Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DSC riasztó
 
Témaindító: pittyu, idő: Márc 2, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   169 / 282
(#) max403 hozzászólása Ápr 22, 2013 /
 
Allitolag meg az iden jon uj dsc kozpont ami felvaltja a mostaniakat (1616/1832/1864), valami PowerSeries Neo.

De ahogy mar ismerjuk oket, ketlem, hogy valami nagy dobas lesz, a nagy ujdonsagnak megint nagyobb lesz a fustje mint a langja.
(#) Kovabe válasza max403 hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /
 
Miért kell bonyolittani a dolgokat, van egy relativ jó cucc és most megváltoztatják.
(#) max403 válasza Kovabe hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Jo, a minosege megfelelo a dsc-nek, de bizonyos szempontokbol elavult. Azt pedig ketlem, hogy valami alapvetoen ujjal jonnenek elo, aminek teljesen mas a programozasa, szekciok szamozasa stb, nem jellemezo ez a dsc-re. Aki tudja programozni ezeket annak gondolom nem lesz gondja a kesobbiekben sem ezzel. Mar csak azert sem, mert akkor mindenbol kellene teljesen uj - billentyuzetekbol, modulokbol, hiszen akkor mar onnantol kezdve semmi se lenne vele kompatibilis amit addig gyartottak. Mindez csak talalgatas, de kicsi az eselye, hogy minden megvaltozna.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2013
(#) Kovabe válasza max403 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Ezt értem de akkor csak azokat a funkciokat kéne modosittani. Most itt van a 1404-es (erössen hajaz a pardoxra) de nem értem mire jó ez a zonaduplikáció, idáig is meg lehetett oldani az egy vezetéken több érzékelőt. Nem értek egyet a DSC-vel, meg kell nézni az alexort, az is gyerekbetegségekkel küzködik és igaz konkrétan nem tudom mi az oka de már frissitik, valoszinüleg nem véltelenül de akkor mi lesz a régi alexorokkal. Más dolog hogy a paradox küzd mert mindennemü modosittás nem kompaktibilis visszafelé, most a DSC is ezt szeretné? Tök jó volt hogy az ezeréves központott tudtad fejleszteni illetve nem kellett minden modosittani egy bövittésnél, akkor ennek annyi.
(#) Syn7h37ic válasza Kovabe hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
A Paradox nem igazán küzd a fejlesztésekkel, legfeljebb kivezet néhány tényleg régi eszközt. Mivel a Paradox központok mindegyike rendelkezik frissítési lehetőséggel, nincs probléma egy új eszköz hozzáadásával. Ez a DSC esetén nem így van. Ott nincs frissítésre lehetőség. Ezzel szerintem maguknak okoznak gondot, ha kompatibilitást is akarnak. A zóna duplikáció néha jó, de jellemzően mi sem használjuk. Amit hiányolok mindkét központnál a teljes rendszerre vonatkozó egyedi zóna lezárásokat. A DSC ezt részben már megoldotta, de csak a paneli zónákon. Jobb lenne ha ez a lehetőség az összes zónára igaz lenne, de ahhoz egy merőben új bővítő modulra lenne szükség. Szerencsére nem csak ez a két márka kapható Magyarországon, és ott, ahol szükség van a variálható lezárásra oda más rendszert dobunk fel.
Régi riasztót fejlesztgetni pedig elgondolkodtató, hogy megéri-e, a régi 5010 5020 több modullal, több partícióval rettenetesen lassú, szinte kezelhetetlen lesz. Az meg nem igazán életszerű, hogy egy 1565-re érintőképernyős kezelőt kérnének.
A 1404 semmiben sem hasonlít szerintem a Paradoxra, ha a kezelő formára gondolsz, az is inkább egy sima kódzárra hajaz. De mindenképp szebb, mint az 1555RKZ.
(#) bkati hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Egy DSC1616-os központot használok SOLO szirénával. Lassan 5 éves a sziréna akkuja, és ki akarom cserélni. A SOLO által ajánlott módon van bekötve, vagyis BELL +/- és AUX -. A sziréna leírása szerint tamper esetén 5 percig szól a sziréna. Gondolom azt, hogy egyáltalán ne szóljon az akkucserénél, nem úszom meg, hiszen a burkolat leszedése kapcsolja a tampert. Nem igazán akarom a szomszédokat gyilkolni vele, hogy lehet a legrövidebben elhallgattatni? Leszedem füldugóval a burkolatot, és gyorsan lehúzok minden csatlakozót? Áramtalanítsam az egészhez a központot, vagy őt nem zavarja, ha a BELL-jét fel-le húzgálom a szirénában?
(#) Proci_85 válasza bkati hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Nem tudja-e azt, hogy a központ felügyelje a tampert és ne a sziréna. Mert ilyenkor elég csak központból kikapcsolni a tamper zónát és mehet a szerelés nyugodtan.
Ha nem így lenne beállítva, de a sziréna tudja, érdemes átállítanod.

Amúgy meg: központ felöl megvonod a tápját, akkut le és ennyi volt.
(#) Gafly válasza bkati hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Attol tartok, hogy ha csak ez a négy vezeték (BELL +/- és AUX -) van bekötve, akkor marad a füldugó...
De ha már úgyis ott vagy fent a létrán, akkor én helyedben átkötném ahogyan Proci_85 mondta...
Mondjuk ehhez kellene még két szál, nem tudom van-e?
(#) bkati válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek, akkor valószínűleg átkötöm, ha már úgyis kinyitom. Már csak egy jó füldugót kell szereznem, mert az 1 m-en 128 dB nem ígérkezik valami kellemes kalandnak.
(#) Gafly válasza bkati hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Ha a Solo-t is a készletben adott (6 eres) vezetékkel kötötted be, akkor símán át tudod kötni.
Én például még egy kapcsolót is bettem a központba, amivel ki lehet kapcsolni a szirénát próbálgatáshoz nagyon hasznos (és még ez is belefér a hat szálba)...
(#) Proci_85 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
A kapcsolót mire kötötted rá? Hasonlón én is gondolkoztam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
(#) DkGrinder válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Elvileg a SOLO-hoz 8 ér kell, de 4-en is meg lehet csinálni a központról való kiiktatást.
(#) DkGrinder válasza DkGrinder hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Mármint tampe
(#) bkati válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Nem teljesen emlékszem, mert régen volt, de akkoriban olvastam valahol, hogy néha a 0,22-es vezeték kevés egyes szirénákhoz, ezért ha jól rémlik, biztosra akartam menni, és megy hozzá egy 6x0,22-es és egy 2x0,75-ös vezeték is, és ez utóbbin megy a táp. Szóval drót van bőven.
(#) HA5AWS hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, milyen kültéri megoldást tudtok ami még a házba való bejutás előtt jelez. Esetleg egy kerülő útvonalon a tényleges riasztás előtt adna egy pár másodperces sziréna hangot. Például csak egyszeri érzékelés esetén. Szeretném a pár perces rablások idejét lecsökkenteni, hogy már az udvaron adna védelmet. Sajnos az ilyen behatolásokra a kivonuló távfelügyelet sem megoldás.
Meglévő paraméterek: kertes családi ház, DSC 1565
Köszönettel: Gábor
(#) kameleon2 válasza HA5AWS hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Van az a pénz... Kültéri infrasorompók és pager, hogy a baseball ütőt a kezedbe vedd és még legyen idő kiengedni a pittbullokat... Több infrasugara van, így ha átugrik rajta a macska, vagy átrepül egy madár - az üzemszerű, ha egyszerre szakítja valami a sugarakat - megy a riasztás. Hát nem az olcsó kategória. Kell egy adó, és repeaterek. Gyengéje a köd és a növényzet. Lehet még képtartalom változásra hangolt CCTV kamerarendszer is. De a legjobb a szomszéd Julcsi néni - az megfizethetetlen ... Mindenképpen kültéri eszköz kell az biztos.
(#) Proci_85 válasza HA5AWS hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Nem valósítottam még meg, csak fejben van meg az ötlet:
Ha a központ éles, akkor PGM-en kiküld az udvarra egy jelszintet/kontaktot amire a külső cuccok tudják, hogy MOST élesek.
Kültéren mozgásérzékelő, infra/lézeres sorompó, egyéb mozgást detektálóeszközök, amik egy ISD1820 voice IC-vel megvalósított 8-10 másodperces hangot lejátszanak. Ilyeneket készen lehet kapni 1500-2000 Ft körü. kis mikrofonnal, rec/play gombokkal, leddel.
Pl. Kültéren mozgás van, megy a szöveg hangszóróból: Ön védett területen tartózkodik, azonnal hagyja el az objektumot! A lejátszás után alapból felvillant egy ledet, amit trigger eseménynek lehet használni. A trigger esemény után rögtön mehet a központon keresztül egy riasztás+nagy sziréna vagy rákötheted egy kis szirénára 555 timer IC-vel kis időre időzítve. Csak úgy ráijesztve.
Tovább lehet csavarni a dolgot, filléres digiális technikai áramköröket alkalmazhatsz, pl. volt egy ilyen előriasztásod, még 1 mozgás van, az is generál egy kis riasztást ugyanazzal a szöveggel, esetleg egy másik voice IC-vel keményebb szöveggel. A 2. tigger esemény pedig már a nagy központot riasztja (ha az első nem azt tette volna). A számlálós trigger eseményeket pedig szintén egy 555 timer IC-vel ki lehet nullázni, hogy 30 percen túl, ha nincs újabb trigger, akkor álljon alapba.

Át kell gondolni, hogy milyen réteg mehet be. Valakinek ez is elég. Nálunk pl. ismerősök jönnek be néha jószándékból, hoznak visznek a kertből valamit, egy ilyen látványos cuccal gyorsan le lehet őket szoktatni, mégsem kell rájuk szirénáztatni az egész házat

Amúgy a voice modul 5V-n ketyeg, kis hangszórot hajt meg alapból, de 1000 Ft körül van hozzá 2x3W-os digitális (5V) audio erősítő. 1500-ért már 10W-s is, szintén 5V-ról ketyeg. A terv az, hogy kint a hobbin ahol előfordul a kerten belüli vas után nézelődő, valami határozott szöveget hangosan rájuk küldeni, trigger esemény után pedig bekapcsolni a riasztót. Erről egyébként is megy SMS átjelzés. Kicsit talán így komolyabb a figura vagy látványosabb
(#) Syn7h37ic válasza Proci_85 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Van már "beszélő" sziréna is, hasonló hangrögzítési lehetőséggel. Útvonal figyelés is lehetséges, pl. az optex VX szériával is megvalósítható, hogy a külső érzékelő csak figyelmeztet, a belső már riaszt. Az Optex VX széria egyes modelljeiben is van beszédszintetizátor. A két kültéri infra képes triggerelni egymást. Csak kell hozzá némi pénz is...
Az elgondolásod is jó, csak a megbízható kültéri eszközök sajnos nem olcsók. Ha nagy a telek, ergo nagy távolságokat kell áthidalni, akkor én inkább mikrohullámú sorompókat javasolnék. Nem érzékeny a ködre, és nem tudnak alatta átkúszni, átugrani, mert jóval nagyobb az érzékelési átmérője. Nem egy vékony vonal, mint az infrasorompó. És kisállatokra sem riaszt.
Ha nem nagy a telek, és a telekhatár olyan kerítéssel van védve, ami nem drótkerítés, vagy léckerítés, hanem tömör, oda jók a sima kültéri mozgásérzékelők is.
Vagy ezek kombinációi
Optex VX-402 REC
Kültéri eszközök
(#) kameleon2 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Hát, ahogy elnéztem 12m elég karcsú egy kerítés felügyelethez... (OPTEX VX-402)
(#) Syn7h37ic válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Nem is kerítéshez való, hanem egy olyan szakasz lezárására, ahol a falak max12m-re vannak egymástól. Ez a még megfizethető kategória. Felette exponenciálisan nő a hatótáv ár arány. Pl a Megared-LRP tud 180m távot 4m szélességig. És csak fél milla az ára...
Kerítéshez, 20-50m távolságig elég jó az infrasorompó. 50-100m esetén vagy duplázni érdemes az infrasrompót, vagy mikrohullám. Mikrós eszköznél az előjelzés elég macerás, mert 100m-nél már legalább 5m távolságot kell tartani a két sorompó között.
De kombinálható is, pl. drótkerítésnél jelzőkábel, és mikró együttesen. A kerítés az rendes riasztási állapot, a mikró pedig előjelzés illetékteleneknek.
De lelki szemeim előtt lebeg, hogy egy 1565 riasztón ez a rendszer fel van építve...
(#) HA5AWS hozzászólása Ápr 26, 2013 /
 
Sziaszok!
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását. Lényeg az, hogy nem a fehérházat kell védeni, csak némi plussz védelmet a ház köré. A szomszéd tényleg a legjobb védelem és szerencsére kellő figyelemmel is vannak, de jelzés csak akkor megy ha már felnyomták az ajtót vagy a az ablakot szét... szép magyarsággal. Ezért gondoltam egy előriasztást. A hang bemondásos dolog tetszik, valószínűleg egy PIC teszi majd a dolgát az időzítésekhez és a jelzések vételéhez. A többi dolog meg kijön a műhelyből. Én is tudok csoda infra kapukat meg radar érzékelőket, de nagy valószínűséggel azt nem fizetik meg. A mai világ nagyon ár érzékeny. Persze aki biztonságot akar az fizessen, de nem mindig csak a milliomosoknak építkezünk.
Köszönöm mégegyszer!
Üdv: Gábor
(#) kameleon2 válasza HA5AWS hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Az árérzékenységgel egy baj van. Van egy határ, ami alá ha lemész - te jársz rosszul. Ha annyira árérzékeny az ügyfél, akkor kutyát kell tartani. Lehet kínlódni, kísérletezni, de vagy az ügyfél issza meg a levét, vagy te, ha egy kellően ki nem kísérletezett jelzőeszközt csinálsz. Ha nem jelez be, mert kellett volna - akkor az lesz a baj, ha bejelez folyton amikor nem kellene - akkor meg az lesz a baj. Fiatalabb koromban én is sok mindent bevállaltam - tudom mit beszélek és nem az íróasztal, vagy a PC mögül mondom. Tehát csak óvatosan a saját eszközökkel.
(#) DkGrinder válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Idézet:
„Tehát csak óvatosan a saját eszközökkel.”

Ez így van, és főleg akkor van gáz ha van egy betörés, kijön egy szakértő meglátja a ketyerét, rákérdez a MABISZ megfelelőségre, és ha nincs akkor hiába működik jól a ketyere egyből ráveri a balhét, és lehet fizetni a károkat.
(#) Syn7h37ic válasza DkGrinder hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Azért nem egészen. Ha nincs MABISZ minősítés, eleve nem tudsz kedvezményes biztosítást kötni. Ha kombinálsz egy MABISZ és egy nem MABISZ minősített eszközt, a minősített eszközt sem vehetik bele, hiába van meg neki. A felelősség az igaz. De egy megfelelően telepített rendszernél, ahol minden eszköz minősített, és a MABISZ IV, V, VI szerint megfelelő a rendszer, és erről meg is van a dokumentum, akkor a telepítő védve van. A legtöbb betöréses lopás riasztó mellett úgy történik, hogy vagy nincs is bekapcsolva a riasztó, vagy nincs semmiféle távfelügyeleten, és simán szabotálható.
A riasztó pedig semmit sem ér, ha nincs mechanikai védelem, ezt taglalja a MABISZ I, II és III.
(#) max403 hozzászólása Ápr 27, 2013 /
 
En nem adnek annyira a mindenfele minositesekre, hiszen ha valaminek nincs attol meg lehet jo minosegu valami es megbizhato. A minoseg fugg inkabb a markatol, gyartotol. Ha ismert, van bizonyos multja, akkor az mar garancia is lehet a minosegre, de mindenfele oem es no name cuccok szerintem nem sokat ernek.

Es meg ha be is tornenek a betoro felel a karert, nem a riaszto szerelo. Meg ha van is riaszto betorhetnek es el is vihetnek valakit mig odaer valaki, ha csak nincs 24/7 or az epuletnel.
(#) kisjezus hozzászólása Ápr 27, 2013 /
 
sziasztok

összekábeloztam a rendszert dsc 1616, mindent fel is programoztam, de a belépésnél még is riaszt! a be és kilépési késleltetést beállítottam, és késkeltettre programoztam a zónát! vélemény? ötlet?
(#) DkGrinder válasza max403 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Ez nem egészen így van, ha te telepítesz egy riasztót és utána betörnek elvisznek több millió Ft-ot és a biztosító nem fizet mert buhera a riasztó, akkor a tulaj téged fog beperelni először.
Után lehet fizetni, és ugrik a telepítői igazolvány.
(#) DkGrinder válasza kisjezus hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Mennyi idő után lépsz be?
Élesítés után 10 másodpercig egyből riaszt a késleltetett zóna!!
(#) max403 válasza DkGrinder hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Tehat ha te beszerelsz egy riasztot es pl. nem lesz telefonvonalra kotve, csak gsm, en kiramolom egy gsm jel zavaroval es a tulajnak volt ben tobb szaz millio forint erteku aranya, keszpenze, barmi, akkor te 100%-osan megeritesz neki minden kart??

Es nem beszelve a radios riasztorol.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
(#) Syn7h37ic válasza max403 hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Ez jóval bonyolultabb ennél. A vagyontárgyakért nem a riasztószerelő vállal garanciát, hanem a tulajdonos felel érte. Illetve biztosíthatja, egy vagyonbiztosítással. Csakhogy... Ha biztosítást köt, és a biztosítóval közli, hogy van riasztó, akkor a biztosító be fogja kérni a kiépített rendszer megfelelőségi papírjait, és a telepítő cégtől a kivitelezői nyilatkozatot. Ha egyik hiányos, vagy nincs is, akkor nem tudja a tulaj ráverni a telepítőre a kárt peres úton sem, és a biztosító sem fogja alacsonyabb kockázati sávba sorolni a biztosítandó helyet. Ha minden rendben, mindkét oldalról, akkor sem a telepítő, hanem a biztosító fogja a kárt téríteni. Ha minden papír rendben van, de mégis a telepítő hibázott, akkor van lehetősége a tulajnak a telepítőn peres úton kárigényt benyújtani. Ezt a tényt majd a kárszakértő fogja eldönteni. Ezért is fontos egy cégnél a felelősség biztosítás, illetve az, hogy ne mint egyéni vállalkozó telepítsen, hanem mint KFT.
A GSM GPRS vagy telefonos távjelzés meglétét, és a távjelzés módját is a biztosító fogja meghatározni a kockázatelemzése után. De egyik biztosítótársaság sem fogadja el a magán hívást, csak a hivatalos távfelügyeleti állomásra való távjelzést. Ha nincs, akkor is úgy kezeli a biztosító a lakást, mintha nem is volna riasztó. A biztosítók elsődleges feltétele a megfelelő mechanikai védelem, utána jön az elektronikai védelem, mint a mechanikai kiegészítése.
Végül. Egy riasztó megléte de annak nem használata szintén a tulajdonos felelőssége, és ekkor sem tudja áthárítani a telepítőre a kárt. Ez könnyen ellenőrizhető ha távfelügyeletre van kötve, illetve a riasztó belső memóriájának kiolvasásával. Sajnos vannak olyan felügyeletek, ahol nem fogadnak nyitás-zárás jelentést, arra hivatkozva, hogy sok az ügyfél, és nem tudják feldolgozni a rengeteg jelentést. Ezeket kerülni kell, nem ad teljes védelmet, bármennyire is hirdetik.
Következő: »»   169 / 282
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem