Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok. Az STK4141II IC-nek, ha a muting lába (6-os láb) csak "lóg a levegőbe" akkor aktiválva van vagy nem? Hogyan lehet kikapcsolni a muting funkciót?
Egy már működő gépnél állt elő a hiba. Már lényegében mindent cseréltünk, átnézem majd a gépen a kábelek árnyékolását és a földeléseket. Sajnos itt az optika nem járható út, nem tudja kezelni a PLC, és túl költséges is lenne a jel átalakítása.
Ha mégis optikára fanyalodnál, akkor itt egy keresési segítség: Feszültség-fény átalakító.
Hello! Az 5V-ot is az aksiból nyered a stabin keresztül? Mert nem az a gond, hogy az aksi negatív pontja nincs összekötve a GND-vel? Ha mindent az aksi táplál, akkor viszont valami triviális gond lehet csak. üdv!
Hello! Esetleg valami földhurok dolgot kell keresni. A szenzornak belül külön vezetéken vidd a GND-t, az árnyékolást csak a PLC oldalon kösd le. Másik vége legyen szakadt. Ha a PLC bemenete differenciális, akkor vidd mind két bementet a szenzorig, és ott kösd a 0..10V-ra a pluszt, a mínuszt, meg a GND-re. Ha nem segít, használj 0..20mA-s áramhurkot. üdv!
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
Köszi. Kedden megyek be újra dolgozni, próbálkozom majd.
Minden az akkurol megy, ezért is nem értem a problémát. Elég furcsának találom ezt az esetet. Egyéb ötlet szóbajöhet még? Másik tranyóval majd kipróbálom, hátha
Hello! Ennek pedig működni kell! Valami nokedli hiba van. De "de ha relét kötök rá 0-ra esik a feszültség" ezt nem igazán értem. Milyen feszültség esik nullára? Kapnak egyáltalán a relék feszültséget? Mekkora a Gate-Source feszültség, mikor kapcsolnia kellene? BS170 van benne? Jól van bekötve? üdv!
A kimeneti feszültség esik nullára. Ha lekötöm a relét és csak multimétert akasztok rá akkor 11V-ot mutat bekapcsolt állapotban, kikapcsolva 0-t. Ha visszateszem a relét és úgy kapcsolom be akkor a relé lábain(FET Drain lába meg a pozitív tápfeszültség) 0V van. a Gate-Source feszültség 2V. Szerintem elégnek kell lennie.
Közbe kipróbáltam BC547-el és működik. Bár a led nem világít és nem kapcsol akkora áramot(100mA). Most a ledet nem értem .
Reméltem hogy elég, de akkor nem a BC547-nek meg valószínű sok, vagy sokat fogyaszt és a led azért nem világít mellette. Hát végre sikerült rájönni. Köszönöm mindenkinek, innentöl kitalálok valamit. Erre egyáltalán nem gondoltam hogy kevés az a 2V (esetleg egy utolsó kommentbe hogy mennyi is kell neki minimum? ) Köszönöm mindenknek, további szép estét.
Hello! A tranyónál, bázisellenállás kell. (Pld. 1..2,2k) A rajzban is van egy kis firnyák. Minden kimeneten ott van egy 220ohm. Viszont a Led-el, nagyobb feszültségnek kellene lenni, mint 2V. A Fet Gate mehetett volna egyből a portára. De használhatnál pld. Fehér Le-eket, akkor már is húzna a BS. (A küszöbfeszültség átlagosan 2,1V, de hogy 100mA áram folyjon ahhoz 3..4V kell.)
A DIP kapcsolókat nem igazán értem. Azt csak első beállításnál használod? (Nem olvastam el.) üdv! A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
A DIP kapcsolók csak a programozáshoz kellenek, de bármikor kellhetnek úgyhogy már a panelon van. Azt én se értettem minek a kimenetre és még a led mellé is egy ellenállás, hisz 440 ohm azért sok 5 voltra szerintem. Bár lehet benne valami. Úgy biztosan jó lenne ha rögtön a kimenetre kötném a fetek gate-jét, a ledeket meg a dip kapcsolókat 220 ohm-on keresztül pedig gnd-re. Na a következő verziót majd úgy fogom megcsinálni. Amugy a ledek azok zöld kisfényű 3mm-esek. Na most megyek, elteszem magam holnapra, köszönöm a segítséget, szép estét.
Hello! Oké, jó éjt! De valami árulásnak kell lenni, mert ha a Led zöld, annak nyitófeszültsége 2V körüli. A Gate-n akkor is nagyobb feszültségnek kellene lenni, hiszen az a két 220ohm közös pontjára csatlakozik. Ott meg kb.3..3,5V feszültségnek kellene lenni. Nem véletlenül a Led-re kötötted a Gate-eket?
Amúgy a Ch8,910-nek működni kellett volna (persze ha van nálad ilyen..). üdv! A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
Sziasztok!!
A mai nap folyaman szert tettem egy 12V-os, 9Ah-s aksira, es szeretnem valami hasznosra felhasznalni, de nem igazan vannak otleteim. Valakinek esetleg egy jo otlet?? Gondoltam arra, hogy keszitsek egy elemlampat nagyteljesitmenyu ledekkel, de az akku kicsit nehez erre a felhasznalasra.
Nekem ajándékozod, úgyis most romlott el a motoromban a régi.
Hali. Vigyázz rá mert jó nagyon sok mindenre. Egy övtáskát ajánlok hozzá ha hordozni akarod. Nekem összesen 3db ilyen van csak itthon, mindnek van helye(szünetmentes táp, tandembicikli világítása, motoros roller, és még a suliba is ha viszek kisebb erősítőt azt viszem mellé). Amugy nem rossz ötlet a lámpa, nekem is volt, és övtáskában elég könnyű. Sok sikert a felhasználásához. Szép estét mindenkinek.
Hello! Az lenne a kérdésem,hogyha egy triakos szabályzóra rákapcsolok egy motort hogy a fordulatot szabályozzam az működik.Namost ha a motort kicserélem egy villanyégőre,akkor ott szabályozni fogja a fényerőt,vagy át kell alakítani?
Szia!
Nem kell átalakítani, azzal is működik.
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy olyan áramkört, ami úgy működik, mint egy 2 állású (ON-ON) kapcsoló. Relével egyszerűen meg tudnám oldani, de optocsatolós módszerrel szeretném, viszont ez már nem megy olyan könnyen. Tudna segíteni nekem ebben valaki? Előre köszönöm a segítséget!
Sziasztok! Megint egy blőd kérdés de inkább megkérdem mintsem, hogy valami hülyeséget csináljak.
Van egy adapterem (legolcsóbb) mely 1,5-3,3-4,5-....-16V-on üzemelhet. A gyanúm az, hogy valójában nem a pontos értékeket hozza, azaz 9V-nál 11V-ot ad. Mivel rászeretném kötni egy viszonylag érzékeny áramkörre nem szeretném ha 3,3V helyett 5V menne rá, mert akkor tönkreteheti. A kérdésem az hogy multiméterrel rámérhetek direkt a pozitív és negatívra mely jön az adapterből? Nyilván a multiméteren beállítanám hogy 100V-ig mérjen. Ha így beállítottam akkor szabad direktbe rámérni (ellenállás, stb nélkül)? És ha igen akkor ez a helyes módszer megállapítani az outputját? Vagy esetleg van más/pontosabb/jobb módszer is? Elnézést a hülye kérdésért és köszönöm előre a segítséget!
Persze, feszültséget nyugodtan mérhetsz rajta közvetlenül. 20V-os méréshatár is elegendő.
És igen jól gondolod, ezek általában nem stabilizáltak, vagyis a névlegesnél magasabb feszültséget adnak terhelés nélkül. szerk: Ha érzékeny áramkörre akarod kötni, akkor kell közé egy feszültség stabilizátor, ami pontos értéken tartja neked a kimenő feszt. A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2013
Ezek az adapterek kisméretűek, következésképp vékony drótból tekerték. A vékony drótnak nagy az ellenállása, ezért az ilyen technológiával készült adaptereknek viszonylag magas a belső ellenállása, amin a terhelő áram feszültséget ejt. Ahhoz, hogy a névleges áramnál a kimeneti feszültség is a névleges legyen, az üresjárási feszültséget (amit a multiméterrel mérsz) magasabbra kell választani. Ez az oka a mért értékeidnek.
Köszönöm a válaszokat!
Sziasztok! Tranzisztoros erősítőt szeretnék építeni, és nézegetek egy leírást, ami alapján el tudnék indulni, de mielőtt elpazarolnék fölöslegesen egy fél marék alkatrészt, szeretném kikérni róla a véleményeteket.
Bővebben: Link Ha használható a leírás meg a kapcsolás is, abban az esetben a Zener diódás rész kihagyható, vagy módosítható esetleg 3,6V-os zenerhez, mert 2,1V-os nincs, és mostanában venni sem tudok. Nem kérek semmit, hogy számoljatok ki helyettem, csak néhány paramétert leírnék, hogy szerintetek ezekkel is élő lenne e a kapcsolás. Táp: 2x25V Kapcsolóüzemű ( Kb 200Watt ) Végtranzisztorok: BD244/BD243 vagy TIP36C/TIP35C Meghajtótranzisztorok: 2n5551 2n5401 ( ha ezek nem jók, akkor bontok valami erősítő maradványokból )
Szia! Dz helyén egy normál LED is megfelel. Az R2 áramát annak megfelelően állítsd be. Tehetsz soros diódákat is nyitóirányban Bővebben: Link
Hello! "A jelenlegi kapcsolás 0:01 s - 1:45 m között kapcsol. " Ha ezt írod akkor működik nem? Akkor miért kérdezed, hogy működőképes-e? (Amúgy a 0,01s értéket nem tudom honnan vetted, Mert számításom szerint az 0,25sec körül van. De az nem olyan nagy baj, mert az 1Mohm-os potival, úgy sem lehet az időt értelmesen 0,01..100sec avagy 1:10000 tartományban állítani. Már az 1:100 is nagyon jó lenne.) üdv!
Egy ilyen típusú tápegységaljzaton melyik lábat hova kell kötni?
Hello! Nem igazán érthető, mit szeretnél, vagy is mit kapcsolnál, hogyan és mivel. Vagy is miért opto? Hogy tudja az ember, egyáltalán mit is ajánljon.. üdv!
Általában a lyukban lévő középső érintkezőhöz tartozó forrfülre kell a pozitívat kötni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |