Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hordozható USB töltő

Témaindító: mpetrooo, idő: Júl 12, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) mpetrooo hozzászólása Júl 12, 2010 /

Kedves mindenki!
Elhatároztam magam, hogy nekiállok csinálni egy hordozható usb-s töltőt. Az interneten keresgélve találtam, egy jó megoldást:Bővebben: Link. De nem tudtam nagyon részletesen kivenni a képből hogymit hogyan kell forrasztani. valaki tudna nekem készíteni egy jó kapcsolási rajzot erről a töltőről.

Előre is köszönöm
(#) mpetrooo hozzászólása Júl 12, 2010 /

köszi
(#) zolee1209 válasza mpetrooo hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Ilyet sem láttam még, hogy egy alkatrészt, nevezetesen a 7805-öt így becsomagoltak volna! :eek2:
(#) zoly15 válasza zolee1209 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Én is néztem hogy mi az a csomagolás
(#) SzervízMacska válasza mpetrooo hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Azért, tudatosodjon benned, hogy az általad linkelt rajz alapjában rossz, a 7805 középső lába a test. Simpi rajzát kövesd!
Megjegyzem, új tagként volt egy napod olvasni, témanyitás előtt, vagy HELYETT. A kereső használata nálunk nem okoz maradandó egészségkárosodást...
Nézd csak, mennyi, már meglévő témában kérdezhettél volna!
(#) mpetrooo hozzászólása Júl 13, 2010 /

Simpi rajzán mi az a c1 c2 c3???
(#) SzervízMacska válasza mpetrooo hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Kondenzátorok. A c1 az elektrolit kondi, ezt polaritás helyesen kell bekötni. A c2, c3 lehet kerámia. Az r1 pedig ellenállás, 220 Ohm.
(#) suszitibi hozzászólása Júl 13, 2010 /

Ez így nem való semmire. Mi a fenének kell egy 5 voltos áramkörbe, 5 voltos stab IC? Elég lenne egy ellenállás és szűrőkondi. Esetleg áramgenerátorként lehetne alkalmazni, de teljesen másképp.

sejtettem, de csak két kondenzátor kell bele, és egy 150-160 ohm-os ellenálás

az a lényege hogy 9v-ból csinál stabil 5v-ot
(#) Krisz03 válasza suszitibi hozzászólására (») Júl 13, 2010 /

Mondjuk azért, hogy pl az autó akku 12V-jából, vagy egy 9V-os elemből előállíts stabil 5V-ot, amivel USB kábelen keresztül töltheted a kütyüjeidet.
Illetve azt még hozzátenném, hogy én egyszerűbbnek látom a boltban megvenni a szivargyújtós töltőt kb 6-800Ft-ért, mert az még úgy ki is néz valahogy, van igényes "dobozolása".
(#) asda10 hozzászólása Júl 17, 2010 /

Erről lehet tölteni telefont meg mp3 lejátszót?
(#) maestro hozzászólása Júl 17, 2010 /

Szerintem még a 100µF-os kondenzátor is felesleges, ha csak 9V-os elemről fogod táplálni.
(#) norbi0073 hozzászólása Júl 18, 2010 /

üdv

sztem is elég lenne egy dióda meg a stab IC és kész én a többi vackot nem tenném bele teljesen fölösleges sztem
(#) DaeMonS hozzászólása Júl 21, 2010 /

hat ez igy kicsit tenyleg furcsanak tunik.
1. ha van auto,autostolto megfelel de mivan ha nincs?
2. utonvagyunk vmerre, a 9v os tapot mindig megvasarolni es/vagy tolteni megint fura szamomra...

aminek logikaja lenne az egy usbn 5v/400mA leado keszulek mondjuk AAA/AA akkukkal amiket megforditott v kesobb tolthetoen osszerakni ertelmesebbnek tunik.

A google tartalmaz ilyet 2db elemmel,bar ez szamomra "gyengenek" tunik, gondolom a 4db akkuval lenne idealis
(#) bear2107 válasza (») Júl 23, 2010 /

Hali! Én egy régi C64-es tápjára tettem egy USB-csatlakozót és a mai napig ezt használom. Lusta voltam egy 7805-ös tápot összedobni
(#) suszitibi hozzászólása Júl 23, 2010 /

Bocsánat, olyan pici a felirat, hogy nem láttam az input jelzést. Én egy másik típusú töltőre gondoltam. A 7805 helyett, használjatok 78s05-öt, az nagyobb áramot tud.
(#) tib12 hozzászólása Aug 12, 2010 /

Üdv.
Ez jó ötlet és ugy döntöttem én is csinálok egyet a telefonomhoz! De arra gondoltam rakhatnék bele pár darab kissebb napelemet! Ehhez valami 5letet várok.
(#) bancsi15 hozzászólása Aug 26, 2010 /

Sziasztok!

Megnézné valaki, hogy ez az általam összerakott kapcsolás jó-e?
MP3 lejátszót szeretnék tölteni vele/mellőzvén a számítógépet/. Ez az MP3-am
Kis trafóra kötném az áramkört.
Nem tudom így helyes-e és az alkatrészek értékei jók-e?
Az USB két adatcsatlakozóját (2-3 láb) 15KOhm-mal a GND-re kell kötni?

Köszi

töltő.JPG

(#) vtsoftware válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Én azt a két lábat inkább lógva hagynám, nem kötném sehova.
Bár lehet hogy én vagyok "tudatlan", de még nem láttam ilyet...
(#) bancsi15 válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Nem tudom, én is kicsit "tudatlannak érzem magam ez ügyben. Valahol olvastam, hogy esetleg nem kezd el tölteni az MP3 ha ott nincs ellenállás, mert akkor csak szakadásnak érzi, magyarán nem érzi, hogy lenne ott számítógép. De lehet, hogy rosszul tudom.
(#) vtsoftware válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Hát akkor próbáldd ki...
Nézd meg az ellenállásokkal és anélkül is... de tényleg nem láttam még ilyet...
(#) Macsek71 válasza vtsoftware hozzászólására (») Aug 26, 2010 /

Mp4 játékosom nem szeret a telefon töltőjéről kajálni. A töltőben üresen (szabadon) van a két adatvezeték csatlakozója... Lehetséges, hogy más készülékek is szeretnének "kommunikálni" töltés közben...
(#) karpi hozzászólása Aug 27, 2010 /

En is kerestem USB kabel adatokat .Van egy napelemes akumulatorom 1000mAh ami kb.6V-ot ad ki es fel lehet vele tolteni a telefonomat kab 90%-ra egyszer ,Ezt lehet tolteni USB -rol vagy USB kimeneti cstlakozoju halozati adapterrol akarmilyen USB kabellal.De nem mukodik csak a sajat USB kabeljaval mikor tapegysegkent akarom hasznalni.Ha a sajatt kabelet teszeb a csatlakozojaba akkor kigyullad a LED es megjelenik a kb. 6V a kabelen.

Probaltam mas kabellel nem mukodik.tehat a ket adat csatlakozo a kabelben vagy a pluszra vagy a foldre van huzva ..Meg nem mertem meg a "mini"USB csatlakozot hogy mi es hogy.

Az mp4 Player-em ha PC USB-re van kapcsolva akkor kulso memoriakent latja a PC es kozben toltodik.

Ha halozati USB-rol taplalom akkor toltodik de mukodik a lejatszas /felvetel stb minden funkcioja.

Olvastam a keresgeles kozben egy cikben hogy peldaul egyes USB-n mukodtetheto cuccok ( digitalis fenykepezogep ,filmezogep stb..) csak akkor mukodik minden funkciojaval egy USB taprol ha a ket adat vonal "valahova" oda van huzva direkt vagy ellenallason keresztul ...a plusz vagy a fold veetekhez.

Tehat ez egy hasonlo kabel kell legyen mint ami az en "napellemes - akumulatoros vesztolto cuccomnak is van.

A kapcsolasba a ket foldrekotott ellenallas valoszinuleg ilyen cuccokhoz valo melyek szoft-ja vagy egy szimpla erzekelo kapcsolas igy tudja hogy most milyen tapegysegre vagy milyen fajta USB csatlakozora van kotve.
(#) abcdabcd válasza karpi hozzászólására (») Aug 27, 2010 /

Engem is érdekelt ez a dolog, és utánanéztem: elvileg szabványos usb átvitelhez a D+ és D- lábat kell 15k+-5% értékkel a földhöz lehúzni (amit később módosítottak 14,25k..24,8k között-re), és még van egy olyan, ahonnan eldönti az eszköz hogy amihez csatlakozik az low-speed akkor a d- van 1k5 tel 3,3V-ra kötve, ha full speed akkor a d+ ugyanúgy 1k5tel 3,3V-ra. Ha valaki kipróbálja írja meg légyszi az eredményt.
(#) tib12 hozzászólása Aug 27, 2010 /

Nekem semmi se kellett hogy töltse a telefonom(egy pc táp 5 voltjára kötöttem egy usb-t és azt a telóra)! A hordozhatót ugy fogom megoldani hogy egy kondi az ic egy ellenállás egy led és a csatlakozók! (Akkus lesz szóval lesz benne egy pici töltő egység is)
(#) abel55 hozzászólása Okt 26, 2012 /

Hello!!

Ezt csak 9 voltrol lehet müködetni?

Mert probáltam 4 ceruza aksival de csak 2 voltot ad a 7805 az 5 helyett.
(#) nedudgi válasza abel55 hozzászólására (») Okt 26, 2012 / 1

Számolj egy picit! a 4 darab akkumulátor feszültsége jó esetben 1,2V körül van. Ha négyel megszorzod, még mindig csak 4,8V-t kapsz. Ezt közvetlenül is felhasználhatod USB helyett.
Viszont 7805 6,5V-7V környékén igényli a bemenő feszültséget.
(#) abel55 válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Tényleg

Erre nem is gondoltam.
(#) balint730 hozzászólása Ápr 28, 2013 /

Sziasztok.
Szeretnék építeni egy ilyet de én arra gondoltam hogy a led akkor villágítson ha a 9Vos elem lemerült. Ezt hogyan lehetne megoldani?
És egy ilyen 9Vos újratölthető elemmel hányszor lehet feltölteni egy 1200mAh akksit?
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem