismerősömnek készítettem egy 100w-ost és ez a 200-ast is, hát van különbség.
(#) Doncso válasza balazska1987 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

+-47v-ra a sima 100w-os quad teljesen jó, 4-8 ohmon is 100w-ot tud, mindenhogyan. Ez a táp tökéletes oda. Ha nagyobb kimenő teljesítményt akarsz, akkor oda tekerned kell.

Akkor úgy érzem, ma délután tekernem kell viszont ROBSON DX-1000B * teljesítménye 2x500w 2ohm, 2x330 4ohm, 2x220 8ohm, és egy +-47-es tápfesz kell neki
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013

Nekem ebbe valami sántít. Hogy jön ki 2*330W 4 ohmra +-47V ból? Nem a trafó AC feszültsége ennyi?
(#) Alkotó válasza balazska1987 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Félreérted Doncsót. Szerintem Ő egyszerűen az Ohm törvény alapján vitatja a tápfeszültséghez kapcsolt teljesítményeket (Én is).
Ekkora értékekhez, nagyobb egyenfeszültség szükséges. Valahol Reloop részletesen boncolgatja az adatok közti összefüggést.

Én értem amit Ti mondtok, és nem is akarok vele vitatkozni, mert tudom hogy nem szakkontárok vagytok, hanem értetek is ehhez, de én a gyári adattáblájáról mondom az adatokat, és szerintem aki ismeri ROBSON erősítőket, az még nem csalódott bennük, made in hungary gyártmány, ha gondoljátok megpróbálom a panelt is tüzetesebben lefényképezni hogy hátha láttok rajta valami érdekességet.

Elnézést, úgy gondoltam hogy nem baj ha megosztom a quad-osokkal ezeket a dolgokat!

Annyit tennék hozzá csak, hogy nem rosszból írtam, ahogy Alkotó is mondja, egyszerűen az ohm törvény alapján keveslem a tápfeszt ekkora kimenő teljesítményhez, vagy sokallom amit ráírtak ekkora ekkora táphoz. Ez olyan, mintha a kispolszkira odaírod, hogy 180- a vége. Értem én hogy jó erősítő, de akkor lehet, hogy elmérted a tápot. 2*400W-hoz 4 ohmon kell azért +-70V, amit te írtál, az olyan 2*150-180w szinuszos kimenő teljesítményre elég 4 ohmos terhelésre. Ez nem hiedelem, vagy Robson ismeret, ez egyszerű fizika. Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy ez is olyan REFLEX RX 500 gyanus, hogy 4 db kisebb végfok van benne, ezek páronként összehidalva, úgy ekkora tápról reális a kimenő teljesítmény. Persze ez a megoldás förtelem a reflexnél.
(#) balazska1987 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Pedig, ez biztos hogy hidalgatva van, mondok egy másik példát TWINLINE 1200watt 2x600watt 4ohm a tápfesz amit kap 2x36V AC, itt úgy gondolom hogy a BD-s tranyók 4-esével vannak hidalva, és oldalanként 16db van benne. Itt konkrétan még a trafóra is rá van írva, hogy 2x36V, de tudom, hogy ezeket akkoriban gyártotta a magyar elektronikai szakma, amikor a BD-s tranyók voltak a királyok és az volt olcsó, ebből akartak nagyot alkotni
Következő: »»   236 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem