Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van egy házilag általam épített rack szekrényem. Az anyaga: Merevített, zománcozott 1mm vastag lemez. Ebben a dobozkában kap helyett 2 router, 3db külső HDD. Szóval egy adatcenterként is szolgál... A kérdésem ezzel kapcsolatban, mivel hőt termel elég szépen. Hogyan tudnám hűteni a dobozt? Ez a doboz padláson helyezkedik el, mivel oda van minden kábelezve. Napközbeni belső hőmérséklet jelenleg 40°C A doboz teljesen szigetelve van. Egy 12cm -s ventit tettem bele, mely a levegőt fújja ki a dobozból. Egy hőmérséklet érzékelő panel vezérli a venti fordulatát. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2013
Ha a padláson van, az eléggé megnehezíti a hűtést. Ha olcsón akarod, akkor szerezz egy régi hűtőt, szedd szét, és azzal már tudsz hideg levegőt termelni. Vagy akár abba is belerakható minden eszköz. Amire figyelni kell, az a párásodás, és jegesedés.
Elmondom, rendes helyeken hogy csinálják:
- a rack szekrény tud szellőzni, a normálisabbja elölről hátrafelé hűtött, azaz az eleje lukacsos, hogy a levegő bele tudjon menni, és vagy a hátuljra is lukacsos (és a gépekben levő ventilátorok előlről szívnak, hátra fújnak), a meleg pedig a rack mögött felszáll, vagy a tetején van a ventilátor, és eleve felfelé fújja ki a meleget, - a helyiség hűtése, ahol ez el van helyezve, úgy van megkonstruálva, hogy a rackből kijövő meleget (felül, mert a meleg felfele száll) elszívják, azt egy légkondi lehűti, a hideg levegőt pedig a rack eleje felé fújják be - a padlószinten, igazán jó helyeken az álpadló alá, ami a rack előtt ki van lyuggatva, hogy ott a hideg fel tudjon jönni. Ezt alapvetően mezei split-klímákkal nagyon nehéz megoldani, ezért csak a gagyi géptermekben vannak split-klímák (az übergyagyi megoldás pedig a mobil-klíma beállítva a gépterem közepébe). Hogy neked a padláson hogy lenne jó? Egy biztos, minél zártabb a szekrény, annál inkább halálra vannak ítélve a benne levő eszközök.
Az elejére vágattam 7 -s üveget. Lehet akkor vágatok bele lyukat 2db 12cm -s ventinek.
Szia
Ha kivágod a ventilátorok helyét, és nem teszel elé valami porfogót ( vatelin )tele lesz a dobozod porral. Csak a számítógépből indulok ki. 2…3évente, javításalkalmával, lehet porcicákat kiszedni belőle. Részemről, én a szűrő felületét a ventilátor, kétszeresére választanám. Minél kisseb fordulatú ventilátort. Ez a zaj miatt lenne lényeges. Hátrány nagy lesz a ventilátor. Szűrőt úgy alakítsd ki, hogy könnyű legyen tisztítani. Jó munkát hozzá. üdv.
Szia
Szerintem a HDD, nem hűtőbe való. Ha 20…30°C között tudja tartani, márt jó a helyzet. Az más kérdés, hogy egy két kábel kialakítás miatt, a legmelegebb helyre teszi, a viszonylag drága berendezést. ( HDD ) üdv.
Megoldást jelent e valamely mértékben, ha külső, házon kívüli levegőt juttatok a dobozba?
Rendelkezésemre áll kb 30m -nyi 160mm -s PVC cső Ventivel nyomatném a légáramlatot. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
Nem leszólás, meg semmi, csak nem lehetett volna annak a szerencsétlen központnak más helyet találni? Nekem is hasonló központ van használva, de az asztalom mellett elvan, és simán felügyelni is tudom. Bekapcsolom ha kell, kikapcsolom ha nem kell. Így spórolva az árammal és növelve az élettartamot. Persze ez csak a HDD-kre igaz. Ha megoldható, keress nekik valami kevésbé poros, meleg helyet.
A dobozban van egy AP mely a tetőre megy a koax, ezen kívül egy router, meg WD HDD melyet linux kezel, ha nem használom a HDD -t akkor kikapcsol magától, elmegy készenlétbe. Direkt ilyen vinyót vettem.
Szerintem padláson 2 nagy problémával kell számolni:
-por van. -nyáron akár 40-50°C is lehet a padlástér hőmérséklete, (és télen éjjel fagyhat is)! Szerintem ezek miatt nem korrekt átszellőztető hűtést alkalmazni... Én inkább nagy felületű külső hőleadó felületben; hermetikus belső ventillátoros levegőkeringtetésben; + a külső-belső hűtőbordák közé Peltié hűtőmodulok használatát ajánlanám! -Így a padláslevegőnél hidegebbre is hűthető a doboz bele! -Erősen túlméretezett külső hőleadó felület kell (ritka bordákkal), hogy az évek alatt 1-2mm-re hízó porréteg se veszélyeztesse a hűtést (ha függőleges a felület, akkor a nagy porcicák nem ülnek rá) -Télen ellenkező irányba kötve a Peltié-modulokkal akár fűthető is a doboz bele... ... Szóval alapvetően nem túl jó ötlet a padlás, de minden probléma megoldható valahogy ...
Ez tetszik
Igaz külső levegőt már tudok juttatni a dobozba, megbontottam úgy a cserepet és tettem bele szellőző cserepet. 110mm csőn jön a levegő, de még nincsen kész, porfogó filtereket akarok belerakni, ez a modul amit írtál felkeltette az érdeklődésemet, most utána is nézek,h. hol lehet beszerezni. Idézet: Pl. Hestore „most utána is nézek,h. hol lehet beszerezni”
Én sem a 3-5 fokos hőmérsékletre gondoltam. A hőfokszabályzót ki lehet cserélni, hogy magasabb hőmérsékletet, pl. 18 fokot tartson. Minimális munka. A kis hűtő másik nagy előnye, az árán kívül, hogy pormentesen záródik. Nyáron így tud hűteni, télen, pedig az eszközök hőtermelése elég melegen tartja.
Ha a fém-anyagú eszközök (pl a HDD-k) oldalaira, tetejére nagyméretű hűtőbordákat szerelsz fel, (persze lepasztázva a még jobb hőátadás reményében),
az elektronikájukon pedig a kis fekete de melegedő "százlábúakra" is ragasztassz rá kis hűtőbordákat, akkor egy lagymatagabb ventilátorral is megoldhatő a rendszer hőntartása. Mondjuk - az bíza eléggé idétlen helyzet, hogy egy háznak csaknem a legmelegebb pontján várni el jó hűtést, de ezt inkább Te tudod ... pl. nincsen pince, árnyékos sufni, stb.? MÉH telepeken, számítógép bontókban néha szinte pár forintért vehetőek nagyméretű és bordázatú aluminium cuccok. Körül kellene nézni.
A TESCO ban lehet kapni most 10.e ért elektromos hűtő táskát.
Konkrétan csak bedugom és végzi a dolgát, semmi szabályzó nincs rajta. Ha ebből kivenném a kész elektronikát és a rack szekrénybe nyomnám a levegőt mennyire lenne hatékony ha a külső környezeti levegő 40C fok körül van?
Szia !
Van rack szekrényből bontott hűtőm ha érdekel küldök róla képet. Üdv,
Szia
"A TESCO ban lehet kapni most 10.e ért elektromos hűtő táskát." Igen, csak ahhoz is oda kell tenni, a tápot. Ami, nem kicsi. Kérdezz meg, hűtőgépszerelőket, vagy klima szerelőket. A motor 230V 100....300W (pl.: ablak klima 1Kw al, márt egy egész szobát hűtesz. ) környékén van, nem kell átalakitani. (230V /15V itt hatásfokba mindjárt elvesztesz 5...10% -ot. ) Egy klima szerelő ki tudja neked számolni hogy mekkora klima kell. Az is lehet, hűtő/fűtő (melyik hőcserélőre, engedem a nyomást ). Más kérdés, hogy a szekrényt, szigetelni kellene. Akkor nem kellene, a külső hőmérséklettel, foglalkozni. ( nem melegítené, vagy hűtené, a boboz belsőt. Lásd, hűtőgép. ) üdv. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |